OCET BALSAMICZNY Z MODENY JAKIE MA ZALETY ZDROWOTNE?
W średniowiecznych Włoszech uważano, że ocet balsamiczny stanowi panaceum na wszystkie dolegliwości – od bólu głowy po ciężkie choroby. Przez długi czas był uważany bardziej jako lekarstwo niż produkt spożywczy. Znane były jego właściwości ściągające i dezynfekujące; odkażano nim rany, stosowano go na stany zapalne skóry. Od wieków ceni się jego dobroczynne działanie w dolegliwościach związanych z trawieniem (wrzody żołądka).
Ze względu na wysoką cenę na ocet balsamiczny mogły pozwolić sobie tylko osoby bogate i szlachta. Był na tyle cenny, że beczułki dojrzałego, wieloletniego octu stawały się częścią posagu panny lub zapisywano je w testamencie.
Produkcja octu balsamicznego to długi, wieloletni proces, wymagający znawstwa, doświadczenia i stosowania określonych zasad. Producenci octu mówią, że jego najważniejszymi składnikami są CZAS I CIERPLIWOŚĆ.
Więcej o produkcji octu balsamicznego poczytasz w artykule "Ocet Balsamiczny IGP - co to jest" kliknij tutaj
Obecnie, gdy cenimy naturalne sposoby utrzymywania zdrowia i dobrego samopoczucia, ocet balsamiczny nadal jest bardzo ceniony.
Jakie są zalety zdrowotne octu balsamicznego?
TRAWIENIE I KONTROLA WAGI
– poprawia pracę jelit;
– pobudza metabolizm (kwas octowy wspomaga wytwarzanie przez organizm enzymów spalających tłuszcz we krwi;
– pomaga utrzymać odczucie sytości podczas jedzenia lub wydłuża je po jedzeniu, wspomagając w ten sposób odchudzanie;
– jest niskokaloryczny (ok. 80 kalorii na 100 gramów produktu), nie zawiera soli (może ją zastępować w diecie bezsolnej), nie zawiera tłuszczu i cholesterolu.
DZIAŁANIE PRZECIWUTLENIAJĄCE
Ma wysoką zawartość polifenoli pochodzących z winogron.
– wzmacnia system immunologiczny;
– zwalcza wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się organizmu;
– pomaga enzymom rozkładającym białka w aminokwasach, wspomaga procesy metaboliczne.
UKŁAD KRWIONOŚNY
– poprawia pracę serca poprzez regulację ciśnienia krwi;
– ma niską zawartość sodu;
– ułatwia przyswajanie magnezu i wapnia;
– obniża poziom cholesterolu we krwi;
– ma wysoką zawartość potasu korzystnego dla pracy serca i naczyń krwionośnych.
DZIAŁANIE PRZECIWCUKRZYCOWE
Chroni komórki beta trzustki odpowiedzialne za wydzielanie insuliny, które wydzielają insulinę w zależności od poziomu glukozy we krwi. Ich właściwa praca chroni nas przed cukrzycą.
PODSUMOWUJĄC...
Ocet balsamiczny jest nie tylko przyprawą, lecz także produktem żywnościowym, który w sposób naturalny wspomaga zdrowie.
Może być stosowany przed jedzeniem, do głównego dania oraz do deseru. Mała łyżeczka dojrzałego octu po obfitym posiłku doskonale pobudzi trawienie.
O tym, jak smakuje ocet balsamiczny i do czego go używać, przeczytasz w artykule „OCET BALSAMICZNY Z MODENY – DO CZEGO UŻYWAĆ?” kliknij tutaj
O tym, jak produkuje się ocet balsamiczny, i co oznacza certyfikat IGP, przeczytasz w artykule „OCET BALSAMICZNY Z MODENY IGP – CO TO JEST?” kliknij tutaj
Masz ochotę odwiedzić mój sklep? Zapraszam, kliknij tutaj
[product_category category="octy-i-kremy-balsamiczne"]