OCET BALSAMICZNY Z MODENY IGP CO TO JEST

with 9 komentarzy

 

OCET BALSAMICZNY Z MODENY IGP CO TO JEST?

Ocet balsamiczny z Modeny IGP, co to takiego?

Ocet balsamiczny z Modeny, leżącej w regionie Emilia-Romania, to przyprawa z gotowanego, zagęszczonego moszczu z winogron z dodatkiem octu winnego, dojrzewająca w drewnianych beczkach.

Jego historia sięga starożytności i stał się jednym z najbardziej znanych włoskich produktów na świecie.

Jest to produkt tradycyjny i wyjątkowy, ściśle powiązany z pracą ludzi żyjących na tych terenach, warunkami klimatycznymi i tradycją kulinarną.

Pierwsze wzmianki o produkcji octu balsamicznego na terenie regionu Emilii-Romanii sięgają XI wieku. Region ten słynie z dobrego jedzenia, długich i bogatych tradycji kulinarnych.

Ma to związek z żyznymi obszarami Niziny Padańskiej i dobrze rozwiniętym rolnictwem. Klimat jest tam latem gorący i parny a zimą chłodny i wilgotny.

Winorośle typowe dla tego regionu charakteryzuje odpowiednia zawartość cukrów i kwasowość a także obecność wyjątkowej, naturalnej, lokalnej flory bakteryjnej do produkcji octu.

 

OCET BALSAMICZNY Z MODENY IGP CO TO ZNACZY?

ACETO BALSAMICO DI MODENA IGP czyli OCET BALSAMICZNY Z MODENY CHRONIONE OZNACZENIE GEOGRAFICZNE

Oznaczenie IGP oznacza, że ocet jest wyprodukowany zgodnie z tradycją i prawem. Musi spełniać określone warunki, być produkowany wyłącznie na terenie prowincji Modena, z moszczu z lokalnych winorośli, mieć odpowiednie proporcje składników, dojrzewać w określonych warunkach przez odpowiedni okres.

 

OCET BALSAMICZNY Z MODENY IGP JAK SIĘ PRODUKUJE?

GOTOWANY MOSZCZ

Podstawowym składnikiem octu jest gotowany moszcz, czyli sok wyciśnięty z winogron. Może  pochodzić wyłącznie z lokalnych  winorośli Lambrusco, Sangiovese, Trebbiano, Albana, Acellotta, Fortana i Montuni.

Zaraz po wyciśnięciu soku z winogron, uzyskany moszcz podgrzewa się wolno do temperatury 90-95⁰C na wolnym powietrzu, co najmniej 24 godziny, uzyskując koncentrację 30-50%. Moszcz gęstnieje, ciemnieje, robi się słodszy.

OCET WINNY I FERMENTACJA

Do gotowanego moszczu winnego dodaje się ocet winny w ilości co najmniej 10% i ocet starzony najmniej 10 lat w ilości równej octowi winnemu. Ilość moszczu gotowanego musi wynosić co najmniej 20% produktu poddawanego fermentacji.

Proces fermentacji przebiega przy użyciu wyłącznie naturalnej flory bakteryjnej, specjalnie dobranej.

DOJRZEWANIE W BECZKACH 60 DNI

Następnie, po fermentacji ocet dojrzewa w beczkach ze szlachetnego drewna: dębu, kasztana, morwy, jałowca. Dojrzewanie w beczkach trwa co najmniej 60 dni. Po tym lub dłuższym okresie, ocet jest poddawany analizom chemicznym i organoleptycznym przez techników i profesjonalnych degustatorów. Sprawdza się, czy produkt może uzyskać certyfikat jako Ocet Balsamiczny z Modeny IGP.

OCET IGP STARZONY PONAD 3 LATA

Jeśli ocet dojrzewa więcej niż 3 lata uzyskuje certyfikat Ocet Balsamiczny z Modeny IGP Invecchiato, czyli Starzony.

CZAS I CIERPLIWOŚĆ

Producenci octu balsamicznego uważają, że najważniejszym składnikiem jest CZAS I CIERPLIWOŚĆ. Im więcej uwagi i czasu na dojrzewanie poświęcimy na dojrzewanie octu, tym produkt będzie cenniejszy i bardziej aromatyczny.

 

 

ocet balsamiczny z Modeny IGP co to jest

OCET BALSAMICZNY Z MODENY JAK SMAKUJE?

HARMONIA PRZECIWSTAWNYCH SMAKÓW

Gdy wąchamy dobry ocet, pierwszym wrażeniem jest świeżość i kwasowość. Smak octu to zrównoważone połączenie nut słodyczy i kwasowości, czasem są wyczuwalne nuty drewna. Połączenie tych przeciwstawnych cech sprawia, że smak octu odczuwamy silnie, jako eksplozję smaków.

