SOS WINEGRET W 3 KROKACH
JAK ZROBIĆ DOBRY SOS WINEGRET?
Sałata z sosem winegret jest moim ukochanym daniem i mogłabym je jeść nawet 2 razy dziennie.
Pisząc „sałatę” mam na myśli zielone liście różnych odmian: masłową, rzymską, radicchio, roszponkę, rukolę, endywię, rollo, dębolistną, lodową… z pewnością nie wymieniłam wszystkich.
Do sałaty można dodać inne składniki: cebulę, ser, ogórki, pomidory, paprykę, oliwki, orzechy. Ważne, by nie zabić smaku i struktury delikatnych liści nadmierną ilością dodatków.
Dobre przyprawienie sałaty jest ważne. Sos powinien mieć dobrze zbalansowane proporcje i podkreślać smak sałaty a nie stłumić go i zdominować.
Z czego się składa sos winegret?
Sosem bazowym do sałaty jest sos winegret (jest wiele pisowni tego słowa, ja stosuję najczęściej spotykane).
Podstawowym składnikami są oliwa i ocet oraz odrobina soli i cukru lub musztardy. Stąd też nazwa sosu, po francusku „vinaigre” oznacza ocet.
W poszukiwaniach najlepszego klasycznego przepisu towarzyszyło mi uczucie zgubienia, bo jest dużo różnych porad, które głównie różnią się proporcjami zastosowanych podstawowych składników, czyli octu i oliwy.
Na przykład, spotkałam się z proporcjami 1:1, co według mnie tworzy zbyt kwaśna kompozycję. Podstawowym celem zaś jest osiągnięcie równowagi smaków.
Omówię poniżej 2 warianty sosu do sałaty, które stosuję sama.
WARIANT 1
Ja stosuję proporcje 4 do 1, czyli 4 miarki oliwy + 1 miarka octu lub soku z cytryny
Podstawowe składniki:
- oliwa extravergine
- ocet winny, jabłkowy lub sok z cytryny.
- musztarda, czosnek, poszatkowana drobno szalotka - dla nadania ostrości
- szczypta soli i cukru (lub miodu)
WYKONANIE
Krok 1 – rozpuszczenie soli i cukru w occie lub soku z cytryny
Krok 2 – dodanie pozostałych składników, np. musztardy, posiekanych lub suszonych ziół, cebulki, zmiażdżonego czosnku i dokładnie wymieszanie
Krok 3 – dodanie oliwy i dokładne wymieszanie, by składniki się połączyły i powstała emulsja
Do mieszania stosuję małą trzepaczkę do piany. Gdy robię większą ilość sosu, używam po prostu słoika ze szczelną nakrętką. Wykonuję kolejno 3 podane wyżej kroki a słoik używam jak shaker 😉
Sos dodajemy do sałaty bezpośrednio przed podaniem, mieszamy delikatnie, by nie połamać liści ale zdecydowanie, by dobrze przyprawić całą zawartość miski.
ZASTOSOWANIE DO SURÓWEK
Jeśli używam sosu do surówki z kapustą, dodaję do niego mniej soli a kapustę solę ok. 2 godziny przed podaniem, by zmiękła. Gdy zmięknie, dodaję sos wg przepisy powyżej, wzbogacony o posiekany koperek i zieloną pietruszkę.
Do sosu można też dodać trochę soku ze świeżo wyciśniętej pomarańczy, świetnie smakuje do surówki z marchewki i selera.
WARIANT 2
W tym wariancie stosuję ocet balsamiczny z Modeny zamiast winnego.
Ocet, który stosuję to Aceto Balsamico IGP starzony lub ekologiczny firmy AFC1919. Oba są naturalnie gęste i bardzo aromatyczne, dlatego dodaję go bardzo niewiele w stosunku do ilości oliwy. Na dużą łyżkę oliwy wystarcza dosłownie kilka dużych kropli octu balsamicznego.
Krok 1 – rozpuszczenie soli w occie lub odrobinie soku z cytryny. Nie dodaję cukru, bo nie ma takiej potrzeby
Krok 2 – dodanie pozostałych składników. Gdy używam octu balsamicznego, nie dodaję musztardy, żeby nie zepsuć smaku octu. Zioła też należy dodawać ostrożnie.
Dodatek niewielkiej ilości ostrego czosnku podbija nuty słodyczy i kwasowości w occie.
Krok 3 - dodanie oliwy i dokładne wymieszanie, by składniki się połączyły i powstała emulsja.
Sosy winegret możemy jeszcze wykorzystać:
- do gotowanych warzyw: fasolki, brokuła, kalafiora
- do gotowanej na parze ryby , warto wtedy dodać do sosu posiekane kapary
- do sałatek na bazie makaronu i ryżu
- wykorzystać jako sos do maczania świeżych, surowych warzyw pokrojonych w słupki.
Najważniejsze jest jednak, by mieć dużo radości z robienia sosu a kwestię proporcji traktować kreatywnie. Co przez to rozumiem?
Jeśli nie będziemy się precyzyjnie trzymali proporcji z przepisu, nie stanie się nic złego. Warto dużo próbować i znaleźć taką kompozycję,
która nam najbardziej odpowiada. Nie bójcie się eksperymentowania!
A czy Ty chętnie jadasz sałatę z sosem winegret? Masz swoje sposoby na niego? Chętnie się dowiem, zapraszam do komentowania poniżej
Jeśli nie jesteś pewna, czym jest właściwie ocet balsamiczny, poczytaj o tym w zakładce Ocet Balsamiczny. Znajdziesz tam informacje, jak się go produkuje, do czego używa i jakie są jego właściwości odżywcze.
Jeśli chcesz poczuć na podniebieniu smak aromatycznej, włoskiej oliwy, zapraszam Cię do mojego SKLEPU

