OCET BALSAMICZNY Z MODENY IGP CO TO JEST?
Ocet balsamiczny z Modeny IGP, co to takiego?
Ocet balsamiczny z Modeny, leżącej w regionie Emilia-Romania, to przyprawa z gotowanego, zagęszczonego moszczu z winogron z dodatkiem octu winnego, dojrzewająca w drewnianych beczkach.
Jego historia sięga starożytności i stał się jednym z najbardziej znanych włoskich produktów na świecie.
Jest to produkt tradycyjny i wyjątkowy, ściśle powiązany z pracą ludzi żyjących na tych terenach, warunkami klimatycznymi i tradycją kulinarną.
Pierwsze wzmianki o produkcji octu balsamicznego na terenie regionu Emilii-Romanii sięgają XI wieku. Region ten słynie z dobrego jedzenia, długich i bogatych tradycji kulinarnych.
Ma to związek z żyznymi obszarami Niziny Padańskiej i dobrze rozwiniętym rolnictwem. Klimat jest tam latem gorący i parny a zimą chłodny i wilgotny.
Winorośle typowe dla tego regionu charakteryzuje odpowiednia zawartość cukrów i kwasowość a także obecność wyjątkowej, naturalnej, lokalnej flory bakteryjnej do produkcji octu.
OCET BALSAMICZNY Z MODENY IGP CO TO ZNACZY?
ACETO BALSAMICO DI MODENA IGP czyli OCET BALSAMICZNY Z MODENY CHRONIONE OZNACZENIE GEOGRAFICZNE
Oznaczenie IGP oznacza, że ocet jest wyprodukowany zgodnie z tradycją i prawem. Musi spełniać określone warunki, być produkowany wyłącznie na terenie prowincji Modena, z moszczu z lokalnych winorośli, mieć odpowiednie proporcje składników, dojrzewać w określonych warunkach przez odpowiedni okres.
OCET BALSAMICZNY Z MODENY IGP JAK SIĘ PRODUKUJE?
GOTOWANY MOSZCZ
Podstawowym składnikiem octu jest gotowany moszcz, czyli sok wyciśnięty z winogron. Może pochodzić wyłącznie z lokalnych winorośli Lambrusco, Sangiovese, Trebbiano, Albana, Acellotta, Fortana i Montuni.
Zaraz po wyciśnięciu soku z winogron, uzyskany moszcz podgrzewa się wolno do temperatury 90-95⁰C na wolnym powietrzu, co najmniej 24 godziny, uzyskując koncentrację 30-50%. Moszcz gęstnieje, ciemnieje, robi się słodszy.
OCET WINNY I FERMENTACJA
Do gotowanego moszczu winnego dodaje się ocet winny w ilości co najmniej 10% i ocet starzony najmniej 10 lat w ilości równej octowi winnemu. Ilość moszczu gotowanego musi wynosić co najmniej 20% produktu poddawanego fermentacji.
Proces fermentacji przebiega przy użyciu wyłącznie naturalnej flory bakteryjnej, specjalnie dobranej.
DOJRZEWANIE W BECZKACH 60 DNI
Następnie, po fermentacji ocet dojrzewa w beczkach ze szlachetnego drewna: dębu, kasztana, morwy, jałowca. Dojrzewanie w beczkach trwa co najmniej 60 dni. Po tym lub dłuższym okresie, ocet jest poddawany analizom chemicznym i organoleptycznym przez techników i profesjonalnych degustatorów. Sprawdza się, czy produkt może uzyskać certyfikat jako Ocet Balsamiczny z Modeny IGP.
OCET IGP STARZONY PONAD 3 LATA
Jeśli ocet dojrzewa więcej niż 3 lata uzyskuje certyfikat Ocet Balsamiczny z Modeny IGP Invecchiato, czyli Starzony.
CZAS I CIERPLIWOŚĆ
Producenci octu balsamicznego uważają, że najważniejszym składnikiem jest CZAS I CIERPLIWOŚĆ. Im więcej uwagi i czasu na dojrzewanie poświęcimy na dojrzewanie octu, tym produkt będzie cenniejszy i bardziej aromatyczny.
OCET BALSAMICZNY Z MODENY JAK SMAKUJE?
