SOCZEWICA I MARCHEWKA W SOSIE DO MAKARONU

with Brak komentarzy

SOCZEWICA I MARCHEWKA W SOSIE DO MAKARONU

Soczewica i marchewka w kremowym sosie do makaronu, to trochę zapomniany przepis domowej kuchni włoskiej. Znalazłam go na moim ulubionym blogu kulinarnym „La Gustosa Idea”.

Jego autorką jest neapolitańska dziennikarka, fotograficzka, freelanserka i blogerka kulinarna, Virginia Familiari. Mottem jej bloga jest „Praktyczne gotowanie ze szczyptą  tradycji i fantazji". 

Tradycyjne, apetyczne przepisy Virginii inspirują mnie często do gotowania, bo odkrywają sekrety autentycznej domowej kuchni i dań na bazie lokalnych składników. Virginia gotuje je w taki sposób, by zachować naturalny smak składników przy jak najmniejszej obróbce. Bardzo to cenię i stosuję w mojej kuchni. Jest ich kilka na moim blogu, znajdziecie je  tutaj.

Kremowy sos do makaronu z marchewki z soczewicą, to wyjątkowy przysmak. Ma tę zaletę, że zawiera zdrowe składniki, które są łatwo dostępne przez okrągły rok. Danie to jada się we Włoszech głownie w domach, przygotowują je mamy i babcie. Natomiast trudno spotkać je w restauracjach; jeśli już, to w lokalnych trattoriach. Virginia odświeżyła je, położyła nacisk na zróżnicowaną konsystencję składników i wygląd dania. Estetyka jest bardzo ważna, jedzenie jest przecież przyjemnością nie tylko dla podniebienia.

Autorka przepisu od wielu lat używa w swojej kuchni ekologicznej oliwy extravergine Terre Rosse. Bardzo ceni jej smak i często publikuje na blogu potrawy z jej użyciem. Ja również jej użyłam w tym przepisie, a także umbryjskiej soczewicy z Monteleone di Spoleto. 

SKŁADNIKI

Składniki dla 4 osób:

80 g makaronu na osobę (zalecany jest krótki, np. rigatoni, penne ale moim zdaniem sprawdza się świetnie również spaghetti)

250 g soczewicy

4 marchewki

1 łodyga selera

1 mała cebula

1 ząbek czosnku

4 łyżki oliwy extra vergine

Gałązka rozmarynu, liść laurowy, sól, pieprz czarny

Opcja: ser pecorino, dojrzały parmezan lub parmezan wegański (przepis poniżej)

SPOSÓB WYKONANIA

Namoczyć soczewicę na noc, opłukać i gotować bez przykrycia na dużym ogniu przez ok. 20 minut.

Podsmażyć drobno 1 pokrojoną marchew, cebulę i seler. Dodać liść laurowy i gałązkę rozmarynu, by uwolniły swój aromat, następnie je usunąć.

Dodać ugotowaną, odcedzoną soczewicę bezpośrednio na patelnię, ale zachować wodę od gotowania.

Przyprawić solą i pieprzem, dalej dusić przez 10-15 minut. Jeśli trzeba, dodawać umiarkowaną ilość wody od gotowania soczewicy. Soczewica powinna być dobrze ugotowana, ale nie rozmiękła. Nastawić wodę na makaron.

Osobno, na dużej patelni z wysokim brzegiem, podsmażyć rozgnieciony czosnek i 3 marchewki pokrojone w plasterki. Marchew powinna być miękka, można dodać trochę wody od soczewicy. Miękką marchew zmiksować na krem w blenderze kielichowym lub ręcznym. Krem przełożyć z powrotem na patelnię i dodać do niego ugotowany makaron oraz uprzednio przygotowaną soczewicę. Delikatnie zamieszać i podawać.

WEGETARIAŃSKIE CZY WEGAŃSKIE?

Soczewica i marchewka w sosie do makaronu, to danie bezmięsne i może być jadane przez wegetarian i wegan. Jest dość łagodne, dlatego przed podaniem warto wzbogacić jego smak o włoską nutę.  Sos świetnie smakuje, gdy posypiemy go mgiełką aromatycznego, drobno startego sera owczego pecorino. Również dojrzały parmezan świetnie podkreśla słodycz marchewki i lekko orzechowy smak soczewicy.

Jeśli zależy Ci na tym, by danie było wegańskie a lubisz  zastosuj WEGAŃSKI PARMEZAN.

Jak go zrobić? Moje zaprzyjaźnione specjalistki od kuchni roślinnej, czyli 2 siostry, twórczynie i autorki bloga 2VEGELOVERS, pomogły mi w tej kwestii. Na ich blogu znajdziecie przepis WEGE PARMEZAN, CZYLI ORZECHOWA POSYPKA.  

 

WARIANTY SOSU

- stosuję czasem dynię zamiast marchewki; należy zwrócić uwagę, by nie miała włókien, bo to zniweczy cały efekt kremowości sosu

- do posypania gotowego dania można użyć: pokruszonego chrupiącego boczku, słupków pieczonego korzenia pietruszki lub pasternaku, zielonej natki pietruszki, liści świeżej szałwii smażonej na oliwie

- aby sos nie był zbyt łagodny i "dziecięcy", dodaję trochę białego, wytrawnego wina podczas smażenia warzyw

- można podkręcić ostrą papryką w proszku lub płatkami peperoncino

 

Soczewica i marchewka w kremowym sosie, jako dodatek do makaronu, to lekkie i niekłopotliwe danie. Jest niebanalne choć bardzo proste, z wykorzystaniem łatwo dostępnych, zdrowych składników.