OLIWA EXTRAVERGINE RONCI MORAIOLO 250 ML
ZAPACH WŁOSKIEGO LATA W ŚWIEŻO TŁOCZONEJ OLIWIE Z KAMPANII OLIWNEJ 2022/23
Producent: Azienda Agraria Ronci SS, Bevagna (Umbria)
Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki, świeżego migdała, surowego karczocha. Na podniebieniu wyczuwa się zdecydowaną pikantność i gorzkość, lecz jest ona wyrafinowana, przyjemna i zrównoważona.
Zapach: intensywny i elegancki, miarowo uwalniający nuty roślinne świeżo skoszonej trawy i polnych ziół.
Kolor: zielony ze złotymi odcieniami
Zastosowanie:
Polecana dla osób lubiących zdecydowane smaki. Idealna do przyprawiania dań gorących, na przykład risotto, steku z czerwonego mięsa lub zup z warzyw strączkowych oraz kremowych. Wspaniale smakuje do klasycznej bruschetty oraz nadaje charakteru prostej fokacci wyciągniętej z pieca. Doskonale przyprawia carpaccio, zieloną sałatę i warzywa.
Oliwa Monocultivar Moraiolo Ronci została wyróżniona w Przewodniku Bibenda 2022.
Są w nim wymienione najlepsze we Włoszech wina, grappy, restauracje oraz oliwy z oliwek.
Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny
Zbiory: listopad
Gatunek: Moraiolo
Kwasowość: 0,28%
Polifenole: 428 mg/kg
Położenie gajów: 300 – 500 m n.p.m
Zbiory 2022