CECHY DOBREGO OCTU BALSAMICZNEGO

  • Dojrzały ocet ma ciemny, brązowy kolor. Obserwowany pod światło, ma bursztynowe refleksy.
  • Dobry ocet ma wysoką zawartość moszczu i nie musi być sztucznie barwiony.Gdy ocet balsamiczny ma niską jakość czyli wysoką zawartość octu winnego, jest jasny i wtedy barwi się go karmelem (do 2% zawartości). 
  • Dobry ocet jest naturalnie gęsty i błyszczący. Jeśli jest rzadki, to znaczy, że zawiera mało moszczu a dużo octu winnego i że dojrzewał nie więcej niż 60 dni.

Jeśli chcesz wiedzieć, do czego używać octu balsamicznego, z czym go łączyć przeczytaj artykuł OCET BALSAMICZNY Z MODENY DO CZEGO UŻYWAĆ? kliknij tutaj

O zaletach zdrowotnych octu balsamicznego poczytasz w artykule OCET BALSAMICZNY JAKIE MA ZALETY? kliknij tutaj

 

Chcesz zobaczyć jakie kremy balsamiczne i ocet balsamiczny IGP sprzedaję? Zerknij poniżej:

Brak
Krem balsamiczny biały z octu balsamicznego i białych winogron
KREM BALSAMICZNY BIAŁY

NOWOŚĆ!

Przyprawa na bazie Octu Balsamicznego z Modeny IGP i jasnych winogron

 

Producent: Acf1919

Skład: przyprawa balsamiczna biała (ocet winny, skoncentrowany moszcz winny), skoncentrowany moszcze winny, syrop glukozowo-fruktozowy, skrobia kukurydziana modyfikowana. 

Zawiera siarczyny.

NIE ZAWIERA KARMELU, glutenu, konserwantów.

 

Pojemność: 180g

Przechowywać w temperaturze pokojowej.

Najlepiej spożyć przed: data na opakowaniu.

 

ZASTOSOWANIE:

sałaty mieszane, surówki, ryby i owoce morza, miękkie sery, białe mięsa, sałatki owocowe, lody.

 

 

 

 

21.00 
Dowiedz się więcej
Brak
krem balsamiczny z modeny figa
KREM BALSAMICZNY Z MODENY FIGA

Krem balsamiczny z Modeny FIGA

Producent: Acf1919

Skład: skoncentrowany moszcz winny, Ocet Balsamiczny z Modeny IGP 35% (ocet winny, skoncentrowany moszcz winny), sok figowy (5%), skrobia kukurydziana modyfikowana, naturalne aromaty

Zawiera siarczyny

Pojemność: 180g

 

NIE ZAWIERA KARMELU, glutenu, konserwantów

20.00 
Dowiedz się więcej
Brak
KREM BALSAMICZNY GRANAT FAMILIA FIORINI
KREM BALSAMICZNY Z MODENY GRANAT

NOWOŚĆ!

Przyprawa na bazie Octu Balsamicznego z Modeny IGP z granatem

 

Producent: Acf1919

Skład: gotowany moszcz winny, ocet balsamiczny z Modeny IGP 35% (ocet winny, gotowany moszcz winny), skrobia kukurydziana modyfikowana, naturalny aromat granatu (0,20%) 

Zawiera siarczyny.

NIE ZAWIERA KARMELU, glutenu, konserwantów.

 

Pojemność: 180g

Przechowywać w temperaturze pokojowej.

Najlepiej spożyć przed: data na opakowaniu.

 

ZASTOSOWANIE:

sałaty, sałatki mieszane z owoców i warzyw, dojrzałe sery, białe mięsa, sałatki owocowe i lody.

 

 

 

 

21.00 
Dowiedz się więcej
Brak
krem balsamiczny z modeny klasyczny
KREM BALSAMICZNY Z MODENY KLASYCZNY

Krem balsamiczny z Modeny Klasyczny

Producent: Acf1919

Skład: skoncentrowany moszcz winny, Ocet Balsamiczny z Modeny IGP 35% (ocet winny, skoncentrowany moszcz winny), skrobia kukurydziana modyfikowana

Zawiera siarczyny

Pojemność: 180 g

NIE ZAWIERA KARMELU

20.00 
Dowiedz się więcej
Brak
KREM BALSAMICZNY Z MODENY TRUFLOWY
KREM BALSAMICZNY Z MODENY TRUFLA

Krem balsamiczny z Modeny TRUFLA

Producent: Acf1919

Skład: skoncentrowany moszcz winny, Ocet Balsamiczny z Modeny IGP 35% (ocet winny, skoncentrowany moszcz z winogron),

skrobia kukurydziana modyfikowana, aromat truflowy (0,15%)

Zawiera siarczyny

Pojemność: 180g

 

NIE ZAWIERA KARMELU, glutenu, konserwantów

 

