ZASKAKUJĄCE CARPACCIO Z DYNI

with 11 komentarzy

ZASKAKUJĄCE CARPACCIO Z DYNI

Czemu carpaccio z dyni jest zaskakujące? Wiele osób kojarzy dynię z ciepłymi potrawami, na przykład z rozgrzewającą zupą lub marynatami. Surową dynię raczej rzadko się jada, a można z niej zrobić smaczne i nieoczywiste potrawy. Na przykład carpaccio.

CZYM JEST CARPACCIO?

Czym jest “carpaccio”? Klasyczne Carpaccio to cieniutkie plastry surowej polędwicy wołowej, podawane z płatkami parmezanu i rukolą, przyprawione lekko oliwą i sokiem z cytryny. Spotyka się też carpaccio z surowej ryby: łososia, tuńczyka, halibuta. Coraz popularniejsze staje się carpaccio z warzyw, np. z buraków, kalafiora.

Danie to przypisuje się Giuseppe Ciprianiemu, właścicielowi i szefowi kuchni słynnego Harry’s Bar w Wenecji.

Pewnego dnia w 1950 roku przygotował je dla swojej przyjaciółki, contessy Amalii Nani Mecenigo. Contessa była na ścisłej diecie, nie mogła jeść gotowanego mięsa. Giuseppe Cipriani, komponując danie, inspirował się kolorami obrazów weneckiego malarza Vittore Carpaccio, którego wystawa odbywała się wtedy w Pałacu Dożów.

Czasami w restauracjach występują dania, które mają ułożone składniki w charakterystyczny "wachlarzyk" i nazywane są "carpaccio". Nazwa jest nadużywana do dań nie mających nic wspólnego z tym właściwym, surowym i z niewielką ilością składników.

CARPACCIO Z DYNI

Carpaccio z dyni to bardzo prosta i smaczna przystawka. Jej piękny kolor sprawia, że atrakcyjnie prezentuje się na stole. Podstawowa wersja, bez przypraw ziołowych daje pole do kulinarnej wyobraźni nieskończone możliwości własnego przyprawienia dostosowania do swoich upodobań.

SKŁADNIKI

Surowa dynia ok. 500 g po obraniu

2-3 duże ząbki czosnku

Ok. 200 ml zalewy z octu jabłkowego lub winnego, soku z cytryny i oliwy w równych proporcjach

Szczypta soli i cukru

Czarny pieprz

ZALEWA

Przed dodaniem oliwy rozpuszczamy w soku z cytryny lub occie,  szczyptę soli i cukru, by wzbogacić smak. Do sporządzenia zalewy możemy użyć octu jabłkowego lub winnego. Jeśli używamy octu jabłkowego, mieszamy równe ilości octu, soku z cytryny i oliwy. Gdy używamy octu winnego, dodajemy go mniej.

MARYNOWANIE

Dynię obieramy ze skóry, usuwamy wewnętrzną warstwę z pestkami i kroimy na cienkie plastry. Używamy do tego ostrego noża lub narzędzia do krojenia warzyw na paski. Można tez użyć nożyka do obierania warzyw.

Pokrojoną dynię układami warstwami wraz z pociętym na plasterki czosnkiem, w płaskim naczyniu i zalewamy mieszaniną octu, soku z cytryny i oliwy. Wygodnie jest użyć szklane naczynie do zapiekania. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny. Dynia może się macerować nawet dobę.

Po wyjęciu z lodówki usuwamy zalewę i sprawdzamy smak. Jeśli uznamy, że dynia jest zbyt kwaśna, można ja opłukać pod wodą i wytrzeć ręcznikiem papierowym.

PRZYPRAWIANIE

Gdy dynia uzyska temperaturę pokojową, układamy na półmisku i przyprawiamy oliwą extravergine. Następnie posypujemy uprażonymi na suchej patelni  orzeszkami piniowymi i pestkami dyni. Ja podczas prażenia dosypuję trochę ostrej papryki.