Buon appetito!

 

Przepisy Virginii Famigliari znajdziecie tutaj:

ZUPA Z ZIELONEGO GROSZKU Z PIWEM

AROMATYCZNE ZIEMNIAKI WE WŁOSKIM STYLU

POMIDORY CONFIT PRZEPIS Z WŁOCH

PIECZONA CIECIERZYCA PO WŁOSKU

Link do włoskiej wersji przepisu: http://www.lagustosaidea.it/rigatoni-con-crema-di-carote-e-lenticchie/

Proste, zdrowe przepisy inspirowane kuchnią włoską czekają na Ciebie TUTAJ

 

Fantastyczny blog o kuchni roślinnej http://www.2vegelovers.com/

Link do przepisu na WEGE PARMEZAN, czyli orzechowa posypka

WAŻNE LINKI DLA CIEBIE

Chcesz poczuć na podniebieniu smak prawdziwej, aromatycznej włoskiej oliwy? Będzie mi miło, jeśli odwiedzisz mój SKLEP

Brak
oliwa extravergine ronci moraiolo
OLIWA EXTRAVERGINE RONCI MORAIOLO 250 ML

ZAPACH WŁOSKIEGO LATA W ŚWIEŻO TŁOCZONEJ OLIWIE Z KAMPANII OLIWNEJ 2022/23

 

Producent: Azienda Agraria Ronci SS, Bevagna (Umbria)

Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki, świeżego migdała, surowego karczocha. Na podniebieniu wyczuwa się zdecydowaną pikantność i gorzkość, lecz jest ona wyrafinowana, przyjemna i zrównoważona.

Zapach: intensywny i elegancki, miarowo uwalniający nuty roślinne świeżo skoszonej trawy i polnych ziół.

Kolor: zielony ze złotymi odcieniami

Zastosowanie:

Polecana dla osób lubiących zdecydowane smaki. Idealna do przyprawiania dań gorących, na przykład risotto,  steku z czerwonego mięsa lub zup z warzyw strączkowych oraz kremowych. Wspaniale smakuje do klasycznej bruschetty oraz nadaje charakteru prostej fokacci wyciągniętej z pieca. Doskonale przyprawia carpaccio, zieloną sałatę i warzywa.

 

Oliwa Monocultivar Moraiolo Ronci została wyróżniona w Przewodniku Bibenda 2022.

Są w nim wymienione najlepsze we Włoszech wina, grappy, restauracje oraz oliwy z oliwek.

 

Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny

Zbiory: listopad

Gatunek: Moraiolo

Kwasowość: 0,28%

Polifenole: 428 mg/kg

Położenie gajów: 300 – 500 m n.p.m

Zbiory 2022

 

 

50.00 
Dowiedz się więcej
Brak
oliwa extravergine ronci moraiolo
OLIWA EXTRAVERGINE RONCI MORAIOLO 500 ML

ZAPACH WŁOSKIEGO LATA W ŚWIEŻO TŁOCZONEJ OLIWIE Z KAMPANII OLIWNEJ 2022/23

 

Producent: Azienda Agraria Ronci SS, Bevagna (Umbria)

Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki, świeżego migdała, surowego karczocha. Na podniebieniu wyczuwa się zdecydowaną pikantność i gorzkość, lecz jest ona wyrafinowana, przyjemna i zrównoważona.

Zapach: intensywny i elegancki, miarowo uwalniający nuty roślinne świeżo skoszonej trawy i polnych ziół.

Kolor: zielony ze złotymi odcieniami

Zastosowanie:

Polecana dla osób lubiących zdecydowane smaki. Idealna do przyprawiania dań gorących, na przykład risotto,  steku z czerwonego mięsa lub zup z warzyw strączkowych oraz kremowych. Wspaniale smakuje do klasycznej bruschetty oraz nadaje charakteru prostej fokacci wyciągniętej z pieca. Doskonale przyprawia carpaccio, zieloną sałatę i warzywa.

 

Oliwa Monocultivar Moraiolo Ronci została wyróżniona w Przewodniku Bibenda 2022.

Są w nim wymienione najlepsze we Włoszech wina, grappy, restauracje oraz oliwy z oliwek.

 

Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny

Zbiory: listopad

Kampania oliwna: 2022/23

Gatunek: Moraiolo

Kwasowość: 0,28%

Polifenole: 428 mg/kg

Położenie gajów: 300 – 500 m n.p.m

85.00 
Dowiedz się więcej
Brak
oliwa extravergine zestaw TRE 500 ml
OLIWA EXTRAVERGINE ZESTAW TRE 3 x 500

KORZYSTNY CENOWO ZESTAW DLA OSÓB PRAGNĄCYCH POZNAĆ BOGACTWO SMAKÓW OLIW Z SERCA UMBRII

OLIWA EXTRA VERGINE Z KAMPANII OLIWNEJ 2022/23 

 

  • OLIWA EXTRAVERGINE BIO MORAIOLO MONOCULTIVAR 500 ML

Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki, świeżego migdała, surowego karczocha. Na podniebieniu wyczuwa się zdecydowaną pikantność i gorzkość, lecz jest ona wyrafinowana, przyjemna i zrównoważona.