HARMONIA PRZECIWSTAWNYCH SMAKÓW
Gdy wąchamy dobry ocet, pierwszym wrażeniem jest świeżość i kwasowość. Smak octu to zrównoważone połączenie nut słodyczy i kwasowości, czasem są wyczuwalne nuty drewna. Połączenie tych przeciwstawnych cech sprawia, że smak octu odczuwamy silnie, jako eksplozję smaków.
CECHY DOBREGO OCTU BALSAMICZNEGO
- Dojrzały ocet ma ciemny, brązowy kolor. Obserwowany pod światło, ma bursztynowe refleksy.
- Dobry ocet ma wysoką zawartość moszczu i nie musi być sztucznie barwiony.Gdy ocet balsamiczny ma niską jakość czyli wysoką zawartość octu winnego, jest jasny i wtedy barwi się go karmelem (do 2% zawartości).
- Dobry ocet jest naturalnie gęsty i błyszczący. Jeśli jest rzadki, to znaczy, że zawiera mało moszczu a dużo octu winnego i że dojrzewał nie więcej niż 60 dni.
Jeśli chcesz wiedzieć, do czego używać octu balsamicznego, z czym go łączyć przeczytaj artykuł OCET BALSAMICZNY Z MODENY DO CZEGO UŻYWAĆ? kliknij tutaj
O zaletach zdrowotnych octu balsamicznego poczytasz w artykule OCET BALSAMICZNY JAKIE MA ZALETY? kliknij tutaj
Chcesz zobaczyć jakie kremy balsamiczne i ocet balsamiczny IGP sprzedaję? Zerknij poniżej:
KREM BALSAMICZNY BIAŁY
NOWOŚĆ!
Przyprawa na bazie Octu Balsamicznego z Modeny IGP i jasnych winogron
Producent: Acf1919
Skład: przyprawa balsamiczna biała (ocet winny, skoncentrowany moszcz winny), skoncentrowany moszcze winny, syrop glukozowo-fruktozowy, skrobia kukurydziana modyfikowana.
Zawiera siarczyny.
NIE ZAWIERA KARMELU, glutenu, konserwantów.
Pojemność: 180g
Przechowywać w temperaturze pokojowej.
Najlepiej spożyć przed: data na opakowaniu.
ZASTOSOWANIE:
sałaty mieszane, surówki, ryby i owoce morza, miękkie sery, białe mięsa, sałatki owocowe, lody.
KREM BALSAMICZNY Z MODENY FIGA
Krem balsamiczny z Modeny FIGA
Producent: Acf1919
Skład: skoncentrowany moszcz winny, Ocet Balsamiczny z Modeny IGP 35% (ocet winny, skoncentrowany moszcz winny), sok figowy (5%), skrobia kukurydziana modyfikowana, naturalne aromaty
Zawiera siarczyny
Pojemność: 180g
NIE ZAWIERA KARMELU, glutenu, konserwantów
KREM BALSAMICZNY Z MODENY GRANAT
NOWOŚĆ!
Przyprawa na bazie Octu Balsamicznego z Modeny IGP z granatem
Producent: Acf1919
Skład: gotowany moszcz winny, ocet balsamiczny z Modeny IGP 35% (ocet winny, gotowany moszcz winny), skrobia kukurydziana modyfikowana, naturalny aromat granatu (0,20%)
Zawiera siarczyny.
NIE ZAWIERA KARMELU, glutenu, konserwantów.
Pojemność: 180g
Przechowywać w temperaturze pokojowej.
Najlepiej spożyć przed: data na opakowaniu.
ZASTOSOWANIE:
sałaty, sałatki mieszane z owoców i warzyw, dojrzałe sery, białe mięsa, sałatki owocowe i lody.
