NAPISALI O NAS W....

WYWIAD DLA KATALOGU SYLVECO - NATURALNE KOSMETYKI

Udzieliłam wywiadu Pani Joannie Bilek z Sylveco - naturalne kosmetyki, świetnej polskiej firmy produkującej naturalne kosmetyki. Wywiad ukazał się właśnie w Katalogu Silva-Natura-Ekologia nr 14

Czego dowiecie się z wywiadu?

  • skąd wziął się pomysł na prowadzenie sklepu z oliwą oraz na jego nazwę „Oliwa do chleba”
  •  opowiadam o procesie otrzymywania oliwy, który śledziłam w Gospodarstwie Hispellum w Umbrii
  •  czym różni się oliwa, którą za parę złotych możemy kupić w każdym sklepie od prawdziwej, włoskiej oliwy
  •  dlaczego warto stosować oliwę w kuchni i jak ją przechowywać?
  • Słów kilka o właściwościach kosmetycznych oliwy  
  • podaję jeden z moich ulubionych przepisów na spaghetti

Cały wywiad dla Sylveco możesz przeczytać tutaj https://oliwadochleba.pl/wywiad-dla-sylveco-kosmetyki-naturalne-z-oliwadochleba-pl/ 

Katalog nr 14 Sylveco znajdziesz tutaj: https://issuu.com/sylveco/docs/sylveco-wiosna-14. Wywiad "Piękne pasje" zaczyna się na stronie nr 29.

 

ITALIA POZA SZLAKIEM I LISTA "WŁOCHY PO POLSKU"

 

 
Miło mi, że oliwadochleba.pl została  umieszczona na  liście linków dobrych stron w sieci, związanych tematycznie z Włochami doskonałego bloga "ITALIA POZA SZLAKIEM".
 
 
"BLOGI POŚWIĘCONE KUCHNI WŁOSKIEJ (I NIE TYLKO):
 
Oliwa do chleba przepisy, baza wiedzy i sklep. Wszystko, co chcecie wiedzieć o oliwkach, oliwie, aceto balsamico i innych znakomitych włoskich produktach naturalnych."
 
http://www.italiapozaszlakiem.com/dobre-linki/wlochy-po-polsku/
 
"Italia poza szlakiem - blog o Włoszech z pasją",

to najlepszy i najpoczytniejszy blog o słonecznej Italii w polskiej blogosferze. Jest tworzony z pasją przez Magdę Ciach-Bachlarz.

Magda pisze o sobie: 

"Z wykształcenia biolog morza, z doświadczenia project manager od zadań specjalnych i team leader zespołów niemożliwych. W wolnym czasie uprawia podróże żeglarsko - enokulinarne do Włoch, które są lekiem na całe zło."
 
Na jej blogu znajdziesz: 

  • podróże, fotografia, przewodniki,
  • włoski lifestyle: kuchnia, wino, oliwa, kawa,
  • Made in Italy – znane i nieznane włoskie marki i produkty,
  • wskazówki praktyczne dla wyjeżdżających do Włoch,
  • kulturę,
  • recenzje,
  • biografie włoskich postaci, które wpłynęły i na nasze życie,
  • wywiady.
 
 

napisali o nas

OLIWA Z OLIWEK - JAK WYBRAĆ NAJLEPSZĄ? Mój test

Autorka bloga Agataberry.pl przeprowadziła test 4 oliw: 2 marek oliwy greckiej z Lidla:  Deluxe i Primadonna, oraz dwóch włoskich: Monini Dop Umbria i Terre Rosse Dop Umbria Bio.

Nasza oliwa extravergine Terre Rosse otrzymała najlepszą ocenę!

Oto kilka cytatów z tekstu:

Oliwa Terre Rosse jest opisana jako intensywna, ziołowa, pachnąca jak świeżo skoszona trawa i rzeczywiście mogę potwierdzić, że tak właśnie pachnie.

Kiedy szukamy dobrej oliwy z oliwek to warto wybierać oliwę z pierwszego tłoczenia, tzn. extra virgin. Dobrze jest też sprawdzać wszystkie informacje dostępne na opakowaniu, takie jak miejsce pochodzenia oliwek i kraj produkcji. Najlepiej, aby oliwa była butelkowana w miejscu, w którym zostały zebrane oliwki. Na opakowaniu oliwy Terre Rosse możemy też znaleźć zapis o tym, że jest to oliwa tłoczona na zimno w ciągu sześciu godzin od zbioru. Czas tłoczenia to zatem również jedna z informacji, która może sugerować nam jakość produktu.

 

Źródło: Agataberry.pl "Oliwa z oliwek – jak wybrać najlepszą? Mój test" Marzec 28, 2017

 

 „Agataberry.pl Blog o zdrowiu”

Autorką bloga jest Agata Puk. Jest z wykształcenia dziennikarzem i pedagogiem, z miłości do pisania - blogerką. Jest szczęśliwa, gdy dzieli się wiedzą o zdrowym życiu ze swoimi czytelnikami.

O swoim blogu pisze:

To miejsce powstało dlatego, że chciałam stworzyć przestrzeń łączącą moje dwie pasje: pisanie i zdrowe życie. Staram się poruszać tu takie tematy, o jakich sama chciałabym czytać. Jeśli interesuje Cię zdrowy styl życia, to dobrze trafiłeś! Mam nadzieję, że ten blog będzie inspirował Cię do zdrowych wyborów.

agataberry.pl

napisali o nas

Z HISTORIĄ W TLE

Do dobrej oliwy nie trzeba nas przekonywać. A jeśli za znakomitym produktem stoi jeszcze ciekawa historia o południowym rodowodzie, którą również warto się podzielić, trafiamy na prezent idealny! Tak było w przypadku oliwy extravergine Terre Rosse oferowanej przez sklep Oliwa do Chleba (www.oliwadochleba.pl).