Zapach: intensywny i elegancki, miarowo uwalniający nuty roślinne świeżo skoszonej trawy i polnych ziół.

Kolor: zielony ze złotymi odcieniami

Zastosowanie:

Polecana dla osób lubiących zdecydowane smaki. Idealna do przyprawiania dań gorących, na przykład risotto,  steku z czerwonego mięsa lub zup z warzyw strączkowych oraz kremowych. Wspaniale smakuje do klasycznej bruschetty oraz nadaje charakteru prostej fokacci wyciągniętej z pieca. Doskonale przyprawia carpaccio, zieloną sałatę i warzywa.

Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny

Zbiory: listopad

Kampania oliwna: 2022/23

Gatunek: Moraiolo

Kwasowość: 0,28%

Polifenole: 428 mg/kg

Położenie gajów: 300 – 500 m n.p.m

 

  • OLIWA EXTRAVERGINE BIO BLEND 500 ML

Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki, świeżego karczocha, migdała i cykorii; przyjemnie pikantny i harmonijny

Zapach: intensywne i świeże roślinne nuty dzikich ziół, karczocha i cykorii

Kolor: zielony ze złotymi odcieniami

Zastosowanie:

Polecana dla każdego, kto lubi równowagę świeżych roślinnych zapachów i smaków. Wzbogaca smak zup kremowych, warzywnych i zielonych mieszanych sałat. Podkreśla smak dań zarówno mięsnych jak i rybnych.  Można używać jej wszechstronnie, do wszelkich dań wymagających dodatku oliwy, zarówno na surowo jak i do smażenia.

Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny

Zbiory: październik – listopad

Kampania oliwna: 2022/23

Gatunek: Frantoio, Leccino, Moraiolo

Kwasowość: 0,22%

Polifenole: 426 mg/kg

 

  • OLIWA EXTRAVERGINE BIO FRANTOIO MONOCULTIVAR 500 ML

Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki, świeżego migdała, surowego karczocha. Na podniebieniu wyczuwa się zdecydowaną pikantność i gorzkość, lecz jest ona przyjemna i zrównoważona.

Zapach: intensywny i świeży, roślinne nuty ziół i świeżo skoszonej trawy

wyrafinowana, uwodzi spójnością z nutami zapachowymi.

Kolor: zielony ze złotymi odcieniami

Zastosowanie:

Polecana do przyprawiania dań o zrównoważonym smaku, którym dodaje osobowości bez dominowania naturalnego smaku potrawy. Wskazana do białych mięs, ryb z grilla, przeróżnych sałat i sałatek oraz warzyw gotowanych i grillowanych. Świetna do bruschetty i focacci oraz lekkich sosów do makaronu.

Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny

Zbiory: październik – listopad

Kampania oliwna: 2022/23

Gatunek: Frantoio

Kwasowość: 0,23%

Polifenole: 503 mg/kg

Położenie gajów: 300 – 500 m n.p.m

242.00 
Dowiedz się więcej
Brak
oliwa extravergine ronci bio 500 ml
OLIWA EXTRAVERGINE RONCI BIO 500 ml

OLIWA EXTRA VERGINE Z KAMPANII OLIWNEJ 2022/23 O ŁAGODNEJ PIKANTNOŚCI I LEKKIEJ GORYCZCE

 

Producent: Azienda Agraria Ronci SS, Bevagna (Umbria)

Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki, świeżego karczocha, migdała i cykorii; przyjemnie pikantny i harmonijny

Zapach: roślinne nuty dzikich ziół, karczocha i cykorii

Kolor: zielony ze złotymi odcieniami

Zastosowanie:

Polecana dla każdego, kto lubi równowagę świeżych roślinnych zapachów i smaków. Wzbogaca smak zup kremowych, warzywnych i zielonych mieszanych sałat. Podkreśla smak dań zarówno mięsnych jak i rybnych.  Można używać jej wszechstronnie, do wszelkich dań wymagających dodatku oliwy, zarówno na surowo jak i do smażenia.

Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny

Zbiory: październik – listopad

Kampania oliwna: 2022/23

Gatunek: Frantoio, Leccino, Moraiolo

Kwasowość: 0,22%

Polifenole: 426 mg/kg

Położenie gajów: 300 – 500 m n.p.m

 

 

85.00 
Dowiedz się więcej
Brak
oliwa extravergine suatoni olio nuovo
OLIWA EXTRAVERGINE SUATONI OLIO NUOVO

OLIO NUOVO 2022

EDYCJA LIMITOWANA

 

Producent: Frantoio Suatoni, Amelia (Umbria)

Smak: świeży i intensywny aromat dzikiej cykorii, zielonego karczocha z pikantną roślinną nutą surowego migdała i pieprzu

Zapach: świeżo skoszonej trawy i polnych ziół

Kolor: intensywnie zielony

Oliwa niefiltrowana, nieklarowna. Osad na dnie butelki jest zjawiskiem naturalnym.

