OCET BALSAMICZNY Z MODENY JAKIE MA ZALETY ZDROWOTNE?
W średniowiecznych Włoszech uważano, że ocet balsamiczny stanowi panaceum na wszystkie dolegliwości – od bólu głowy po ciężkie choroby. Przez długi czas był uważany bardziej jako lekarstwo niż produkt spożywczy. Znane były jego właściwości ściągające i dezynfekujące; odkażano nim rany, stosowano go na stany zapalne skóry. Od wieków ceni się jego dobroczynne działanie w dolegliwościach związanych z trawieniem (wrzody żołądka).
Ze względu na wysoką cenę na ocet balsamiczny mogły pozwolić sobie tylko osoby bogate i szlachta. Był na tyle cenny, że beczułki dojrzałego, wieloletniego octu stawały się częścią posagu panny lub zapisywano je w testamencie.
Produkcja octu balsamicznego to długi, wieloletni proces, wymagający znawstwa, doświadczenia i stosowania określonych zasad. Producenci octu mówią, że jego najważniejszymi składnikami są CZAS I CIERPLIWOŚĆ.
Więcej o produkcji octu balsamicznego poczytasz w artykule "Ocet Balsamiczny IGP - co to jest" kliknij tutaj
Obecnie, gdy cenimy naturalne sposoby utrzymywania zdrowia i dobrego samopoczucia, ocet balsamiczny nadal jest bardzo ceniony.
Jakie są zalety zdrowotne octu balsamicznego?
TRAWIENIE I KONTROLA WAGI
– poprawia pracę jelit;
– pobudza metabolizm (kwas octowy wspomaga wytwarzanie przez organizm enzymów spalających tłuszcz we krwi;
– pomaga utrzymać odczucie sytości podczas jedzenia lub wydłuża je po jedzeniu, wspomagając w ten sposób odchudzanie;
– jest niskokaloryczny (ok. 80 kalorii na 100 gramów produktu), nie zawiera soli (może ją zastępować w diecie bezsolnej), nie zawiera tłuszczu i cholesterolu.
DZIAŁANIE PRZECIWUTLENIAJĄCE
Ma wysoką zawartość polifenoli pochodzących z winogron.
– wzmacnia system immunologiczny;
– zwalcza wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się organizmu;
– pomaga enzymom rozkładającym białka w aminokwasach, wspomaga procesy metaboliczne.
UKŁAD KRWIONOŚNY
– poprawia pracę serca poprzez regulację ciśnienia krwi;
– ma niską zawartość sodu;
– ułatwia przyswajanie magnezu i wapnia;
– obniża poziom cholesterolu we krwi;
– ma wysoką zawartość potasu korzystnego dla pracy serca i naczyń krwionośnych.
DZIAŁANIE PRZECIWCUKRZYCOWE
Chroni komórki beta trzustki odpowiedzialne za wydzielanie insuliny, które wydzielają insulinę w zależności od poziomu glukozy we krwi. Ich właściwa praca chroni nas przed cukrzycą.
PODSUMOWUJĄC...
Ocet balsamiczny jest nie tylko przyprawą, lecz także produktem żywnościowym, który w sposób naturalny wspomaga zdrowie.
Może być stosowany przed jedzeniem, do głównego dania oraz do deseru. Mała łyżeczka dojrzałego octu po obfitym posiłku doskonale pobudzi trawienie.
O tym, jak smakuje ocet balsamiczny i do czego go używać, przeczytasz w artykule „OCET BALSAMICZNY Z MODENY – DO CZEGO UŻYWAĆ?” kliknij tutaj
O tym, jak produkuje się ocet balsamiczny, i co oznacza certyfikat IGP, przeczytasz w artykule „OCET BALSAMICZNY Z MODENY IGP – CO TO JEST?” kliknij tutaj
Masz ochotę odwiedzić mój sklep? Zapraszam, kliknij tutaj
KREM BALSAMICZNY BIAŁY
NOWOŚĆ!
Przyprawa na bazie Octu Balsamicznego z Modeny IGP i jasnych winogron
Producent: Acf1919
Skład: przyprawa balsamiczna biała (ocet winny, skoncentrowany moszcz winny), skoncentrowany moszcze winny, syrop glukozowo-fruktozowy, skrobia kukurydziana modyfikowana.
Zawiera siarczyny.
NIE ZAWIERA KARMELU, glutenu, konserwantów.
Pojemność: 180g
Przechowywać w temperaturze pokojowej.
Najlepiej spożyć przed: data na opakowaniu.
ZASTOSOWANIE:
sałaty mieszane, surówki, ryby i owoce morza, miękkie sery, białe mięsa, sałatki owocowe, lody.
KREM BALSAMICZNY Z MODENY FIGA
Krem balsamiczny z Modeny FIGA
Producent: Acf1919
Skład: skoncentrowany moszcz winny, Ocet Balsamiczny z Modeny IGP 35% (ocet winny, skoncentrowany moszcz winny), sok figowy (5%), skrobia kukurydziana modyfikowana, naturalne aromaty
Zawiera siarczyny
Pojemność: 180g
NIE ZAWIERA KARMELU, glutenu, konserwantów
KREM BALSAMICZNY Z MODENY GRANAT
NOWOŚĆ!