OLIWA EXTRAVERGINE RONCI MORAIOLO 500 ML
ZAPACH WŁOSKIEGO LATA W ŚWIEŻO TŁOCZONEJ OLIWIE Z KAMPANII OLIWNEJ 2022/23
Producent: Azienda Agraria Ronci SS, Bevagna (Umbria)
Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki, świeżego migdała, surowego karczocha. Na podniebieniu wyczuwa się zdecydowaną pikantność i gorzkość, lecz jest ona wyrafinowana, przyjemna i zrównoważona.
Zapach: intensywny i elegancki, miarowo uwalniający nuty roślinne świeżo skoszonej trawy i polnych ziół.
Kolor: zielony ze złotymi odcieniami
Zastosowanie:
Polecana dla osób lubiących zdecydowane smaki. Idealna do przyprawiania dań gorących, na przykład risotto, steku z czerwonego mięsa lub zup z warzyw strączkowych oraz kremowych. Wspaniale smakuje do klasycznej bruschetty oraz nadaje charakteru prostej fokacci wyciągniętej z pieca. Doskonale przyprawia carpaccio, zieloną sałatę i warzywa.
Oliwa Monocultivar Moraiolo Ronci została wyróżniona w Przewodniku Bibenda 2022.
Są w nim wymienione najlepsze we Włoszech wina, grappy, restauracje oraz oliwy z oliwek.
Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny
Zbiory: listopad
Kampania oliwna: 2022/23
Gatunek: Moraiolo
Kwasowość: 0,28%
Polifenole: 428 mg/kg
Położenie gajów: 300 – 500 m n.p.m

OLIWA EXTRAVERGINE ZESTAW TRE 3 x 500
KORZYSTNY CENOWO ZESTAW DLA OSÓB PRAGNĄCYCH POZNAĆ BOGACTWO SMAKÓW OLIW Z SERCA UMBRII
OLIWA EXTRA VERGINE Z KAMPANII OLIWNEJ 2022/23
-
OLIWA EXTRAVERGINE BIO MORAIOLO MONOCULTIVAR 500 ML
Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki, świeżego migdała, surowego karczocha. Na podniebieniu wyczuwa się zdecydowaną pikantność i gorzkość, lecz jest ona wyrafinowana, przyjemna i zrównoważona.
Zapach: intensywny i elegancki, miarowo uwalniający nuty roślinne świeżo skoszonej trawy i polnych ziół.
Kolor: zielony ze złotymi odcieniami
Zastosowanie:
Polecana dla osób lubiących zdecydowane smaki. Idealna do przyprawiania dań gorących, na przykład risotto, steku z czerwonego mięsa lub zup z warzyw strączkowych oraz kremowych. Wspaniale smakuje do klasycznej bruschetty oraz nadaje charakteru prostej fokacci wyciągniętej z pieca. Doskonale przyprawia carpaccio, zieloną sałatę i warzywa.
Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny
Zbiory: listopad
Kampania oliwna: 2022/23
Gatunek: Moraiolo
Kwasowość: 0,28%
Polifenole: 428 mg/kg
Położenie gajów: 300 – 500 m n.p.m
-
OLIWA EXTRAVERGINE BIO BLEND 500 ML
Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki, świeżego karczocha, migdała i cykorii; przyjemnie pikantny i harmonijny
Zapach: intensywne i świeże roślinne nuty dzikich ziół, karczocha i cykorii
Kolor: zielony ze złotymi odcieniami
Zastosowanie:
Polecana dla każdego, kto lubi równowagę świeżych roślinnych zapachów i smaków. Wzbogaca smak zup kremowych, warzywnych i zielonych mieszanych sałat. Podkreśla smak dań zarówno mięsnych jak i rybnych. Można używać jej wszechstronnie, do wszelkich dań wymagających dodatku oliwy, zarówno na surowo jak i do smażenia.
Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny
Zbiory: październik – listopad
Kampania oliwna: 2022/23
Gatunek: Frantoio, Leccino, Moraiolo
Kwasowość: 0,22%
Polifenole: 426 mg/kg
-
OLIWA EXTRAVERGINE BIO FRANTOIO MONOCULTIVAR 500 ML
Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki, świeżego migdała, surowego karczocha. Na podniebieniu wyczuwa się zdecydowaną pikantność i gorzkość, lecz jest ona przyjemna i zrównoważona.
Zapach: intensywny i świeży, roślinne nuty ziół i świeżo skoszonej trawy
wyrafinowana, uwodzi spójnością z nutami zapachowymi.
Kolor: zielony ze złotymi odcieniami
Zastosowanie:
Polecana do przyprawiania dań o zrównoważonym smaku, którym dodaje osobowości bez dominowania naturalnego smaku potrawy. Wskazana do białych mięs, ryb z grilla, przeróżnych sałat i sałatek oraz warzyw gotowanych i grillowanych. Świetna do bruschetty i focacci oraz lekkich sosów do makaronu.
Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny
Zbiory: październik – listopad
Kampania oliwna: 2022/23
Gatunek: Frantoio
Kwasowość: 0,23%
Polifenole: 503 mg/kg
Położenie gajów: 300 – 500 m n.p.m