Zmiana koloru z upływem czasu jest zjawiskiem naturalnym.

 

Zastosowanie:

Polecana dla każdego, kto lubi świeży, uwodzicielski zapach świeżo skoszonej trawy. Oliwa ma intensywne nuty pikantne, przyjemnie drapiące

w gardło. Takie odczucie jest zrównoważone goryczką, wyraźnie odczuwalną na języku.

Wyśmienicie smakuje do świeżego pieczywa, ciepłej bruschetty z czosnkiem, pomidorów, sałat,

ziemniaków, kremowych zup, na przykład dyniowej lub z warzyw strączkowych.

 

Zbiory: październik – listopada

Kampania oliwna: 2022

Gatunek: Frantoio, Leccino, Moraiolo

 

 

 

78.00 
Dowiedz się więcej
Brak
oliwa extravergine suatoni olio nuovo
OLIWA EXTRAVERGINE SUATONI OLIO NUOVO 3

OLIO NUOVO 2022

EDYCJA LIMITOWANA

 

Producent: Frantoio Suatoni, Amelia (Umbria)

Smak: świeży i intensywny aromat dzikiej cykorii, zielonego karczocha z pikantną roślinną nutą surowego migdała i pieprzu

Zapach: świeżo skoszonej trawy i polnych ziół

Kolor: intensywnie zielony

Oliwa niefiltrowana, nieklarowna. Osad na dnie butelki jest zjawiskiem naturalnym.

Zmiana koloru z upływem czasu jest zjawiskiem naturalnym.

 

Zastosowanie:

Polecana dla każdego, kto lubi świeży, uwodzicielski zapach świeżo skoszonej trawy. Oliwa ma intensywne nuty pikantne, przyjemnie drapiące

w gardło. Takie odczucie jest zrównoważone goryczką, wyraźnie odczuwalną na języku.

Wyśmienicie smakuje do świeżego pieczywa, ciepłej bruschetty z czosnkiem, pomidorów, sałat,

ziemniaków, kremowych zup, na przykład dyniowej lub z warzyw strączkowych.

 

Zbiory: październik – listopada

Kampania oliwna: 2022

Gatunek: Frantoio, Leccino, Moraiolo

 

 

 

 

 

 

228.00 
Dowiedz się więcej
Brak
oliwa extravergine suatoni olio nuovo
OLIWA EXTRAVERGINE SUATONI OLIO NUOVO 6

OLIO NUOVO 2022 EDYCJA LIMITOWANA

DOBRA CENA + TRANSPORT GRATIS

 

Producent: Frantoio Suatoni, Amelia (Umbria)

Smak: świeży i intensywny aromat dzikiej cykorii, zielonego karczocha z pikantną roślinną nutą surowego migdała i pieprzu

Zapach: świeżo skoszonej trawy i polnych ziół

Kolor: intensywnie zielony

Oliwa niefiltrowana, nieprzejrzysta. Osad na dnie butelki jest zjawiskiem naturalnym.

Zmiana koloru z upływem czasu jest zjawiskiem naturalnym.

 

Zastosowanie:

Polecana dla każdego, kto lubi świeży, uwodzicielski zapach świeżo skoszonej trawy. Oliwa ma intensywne nuty pikantne, przyjemnie drapiące

w gardło. Takie odczucie jest zrównoważone goryczką, wyraźnie odczuwalną na języku.

Wyśmienicie smakuje do świeżego pieczywa, ciepłej bruschetty z czosnkiem, pomidorów, sałat, gotowanych ziemniaków,

kremowych zup, na przykład dyniowej lub z warzyw strączkowych.

 

Zbiory: październik – listopad

Kampania oliwna: 2022

Gatunek: Frantoio, Leccino, Moraiolo

 

 

 

453.00 
Dowiedz się więcej
Brak
Oliwa Extravergin Suatoni Rajo monocultivar oliwadochleba.pl
OLIWA EXTRAVERGINE SUATONI RAJO MONOCULTIVAR 500 ML

Producent: Frantoio Suatoni, Amelia (Umbria)

Smak: bardzo intensywny smak zielonego owocu oliwki,

długo utrzymująca się wytrawna gorzkość z harmonijną pikantnością.

Nuty smakowe są wyjątkowo bogate, wyczuwa się cykorię, zielone jabłko, dzikie zioła.

Zapach: świeży, roślinny, kojarzący się z młodymi listeczkami botwinki, pomidorem oraz mchem ze ściółki leśnej.

Kolor: złoty z delikatnymi odcieniami zieleni

Zastosowanie:

Oliwa Rajo Monocultivar, ze względu na intensywność, przypadnie do gustu osobom lubiącym kompozycje smakowe bogate w nuty gorzkie i pikantne.

Oliwa z tej odmiany jest świetnie pasuje do przyprawiania gotowanych ziemniaków, dań z ciecierzycy, fasoli, soczewicy, kapusty oraz zup i sałatek na bazie warzyw strączkowych.

Podnosi smak pieczonych i gotowanych białych ryb. Bardzo dobrze sprawdza się jako dodatek do chleba, również ciemnego, pełnoziarnistego, żytniego na zakwasie.