INNE WERSJE PRZYPRAWIENIA

- kawałki fety + listki pietruszki + krem balsamiczny

- uprażone orzeszki laskowe lub migdały, ziarna słonecznika

- plasterki długo dojrzewającej szynki

- dla dodania ostrości – pokruszone peperoncino (można dodać do zalewy)

- ser kozi, płatki parmezanu, ser bursztyn

- można do zalewy dodać, prócz czosnku, świeży tymianek, oregano lub rozmaryn

- zalewa: pół na pół sok z cytryny i pomarańczy lub ananasa, dynia zyska wtedy owocowy aromat

Czy jadasz surową dynię? Jeśli podzielisz się swoimi opiniami w komentarzach, będzie mi miło 🙂

Aromatyczną włoską oliwę i prawdziwy, gęsty ocet balsamiczny możesz znaleźć w moim sklepie: SKLEP

Oliwa Extravergin Suatoni Rajo monocultivar oliwadochleba.pl
OLIWA EXTRAVERGINE SUATONI RAJO MONOCULTIVAR 500 ML

Producent: Frantoio Suatoni, Amelia (Umbria)

Smak: bardzo intensywny smak zielonego owocu oliwki,

długo utrzymująca się wytrawna gorzkość z harmonijną pikantnością.

Nuty smakowe są wyjątkowo bogate, wyczuwa się cykorię, zielone jabłko, dzikie zioła.

Zapach: świeży, roślinny, kojarzący się z młodymi listeczkami botwinki, pomidorem oraz mchem ze ściółki leśnej.

Kolor: złoty z delikatnymi odcieniami zieleni

Zastosowanie:

Oliwa Rajo Monocultivar, ze względu na intensywność, przypadnie do gustu osobom lubiącym kompozycje smakowe bogate w nuty gorzkie i pikantne.

Oliwa z tej odmiany jest świetnie pasuje do przyprawiania gotowanych ziemniaków, dań z ciecierzycy, fasoli, soczewicy, kapusty oraz zup i sałatek na bazie warzyw strączkowych.

Podnosi smak pieczonych i gotowanych białych ryb. Bardzo dobrze sprawdza się jako dodatek do chleba, również ciemnego, pełnoziarnistego, żytniego na zakwasie.

 

Nagrody: Złoty Medal  Międzynarodowym Konkursie Oliw Jednoszczepowych

monocultivaroliveolil.EXPO w Mediolanie w latach 2016, 2017, 2018 i 2021

Zbiory: od połowy października do połowy listopada

Gatunek: Rajo

Kwasowość: 0,14%

Polifenole: 612 mg/kg

Położenie gajów: 400 m n.p.m.

Kampania oliwna: 2021

 

 

 

99.00 
Dodaj do koszyka
oliwa extravergine suatoni DOP
OLIWA EXTRAVERGINE SUATONI DOP 500 ML

Producent: Frantoio Suatoni, Amelia (Umbria)

Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki z nutami aromatycznych ziół, zielonego jabłka i migdała

Zapach: świeży, roślinny zapach aromatycznych dzikich ziół i rozgrzanej słońcem łąki

Kolor: złoty z delikatnymi odcieniami zieleni

Zastosowanie:

Każdy, kto lubi oliwę z charakterem, znajdzie w niej harmonijnie współistniejące, lekko pikantne i gorzkawe, nuty cykorii, zielonego jabłka.

Lekki ale wyczuwalny aromat mchu pochodzi od występującej tylko na południu Umbrii,  odmiany Rajo.

Doskonała do przyprawiania mięs grillowanych i smażonych, potraw z kaszami, zup i sałatek na bazie warzyw strączkowych, gotowanych i pieczonych białych ryb,

bruschetty, gotowanych warzyw. Stanowi świetną bazę do sosu do zielonej sałaty i surówek.

Certyfikaty: Certyfikat DOP Umbria Colli Amerini (Chroniona Nazwa Pochodzenia)

Zbiory: od połowy października do połowy listopada

Gatunek: Frantoio, Leccino, Moraiolo, Rajo

Kwasowość: 0,14%

Polifenole: 461 mg/kg

Położenie gajów: 400 m n.p.m.