OLIWA EXTRAVERGINE RONCI BIO 500 ml
OLIWA EXTRA VERGINE Z KAMPANII OLIWNEJ 2022/23 O ŁAGODNEJ PIKANTNOŚCI I LEKKIEJ GORYCZCE
Producent: Azienda Agraria Ronci SS, Bevagna (Umbria)
Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki, świeżego karczocha, migdała i cykorii; przyjemnie pikantny i harmonijny
Zapach: roślinne nuty dzikich ziół, karczocha i cykorii
Kolor: zielony ze złotymi odcieniami
Zastosowanie:
Polecana dla każdego, kto lubi równowagę świeżych roślinnych zapachów i smaków. Wzbogaca smak zup kremowych, warzywnych i zielonych mieszanych sałat. Podkreśla smak dań zarówno mięsnych jak i rybnych. Można używać jej wszechstronnie, do wszelkich dań wymagających dodatku oliwy, zarówno na surowo jak i do smażenia.
Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny
Zbiory: październik – listopad
Kampania oliwna: 2022/23
Gatunek: Frantoio, Leccino, Moraiolo
Kwasowość: 0,22%
Polifenole: 426 mg/kg
Położenie gajów: 300 – 500 m n.p.m

OLIWA EXTRAVERGINE SUATONI OLIO NUOVO
OLIO NUOVO 2022
EDYCJA LIMITOWANA
Producent: Frantoio Suatoni, Amelia (Umbria)
Smak: świeży i intensywny aromat dzikiej cykorii, zielonego karczocha z pikantną roślinną nutą surowego migdała i pieprzu
Zapach: świeżo skoszonej trawy i polnych ziół
Kolor: intensywnie zielony
Oliwa niefiltrowana, nieklarowna. Osad na dnie butelki jest zjawiskiem naturalnym.
Zmiana koloru z upływem czasu jest zjawiskiem naturalnym.
Zastosowanie:
Polecana dla każdego, kto lubi świeży, uwodzicielski zapach świeżo skoszonej trawy. Oliwa ma intensywne nuty pikantne, przyjemnie drapiące
w gardło. Takie odczucie jest zrównoważone goryczką, wyraźnie odczuwalną na języku.
Wyśmienicie smakuje do świeżego pieczywa, ciepłej bruschetty z czosnkiem, pomidorów, sałat,
ziemniaków, kremowych zup, na przykład dyniowej lub z warzyw strączkowych.
Zbiory: październik – listopada
Kampania oliwna: 2022
Gatunek: Frantoio, Leccino, Moraiolo

OLIWA EXTRAVERGINE SUATONI OLIO NUOVO 3
OLIO NUOVO 2022
EDYCJA LIMITOWANA
Producent: Frantoio Suatoni, Amelia (Umbria)
Smak: świeży i intensywny aromat dzikiej cykorii, zielonego karczocha z pikantną roślinną nutą surowego migdała i pieprzu
Zapach: świeżo skoszonej trawy i polnych ziół
Kolor: intensywnie zielony
Oliwa niefiltrowana, nieklarowna. Osad na dnie butelki jest zjawiskiem naturalnym.
Zmiana koloru z upływem czasu jest zjawiskiem naturalnym.
Zastosowanie:
Polecana dla każdego, kto lubi świeży, uwodzicielski zapach świeżo skoszonej trawy. Oliwa ma intensywne nuty pikantne, przyjemnie drapiące
w gardło. Takie odczucie jest zrównoważone goryczką, wyraźnie odczuwalną na języku.
Wyśmienicie smakuje do świeżego pieczywa, ciepłej bruschetty z czosnkiem, pomidorów, sałat,
ziemniaków, kremowych zup, na przykład dyniowej lub z warzyw strączkowych.
Zbiory: październik – listopada
Kampania oliwna: 2022
Gatunek: Frantoio, Leccino, Moraiolo

