CERTYFIKAT DOP CO TO ZNACZY?

with 5 komentarzy

Certyfikat DOP,  co to znaczy?

Jakie ma znaczenie dla konsumenta Certyfikat DOP na włoskich produktach?

DOP to skrót od Denominazione di Origine Protetta, czyli Chroniona Nazwa Pochodzenia.

To marka produktu żywnościowego ustanowiona przez Unię Europejską w 1992 roku. Powstała, by chronić i promować wyjątkowość, jakość oraz niepowtarzalność lokalnych produktów a także wspierać producentów w walce z ich podrabianiem.

Jest przyznawana produktom, których nazwa odwołuje się do miejsca pochodzenia na przykład regionu, krainy geograficznej czy miasta. Podlegają one szczegółowym procedurom gwarantującym, że faktycznie powstały na ściśle określonym terytorium, w powiązaniu z warunkami historycznym, kulturowymi, klimatycznymi oraz tradycjami rolniczymi miejsca wymienionego w nazwie.

Przykłady znanych produktów z marką DOP: szynka parmeńska, czyli Prosciutto di Parma DOP,  sery: owczy Pecorino Romano DOP, parmezan Parmigiano Reggiano DOP czy Gorgonzola DOP.

Czy wiesz, co oznacza DOP UMBRIA na butelce oliwy?

W wypadku oliwy z oliwek, we Włoszech są 42 okręgi DOP i każdy nosi nazwę związaną z terytorium na którym dana oliwa jest produkowana.

Na przykład: DOP Garda (tereny wokół jeziora Garda), DOP Riviera Ligure (prowincje Imperia, Savona, Genova, La Spezia w regionie Liguria), Chianti Classico DOP (kraina geograficzna Chianti, Siena, Florencja w regionie Toskania).

Jeśli chodzi o Umbrię, okręg DOP Umbria jest podzielony na 5 podokręgów ze względu na wielowiekową tradycję uprawy oliwek, wiele lokalnych odmian i bogatą kulturę kulinarną. Te podokręgi to:

Colli Assisi Spoleto, Colli Martiani, Colli Amerini, Colli del Trasimeno, Colli Orvietani.

W wypadku oliwy Extra Vergine Suatoni, mamy oznaczenie DOP Umbria Colli Amerini.

PROCEDURY ZWIĄZANE Z CERTYFIKACJĄ DOP OLIWY Z OLIWEK

Wszystkie etapy są określone ustawami, kontrolowane przez Konsorcjum DOP, państwowe służby leśne i rolne, sanitarne i ochrony produktów. Najważniejsze punkty procedury:

  • Oliwki, z których wytłoczona jest oliwa, rosną wyłącznie na szczegółowo określonym terenie (określenie gmin, miast. prowincji), o którym jest mowa w nazwie. Jest to kontrolowane w ciągu całego roku, a szczególnie podczas zbiorów, dostaw, tłoczenia przez odpowiednie służby
  • Odmiana oliwek jest określona, typowa i tradycyjnie uprawiana na danym terenie. Muszą być zachowane proporcje odmian zgodne z ustawą

       Na przykład, by oliwa otrzymała certyfikat DOP Umbria Colii Amerini musi zawierać następujące odmiany oliwek:

Moraiolo więcej lub równe 15%, Frantoio i/lub Leccino i/lub Rajo mniej lub równe 85% oraz 10% innej odmiany.

  • Oliwa musi spełniać warunki organoleptyczne. Ich analiza zwana „Panel Test” dotyczy: koloru, smaku, zapachu, kwasowości, nadtlenków, absorpcji światła ultrafioletowego, zawartości kwasu oleinowego i polifenoli.
  • Ilość oliwy, na którą producent uzyskał certyfikat DOP jest zmierzona przez Konsorcjum a zbiornik jest zaplombowany. Każda butelka oliwy ma oddzielną banderolę zamawianą w Konsorcjum. Poprzez numer na banderoli można sprawdzić, kto był producentem.Konsorcjum kontroluje i  porównuje ilość oliwy wyprodukowanej i sprzedanej, zapobiegając w ten sposób oszustwom i podrabianiu towaru.

oliwa dop umbria colli amerini suatoni

5 POWODÓW DLA KTÓRYCH WARTO KUPOWAĆ OLIWĘ Z OLIWEK Z CERTYFIKATEM DOP

1. Ścisły system identyfikalności produktu.