Kampania oliwna: 2021

 

 

 

70.00 
Dodaj do koszyka
oliwa extravergine suatoni litr
OLIWA EXTRAVERGINE SUATONI BIO 500 ML

Producent: Frantoio Suatoni, Amelia (Umbria)

Smak: gładki i elegancki, aromat dzikiej cykorii, sałaty oraz pikantna nuta czarnego pieprzu i dojrzałego orzecha

Zapach: świeży z nutami roślinnymi dzikiej cykorii i aromatycznych ziół

Kolor: złoty z delikatnymi odcieniami zieleni

Zastosowanie:

Polecana dla każdego, kto lubi świeży łagodny roślinny smak, wzbogacony w tle przyjemną zrównoważoną pieprzowo-orzechową nutą.

Idealna do bruschetty i grzanek z warzywami, sałatek i dań z warzywami strączkowymi, sałaty, zup, białych mięs i białych ryb..

Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny

Zbiory: październik – początek listopada

Kampania oliwna: 2021

Gatunek: Frantoio, Leccino, Moraiolo, Rajo

Kwasowość: 0,22%

Polifenole: 426 mg/kg

Położenie gajów: 400 m n.p.m.

 

 

69.00 
Dodaj do koszyka
oliwa extravergine zestaw grande ronci bio
OLIWA EXTRAVERGINE ZESTAW GRANDE

KORZYSTNY CENOWO ZESTAW DLA OSÓB, KTÓRE LUBIĄ UŻYWAĆ DUŻO OLIWY

DARMOWA WYSYŁKA!

 

  • OLIWA EXTRAVERGINE BIO MORAIOLO MONOCULTIVAR 1 LITR

Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki, świeżego migdała, surowego karczocha. Na podniebieniu wyczuwa się zdecydowaną pikantność i gorzkość, lecz jest ona wyrafinowana, przyjemna i zrównoważona.

Zapach: intensywny i elegancki, miarowo uwalniający nuty roślinne świeżo skoszonej trawy i polnych ziół.

Kolor: zielony ze złotymi odcieniami

Zastosowanie:

Polecana dla osób lubiących zdecydowane smaki. Idealna do przyprawiania dań gorących, na przykład risotto,  steku z czerwonego mięsa lub zup z warzyw strączkowych oraz kremowych. Wspaniale smakuje do klasycznej bruschetty oraz nadaje charakteru prostej fokacci wyciągniętej z pieca. Doskonale przyprawia carpaccio, zieloną sałatę i warzywa.

Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny

Zbiory: listopad

Kampania oliwna: 2021

Gatunek: Moraiolo

Kwasowość: 0,28%

Polifenole: 428 mg/kg

Położenie gajów: 300 – 500 m n.p.m

  • OLIWA EXTRAVERGINE BIO BLEND 1 LITR

Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki, świeżego karczocha, migdała i cykorii; przyjemnie pikantny i harmonijny

Zapach: intensywne i świeże roślinne nuty dzikich ziół, karczocha i cykorii

Kolor: zielony ze złotymi odcieniami

Zastosowanie:

Polecana dla każdego, kto lubi równowagę świeżych roślinnych zapachów i smaków. Wzbogaca smak zup kremowych, warzywnych i zielonych mieszanych sałat. Podkreśla smak dań zarówno mięsnych jak i rybnych.  Można używać jej wszechstronnie, do wszelkich dań wymagających dodatku oliwy, zarówno na surowo jak i do smażenia.

Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny

Zbiory: październik – listopad

Kampania oliwna: 2020

Gatunek: Frantoio, Leccino, Moraiolo

Kwasowość: 0,22%

Polifenole: 426 mg/kg

 

  • OLIWA EXTRAVERGINE BIO FRANTOIO MONOCULTIVAR 1 LITR

Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki, świeżego migdała, surowego karczocha. Na podniebieniu wyczuwa się zdecydowaną pikantność i gorzkość, lecz jest ona przyjemna i zrównoważona.

Zapach: intensywny i świeży, roślinne nuty ziół i świeżo skoszonej trawy

wyrafinowana, uwodzi spójnością z nutami zapachowymi.

