FOCACCIA – PROSTY PRZEPIS
Focaccia jest dla mnie ważnym daniem bazowym. Co przez to rozumiem?
Istotne jest, by codzienne gotowanie nie było męczące, warto więc opanować umiejętność przegotowywania kilku podstawowych dań, pewniaków, dań bazowych, które zawsze dobrze nam wychodzą, a które można łatwo modyfikować. O pewniakach związanych na przykład z przyrządzaniem ryby piszę w przepisie „Oliwa do ryby”.
Pizza czy focaccia to niezwykle łatwe dania kuchni włoskiej – jedne z moich dań bazowych.
Przyznaję, że nie lubię robić ciast (odstrasza mnie konieczność ścisłego przestrzegania przepisów), jednak nauczyłam się robić ciasta na pizzę i fokaccię. Prób było wiele, dlatego teraz nie sprawia mi najmniejszego problemu. Umiejętność zrobienia fokacci ułatwia mi życie; nieraz skorzystałam z niej, gdy zabrakło mi pieczywa lub pojawili się nieoczekiwani goście.
Jak zrobić fokaccię?
Focaccia to placek drożdżowy robiony z ciasta podobnego do ciasta na pizzę.
Jest jednakże grubszy, bo ma ok. 2 cm grubości.
Niekiedy bywa przyprawione tylko solą i oliwą. Można go jeść i na zimno, i na ciepło. Można umieścić dodatki tylko na wierzchu lub lekko wcisnąć do ciasta, czasami (np. zioła) zagniecione razem z ciastem.
W zależności od regionu Włoch dodatki do fokacci są różne. Bywa, że nie dodaje się oliwy do ciasta lecz tylko polewa nią placek po upieczeniu.
Składniki dla 2 osób:
– 250 g mąki
– 130 ml letniej wody
– 10 g drożdży lub pół paczki drożdży suchych
– sól
– solidna łyżka oliwy.
Wykonanie
Drożdże rozpuszczam w wodzie, dodaję do mąki, wlewam oliwę i trochę soli. Mieszam, wyrabiam, czekam aż ciasto podwoi swoją objętość, wtedy rozciągam je na blaszce do pieczenia, piekę, konsumuję.
Za każdym razem stosuję te same proporcje, jeśli jednak ciasto zaczyna się kleić – dodaję mąki.
Gdy ciasto jest sprężyste, jednolite i odchodzi od ręki – jest gotowe i wymaga już tylko wyrośnięcia w misce przykrytej ściereczką skropioną wodą. Gdy podwoi swoją objętość, jest gotowe do pieczenia.
Przed pieczeniem rozsmarowuję na powierzchni ciasta oliwę i nakładam dodatki.
Piekę focaccię w piekarniku z obiegiem powietrza w temperaturze 210⁰C przez ok. 10 minut.
Do białej mąki pszennej dodaję czasami 1/3 mąki pełnoziarnistej albo żytniej. Ty też nie bój się eksperymentowania!
Gdy po wyjęciu z piekarnika ciasto odrobinę ostygnie, polewam je nieznacznie oliwą.
W wersji podstawowej posypuję grubą solą i rozmarynem.
Przetestuj, która wersja najbardziej Ci smakuje. Kawałki zimnej focacci wyśmienicie smakują maczane w oliwie. Do oliwy możesz dodać kilka kropli octu balsamicznego.
Wykorzystanie
Bazę możesz modyfikować na 3 sposoby:
1. dodatkami
Pomidorki koktajlowe, czosnek grubo posiekany, lekko podduszona czerwona cebula i kapary, anchois, grillowane warzywa, oliwki, pokrojona w kostkę dynia i listki szałwii, plasterki cukinii, listki szpinaku i bazylii…
Ważne, by dodatków nie było wiele i by podkreśliły smak pieczywa, zamiast go zdominować.
- sposobem ułożenia dodatków
Dodatki możesz posypać, ułożyć na cieście albo zagnieść razem z ciastem. Dobrze smakuje focaccia z ziołami, posiekanymi suszonymi pomidorami czy oliwkami zatopionymi w cieście.
- grubością ciasta
Cienkie ciasto szybciej się upiecze, co więcej – najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu.
Grubsze ciasto możesz wykorzystać na zimno – przecięte w poprzek posłuży jako spód kanapki.
WAŻNE LINKI DLA CIEBIE
Dobrą, klasyczną mąkę 00 do pizzy i focacci, z którą osiągniesz sukces kulinarny zamów tutaj.
Chcesz poczuć na podniebieniu smak prawdziwej, aromatycznej włoskiej ekologicznej oliwy? Będzie mi miło, jeśli odwiedzisz mój SKLEP
Znajdziesz w nim także naturalnie aromatyzowane oliwy: bazyliową, rozmarynową, peperoncino i cytrynową.
Proste, zdrowe przepisy inspirowane kuchnią włoską czekają na Ciebie TUTAJ
Masz pytania czy wątpliwości, napisz tutaj: KONTAKT