Pani Aleksandra, jego właścicielka, podkreśla, że w pracy najważniejszymi wartościami są dla niej uczciwość, szacunek do natury i bezkompromisowe oddanie tradycji. W pełni respektuje się je w gaju oliwnym Hispellum w Spello w Umbrii.

Najstarsze drzewka liczą tu sobie 800 lat, a nadzór nad produkcją soku, który  otrzymywany jest z ich owoców, sprawuje osobiście właściciel Mario Ciampetti z żoną. Państwo Ciampetti, wraz ze swoimi pracownikami, sami uprawiają ziemię, zbierają oliwki, tłoczą, przechowują i butelkują swoją oliwę. Wynikiem ich pracy jest niezwykły produkt, którego szlachetność wyczuć można od razu, delektując się jego zapachem i smakiem.

Aromat oliwy Terre Rosse przywodzi na myśl świeżo skoszoną trawę; podniebienie rozpozna ją jako lekko gorzką i ziołową. Doskonale pasuje do pieczywa, podkreśli też smak dań o zdecydowanej strukturze. Uwielbiamy!

Źródło: „Lente – inspiracje kulinarne” 9.12.2016

 

 „Lente – kwartalnik śródziemnomorski”

 „Lente” to wielopoziomowy projekt kulturowo-lifestylowy, oparty na założeniu, że Śródziemnomorze to nie tylko pojęcie geograficzne, ale mentalność i styl życia. Można go przyjąć i praktykować także w głębi kontynentu, bez względu na narodowość i miejsce zamieszkania.

Projekt „Lente” obejmuje publikację luksusowego magazynu, stronę internetową, pudełka z produktami śródziemnomorskimi dostępne w subskrypcji, a w niedalekiej przyszłości także kawiarnię i concept-store. „ Pomysłodawczynią i redaktor naczelną magazynu jest p. Julia Wollner.

http://lente-magazyn.com/

SKLEP OLIWA DO CHLEBA

 

Ta oliwa pachnie wakacjami w Toskanii albo letnim śniadaniem na tarasie.

Tak się składa, że znam właścicielkę sklepu, Aleksandrę, pełną pasji i miłości do tego, co robi i wiem, że zamyka w butelce to, co najlepsze.

Jeśli szukacie dobrej oliwy, już ją znaleźliście.

 

Źródło: "A w listopadzie lubię..." blog Strawberries from Poland,  6.11.2016

 
"Strawberries from Poland"

"Strawberries from Poland" to przebogaty blog kulinarny, stworzony przez Annę Włodarczyk w 2007 roku.

Jej pasje to pisanie, kulinaria i fotografia. "Na blogu przez słowa i fotografie pokazuję skrawek mojej codzienności."

W 2014 nakładem wydawnictwa Czarne Anna Włodarczyk wydała książkę "Zapach truskawek. Rodzinne opowieści". 

W 2016 r. nakładem wyd. Nasza Księgarnia ukaże się jej książka kucharska poświęcona kuchni przedwojennej .

http://www.strawberriesfrompoland.pl/

napisali o nas

napisali o nas
CZYM UPRAWA EKOLOGICZNA OLIWEK SIĘ WYRÓŻNIA W STOSUNKU DO KONWENCJONALNEJ?

- Różnica między gospodarstwem, które prowadzi uprawę ekologiczną a tym prowadzonym konwencjonalnie, polega na tym, że w uprawach ekologicznych rezygnuje się ze stosowania substancji syntetycznych (nawozów i środków ochrony roślin).

- Używamy do nawożenia obornika bydlęcego certyfikowanego ekologicznie. Pochodzi on z gospodarstw gwarantujących ekologiczny chów zwierząt. Stosujemy też metodę przyorywania w celu utrzymania odpowiedniego poziomu próchnicy w glebie. Zasiewamy, używając nasion ekologicznych, rośliny: jęczmień, wykę, bobik, ścinamy je i pokrywamy warstwą gleby. Jeśli chodzi o codzienne utrzymanie trawy w gajach, stosujemy wyłącznie koszenie środkami mechanicznymi.

- Nie używamy szkodliwych środków ochrony roślin. Gdy zachodzi potrzeba stosowania środków bezpośrednio na liście drzewek oliwnych, do oprysków używamy ekologicznego miedzianu, którego używali już nasi dziadkowie. Obsadzamy gaje żywopłotami z roślin autochtonicznych, które przyciągają owady przyjazne dla ekosystemu – tłumaczy Anna Supińska.

Źródło: Biokurier.pl, wywiad  z Anną Supińską, która wraz z mężem Mario Ciampettim produkuje ekologiczną oliwę extravergine Terre Rosse w Spello w Umbrii. 17.12.2015

 

BIOKURIER

Biokurier.pl to czasopismo oraz portal o produktach ekologicznych i rynku żywności ekologicznej w Polsce.

Od 2008 roku dostarcza sprawdzone, rzetelne i świeże informacje na temat żywności ekologicznej, tradycyjnej i lokalnej a także kosmetyków naturalnych i innych produktów przyjaznych naturze i ludziom. Redaktorem naczelnym i koordynatorem projektu jest Pan Karol Przybylak.

http://biokurier.pl/