Kolor: zielony ze złotymi odcieniami

Zastosowanie:

Polecana do przyprawiania dań o zrównoważonym smaku, którym dodaje osobowości bez dominowania naturalnego smaku potrawy. Wskazana do białych mięs, ryb z grilla, przeróżnych sałat i sałatek oraz warzyw gotowanych i grillowanych. Świetna do bruschetty i focacci oraz lekkich sosów do makaronu.

Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny

Zbiory: październik – listopad

Kampania oliwna: 2020

Gatunek: Frantoio

Kwasowość: 0,23%

Polifenole: 503 mg/kg

Położenie gajów: 300 – 500 m n.p.m

306.00 
Dodaj do koszyka
oliwa extravergine ronci moraiolo
OLIWA EXTRAVERGINE RONCI MORAIOLO 250 ML

 

Producent: Azienda Agraria Ronci SS, Bevagna (Umbria)

Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki, świeżego migdała, surowego karczocha. Na podniebieniu wyczuwa się zdecydowaną pikantność i gorzkość, lecz jest ona wyrafinowana, przyjemna i zrównoważona.

Zapach: intensywny i elegancki, miarowo uwalniający nuty roślinne świeżo skoszonej trawy i polnych ziół.

Kolor: zielony ze złotymi odcieniami

Zastosowanie:

Polecana dla osób lubiących zdecydowane smaki. Idealna do przyprawiania dań gorących, na przykład risotto,  steku z czerwonego mięsa lub zup z warzyw strączkowych oraz kremowych. Wspaniale smakuje do klasycznej bruschetty oraz nadaje charakteru prostej fokacci wyciągniętej z pieca. Doskonale przyprawia carpaccio, zieloną sałatę i warzywa.

 

Oliwa Monocultivar Moraiolo Ronci została wyróżniona w Przewodniku Bibenda 2022.

Są w nim wymienione najlepsze we Włoszech wina, grappy, restauracje oraz oliwy z oliwek.

 

Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny

Zbiory: listopad

Gatunek: Moraiolo

Kwasowość: 0,28%

Polifenole: 428 mg/kg

Położenie gajów: 300 – 500 m n.p.m

Zbiory 2021

 

 

39.00 
Dodaj do koszyka
oliwa extravergine ronci moraiolo
OLIWA EXTRAVERGINE RONCI MORAIOLO 500 ML

Producent: Azienda Agraria Ronci SS, Bevagna (Umbria)

Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki, świeżego migdała, surowego karczocha. Na podniebieniu wyczuwa się zdecydowaną pikantność i gorzkość, lecz jest ona wyrafinowana, przyjemna i zrównoważona.

Zapach: intensywny i elegancki, miarowo uwalniający nuty roślinne świeżo skoszonej trawy i polnych ziół.

Kolor: zielony ze złotymi odcieniami

Zastosowanie:

Polecana dla osób lubiących zdecydowane smaki. Idealna do przyprawiania dań gorących, na przykład risotto,  steku z czerwonego mięsa lub zup z warzyw strączkowych oraz kremowych. Wspaniale smakuje do klasycznej bruschetty oraz nadaje charakteru prostej fokacci wyciągniętej z pieca. Doskonale przyprawia carpaccio, zieloną sałatę i warzywa.

 

Oliwa Monocultivar Moraiolo Ronci została wyróżniona w Przewodniku Bibenda 2022.

Są w nim wymienione najlepsze we Włoszech wina, grappy, restauracje oraz oliwy z oliwek.

 

Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny

Zbiory: listopad

Kampania oliwna: 2021

Gatunek: Moraiolo

Kwasowość: 0,28%

Polifenole: 428 mg/kg

Położenie gajów: 300 – 500 m n.p.m

69.00 
Dodaj do koszyka
OLIWA EXTRAVERGINE RONCI MONOCULTIVAR
OLIWA EXTRAVERGINE RONCI FRANTOIO 500 ML

Producent: Azienda Agraria Ronci SS, Bevagna (Umbria)

Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki, świeżego migdała, surowego karczocha. Na podniebieniu wyczuwa się zdecydowaną pikantność i gorzkość, lecz jest ona przyjemna i zrównoważona.

Zapach: intensywny i świeży, roślinne nuty ziół i świeżo skoszonej trawy

wyrafinowana, uwodzi spójnością z nutami zapachowymi.