OLIWA EXTRAVERGINE SUATONI OLIO NUOVO 6
OLIO NUOVO 2022 EDYCJA LIMITOWANA
DOBRA CENA + TRANSPORT GRATIS
Producent: Frantoio Suatoni, Amelia (Umbria)
Smak: świeży i intensywny aromat dzikiej cykorii, zielonego karczocha z pikantną roślinną nutą surowego migdała i pieprzu
Zapach: świeżo skoszonej trawy i polnych ziół
Kolor: intensywnie zielony
Oliwa niefiltrowana, nieprzejrzysta. Osad na dnie butelki jest zjawiskiem naturalnym.
Zmiana koloru z upływem czasu jest zjawiskiem naturalnym.
Zastosowanie:
Polecana dla każdego, kto lubi świeży, uwodzicielski zapach świeżo skoszonej trawy. Oliwa ma intensywne nuty pikantne, przyjemnie drapiące
w gardło. Takie odczucie jest zrównoważone goryczką, wyraźnie odczuwalną na języku.
Wyśmienicie smakuje do świeżego pieczywa, ciepłej bruschetty z czosnkiem, pomidorów, sałat, gotowanych ziemniaków,
kremowych zup, na przykład dyniowej lub z warzyw strączkowych.
Zbiory: październik – listopad
Kampania oliwna: 2022
Gatunek: Frantoio, Leccino, Moraiolo

OLIWA EXTRAVERGINE SUATONI RAJO MONOCULTIVAR 500 ML
Producent: Frantoio Suatoni, Amelia (Umbria)
Smak: bardzo intensywny smak zielonego owocu oliwki,
długo utrzymująca się wytrawna gorzkość z harmonijną pikantnością.
Nuty smakowe są wyjątkowo bogate, wyczuwa się cykorię, zielone jabłko, dzikie zioła.
Zapach: świeży, roślinny, kojarzący się z młodymi listeczkami botwinki, pomidorem oraz mchem ze ściółki leśnej.
Kolor: złoty z delikatnymi odcieniami zieleni
Zastosowanie:
Oliwa Rajo Monocultivar, ze względu na intensywność, przypadnie do gustu osobom lubiącym kompozycje smakowe bogate w nuty gorzkie i pikantne.
Oliwa z tej odmiany jest świetnie pasuje do przyprawiania gotowanych ziemniaków, dań z ciecierzycy, fasoli, soczewicy, kapusty oraz zup i sałatek na bazie warzyw strączkowych.
Podnosi smak pieczonych i gotowanych białych ryb. Bardzo dobrze sprawdza się jako dodatek do chleba, również ciemnego, pełnoziarnistego, żytniego na zakwasie.
Nagrody: Złoty Medal Międzynarodowym Konkursie Oliw Jednoszczepowych
monocultivaroliveolil.EXPO w Mediolanie w latach 2016, 2017, 2018 i 2021
Zbiory: od połowy października do połowy listopada
Gatunek: Rajo
Kwasowość: 0,14%
Polifenole: 612 mg/kg
Położenie gajów: 400 m n.p.m.
Kampania oliwna: 2021