 

20.00 
Dowiedz się więcej
Brak
ocet balsamiczny z modeny dop
OCET BALSAMICZNY Z MODENY DOP 25 LAT

Ocet Balsamiczny z Modeny DOP Extravecchio

WYSYŁKA GRATIS

Producent: Acf1919

Skład: moszcz winny gotowany

Zawiera siarczyny

Najlepiej spożyć przed: 2029

Pojemność: 100 ml

Przechowywać w temperaturze pokojowej

Zastosowanie:

Ocet Balsamiczny z Modeny Dop Tradycyjny Extravecchio to drogocenny eliksir dojrzewający ponad 25 lat w drewnianych beczkach w specjalnych warunkach klimatycznych.

Wystarczy 1 kropla tego gęstego octu o intensywnym lecz przyjemnie zrównoważonym słodko-kwaśno aromacie, by przeistoczyć zwykłe danie w wykwintną doskonałość.

495.00 
Dowiedz się więcej
Brak
ocet balsamiczny z Modeny IGP uszlachetniony affinato
OCET BALSAMICZNY Z MODENY IGP

GĘSTY OCET BALSAMICZNY USZLACHETNIONY DOJRZEWANIEM W BECZCE

NOWOŚĆ!

Producent: Acf1919

Skład: moszcz winny gotowany, ocet winny;

Zawiera siarczyny

Kwasowość: 6%

Gęstość:  1,35 g/ml

Pojemność: 250 ml

Przechowywać w temperaturze pokojowej

Najlepiej spożyć przed: data na opakowaniu

 

Zastosowanie: czerwone mięso z grilla, sery dojrzewające, surowe ryby, grillowane warzywa, kawior i skorupiaki, świeże owoce.

Idealnie pasuje do prostych lecz wyrafinowanych potraw, których sekretem jest niewiele składników najwyższej jakości, np. do carpaccio.

121.00 
Dowiedz się więcej
Brak
ocet balsamiczny z modeny ekologiczny bio
OCET BALSAMICZNY Z MODENY IGP EKOLOGICZNY

Ocet  Balsamiczny z Modeny IGP Ekologiczny

Producent: Acf1919

Skład: moszcz winny gotowany ekologiczny,  ocet winny ekologiczny

Zawiera siarczyny

Kwasowość: 6%

Gęstość:  1,32 g/ml

Pojemność: 250 ml

Przechowywać w temperaturze pokojowej

 

Certyfikat Ekologiczny

108.00 
Dowiedz się więcej
Brak
OCET BALSAMICZNY Z MODENY IGP starzony
OCET BALSAMICZNY Z MODENY IGP STARZONY

„Terre Alte” Invecchiato Ocet Balsamiczny z Modeny IGP Starzony

Producent: Acf1919

Skład: moszcz winny gotowany, ocet winny

Zawiera siarczyny

Kwasowość: 6%

Gęstość:  1,35 g/ml

Pojemność: 250 ml

Przechowywać w temperaturze pokojowej

 

110.00 
Dowiedz się więcej
Brak
OCET BALSAMICZNY Z MODENY LAMBRUSCO
OCET BALSAMICZNY Z MODENY LAMBRUSCO

Ocet balsamiczny jednoodmianowy z winogron Lambrusco, gęsty, o bogatym smaku

NOWOŚĆ!

 

Producent: Acf1919

Skład: moszcz winny gotowany, ocet winny;

Zawiera siarczyny

Kwasowość: 6%

Gęstość:  1,35 g/ml

Pojemność: 250 ml

Przechowywać w temperaturze pokojowej

Najlepiej spożyć przed: data na opakowaniu

 

Zastosowanie: czerwone mięso z grilla, dojrzałe sery, surowa ryba, grillowane warzywa, kawior i skorupiaki, świeże owoce, sałaty.

122.00 
Dowiedz się więcej
Brak
przyprawa balsamiczna z Modeny biała agrodolce
PRZYPRAWA BALSAMICZNA Z MODENY BIAŁA
NATURALNIE GĘSTA, SŁODKO-KWAŚNA PRZYPRAWA Z JASNYCH WINOGRON

 

Skład: skoncentrowany moszcz z winogron, ocet winny, zawiera siarczyny

Gęstość: 1,30 g/ml

Pojemność: 250 ml

Przechowywać w temperaturze pokojowej.

Najlepiej spożyć przed: data na opakowaniu.

 

ZASTOSOWANIE: Sałatki oraz warzywa gotowane i surowe, ryby gotowane lub z grilla, dania z gotowanych mięs, sery dojrzewające, owoce i desery.

 

 

49.00 
Dowiedz się więcej
Masz ochotę odwiedzić mój sklep? Zapraszam, kliknij tutaj
[optinform]
Podąrzaj Oliwa do chleba:

Ostatnie wpisy