
O MNIE
NAZYWAM SIĘ ALEKSANDRA
Prowadzę sklep internetowy oliwadochleba.pl z niezwykłą włoską oliwą, która koi tęsknotę za ciepłym latem i autentycznym smakiem.
Pomagam poznawać świat powstawania prawdziwej, zdrowej oliwy i tajemnice jej smaku.
Na blogu piszę o tym jak odnaleźć szaloną przyjemność w prostym, zdrowym jedzeniu. I to pomimo bycia alergiczką i łakomczuchem.
KIEDYŚ PROJEKTOWAŁAM WNĘTRZA
Studiowałam wzornictwo przemysłowe na ASP w Gdańsku, bo bliski był mi szalony świat kolorów, form i ich wpływu na życie człowieka.
Projektowanie wnętrz traktowałam jako pomaganie ludziom w stworzeniu funkcjonalnej i pięknej przestrzeni do życia. Najważniejszą inspiracją do projektowania było najpierw surowe i ergonomiczne wzornictwo skandynawskie. Potem wciągnęła mnie pełna rozmachu sztuka włoska. Pokochałam wzornictwo włoskie - silnie zakorzenione w historii, ale przepełnione nowoczesnym podejściem do funkcjonalności.
ZAKOCHAŁAM SIĘ
Gdy pierwszy raz zobaczyłam Włochy, pokochałam tętniące kolorami hałaśliwe miasta, współistnienie starej i nowoczesnej architektury. Oczarowały mnie kręte uliczki średniowiecznych miasteczek i tajemnicze zaułki. Nie mogłam się napatrzeć na barwne przestrzenie i zachwycając e krajobrazy.
Najważniejszy i najbardziej interesujący jest dla mnie człowiek i otoczenie ,w którym mieszka. By móc dogłębnie poznać Italię, nauczyłam się dobrze włoskiego. Mam certyfikaty językowe, pracowałam wielokrotnie na targach i dla biur tłumaczy.
JESTEM DOBRYM WIDELCEM
Co to oznacza? „La buona forchetta”, w tłumaczeniu dosłownym to „dobry widelec”, osoba, która ma duży apetyt i lubi dużo zjeść. Taka właśnie jestem. Jestem łakomczuchem i jedzenie jest dla mnie źródłem radości.
Fascynuje mnie kuchnia włoska. Prostota oparta na niewielu składnikach i sięgająca głęboko wstecz tradycja kulinarna, stały się dla mnie inspiracją do nauki gotowania. (Zobacz moje „Przepisy”- link)
JESTEM ALERGICZKĄ
Kilka lat temu musiałam diametralnie zmienić sposób odżywiania.
Wykryta alergia i konieczność diety eliminacyjnej zaowocowały pamiętnikiem alergika, w którym przez ponad 2 lata zapisywałam wszystko, co jadłam i jakie były tego efekty.
Dzięki alergii nauczyłam się doceniać proste potrawy.
Uwrażliwiłam się na skład produktów, ich jakość i pochodzenie. Nauczyłam się uważności i dyscypliny, którą łatwo zachować, gdy ma się ustaloną bazę bezpiecznych produktów, dających radość jedzenia.
Moja Dieta Dobrego Widelca z alergią, zawsze zawierała dania włoskie i oliwę, bo oliwa nie alergizuje.
Kawałek świeżego chleba polany oliwą to dla mnie idealnym, ulubionym jedzeniem, jednocześnie prostym i wyrafinowanym. Nazwanie sklepu „Oliwa do chleba” było naturalnym wyborem mojego, zakochanego w oliwie, serca.
OCZAROWANIE SMAKIEM OLIWY
Kilka lat temu po raz pierwszy posmakowałam oliwę z domowego gospodarstwa ojca mojej koleżanki w Toskanii. Oczarował mnie jej bogaty smak – gorzkawy i lekko piekący, jej ziołowy zapach i zielono-złoty kolor.
Przez całą zimę, gdy jej używałam, czułam zapach rozgrzanej słońcem łąki, widziałam barwne wzgórza Toskanii. Miała w sobie posmak ciepłego, włoskiego lata.
RUSZYŁAM NOWĄ ŚCIEŻKĄ
Nie przypuszczałam, że świat oliwy tak mnie zafascynuje i że zostawię dla niego lubiany zawód architekta wnętrz.
Postanowiłam otworzyć sklep z oliwą, by dostarczać przyjemności jej smakowania. By w zimowe dni koić tęsknoty za ciepłym latem, za smakiem Włoch i wakacji.
Gdy byłam pierwszy raz w gaju oliwnym w Umbrii, uroda tego miejsca zaparła mi dech w piersiach. Mistyczna cisza, zapach ziół, kilkusetletnie drzewa. Widziałam na własne oczy kwitnące oliwki, ich dojrzewanie i pielęgnację. Wdychałam zapach świeżo tłoczonej oliwy, który jest niezapomniany.
Znalazłam osoby dla których ważne są te same wartości, które są ważne dla mnie: uczciwość, szacunek do natury, bezkompromisowe oddanie tradycji. To dla mnie istotne, by współpracować z osobami, które znam osobiście, cenię i mam do nich bezgraniczne zaufanie.
Oliwa, którą sprzedaję jest owocem ciężkiej pracy ludzi kochających to, co robią. Jest zdrowa i bezpieczna, ma certyfikaty i nagrody.
Zanurz się ze mną w tajemniczy świat oliwy.
A jeśli chcesz natychmiast poczuć ją na podniebieniu – przejdź do SKLEPU pachnącego oliwnym gajem!