OCET BALSAMICZNY Z MODENY DO CZEGO UŻYWAĆ?

with 14 komentarzy

 

OCET BALSAMICZNY Z MODENY DO CZEGO UŻYWAĆ?

Ocet Balsamiczny z Modeny IGP ma bardzo bogaty smak i zapach.Gdy wąchamy dobry ocet, pierwszym wrażeniem jest świeżość i kwasowość. Smak octu jest intensywny, słodko kwaśny. Nuty słodyczy i kwasowości są zrównoważone, czasem są też wyczuwalne nuty owocowe lub drewna.

Połączenie tych przeciwstawnych cech sprawia, że smak octu odczuwamy silnie, jako eksplozję smaków.

Dobry ocet balsamiczny jest naturalnie gęsty i dlatego łatwo  odmierzyć niewielką ilość.

Nie należy z nim przesadzić, bo zdominuje smak potrawy. Wystarczy dosłownie kilka kropli, by wzbogacić smak i nadać szlachetności potrawie. Mała butelka, 250 ml, starcza na bardzo długo, bo ocet jest bardzo wydajny.

Ocet starzony jest cenny i szkoda stosować do marynat i na ciepło. Lepiej używać go surowego, bo wtedy można docenić jego smak. Na czym polega jego produkcja, poczytaj w artykule OCET BALSAMICZNY Z MODENY IGP CO TO JEST? KLIKNIJ TUTAJ

 

ZASTOSOWANIE OCTU BALSAMICZNEGO

- jako przystawkę pobudzającą apetyt.

Wlewamy do małej miseczki oliwę i dodajemy kilka kropli octu balsamicznego. Ja stosuję proporcje mniej więcej:  ¼ octu i ¾ oliwy.

Maczamy w mieszance kawałek chleba, mieszamy zawartość i nabieramy chlebem odpowiednią ilość do zjedzenia.

W tak przygotowanej mieszance można też zanurzać pokrojone w słupki warzywa: marchewkę, selera naciowego, rzodkiew, paprykę, ogórka.

Można też podpieczony i polany oliwą chleb skropić kilkoma kroplami octu.

 

 

W tak przygotowanej mieszance można też zanurzać pokrojone w słupki warzywa: marchewkę, selera naciowego, rzodkiew, paprykę, ogórka.

Można też podpieczony i polany oliwą chleb skropić kilkoma kroplami octu.

- dodatek do sałaty, do sosów vinegrette

- gotowanych warzyw: szparagów, brokuła, kalafiora; grillowanych warzyw: papryki, cukinii

- risotto

- makaron nadziewany, na przykład ravioli ze szpinakiem i ricottą, dynią, szynką

- gotowanych mięs

- mięs smażonych i z grilla, jak stek z polędwicy wołowej, pierś z kurczaka.

Do mięs należy stosować octy dojrzalsze, starzone, mocno aromatyczne i gęste. Zaś mięso powinno mieć swój naturalny smak, nie przytłumiony dużą ilością różnych przypraw. Wtedy najlepiej docenimy kompozycję octu i mięsa.

- mięsa surowe, czyli tatar i carpaccio

- surowa ryba – carpaccio z ryby, wędzony łosoś

- sery długo dojrzewające, parmigiano reggiano, grana padano. Według mnie dobrze się sprawdza ser Bursztyn i Rubin.

- owoce nie zbyt kwaśne jak truskawki, gruszki, melony

- desery na bazie śmietany, np. lody waniliowe czy śmietankowe

- moje odkrycie – kropla octu balsamicznego na kosteczce ciemnej, gorzkiej czekolady

 

 

KREM BALSAMICZNY DO CZEGO UŻYWAĆ?

Krem balsamiczny produkuje się  ze  skoncentrowanego moszczu i octu, zagęszczonego skrobią kukurydzianą. Krem balsamiczny ma łagodniejszy smak w stosunku  do octu balsamicznego postarzanego.

Ma wielką zaletę – łatwo się nim dekoruje potrawy. Można błyskawicznie stworzyć apetyczny wzór na sałacie, filecie czy deserze.

Używa się go też do sałaty, warzyw  i mięs gotowanych, mięs z grilla, owoców. Moim zdaniem, do sosu vinegrette lepiej sprawdza się ocet balsamiczny niż krem, ze względu na łagodność i konsystencję.