Kolor: zielony ze złotymi odcieniami

Zastosowanie:

Polecana do przyprawiania dań o zrównoważonym smaku, którym dodaje osobowości bez dominowania naturalnego smaku potrawy. Wskazana do białych mięs, ryb z grilla, przeróżnych sałat i sałatek oraz warzyw gotowanych i grillowanych. Świetna do bruschetty i focacci oraz lekkich sosów do makaronu.

Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny

Zbiory: październik – listopad

Kampania oliwna: 2021

Gatunek: Frantoio

Kwasowość: 0,23%

Polifenole: 503 mg/kg

Położenie gajów: 300 – 500 m n.p.m

69.00 
Dodaj do koszyka
oliwa extravergine ronci bio 500 ml
OLIWA EXTRAVERGINE RONCI BIO 500 ml

Producent: Azienda Agraria Ronci SS, Bevagna (Umbria)

Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki, świeżego karczocha, migdała i cykorii; przyjemnie pikantny i harmonijny

Zapach: roślinne nuty dzikich ziół, karczocha i cykorii

Kolor: zielony ze złotymi odcieniami

Zastosowanie:

Polecana dla każdego, kto lubi równowagę świeżych roślinnych zapachów i smaków. Wzbogaca smak zup kremowych, warzywnych i zielonych mieszanych sałat. Podkreśla smak dań zarówno mięsnych jak i rybnych.  Można używać jej wszechstronnie, do wszelkich dań wymagających dodatku oliwy, zarówno na surowo jak i do smażenia.

Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny

Zbiory: październik – listopad

Kampania oliwna: 2021

Gatunek: Frantoio, Leccino, Moraiolo

Kwasowość: 0,22%

Polifenole: 426 mg/kg

Położenie gajów: 300 – 500 m n.p.m

 

 

69.00 
Dodaj do koszyka
krem balsamiczny z modeny figa
KREM BALSAMICZNY Z MODENY FIGA

Krem balsamiczny z Modeny FIGA

Producent: Acf1919

Skład: skoncentrowany moszcz winny, Ocet Balsamiczny z Modeny IGP 35% (ocet winny, skoncentrowany moszcz winny), sok figowy (5%), skrobia kukurydziana modyfikowana, naturalne aromaty

Zawiera siarczyny

Pojemność: 180g

 

NIE ZAWIERA KARMELU, glutenu, konserwantów

20.00 
Dodaj do koszyka
krem balsamiczny z modeny klasyczny
KREM BALSAMICZNY Z MODENY KLASYCZNY

Krem balsamiczny z Modeny Klasyczny

Producent: Acf1919

Skład: skoncentrowany moszcz winny, Ocet Balsamiczny z Modeny IGP 35% (ocet winny, skoncentrowany moszcz winny), skrobia kukurydziana modyfikowana

Zawiera siarczyny

Pojemność: 180 g

NIE ZAWIERA KARMELU

20.00 
Dodaj do koszyka
Brak
krem balsamiczny z modeny owoce leśne
KREM BALSAMICZNY Z MODENY OWOCE LEŚNE

 

Krem balsamiczny z Modeny OWOCE LEŚNE

Producent: Acf1919

Skład: skoncentrowany moszcz winny, Ocet Balsamiczny z Modeny IGP 35% (ocet winny, moszcz z winogron gotowany), sok z owoców leśnych (5%), skrobia kukurydziana modyfikowana, naturalne aromaty

Zawiera siarczyny

Pojemność: 180g

 

NIE ZAWIERA KARMELU, glutenu, konserwantów

 

 

20.00 
Czytaj dalej
KREM BALSAMICZNY Z MODENY TRUFLOWY
KREM BALSAMICZNY Z MODENY TRUFLA

Krem balsamiczny z Modeny TRUFLA

Producent: Acf1919

Skład: skoncentrowany moszcz winny, Ocet Balsamiczny z Modeny IGP 35% (ocet winny, skoncentrowany moszcz z winogron),

skrobia kukurydziana modyfikowana, aromat truflowy (0,15%)

Zawiera siarczyny

Pojemność: 180g

 

