PESTO Z GRILLOWANEJ CUKINII Z PESTKAMI DYNI
Przepis na pesto z grillowanej cukinii z pestkami dyni znalazłam na włoskim blogu kulinarnym ”La Cucina di Hanneke”.
Co ciekawe, blog jest włoski ale jego autorka Hanneke jest Holenderką!
Tak mówi o sobie: Ciao! Mam na imię Hannke, jestem Holenderką, ale mieszkam we Włoszech ponad 20 lat. Od dziecka uwielbiałam eksperymentować w kuchni i od ponad roku cała moja kreatywność i pasję kieruję na tego bloga”.
Przepis jest niezwykle prosty i smakowity. Zawiera cukinię, warzywo, które ma wiele zastosowań i jest dostępne cały rok a także bardzo zdrowe pestki dyni.
SŁÓW KILKA O PESTKACH DYNII…
Pestki dyni są bardzo zdrowe. Zawierają więcej niż 30% dobrze przyswajalnego białka. Jedzone w ciągu dnia pomagają dotrwać do posiłku bez nadmiernego głodu.
Pestki dyni zawierają nie tylko białko lecz także:
Tryptofan – aminokwas biorący udział w wytwarzaniu serotoniny (tzw. hormonu szczęścia) oraz melatoniny, czyli hormonu odpowiedzialnego za rytm okołodobowy organizmu.
Kwasy tłuszczowe jedno i wielonienasycone – wspomagając w ten sposób utrzymanie odpowiedniego poziomu lipidów we krwi
Magnez – w tej samej ilości co gorzkie kakao. Magnez jest minerałem uważanym za sprzymierzeńca kobiet, bo pomaga w dolegliwościach związanych z napięciem przedmiesiączkowym i klimakterium.
SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB
Cukinie – 2 średnie sztuki
Pestki dyni – 45 g
Zielona pietruszka – 4 gałązki
Czosnek – 1 duży ząbek
Ser pecorino tarty 3 łyżki, może też być grana padano lub parmigiano reggiano
Oliwa z oliwek extra vergine – 2-3 łyżki stołowe
Hanneke używa w swojej kuchni ekologiczną oliwę extravergine Terre Rosse Dop Umbria, którą znajdziecie TUTAJ
WYKONANIE
Cukinie należy umyć i pokrajać w podłużne plastry. Rozgrzać grill, patelnię grillową lub płytę do grillowania i opiec plastry cukinii po obu stronach.
Na suchej patelni z nieprzywierającym dnem, prażyć kilka minut pestki dyni, uważając, by się nadmiernie nie spiekły. Po zdjęciu z patelni, pestki muszą ostygnąć przed dalszymi działaniami. Niewielką ilość pestek można odłożyć na bok, by posypać nimi danie przed podaniem.
Umytą pietruszkę, czosnek obrany ze skórki, oliwę z oliwek i pozostałe składniki zmiksować razem w blenderze, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Krem posmakować i dodać, według uznania, sól i świeżo zmielony pieprz.
Pesto dodajemy do ugotowanego, gorącego makaronu. Najlepiej zamieszać wszystko razem na głębokiej patelni lub w obszernej misce.
Rada: Można dodać trochę wody od gotowania makaronu, by pesto stało się bardziej kremowe i łatwiej rozprowadzało.
Zdjęcia użyte w artykule są autorstwa Hanneke.
ZASTOSOWANIE
Pesto z grillowanej cukinii pasuje do każdego kształtu makaronu, zarówno długiego spaghetti jak i krótkiego, np. farfalle (jak na zdjęciu) czy penne.
Pesto nadaje się świetnie też do grzanek z chleba. Mnie smakuje również do ryżu oraz do kaszy gryczanej i orkiszowej.
Buon appetito! Eet smakelijk!
Hanneke możecie znaleźć w internecie tutaj:
https://www.facebook.com/lacucinadihanneke
https://twitter.com/hannekeharkema
https://pl.pinterest.com/hannekeharkema/la-cucina-di-hanneke/
http://blog.giallozafferano.it/lacucinadihanneke/