 

ŁYŻECZKA OCTU NA TRAWIENIE

Ocet balsamiczny jest zdrowy. Podczas posiłku podtrzymuje poczucie sytości w żołądku, dzięki temu wspomaga odchudzanie. Pobudza metabolizm, dlatego zjedzenie niewielkiej łyżeczki octu po obfitym posiłku (dosłownie kilku kropli!) bardzo pomaga na trawienie. Jeśli interesują Cię właściwości zdrowotne octu balsamicznego, więcej znajdziesz w artykule OCET BALSAMICZNY Z MODENY JAKIE MA ZALETY? KLIKNIJ TUTAJ

 
Kremy i octy balsamiczne znajdziesz poniżej:
Brak
Krem balsamiczny biały z octu balsamicznego i białych winogron
KREM BALSAMICZNY BIAŁY

NOWOŚĆ!

Przyprawa na bazie Octu Balsamicznego z Modeny IGP i jasnych winogron

 

Producent: Acf1919

Skład: przyprawa balsamiczna biała (ocet winny, skoncentrowany moszcz winny), skoncentrowany moszcze winny, syrop glukozowo-fruktozowy, skrobia kukurydziana modyfikowana. 

Zawiera siarczyny.

NIE ZAWIERA KARMELU, glutenu, konserwantów.

 

Pojemność: 180g

Przechowywać w temperaturze pokojowej.

Najlepiej spożyć przed: data na opakowaniu.

 

ZASTOSOWANIE:

sałaty mieszane, surówki, ryby i owoce morza, miękkie sery, białe mięsa, sałatki owocowe, lody.

 

 

 

 

21.00 
Dowiedz się więcej
Brak
krem balsamiczny z modeny figa
KREM BALSAMICZNY Z MODENY FIGA

Krem balsamiczny z Modeny FIGA

Producent: Acf1919

Skład: skoncentrowany moszcz winny, Ocet Balsamiczny z Modeny IGP 35% (ocet winny, skoncentrowany moszcz winny), sok figowy (5%), skrobia kukurydziana modyfikowana, naturalne aromaty

Zawiera siarczyny

Pojemność: 180g

 

NIE ZAWIERA KARMELU, glutenu, konserwantów

20.00 
Dowiedz się więcej
Brak
KREM BALSAMICZNY GRANAT FAMILIA FIORINI
KREM BALSAMICZNY Z MODENY GRANAT

NOWOŚĆ!

Przyprawa na bazie Octu Balsamicznego z Modeny IGP z granatem

 

Producent: Acf1919

Skład: gotowany moszcz winny, ocet balsamiczny z Modeny IGP 35% (ocet winny, gotowany moszcz winny), skrobia kukurydziana modyfikowana, naturalny aromat granatu (0,20%) 

Zawiera siarczyny.

NIE ZAWIERA KARMELU, glutenu, konserwantów.

 

Pojemność: 180g

Przechowywać w temperaturze pokojowej.

Najlepiej spożyć przed: data na opakowaniu.

 

ZASTOSOWANIE:

sałaty, sałatki mieszane z owoców i warzyw, dojrzałe sery, białe mięsa, sałatki owocowe i lody.

 

 

 

 

21.00 
Dowiedz się więcej
Brak
krem balsamiczny z modeny klasyczny
KREM BALSAMICZNY Z MODENY KLASYCZNY

Krem balsamiczny z Modeny Klasyczny

Producent: Acf1919

Skład: skoncentrowany moszcz winny, Ocet Balsamiczny z Modeny IGP 35% (ocet winny, skoncentrowany moszcz winny), skrobia kukurydziana modyfikowana

Zawiera siarczyny

Pojemność: 180 g

NIE ZAWIERA KARMELU

20.00 
Dowiedz się więcej
Brak
KREM BALSAMICZNY Z MODENY TRUFLOWY
KREM BALSAMICZNY Z MODENY TRUFLA

Krem balsamiczny z Modeny TRUFLA

Producent: Acf1919

Skład: skoncentrowany moszcz winny, Ocet Balsamiczny z Modeny IGP 35% (ocet winny, skoncentrowany moszcz z winogron),

skrobia kukurydziana modyfikowana, aromat truflowy (0,15%)

Zawiera siarczyny

Pojemność: 180g

 

NIE ZAWIERA KARMELU, glutenu, konserwantów

 

 

20.00 
Dowiedz się więcej
Brak
ocet balsamiczny z modeny dop
OCET BALSAMICZNY Z MODENY DOP 25 LAT

Ocet Balsamiczny z Modeny DOP Extravecchio

WYSYŁKA GRATIS

Producent: Acf1919

Skład: moszcz winny gotowany

Zawiera siarczyny

Najlepiej spożyć przed: 2029

Pojemność: 100 ml

Przechowywać w temperaturze pokojowej

Zastosowanie:

Ocet Balsamiczny z Modeny Dop Tradycyjny Extravecchio to drogocenny eliksir dojrzewający ponad 25 lat w drewnianych beczkach w specjalnych warunkach klimatycznych.

