ZASKAKUJĄCE CARPACCIO Z DYNI

with 11 komentarzy

ZASKAKUJĄCE CARPACCIO Z DYNI

Czemu carpaccio z dyni jest zaskakujące? Wiele osób kojarzy dynię z ciepłymi potrawami, na przykład z rozgrzewającą zupą lub marynatami. Surową dynię raczej rzadko się jada, a można z niej zrobić smaczne i nieoczywiste potrawy. Na przykład carpaccio.

CZYM JEST CARPACCIO?

Czym jest “carpaccio”? Klasyczne Carpaccio to cieniutkie plastry surowej polędwicy wołowej, podawane z płatkami parmezanu i rukolą, przyprawione lekko oliwą i sokiem z cytryny. Spotyka się też carpaccio z surowej ryby: łososia, tuńczyka, halibuta. Coraz popularniejsze staje się carpaccio z warzyw, np. z buraków, kalafiora.

Danie to przypisuje się Giuseppe Ciprianiemu, właścicielowi i szefowi kuchni słynnego Harry’s Bar w Wenecji.

Pewnego dnia w 1950 roku przygotował je dla swojej przyjaciółki, contessy Amalii Nani Mecenigo. Contessa była na ścisłej diecie, nie mogła jeść gotowanego mięsa. Giuseppe Cipriani, komponując danie, inspirował się kolorami obrazów weneckiego malarza Vittore Carpaccio, którego wystawa odbywała się wtedy w Pałacu Dożów.

Czasami w restauracjach występują dania, które mają ułożone składniki w charakterystyczny "wachlarzyk" i nazywane są "carpaccio". Nazwa jest nadużywana do dań nie mających nic wspólnego z tym właściwym, surowym i z niewielką ilością składników.

CARPACCIO Z DYNI

Carpaccio z dyni to bardzo prosta i smaczna przystawka. Jej piękny kolor sprawia, że atrakcyjnie prezentuje się na stole. Podstawowa wersja, bez przypraw ziołowych daje pole do kulinarnej wyobraźni nieskończone możliwości własnego przyprawienia dostosowania do swoich upodobań.

SKŁADNIKI

Surowa dynia ok. 500 g po obraniu

2-3 duże ząbki czosnku

Ok. 200 ml zalewy z octu jabłkowego lub winnego, soku z cytryny i oliwy w równych proporcjach

Szczypta soli i cukru

Czarny pieprz

ZALEWA

Przed dodaniem oliwy rozpuszczamy w soku z cytryny lub occie,  szczyptę soli i cukru, by wzbogacić smak. Do sporządzenia zalewy możemy użyć octu jabłkowego lub winnego. Jeśli używamy octu jabłkowego, mieszamy równe ilości octu, soku z cytryny i oliwy. Gdy używamy octu winnego, dodajemy go mniej.

MARYNOWANIE

Dynię obieramy ze skóry, usuwamy wewnętrzną warstwę z pestkami i kroimy na cienkie plastry. Używamy do tego ostrego noża lub narzędzia do krojenia warzyw na paski. Można tez użyć nożyka do obierania warzyw.

Pokrojoną dynię układami warstwami wraz z pociętym na plasterki czosnkiem, w płaskim naczyniu i zalewamy mieszaniną octu, soku z cytryny i oliwy. Wygodnie jest użyć szklane naczynie do zapiekania. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny. Dynia może się macerować nawet dobę.

Po wyjęciu z lodówki usuwamy zalewę i sprawdzamy smak. Jeśli uznamy, że dynia jest zbyt kwaśna, można ja opłukać pod wodą i wytrzeć ręcznikiem papierowym.

PRZYPRAWIANIE

Gdy dynia uzyska temperaturę pokojową, układamy na półmisku i przyprawiamy oliwą extravergine. Następnie posypujemy uprażonymi na suchej patelni  orzeszkami piniowymi i pestkami dyni. Ja podczas prażenia dosypuję trochę ostrej papryki.

INNE WERSJE PRZYPRAWIENIA

- kawałki fety + listki pietruszki + krem balsamiczny

- uprażone orzeszki laskowe lub migdały, ziarna słonecznika

- plasterki długo dojrzewającej szynki

- dla dodania ostrości – pokruszone peperoncino (można dodać do zalewy)

- ser kozi, płatki parmezanu, ser bursztyn

- można do zalewy dodać, prócz czosnku, świeży tymianek, oregano lub rozmaryn

- zalewa: pół na pół sok z cytryny i pomarańczy lub ananasa, dynia zyska wtedy owocowy aromat

Czy jadasz surową dynię? Jeśli podzielisz się swoimi opiniami w komentarzach, będzie mi miło 🙂

 

Dalej Oliwa do chleba:

Ostatnie wpisy