Przyprawa na bazie Octu Balsamicznego z Modeny IGP z granatem
Producent: Acf1919
Skład: gotowany moszcz winny, ocet balsamiczny z Modeny IGP 35% (ocet winny, gotowany moszcz winny), skrobia kukurydziana modyfikowana, naturalny aromat granatu (0,20%)
Zawiera siarczyny.
NIE ZAWIERA KARMELU, glutenu, konserwantów.
Pojemność: 180g
Przechowywać w temperaturze pokojowej.
Najlepiej spożyć przed: data na opakowaniu.
ZASTOSOWANIE:
sałaty, sałatki mieszane z owoców i warzyw, dojrzałe sery, białe mięsa, sałatki owocowe i lody.
KREM BALSAMICZNY Z MODENY KLASYCZNY
Krem balsamiczny z Modeny Klasyczny
Producent: Acf1919
Skład: skoncentrowany moszcz winny, Ocet Balsamiczny z Modeny IGP 35% (ocet winny, skoncentrowany moszcz winny), skrobia kukurydziana modyfikowana
Zawiera siarczyny
Pojemność: 180 g
NIE ZAWIERA KARMELU
KREM BALSAMICZNY Z MODENY TRUFLA
Krem balsamiczny z Modeny TRUFLA
Producent: Acf1919
Skład: skoncentrowany moszcz winny, Ocet Balsamiczny z Modeny IGP 35% (ocet winny, skoncentrowany moszcz z winogron),
skrobia kukurydziana modyfikowana, aromat truflowy (0,15%)
Zawiera siarczyny
Pojemność: 180g
NIE ZAWIERA KARMELU, glutenu, konserwantów
OCET BALSAMICZNY Z MODENY DOP 25 LAT
Ocet Balsamiczny z Modeny DOP Extravecchio
WYSYŁKA GRATIS
Producent: Acf1919
Skład: moszcz winny gotowany
Zawiera siarczyny
Najlepiej spożyć przed: 2029
Pojemność: 100 ml
Przechowywać w temperaturze pokojowej
Zastosowanie:
Ocet Balsamiczny z Modeny Dop Tradycyjny Extravecchio to drogocenny eliksir dojrzewający ponad 25 lat w drewnianych beczkach w specjalnych warunkach klimatycznych.
Wystarczy 1 kropla tego gęstego octu o intensywnym lecz przyjemnie zrównoważonym słodko-kwaśno aromacie, by przeistoczyć zwykłe danie w wykwintną doskonałość.
OCET BALSAMICZNY Z MODENY IGP
GĘSTY OCET BALSAMICZNY USZLACHETNIONY DOJRZEWANIEM W BECZCE
NOWOŚĆ!
Producent: Acf1919
Skład: moszcz winny gotowany, ocet winny;
Zawiera siarczyny
Kwasowość: 6%
Gęstość: 1,35 g/ml
Pojemność: 250 ml
Przechowywać w temperaturze pokojowej
Najlepiej spożyć przed: data na opakowaniu
Zastosowanie: czerwone mięso z grilla, sery dojrzewające, surowe ryby, grillowane warzywa, kawior i skorupiaki, świeże owoce.
Idealnie pasuje do prostych lecz wyrafinowanych potraw, których sekretem jest niewiele składników najwyższej jakości, np. do carpaccio.
OCET BALSAMICZNY Z MODENY IGP EKOLOGICZNY
Ocet Balsamiczny z Modeny IGP Ekologiczny
Producent: Acf1919
Skład: moszcz winny gotowany ekologiczny, ocet winny ekologiczny
Zawiera siarczyny
Kwasowość: 6%
Gęstość: 1,32 g/ml
Pojemność: 250 ml
Przechowywać w temperaturze pokojowej
OCET BALSAMICZNY Z MODENY IGP STARZONY
„Terre Alte” Invecchiato Ocet Balsamiczny z Modeny IGP Starzony
Producent: Acf1919
Skład: moszcz winny gotowany, ocet winny
Zawiera siarczyny
Kwasowość: 6%
Gęstość: 1,35 g/ml
Pojemność: 250 ml
Przechowywać w temperaturze pokojowej
OCET BALSAMICZNY Z MODENY LAMBRUSCO
Ocet balsamiczny jednoodmianowy z winogron Lambrusco, gęsty, o bogatym smaku
NOWOŚĆ!
Producent: Acf1919
Skład: moszcz winny gotowany, ocet winny;
Zawiera siarczyny
Kwasowość: 6%
Gęstość: 1,35 g/ml
Pojemność: 250 ml
Przechowywać w temperaturze pokojowej
Najlepiej spożyć przed: data na opakowaniu
Zastosowanie: czerwone mięso z grilla, dojrzałe sery, surowa ryba, grillowane warzywa, kawior i skorupiaki, świeże owoce, sałaty.
PRZYPRAWA BALSAMICZNA Z MODENY BIAŁA
NATURALNIE GĘSTA, SŁODKO-KWAŚNA PRZYPRAWA Z JASNYCH WINOGRON
Skład: skoncentrowany moszcz z winogron, ocet winny, zawiera siarczyny
Gęstość: 1,30 g/ml
Pojemność: 250 ml
Przechowywać w temperaturze pokojowej.
Najlepiej spożyć przed: data na opakowaniu.
ZASTOSOWANIE: Sałatki oraz warzywa gotowane i surowe, ryby gotowane lub z grilla, dania z gotowanych mięs, sery dojrzewające, owoce i desery.