Wystarczy 1 kropla tego gęstego octu o intensywnym lecz przyjemnie zrównoważonym słodko-kwaśno aromacie, by przeistoczyć zwykłe danie w wykwintną doskonałość.

495.00 
Dowiedz się więcej
Brak
ocet balsamiczny z Modeny IGP uszlachetniony affinato
OCET BALSAMICZNY Z MODENY IGP

GĘSTY OCET BALSAMICZNY USZLACHETNIONY DOJRZEWANIEM W BECZCE

NOWOŚĆ!

Producent: Acf1919

Skład: moszcz winny gotowany, ocet winny;

Zawiera siarczyny

Kwasowość: 6%

Gęstość:  1,35 g/ml

Pojemność: 250 ml

Przechowywać w temperaturze pokojowej

Najlepiej spożyć przed: data na opakowaniu

 

Zastosowanie: czerwone mięso z grilla, sery dojrzewające, surowe ryby, grillowane warzywa, kawior i skorupiaki, świeże owoce.

Idealnie pasuje do prostych lecz wyrafinowanych potraw, których sekretem jest niewiele składników najwyższej jakości, np. do carpaccio.

121.00 
Dowiedz się więcej
Brak
ocet balsamiczny z modeny ekologiczny bio
OCET BALSAMICZNY Z MODENY IGP EKOLOGICZNY

Ocet  Balsamiczny z Modeny IGP Ekologiczny

Producent: Acf1919

Skład: moszcz winny gotowany ekologiczny,  ocet winny ekologiczny

Zawiera siarczyny

Kwasowość: 6%

Gęstość:  1,32 g/ml

Pojemność: 250 ml

Przechowywać w temperaturze pokojowej

 

Certyfikat Ekologiczny

108.00 
Dowiedz się więcej
Brak
OCET BALSAMICZNY Z MODENY IGP starzony
OCET BALSAMICZNY Z MODENY IGP STARZONY

„Terre Alte” Invecchiato Ocet Balsamiczny z Modeny IGP Starzony

Producent: Acf1919

Skład: moszcz winny gotowany, ocet winny

Zawiera siarczyny

Kwasowość: 6%

Gęstość:  1,35 g/ml

Pojemność: 250 ml

Przechowywać w temperaturze pokojowej

 

110.00 
Dowiedz się więcej
Brak
OCET BALSAMICZNY Z MODENY LAMBRUSCO
OCET BALSAMICZNY Z MODENY LAMBRUSCO

Ocet balsamiczny jednoodmianowy z winogron Lambrusco, gęsty, o bogatym smaku

NOWOŚĆ!

 

Producent: Acf1919

Skład: moszcz winny gotowany, ocet winny;

Zawiera siarczyny

Kwasowość: 6%

Gęstość:  1,35 g/ml

Pojemność: 250 ml

Przechowywać w temperaturze pokojowej

Najlepiej spożyć przed: data na opakowaniu

 

Zastosowanie: czerwone mięso z grilla, dojrzałe sery, surowa ryba, grillowane warzywa, kawior i skorupiaki, świeże owoce, sałaty.

122.00 
Dowiedz się więcej
Brak
przyprawa balsamiczna z Modeny biała agrodolce
PRZYPRAWA BALSAMICZNA Z MODENY BIAŁA
NATURALNIE GĘSTA, SŁODKO-KWAŚNA PRZYPRAWA Z JASNYCH WINOGRON

 

Skład: skoncentrowany moszcz z winogron, ocet winny, zawiera siarczyny

Gęstość: 1,30 g/ml

Pojemność: 250 ml

Przechowywać w temperaturze pokojowej.

Najlepiej spożyć przed: data na opakowaniu.

 

ZASTOSOWANIE: Sałatki oraz warzywa gotowane i surowe, ryby gotowane lub z grilla, dania z gotowanych mięs, sery dojrzewające, owoce i desery.

 

 

49.00 
Dowiedz się więcej

 

Masz ochotę odwiedzić mój SKLEP? Zapraszam, kliknij tutaj!

 

Podąrzaj Oliwa do chleba:

Ostatnie wpisy