 

Nagrody: Złoty Medal  Międzynarodowym Konkursie Oliw Jednoszczepowych

monocultivaroliveolil.EXPO w Mediolanie w latach 2016, 2017, 2018 i 2021

Zbiory: od połowy października do połowy listopada

Gatunek: Rajo

Kwasowość: 0,14%

Polifenole: 612 mg/kg

Położenie gajów: 400 m n.p.m.

Kampania oliwna: 2021

 

 

 

115.00 
Dowiedz się więcej
Brak
oliwa extravergine ronci monocultivar frantoio moraiolo
OLIWA EXTRAVERGINE RONCI MONOCULTIVAR 2 x 250 ml

ZESTAW AROMATYCZNYCH OLIW JEDNOODMIANOWYCH

OSTATNI RAZ W TAKIEJ CENIE + OBNIŻKA 10%

  • OLIWA EXTRAVERGINE BIO MORAIOLO MONOCULTIVAR 250 ML

Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki, świeżego migdała, surowego karczocha. Na podniebieniu wyczuwa się zdecydowaną pikantność i gorzkość, lecz jest ona wyrafinowana, przyjemna i zrównoważona.

Zapach: intensywny i elegancki, miarowo uwalniający nuty roślinne świeżo skoszonej trawy i polnych ziół.

Kolor: zielony ze złotymi odcieniami

Zastosowanie:

Polecana dla osób lubiących zdecydowane smaki. Idealna do przyprawiania dań gorących, na przykład risotto,  steku z czerwonego mięsa lub zup z warzyw strączkowych oraz kremowych. Wspaniale smakuje do klasycznej bruschetty oraz nadaje charakteru prostej fokacci wyciągniętej z pieca. Doskonale przyprawia carpaccio, zieloną sałatę i warzywa.

Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny

Zbiory: listopad

Gatunek: Moraiolo

Kwasowość: 0,28%

Polifenole: 428 mg/kg

Położenie gajów: 300 – 500 m n.p.m

 

Kampania oliwna 2021

Najlepiej spożyć przed: 11.11.2023

 

  • OLIWA EXTRAVERGINE BIO FRANTOIO MONOCULTIVAR 250 ML

Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki, świeżego migdała, surowego karczocha. Na podniebieniu wyczuwa się zdecydowaną pikantność i gorzkość, lecz jest ona przyjemna i zrównoważona.

Zapach: intensywny i świeży, roślinne nuty ziół i świeżo skoszonej trawy

wyrafinowana, uwodzi spójnością z nutami zapachowymi.

Kolor: zielony ze złotymi odcieniami

Zastosowanie:

Polecana do przyprawiania dań o zrównoważonym smaku, którym dodaje osobowości bez dominowania naturalnego smaku potrawy. Wskazana do białych mięs, ryb z grilla, przeróżnych sałat i sałatek oraz warzyw gotowanych i grillowanych. Świetna do bruschetty i focacci oraz lekkich sosów do makaronu.

Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny

Zbiory: październik – listopad

Gatunek: Frantoio

Kwasowość: 0,23%

Polifenole: 503 mg/kg

Położenie gajów: 300 – 500 m n.p.m.

Kampania oliwna: 2021

Najlepiej spożyć przed: 24 września 2023

 

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 74 zł

Original price was: 74.00 zł.Current price is: 67.00 zł.
Dowiedz się więcej
Brak
oliwa extravergine suatoni litr
OLIWA EXTRAVERGINE SUATONI BIO 500 ML

OSTATNI RAZ W TAKIEJ CENIE + OBNIŻKA 10%

 

Producent: Frantoio Suatoni, Amelia (Umbria)

Smak: gładki i elegancki, aromat dzikiej cykorii, sałaty oraz pikantna nuta czarnego pieprzu i dojrzałego orzecha

Zapach: świeży z nutami roślinnymi dzikiej cykorii i aromatycznych ziół

Kolor: złoty z delikatnymi odcieniami zieleni

Zastosowanie:

Polecana dla każdego, kto lubi świeży łagodny roślinny smak, wzbogacony w tle przyjemną zrównoważoną pieprzowo-orzechową nutą.

Idealna do bruschetty i grzanek z warzywami, sałatek i dań z warzywami strączkowymi, sałaty, zup, białych mięs i białych ryb..

Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny

Zbiory: październik – początek listopada

Kampania oliwna: 2021

Gatunek: Frantoio, Leccino, Moraiolo, Rajo

Kwasowość: 0,22%

Polifenole: 426 mg/kg

Położenie gajów: 400 m n.p.m.

 

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 69 zł

Original price was: 69.00 zł.Current price is: 62.10 zł.
Dowiedz się więcej
Brak
oliwa extravergine Ronci Frantoio Bio 250 ml
OLIWA EXTRAVERGINE RONCI FRANTOIO 250 ml

OSTATNI RAZ W TAKIEJ CENIE + OBNIŻKA 10%

 

Producent: Azienda Agraria Ronci SS, Bevagna (Umbria)

Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki, świeżego migdała, surowego karczocha. Na podniebieniu wyczuwa się zdecydowaną pikantność i gorzkość, lecz jest ona przyjemna i zrównoważona.

