JAK SIĘ PRZYGOTOWUJE OLIWKI DO TŁOCZENIA?
Co się dzieje z oliwkami, gdy są przywiezione do tłoczni? Oliwki, po zebraniu w gaju, trafiają od razu do tłoczni. Pierwszym ważnym etapem jest oddzielenie oliwek od liści i gałązek.Zaraz potem następuje mycie owoców. To ważne, by usunąć z nich zanieczyszczenia zanim … Czytaj dalej
OLIWKI ZEBRANE W GAJU MONASTERO
Oliwki świeżo zebrane z drzew wyglądają wspaniale Drzewa w gaju Monastero są obsypane owocami, drobnym, lśniącymi oliwkami gatunku moraiolo.Delikatne gałązki, drobne listki srebrzą się w ciepłych promieniach słońca.Dlaczego są zrywane jeszcze zielone? Bo oliwa wytłoczona w takim stadium dojrzewania oliwki zawiera … Czytaj dalej
ZBIERANIE OLIWEK
ZBIERANIE OLIWEK W GAJU MONASTERO Wiele miesięcy czekałam, by zobaczyć, jak zbiera się oliwki. Widziałam, jak robią to pracownicy gospodarstwa Hispellum. Rozkładają pod drzewem siatkęi specjalnym sprzętem, otrząsają owoce z gałęzi. Jeśli jest dostęp, oliwki też są zbierane przy pomocy sprzętu maszynowego.Maszyna podjeżdża … Czytaj dalej
GAJ MONASTERO
600-letnie drzewa w gaju MonasteroTo jest moja trzecia wizyta w gaju Monastero. Został założony przez zakon benedyktynów,ponad 600 lat temu.Drzewa nadal są w dobrym stanie, są pod czułą opieką właściciela – Mario Ciampetti. Byłam w nim na wiosnę,gdy kwitły drzewka oliwne. … Czytaj dalej
ETAPY TŁOCZENIA OLIWY
Zebrane w gaju oliwki, trafiają natychmiast do tłoczni. Od ich zebrania do wytłoczenia nie mija nigdywięcej niż 6 godzin.Po przewiezieniu do tłoczni, owoce są oddzielane od gałązek i liści a potem są myte.Umyte – trafiają do mielenia. Odbywa się to w kontrolowanej temperaturze, w zamkniętym urządzeniu. Najlepiej … Czytaj dalej