OLIWA EXTRAVERGINE RONCI MONOCULTIVAR 2 x 250 ml
ZESTAW AROMATYCZNYCH OLIW JEDNOODMIANOWYCH
OSTATNI RAZ W TAKIEJ CENIE + OBNIŻKA 10%
-
OLIWA EXTRAVERGINE BIO MORAIOLO MONOCULTIVAR 250 ML
Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki, świeżego migdała, surowego karczocha. Na podniebieniu wyczuwa się zdecydowaną pikantność i gorzkość, lecz jest ona wyrafinowana, przyjemna i zrównoważona.
Zapach: intensywny i elegancki, miarowo uwalniający nuty roślinne świeżo skoszonej trawy i polnych ziół.
Kolor: zielony ze złotymi odcieniami
Zastosowanie:
Polecana dla osób lubiących zdecydowane smaki. Idealna do przyprawiania dań gorących, na przykład risotto, steku z czerwonego mięsa lub zup z warzyw strączkowych oraz kremowych. Wspaniale smakuje do klasycznej bruschetty oraz nadaje charakteru prostej fokacci wyciągniętej z pieca. Doskonale przyprawia carpaccio, zieloną sałatę i warzywa.
Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny
Zbiory: listopad
Gatunek: Moraiolo
Kwasowość: 0,28%
Polifenole: 428 mg/kg
Położenie gajów: 300 – 500 m n.p.m
Kampania oliwna 2021
Najlepiej spożyć przed: 11.11.2023
-
OLIWA EXTRAVERGINE BIO FRANTOIO MONOCULTIVAR 250 ML
Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki, świeżego migdała, surowego karczocha. Na podniebieniu wyczuwa się zdecydowaną pikantność i gorzkość, lecz jest ona przyjemna i zrównoważona.
Zapach: intensywny i świeży, roślinne nuty ziół i świeżo skoszonej trawy
wyrafinowana, uwodzi spójnością z nutami zapachowymi.
Kolor: zielony ze złotymi odcieniami
Zastosowanie:
Polecana do przyprawiania dań o zrównoważonym smaku, którym dodaje osobowości bez dominowania naturalnego smaku potrawy. Wskazana do białych mięs, ryb z grilla, przeróżnych sałat i sałatek oraz warzyw gotowanych i grillowanych. Świetna do bruschetty i focacci oraz lekkich sosów do makaronu.
Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny
Zbiory: październik – listopad
Gatunek: Frantoio
Kwasowość: 0,23%
Polifenole: 503 mg/kg
Położenie gajów: 300 – 500 m n.p.m.
Kampania oliwna: 2021
Najlepiej spożyć przed: 24 września 2023
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 74 zł

OLIWA EXTRAVERGINE SUATONI BIO 500 ML
OSTATNI RAZ W TAKIEJ CENIE + OBNIŻKA 10%
Producent: Frantoio Suatoni, Amelia (Umbria)
Smak: gładki i elegancki, aromat dzikiej cykorii, sałaty oraz pikantna nuta czarnego pieprzu i dojrzałego orzecha
Zapach: świeży z nutami roślinnymi dzikiej cykorii i aromatycznych ziół
Kolor: złoty z delikatnymi odcieniami zieleni
Zastosowanie:
Polecana dla każdego, kto lubi świeży łagodny roślinny smak, wzbogacony w tle przyjemną zrównoważoną pieprzowo-orzechową nutą.
Idealna do bruschetty i grzanek z warzywami, sałatek i dań z warzywami strączkowymi, sałaty, zup, białych mięs i białych ryb..
Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny
Zbiory: październik – początek listopada
Kampania oliwna: 2021
Gatunek: Frantoio, Leccino, Moraiolo, Rajo
Kwasowość: 0,22%
Polifenole: 426 mg/kg
Położenie gajów: 400 m n.p.m.
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 69 zł