Zapach: intensywny i świeży, roślinne nuty ziół i świeżo skoszonej trawy

wyrafinowana, uwodzi spójnością z nutami zapachowymi.

Kolor: zielony ze złotymi odcieniami

Zastosowanie:

Polecana do przyprawiania dań o zrównoważonym smaku, którym dodaje osobowości bez dominowania naturalnego smaku potrawy. Wskazana do białych mięs, ryb z grilla, przeróżnych sałat i sałatek oraz warzyw gotowanych i grillowanych. Świetna do bruschetty i focacci oraz lekkich sosów do makaronu.

Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny

Zbiory: październik – listopad

Kampania oliwna: 2021

Gatunek: Frantoio

Kwasowość: 0,23%

Polifenole: 503 mg/kg

Położenie gajów: 300 – 500 m n.p.m

 

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 39 zł

Original price was: 39.00 zł.Current price is: 35.10 zł.
Dowiedz się więcej
Brak
oliwa extravergine suatoni DOP
OLIWA EXTRAVERGINE SUATONI DOP 500 ML

Producent: Frantoio Suatoni, Amelia (Umbria)

Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki z nutami aromatycznych ziół, zielonego jabłka i migdała

Zapach: świeży, roślinny zapach aromatycznych dzikich ziół i rozgrzanej słońcem łąki

Kolor: złoty z delikatnymi odcieniami zieleni

Zastosowanie:

Każdy, kto lubi oliwę z charakterem, znajdzie w niej harmonijnie współistniejące, lekko pikantne i gorzkawe, nuty cykorii, zielonego jabłka.

Lekki ale wyczuwalny aromat mchu pochodzi od występującej tylko na południu Umbrii,  odmiany Rajo.

Doskonała do przyprawiania mięs grillowanych i smażonych, potraw z kaszami, zup i sałatek na bazie warzyw strączkowych, gotowanych i pieczonych białych ryb,

bruschetty, gotowanych warzyw. Stanowi świetną bazę do sosu do zielonej sałaty i surówek.

Certyfikaty: Certyfikat DOP Umbria Colli Amerini (Chroniona Nazwa Pochodzenia)

Zbiory: od połowy października do połowy listopada

Gatunek: Frantoio, Leccino, Moraiolo, Rajo

Kwasowość: 0,14%

Polifenole: 461 mg/kg

Położenie gajów: 400 m n.p.m.

Kampania oliwna: 2021

 

 

 

70.00 
Dowiedz się więcej

Wyjątkową, lokalną umbryjską odmianę soczewicy z rodzinnego gospodarstwa z Monteleone di Spoleto znajdziesz tutaj: SOCZEWICA

Brak
zupa włoska z farro
ZUPA WŁOSKA Z FARRO I SOCZEWICĄ „DELIZIA”

 

PRODUCENT:  Azienda Agraria Serafini Mara, Monteleone di Spoleto

SKŁADNIKI: (w zmiennych proporcjach) farro/płaskurka, jęczmień, soczewica, fasola czarne oczko, groch zielony łupany

Zawiera gluten.

Nie wymaga namaczania przed gotowaniem.  Czas gotowania 40 minut.

Przechowywać w miejscu chłodnym i suchym, z dala od światła słonecznego

Najlepiej spożyć przed: data na opakowaniu

Zastosowanie: Zupa włoska „Delizia” to tradycyjna kompozycja bogatych w mikroelementy i witaminy ziaren płaskurki, kaszy jęczmiennej i soczewicy.

Jest bazą do odżywczych, prostych zup z dodatkiem warzyw lub mięsa. Po ugotowaniu i dodaniu oliwy oraz warzyw, stanowi świetną sałatkę lub zdrową przystawkę. Doskonale sprawdza się w diecie wegańskiej lub wegetariańskiej, ponieważ zawiera dużą ilość dobrze przyswajalnego białka.

 Waga: 500 g

Produkt podatny na naturalny spadek wagi

25.00 
Dowiedz się więcej

W kategorii MAKARON znajdziesz rzemieślnicze STRINGOZZI z Umbrii i wiele rodzajów makaronu ze świeżych jaj wytwórni FILOTEA Pasta Artigianale z regionu Marche.

Brak
fettuccine makaron jajeczny cytryna
FETTUCCINE MAKARON JAJECZNY CYTRYNA

FETTUCINE  MAKARON JAJECZNY Z CYTRYNĄ

Producent: FILOTEA PASTA ARTIGIANALE

Składniki: mąka semolina z twardego ziarna pszenicy durum, jaja (25%), mąka pszenna, cytryna (2%), aromat.

Zawiera jaja i gluten. Może zawierać śladowe ilości mięczaków, soi i gorczycy.

Przechowywać w miejscu chłodnym i suchym.

Zalecany czas gotowania: 5 minut

Waga: 250g

Porcja dla 4 osób

Zastosowanie: Fettucine to makaron jajeczny tradycyjny dla kuchni włoskiej. Sprawia to, że stanowi idealny dodatek do białych sosów z rybą, wędzonym łososiem i skorupiakami. Dodatek cytryn dodaje mu wyczuwalną, wytrawną cytrusową nutę, dlatego świetnie smakuje z prostym sosem z oliwą, odrobiną czosnku i świeżymi liśćmi bazylii lub z zieloną pietruszką i ricottą. Jest kształtowany matrycami z brązu, dlatego ma porowatą powierzchnię i wspaniale wchłania sosy.  Jego oryginalna nuta cytrusowa sprawia, że smak dania przenosi nas w  myślach do restauracji gorącej Italii.

