ZBIERANIE OLIWEK

with Brak komentarzy

ZBIERANIE OLIWEK W GAJU MONASTERO Wiele miesięcy czekałam, by zobaczyć, jak zbiera się oliwki.  Widziałam, jak robią to pracownicy gospodarstwa Hispellum. Rozkładają pod drzewem  siatkęi specjalnym sprzętem, otrząsają owoce z gałęzi. Jeśli jest dostęp, oliwki też są zbierane przy pomocy sprzętu maszynowego.Maszyna podjeżdża … Czytaj dalej

GAJ MONASTERO

with Brak komentarzy

600-letnie drzewa w gaju MonasteroTo jest moja trzecia wizyta w gaju Monastero. Został założony przez zakon benedyktynów,ponad 600 lat temu.Drzewa nadal są w dobrym stanie, są pod czułą opieką właściciela  – Mario Ciampetti. Byłam w nim na wiosnę,gdy kwitły drzewka oliwne. … Czytaj dalej

ETAPY TŁOCZENIA OLIWY

with Brak komentarzy

Zebrane w gaju oliwki, trafiają natychmiast do tłoczni. Od ich zebrania do wytłoczenia nie mija nigdywięcej niż 6 godzin.Po przewiezieniu do tłoczni, owoce są oddzielane od gałązek i liści a potem są myte.Umyte – trafiają do mielenia. Odbywa się to w kontrolowanej temperaturze, w zamkniętym urządzeniu.   Najlepiej … Czytaj dalej