2. Bezpieczeństwo dla konsumenta poprzez: zastosowanie wyjątkowego planu kontroli całego procesu produkcji, analiz jakościowych, organoleptycznych i chemicznych.

3. Produkcja, wyhodowanie, przetworzenie i pakowanie w miejscu pochodzenia. Produkt nie może być homologowany poza określonym miejscem produkcji.

4. Związek produktu z miejscem produkcji a więc jego kulturą, zapachami, smakami i tradycją kulinarną. Gwarantuje to niepowtarzalność smaku i jakości.

5.Pełni ważną rolę w utrzymaniu różnorodności biologicznej terenu dzięki wykorzystaniu lokalnych odmian oliwek.

Jeśli chcesz poczuć na podniebieniu smak prawdziwej aromatycznej oliwy z oliwek, odwiedź mój SKLEP kliknij tutaj

 

PRODUKTY Z CERTYFIKATEM DOP W SKLEPIE 

Brak
oliwa extravergine suatoni DOP
OLIWA EXTRAVERGINE SUATONI DOP 500 ML

Producent: Frantoio Suatoni, Amelia (Umbria)

Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki z nutami aromatycznych ziół, zielonego jabłka i migdała

Zapach: świeży, roślinny zapach aromatycznych dzikich ziół i rozgrzanej słońcem łąki

Kolor: złoty z delikatnymi odcieniami zieleni

Zastosowanie:

Każdy, kto lubi oliwę z charakterem, znajdzie w niej harmonijnie współistniejące, lekko pikantne i gorzkawe, nuty cykorii, zielonego jabłka.

Lekki ale wyczuwalny aromat mchu pochodzi od występującej tylko na południu Umbrii,  odmiany Rajo.

Doskonała do przyprawiania mięs grillowanych i smażonych, potraw z kaszami, zup i sałatek na bazie warzyw strączkowych, gotowanych i pieczonych białych ryb,

bruschetty, gotowanych warzyw. Stanowi świetną bazę do sosu do zielonej sałaty i surówek.

Certyfikaty: Certyfikat DOP Umbria Colli Amerini (Chroniona Nazwa Pochodzenia)

Zbiory: od połowy października do połowy listopada

Gatunek: Frantoio, Leccino, Moraiolo, Rajo

Kwasowość: 0,14%

Polifenole: 461 mg/kg

Położenie gajów: 400 m n.p.m.

Kampania oliwna: 2021

 

 

 

70.00 
Zobacz więcej
Brak
ocet balsamiczny z modeny dop
OCET BALSAMICZNY Z MODENY DOP 25 LAT

Ocet Balsamiczny z Modeny DOP Extravecchio

WYSYŁKA GRATIS

Producent: Acf1919

Skład: moszcz winny gotowany

Zawiera siarczyny

Najlepiej spożyć przed: 2029

Pojemność: 100 ml

Przechowywać w temperaturze pokojowej

Zastosowanie:

Ocet Balsamiczny z Modeny Dop Tradycyjny Extravecchio to drogocenny eliksir dojrzewający ponad 25 lat w drewnianych beczkach w specjalnych warunkach klimatycznych.

Wystarczy 1 kropla tego gęstego octu o intensywnym lecz przyjemnie zrównoważonym słodko-kwaśno aromacie, by przeistoczyć zwykłe danie w wykwintną doskonałość.

495.00 
Zobacz więcej

 

 

Bibliografia:

Consorzio di Tutela DOP UMBRIA http://oliodopumbria.it/la-dop/

Dop Gli oli a denominazione di origine proterra, Federdop, http://www.federdopolio.com/

Luigi Caricato, Atlante degli oli italiani, Mondadori

OlioOfficina http://www.olioofficina.it/saperi/economia/l-olivicoltura-dop-in-italia.htm

Podąrzaj Oliwa do chleba:

Ostatnie wpisy