21.00 
Dowiedz się więcej
Brak
FETTUCCINE MAKARON JAJECZNY PEPERONCINO
FETTUCCINE MAKARON JAJECZNY PEPERONCINO

 

FETTUCINE  MAKARON JAJECZNY Z PEPERONCINO

Producent: FILOTEA PASTA ARTIGIANALE

Składniki: mąka semolina z twardego ziarna pszenicy durum, jaja (27%), mąka pszenna, chili (2%)

Zawiera jaja i gluten. Może zawierać śladowe ilości mięczaków, soi i gorczycy

Przechowywać w miejscu chłodnym i suchym.

Zalecany czas gotowania: 4 minuty

Waga: 250g

Porcja dla 5 osób

Zastosowanie: Fettucine to makaron jajeczny tradycyjny dla kuchni włoskiej. Dodatek peperoncino sprawia, że makaron ma charakterystyczny pikantny smak. Ma uniwersalne zastosowanie, bo nadaje charakteru nawet prostemu sosowi z oliwy i czosnku. Pasuje doskonale do sosów o intensywniejszym smaku, zarówno na bazie pomidorów, np. klasycznego all’arrabbiata i jasnych, warzywnych, mięsnych i rybnych. Jest formowany matrycami z brązu, dlatego ma porowatą powierzchnię i wspaniale wchłania sosy. Po ugotowaniu ma lekko różowy kolor i pięknie się prezentuje na talerzu.

21.00 
Dowiedz się więcej
Brak
Fettuccine makaron jajeczny Filotea Senatore Cappelli
FETTUCCINE MAKARON JAJECZNY SENATORE CAPPELLI

FETTUCINE  MAKARON JAJECZNY SENATORE CAPELLI

Producent: FILOTEA PASTA ARTIGIANALE

Składniki: mąka semolina z twardego ziarna pszenicy durum Senatore Cappelli, jaja (29%)

Zawiera jaja i gluten. Może zawierać śladowe ilości mięczaków, soi i gorczycy.

Przechowywać w miejscu chłodnym i suchym.

Zalecany czas gotowania: 5 minut

Waga: 250g

Porcja dla 4 osób

Zastosowanie: Fettucine to makaron jajeczny tradycyjny dla kuchni włoskiej.

Makaron Fettucine z antycznej odmiany Senatore Cappelli, powstał z bardzo twardego ziarna co sprawia, że dobrze znosi gotowanie. 

Dzięki porowatej powierzchni świetnie chwyta sos. Doskonale pasuje do sosów na bazie warzyw i mięsa, zarówno pomidorowych jak i białych. „Senatore Capelli” to odmiana bogata w składniki odżywcze, ma niską zawartość glutenu oraz niski indeks glikemiczny.

Jest kształtowany matrycami z brązu, dlatego ma porowatą powierzchnię i wspaniale chwyta sosy.

22.00 
Dowiedz się więcej
Brak
FETTUCCINE MAKARON JAJECZNY TRUFLE
FETTUCCINE MAKARON JAJECZNY TRUFLE

FETTUCCINE MAKARON JAJECZNY Z TRUFLAMI

Producent: FILOTEA PASTA ARTIGIANALE

Składniki: mąka semolina z twardego ziarna pszenicy durum, mąka pszenna, jaja (27%), trufla (2%), aromat

Zawiera jaja i gluten. Może zawierać śladowe ilości mięczaków, soi i gorczycy.

Przechowywać w miejscu chłodnym i suchym.

Zalecany czas gotowania: 5 minut

Waga: 250 g

Porcja dla 4 osób

Zastosowanie:

Czarna trufla o niepowtarzalnym aromacie, jest produktem bardzo cenionym i poszukiwanym. Dodając ją do delikatnych wstążek makaronu Fettuccine, Filotea połączyła w jednym produkcie delikatność i sprężystość makaronu jajecznego i drobne płatki naturalnej trufli. Przy niewielkiej ilości dodatków, na przykład dobrej oliwy i parmezanu lub świeżych grzybów, uzyskamy wykwintne i wyśmienite danie na obiad lub uroczystą kolację.

26.00 
Dowiedz się więcej
Brak
LINGUINE MAKARON JAJECZNY CZOSNEK PIETRUSZKA
LINGUINE MAKARON JAJECZNY CZOSNEK PIETRUSZKA

LINGUINE MAKARON JAJECZNY Z CZOSNKIEM I PIETRUSZKĄ

Producent: FILOTEA PASTA ARTIGIANALE

Składniki: mąka semolina z twardego ziarna pszenicy durum, jaja (26%), mąka pszenna, czosnek (1%), pietruszka (0,5%)

Zawiera jaja i gluten. Może zawierać śladowe ilości mięczaków, soi i gorczycy.

Przechowywać w miejscu chłodnym i suchym.

