o mnie

 O MNIE

NAZYWAM SIĘ ALEKSANDRA

Prowadzę sklep internetowy oliwadochleba.pl z niezwykłą włoską oliwą, która koi tęsknotę za ciepłym latem i autentycznym smakiem.

Pomagam poznawać świat powstawania prawdziwej, zdrowej oliwy i tajemnice jej smaku.

Na blogu piszę o tym jak odnaleźć szaloną przyjemność w prostym, zdrowym jedzeniu. I to pomimo bycia alergiczką i łakomczuchem.

KIEDYŚ PROJEKTOWAŁAM WNĘTRZA

Studiowałam wzornictwo przemysłowe na ASP w Gdańsku, bo bliski był mi szalony świat kolorów, form i ich wpływu na życie człowieka.

Projektowanie wnętrz traktowałam jako pomaganie ludziom w stworzeniu funkcjonalnej i pięknej przestrzeni do życia. Najważniejszą inspiracją do projektowania było najpierw surowe i ergonomiczne wzornictwo skandynawskie. Potem wciągnęła mnie pełna rozmachu sztuka włoska. Pokochałam wzornictwo włoskie - silnie zakorzenione w historii, ale przepełnione nowoczesnym podejściem do funkcjonalności.

ZAKOCHAŁAM SIĘ

Gdy pierwszy raz zobaczyłam Włochy, pokochałam tętniące kolorami hałaśliwe miasta, współistnienie starej i nowoczesnej architektury. Oczarowały mnie kręte uliczki średniowiecznych miasteczek i tajemnicze zaułki. Nie mogłam się napatrzeć na barwne przestrzenie i zachwycając e krajobrazy.

Najważniejszy i najbardziej interesujący jest dla mnie człowiek i otoczenie ,w którym mieszka.  By móc dogłębnie poznać Italię, nauczyłam się dobrze włoskiego. Mam certyfikaty językowe, pracowałam wielokrotnie na targach i dla biur tłumaczy.

JESTEM DOBRYM WIDELCEM

Co to oznacza? „La buona forchetta”, w tłumaczeniu dosłownym to „dobry widelec”, osoba, która ma duży apetyt i lubi dużo zjeść.  Taka właśnie jestem. Jestem łakomczuchem i jedzenie jest dla mnie źródłem radości.

Fascynuje mnie kuchnia włoska. Prostota oparta na niewielu składnikach i sięgająca głęboko wstecz tradycja kulinarna, stały się dla mnie inspiracją do nauki gotowania. (Zobacz moje „Przepisy”- link)

JESTEM ALERGICZKĄ

Kilka lat temu musiałam diametralnie zmienić sposób odżywiania.

Wykryta alergia i konieczność diety eliminacyjnej zaowocowały pamiętnikiem alergika, w którym przez ponad 2 lata zapisywałam wszystko, co jadłam i jakie były tego efekty.

Dzięki alergii nauczyłam się doceniać proste potrawy.

Uwrażliwiłam się na skład produktów, ich jakość i pochodzenie. Nauczyłam się uważności i dyscypliny, którą łatwo zachować, gdy ma się ustaloną bazę bezpiecznych produktów, dających radość jedzenia.

Moja Dieta  Dobrego Widelca z alergią, zawsze zawierała dania włoskie i oliwę, bo oliwa nie alergizuje.

Kawałek świeżego chleba polany oliwą to dla mnie idealnym, ulubionym jedzeniem, jednocześnie prostym i wyrafinowanym. Nazwanie sklepu „Oliwa do chleba” było naturalnym wyborem mojego, zakochanego w oliwie, serca.

OCZAROWANIE SMAKIEM OLIWY

Kilka lat temu po raz pierwszy posmakowałam oliwę z domowego gospodarstwa ojca mojej koleżanki w Toskanii. Oczarował mnie jej bogaty  smak – gorzkawy i lekko piekący, jej ziołowy zapach i zielono-złoty kolor.

Przez całą zimę, gdy jej używałam, czułam zapach rozgrzanej słońcem łąki, widziałam barwne wzgórza Toskanii. Miała w sobie posmak ciepłego, włoskiego lata.

RUSZYŁAM  NOWĄ ŚCIEŻKĄ

Nie przypuszczałam, że świat oliwy tak mnie zafascynuje i że zostawię dla niego lubiany zawód architekta wnętrz.

Postanowiłam otworzyć sklep z oliwą, by dostarczać przyjemności jej smakowania. By w zimowe dni koić  tęsknoty za ciepłym  latem,  za smakiem Włoch i wakacji.

Gdy byłam pierwszy raz w gaju oliwnym w Umbrii, uroda tego miejsca zaparła mi dech w piersiach. Mistyczna cisza, zapach ziół, kilkusetletnie drzewa. Widziałam na własne oczy kwitnące oliwki, ich dojrzewanie i  pielęgnację. Wdychałam zapach świeżo tłoczonej oliwy, który jest niezapomniany.

Znalazłam osoby dla których ważne są te same wartości, które są ważne dla mnie: uczciwość, szacunek do natury, bezkompromisowe oddanie tradycji. To dla mnie istotne, by współpracować z osobami, które znam osobiście, cenię i mam do nich bezgraniczne zaufanie.

Oliwa, którą sprzedaję jest owocem ciężkiej pracy ludzi kochających to, co robią. Jest zdrowa i bezpieczna, ma certyfikaty i nagrody.

Zanurz się ze mną w tajemniczy świat oliwy.

A jeśli chcesz natychmiast poczuć ją na podniebieniu – przejdź do SKLEPU pachnącego oliwnym gajem!