OLIWA EXTRAVERGINE RONCI FRANTOIO 250 ml
OSTATNI RAZ W TAKIEJ CENIE + OBNIŻKA 10%
Producent: Azienda Agraria Ronci SS, Bevagna (Umbria)
Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki, świeżego migdała, surowego karczocha. Na podniebieniu wyczuwa się zdecydowaną pikantność i gorzkość, lecz jest ona przyjemna i zrównoważona.
Zapach: intensywny i świeży, roślinne nuty ziół i świeżo skoszonej trawy
wyrafinowana, uwodzi spójnością z nutami zapachowymi.
Kolor: zielony ze złotymi odcieniami
Zastosowanie:
Polecana do przyprawiania dań o zrównoważonym smaku, którym dodaje osobowości bez dominowania naturalnego smaku potrawy. Wskazana do białych mięs, ryb z grilla, przeróżnych sałat i sałatek oraz warzyw gotowanych i grillowanych. Świetna do bruschetty i focacci oraz lekkich sosów do makaronu.
Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny
Zbiory: październik – listopad
Kampania oliwna: 2021
Gatunek: Frantoio
Kwasowość: 0,23%
Polifenole: 503 mg/kg
Położenie gajów: 300 – 500 m n.p.m
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 39 zł

KREM BALSAMICZNY BIAŁY
NOWOŚĆ!
Przyprawa na bazie Octu Balsamicznego z Modeny IGP i jasnych winogron
Producent: Acf1919
Skład: przyprawa balsamiczna biała (ocet winny, skoncentrowany moszcz winny), skoncentrowany moszcze winny, syrop glukozowo-fruktozowy, skrobia kukurydziana modyfikowana.
Zawiera siarczyny.
NIE ZAWIERA KARMELU, glutenu, konserwantów.
Pojemność: 180g
Przechowywać w temperaturze pokojowej.
Najlepiej spożyć przed: data na opakowaniu.
ZASTOSOWANIE:
sałaty mieszane, surówki, ryby i owoce morza, miękkie sery, białe mięsa, sałatki owocowe, lody.

KREM BALSAMICZNY Z MODENY FIGA
Krem balsamiczny z Modeny FIGA
Producent: Acf1919
Skład: skoncentrowany moszcz winny, Ocet Balsamiczny z Modeny IGP 35% (ocet winny, skoncentrowany moszcz winny), sok figowy (5%), skrobia kukurydziana modyfikowana, naturalne aromaty
Zawiera siarczyny
Pojemność: 180g
NIE ZAWIERA KARMELU, glutenu, konserwantów

KREM BALSAMICZNY Z MODENY GRANAT
NOWOŚĆ!
Przyprawa na bazie Octu Balsamicznego z Modeny IGP z granatem
Producent: Acf1919
Skład: gotowany moszcz winny, ocet balsamiczny z Modeny IGP 35% (ocet winny, gotowany moszcz winny), skrobia kukurydziana modyfikowana, naturalny aromat granatu (0,20%)
Zawiera siarczyny.
NIE ZAWIERA KARMELU, glutenu, konserwantów.
Pojemność: 180g
Przechowywać w temperaturze pokojowej.
Najlepiej spożyć przed: data na opakowaniu.
ZASTOSOWANIE:
sałaty, sałatki mieszane z owoców i warzyw, dojrzałe sery, białe mięsa, sałatki owocowe i lody.

KREM BALSAMICZNY Z MODENY KLASYCZNY
Krem balsamiczny z Modeny Klasyczny
Producent: Acf1919
Skład: skoncentrowany moszcz winny, Ocet Balsamiczny z Modeny IGP 35% (ocet winny, skoncentrowany moszcz winny), skrobia kukurydziana modyfikowana
Zawiera siarczyny
Pojemność: 180 g
NIE ZAWIERA KARMELU

KREM BALSAMICZNY Z MODENY TRUFLA
Krem balsamiczny z Modeny TRUFLA
Producent: Acf1919
Skład: skoncentrowany moszcz winny, Ocet Balsamiczny z Modeny IGP 35% (ocet winny, skoncentrowany moszcz z winogron),
skrobia kukurydziana modyfikowana, aromat truflowy (0,15%)
Zawiera siarczyny
Pojemność: 180g
NIE ZAWIERA KARMELU, glutenu, konserwantów