NIE ZAWIERA KARMELU, glutenu, konserwantów

 

 

20.00 
Dodaj do koszyka
ocet balsamiczny z modeny dop
OCET BALSAMICZNY Z MODENY DOP 25 LAT

Ocet Balsamiczny z Modeny DOP Extravecchio

WYSYŁKA GRATIS

Producent: Acf1919

Skład: moszcz winny gotowany

Zawiera siarczyny

Najlepiej spożyć przed: 2029

Pojemność: 100 ml

Przechowywać w temperaturze pokojowej

Zastosowanie:

Ocet Balsamiczny z Modeny Dop Tradycyjny Extravecchio to drogocenny eliksir dojrzewający ponad 25 lat w drewnianych beczkach w specjalnych warunkach klimatycznych.

Wystarczy 1 kropla tego gęstego octu o intensywnym lecz przyjemnie zrównoważonym słodko-kwaśno aromacie, by przeistoczyć zwykłe danie w wykwintną doskonałość.

495.00 
Dodaj do koszyka
Brak
Ocet balsamiczny z Modeny IGP Ekologiczny
OCET BALSAMICZNY Z MODENY IGP EKOLOGICZNY

„Terre Verdi”  Balsamiczny z Modeny IGP Ekologiczny

Producent: Acf1919

Skład: moszcz winny gotowany ekologiczny,  ocet winny ekologiczny

Zawiera siarczyny

Kwasowość: 6%

Gęstość:  1,32 g/ml

Pojemność: 250 ml

Przechowywać w temperaturze pokojowej

 

Certyfikat Ekologiczny

98.00 
Czytaj dalej
OCET BALSAMICZNY Z MODENY IGP starzony
OCET BALSAMICZNY Z MODENY IGP STARZONY

„Terre Alte” Invecchiato Ocet Balsamiczny z Modeny IGP Starzony

Producent: Acf1919

Skład: moszcz winny gotowany, ocet winny

Zawiera siarczyny

Kwasowość: 6%

Gęstość:  1,35 g/ml

Pojemność: 250 ml

Przechowywać w temperaturze pokojowej

 

110.00 
Dodaj do koszyka
Brak
ocet balsamiczny z modeny IGP starzony słodko-winny bogaty aromat
OCET BALSAMICZNY Z MODENY TERRE PIANE

„Terre Piane” Ocet Balsamiczny z Modeny IGP Starzony

Producent: Acf1919

Skład: moszcz winny gotowany, ocet winny;

Zawiera siarczyny

Kwasowość: 6%

Gęstość:  1,15 g/ml

Pojemność: 250 ml

Przechowywać w temperaturze pokojowej

 

58.00 
Czytaj dalej
Brak
OCET WINNY SANGIOVESE STARZONY
OCET WINNY SANGIOVESE STARZONY

l’ELEGANTE” OCET WINNY SANGIOVESE STARZONY

Ocet winny jednoodmianowy z winogron Sangiovese

Producent: Acf1919

Skład: wino z winogron Sangiovese

Zawiera siarczyny

Kwasowość: 7%

Pojemność: 250 ml

Przechowywać w temperaturze pokojowej

 

33.00 
Czytaj dalej
PRZYPRAWA BALSAMICZNA Z MODENY BIAŁA
PRZYPRAWA BALSAMICZNA Z MODENY BIAŁA
  • PRZYPRAWA BALSAMICZNA „IL CONDIMENTO DI MODENA BIANCO”

Producent: ACF1919

Skład: skoncentrowany moszcz z winogron, ocet winny, zawiera siarczyny

Gęstość: 1,30 g/ml

Pojemność: 250 ml

Najlepiej spożyć przed: 30.06.2022

ZASTOSOWANIE: Gęsta, przeźroczysta przyprawa o harmonijnym słodko-kwaśnym aromacie, to idealny dodatek do sałaty, pomidorów, ogórków a także białego mięsa i ryb

 

 

48.00 
Dodaj do koszyka

Jeśli masz jakieś pytania czy uwagi, pisz śmiało: KONTAKT

Podążaj Oliwa do chleba:

Ostatnie wpisy