KREM BALSAMICZNY Z MODENY KLASYCZNY
Krem balsamiczny z Modeny Klasyczny
Producent: Acf1919
Skład: skoncentrowany moszcz winny, Ocet Balsamiczny z Modeny IGP 35% (ocet winny, skoncentrowany moszcz winny), skrobia kukurydziana modyfikowana
Zawiera siarczyny
Pojemność: 180 g
NIE ZAWIERA KARMELU
KREM BALSAMICZNY Z MODENY TRUFLA
Krem balsamiczny z Modeny TRUFLA
Producent: Acf1919
Skład: skoncentrowany moszcz winny, Ocet Balsamiczny z Modeny IGP 35% (ocet winny, skoncentrowany moszcz z winogron),
skrobia kukurydziana modyfikowana, aromat truflowy (0,15%)
Zawiera siarczyny
Pojemność: 180g
NIE ZAWIERA KARMELU, glutenu, konserwantów
OCET BALSAMICZNY Z MODENY DOP 25 LAT
Ocet Balsamiczny z Modeny DOP Extravecchio
WYSYŁKA GRATIS
Producent: Acf1919
Skład: moszcz winny gotowany
Zawiera siarczyny
Najlepiej spożyć przed: 2029
Pojemność: 100 ml
Przechowywać w temperaturze pokojowej
Zastosowanie:
Ocet Balsamiczny z Modeny Dop Tradycyjny Extravecchio to drogocenny eliksir dojrzewający ponad 25 lat w drewnianych beczkach w specjalnych warunkach klimatycznych.
Wystarczy 1 kropla tego gęstego octu o intensywnym lecz przyjemnie zrównoważonym słodko-kwaśno aromacie, by przeistoczyć zwykłe danie w wykwintną doskonałość.
OCET BALSAMICZNY Z MODENY IGP
GĘSTY OCET BALSAMICZNY USZLACHETNIONY DOJRZEWANIEM W BECZCE
NOWOŚĆ!
Producent: Acf1919
Skład: moszcz winny gotowany, ocet winny;
Zawiera siarczyny
Kwasowość: 6%
Gęstość: 1,35 g/ml
Pojemność: 250 ml
Przechowywać w temperaturze pokojowej
Najlepiej spożyć przed: data na opakowaniu
Zastosowanie: czerwone mięso z grilla, sery dojrzewające, surowe ryby, grillowane warzywa, kawior i skorupiaki, świeże owoce.
Idealnie pasuje do prostych lecz wyrafinowanych potraw, których sekretem jest niewiele składników najwyższej jakości, np. do carpaccio.
OCET BALSAMICZNY Z MODENY IGP EKOLOGICZNY
Ocet Balsamiczny z Modeny IGP Ekologiczny
Producent: Acf1919
Skład: moszcz winny gotowany ekologiczny, ocet winny ekologiczny
Zawiera siarczyny
Kwasowość: 6%
Gęstość: 1,32 g/ml
Pojemność: 250 ml
Przechowywać w temperaturze pokojowej
OCET BALSAMICZNY Z MODENY IGP STARZONY
„Terre Alte” Invecchiato Ocet Balsamiczny z Modeny IGP Starzony
Producent: Acf1919
Skład: moszcz winny gotowany, ocet winny
Zawiera siarczyny
Kwasowość: 6%
Gęstość: 1,35 g/ml
Pojemność: 250 ml
Przechowywać w temperaturze pokojowej
OCET BALSAMICZNY Z MODENY LAMBRUSCO
Ocet balsamiczny jednoodmianowy z winogron Lambrusco, gęsty, o bogatym smaku
NOWOŚĆ!
Producent: Acf1919
Skład: moszcz winny gotowany, ocet winny;
Zawiera siarczyny
Kwasowość: 6%
Gęstość: 1,35 g/ml
Pojemność: 250 ml
Przechowywać w temperaturze pokojowej
Najlepiej spożyć przed: data na opakowaniu
Zastosowanie: czerwone mięso z grilla, dojrzałe sery, surowa ryba, grillowane warzywa, kawior i skorupiaki, świeże owoce, sałaty.
PRZYPRAWA BALSAMICZNA Z MODENY BIAŁA
NATURALNIE GĘSTA, SŁODKO-KWAŚNA PRZYPRAWA Z JASNYCH WINOGRON
Skład: skoncentrowany moszcz z winogron, ocet winny, zawiera siarczyny
Gęstość: 1,30 g/ml
Pojemność: 250 ml
Przechowywać w temperaturze pokojowej.
Najlepiej spożyć przed: data na opakowaniu.
ZASTOSOWANIE: Sałatki oraz warzywa gotowane i surowe, ryby gotowane lub z grilla, dania z gotowanych mięs, sery dojrzewające, owoce i desery.