OCET BALSAMICZNY Z MODENY DOP 25 LAT
Ocet Balsamiczny z Modeny DOP Extravecchio
WYSYŁKA GRATIS
Producent: Acf1919
Skład: moszcz winny gotowany
Zawiera siarczyny
Najlepiej spożyć przed: 2029
Pojemność: 100 ml
Przechowywać w temperaturze pokojowej
Zastosowanie:
Ocet Balsamiczny z Modeny Dop Tradycyjny Extravecchio to drogocenny eliksir dojrzewający ponad 25 lat w drewnianych beczkach w specjalnych warunkach klimatycznych.
Wystarczy 1 kropla tego gęstego octu o intensywnym lecz przyjemnie zrównoważonym słodko-kwaśno aromacie, by przeistoczyć zwykłe danie w wykwintną doskonałość.

OCET BALSAMICZNY Z MODENY IGP
GĘSTY OCET BALSAMICZNY USZLACHETNIONY DOJRZEWANIEM W BECZCE
NOWOŚĆ!
Producent: Acf1919
Skład: moszcz winny gotowany, ocet winny;
Zawiera siarczyny
Kwasowość: 6%
Gęstość: 1,35 g/ml
Pojemność: 250 ml
Przechowywać w temperaturze pokojowej
Najlepiej spożyć przed: data na opakowaniu
Zastosowanie: czerwone mięso z grilla, sery dojrzewające, surowe ryby, grillowane warzywa, kawior i skorupiaki, świeże owoce.
Idealnie pasuje do prostych lecz wyrafinowanych potraw, których sekretem jest niewiele składników najwyższej jakości, np. do carpaccio.

OCET BALSAMICZNY Z MODENY IGP EKOLOGICZNY
Ocet Balsamiczny z Modeny IGP Ekologiczny
Producent: Acf1919
Skład: moszcz winny gotowany ekologiczny, ocet winny ekologiczny
Zawiera siarczyny
Kwasowość: 6%
Gęstość: 1,32 g/ml
Pojemność: 250 ml
Przechowywać w temperaturze pokojowej

OCET BALSAMICZNY Z MODENY IGP STARZONY
„Terre Alte” Invecchiato Ocet Balsamiczny z Modeny IGP Starzony
Producent: Acf1919
Skład: moszcz winny gotowany, ocet winny
Zawiera siarczyny
Kwasowość: 6%
Gęstość: 1,35 g/ml
Pojemność: 250 ml
Przechowywać w temperaturze pokojowej

OCET BALSAMICZNY Z MODENY LAMBRUSCO
Ocet balsamiczny jednoodmianowy z winogron Lambrusco, gęsty, o bogatym smaku
NOWOŚĆ!
Producent: Acf1919
Skład: moszcz winny gotowany, ocet winny;
Zawiera siarczyny
Kwasowość: 6%
Gęstość: 1,35 g/ml
Pojemność: 250 ml
Przechowywać w temperaturze pokojowej
Najlepiej spożyć przed: data na opakowaniu
Zastosowanie: czerwone mięso z grilla, dojrzałe sery, surowa ryba, grillowane warzywa, kawior i skorupiaki, świeże owoce, sałaty.

PRZYPRAWA BALSAMICZNA Z MODENY BIAŁA
NATURALNIE GĘSTA, SŁODKO-KWAŚNA PRZYPRAWA Z JASNYCH WINOGRON
Skład: skoncentrowany moszcz z winogron, ocet winny, zawiera siarczyny
Gęstość: 1,30 g/ml
Pojemność: 250 ml
Przechowywać w temperaturze pokojowej.
Najlepiej spożyć przed: data na opakowaniu.
ZASTOSOWANIE: Sałatki oraz warzywa gotowane i surowe, ryby gotowane lub z grilla, dania z gotowanych mięs, sery dojrzewające, owoce i desery.
Masz do mnie pytania, napisz! KLIKNIJ TUTAJ