Zalecany czas gotowania: 4 minuty

Waga: 250g

Porcja dla 4 osób

Zastosowanie:

Linguine to delikatne, cienkie wstążeczki doskonale wchłaniające sos dzięki porowatej powierzchni uzyskanej podczas kształtowania matrycami z brązu. Smak linguine jest wzbogacony dodatkiem czosnku i zielonej pietruszki, dlatego doskonale smakują z sosami z dodatkiem ryb, również wędzonych i skorupiaków. Świeży, czosnkowo-pietruszkowy aromat wydobywa się znakomicie przy prostym sosie z oliwy z oliwek i parmezanu. Warto też spróbować go z kremowym sosem z dyni lub cukinii.

21.00 
Dowiedz się więcej
Brak
makaron stringozzi al farro
MAKARON STRINGOZZI AL FARRO

 

MAKARON STINGOZZI AL FARRO

 

Makaron rzemieślniczy umbryjski z mąki z ziarna farro (płaskurka) i semoliny z pszenicy durum

Producent: Il Contadino dell’Umbria

Składniki: farro (płaskurka) mielona kamieniami (49%), semolina z pszenicy durum, białko

Przechowywać w miejscu chłodnym i suchym.

Zalecany czas gotowania: 12 minut

Waga: 500g

Zastosowanie: Doskonały do sosów lekkich, na bazie oliwy i świeżych pomidorów, grzybów i warzyw. Dodatek mąki z tradycyjnego zboża farro, bogatego w minerały i błonnik, jest powrotem do zdrowej kuchni przodków. Idealny do zrobienia autentycznej, szybkiej potrawy we włoskim stylu różniącej się w smaku od potraw na bazie makaronów produkowanych przemysłowo. 

Masz pytanie? Kliknij tutaj: KONTAKT

 

24.00 
Dowiedz się więcej
Brak
makaron stringozzi classici
MAKARON STRINGOZZI CLASSICI

 

MAKARON STRINGOZZI CLASSICI

 

Makaron Stringozzi Klasyczne regionalny z Umbrii

Producent: Il Contadino dell’Umbria

Składniki: semolina z pszenicy durum, woda, może zawierać śladowe ilości jajek

Przechowywać w miejscu chłodnym i suchym.

Zalecany czas gotowania: 12 minut

Waga: 500g

 

Zastosowanie: makaron Stringozzi (Strangozzi)  dzięki tradycyjnym, rzemieślniczym metodom produkcji ma porowatą powierzchnię, na której świetnie trzymają się sosy. Doskonały do sosów lekkich, na bazie oliwy i świeżych pomidorów, grzybów i warzyw. Idealny do zrobienia autentycznej, szybkiej potrawy we włoskim stylu.

 

Masz pytanie? Kliknij tutaj: KONTAKT

 

 

21.00 
Dowiedz się więcej
Brak
mezze maniche makaron filotea
MEZZE MANICHE MAKARON FILOTEA

MEZZE MANICHE MAKARON Z REGIONU MARCHE

Producent: FILOTEA PASTA ARTIGIANALE

Składniki: mąka semolina z twardego ziarna pszenicy durum

Zawiera gluten. Może zawierać śladowe ilości mięczaków i soi

Przechowywać w miejscu chłodnym i suchym.

Zalecany czas gotowania: 13 minut

Waga: 500 g

 

Zastosowanie:

Makaron Mezze Maniche to klasyczny kształt makaronu, który nadaje się do każdego rodzaju sosu. Można go stosować wszechstronnie: zarówno do klasycznej kremowej Carbonary, lekkiego pesto na bazie oliwy i ziół oraz do zawiesistych sosów z mięsem i warzywami. Znajduje zastosowanie również w pożywnych sałatkach makaronowych i zapiekankach. Po ugotowaniu jest wytrawny i sprężysty, dzięki dobranym ze znawstwem gatunkom pszenicy durum.

 

 

 

 

 

19.00 
Dowiedz się więcej
Brak
pappardelle makaron jajeczny
PAPPARDELLE MAKARON JAJECZNY

PAPPARDELLE MAKARON JAJECZNY

Producent: FILOTEA LA PASTA ARTIGIANALE

Składniki: mąka semolina z twardego ziarna pszenicy durum, jaja (27%), mąka pszenna

Zawiera jaja i gluten. Może zawierać śladowe ilości mięczaków, soi i gorczycy

Przechowywać w miejscu chłodnym i suchym.

Zalecany czas gotowania: 5 minut

Waga: 250g

Porcja dla 4 osób

Zastosowanie: Pappardelle to jeden z najbardziej znanych i najchętniej jadanych makaronów kuchni włoskiej. Tradycyjnie jest stosowany z zawiesistymi, gęstymi, sosami z mięsem, często z kaczką lub dziczyzną. Doskonale pasuje też do sosów na bazie grzybów i śmietany oraz lekkich z oliwą, świeżymi ziołami i warzywami. Pappardelle są kształtowane matrycami z brązu, dlatego ich powierzchnia jest porowata i doskonale przyjmuje sos. Sprawia to, że każde danie jest wyśmienite i smakuje jak we włoskim domu.

 

19.00 
Dowiedz się więcej
Brak
pappardelle makaron jajeczny gniazdka
PAPPARDELLE MAKARON JAJECZNY GNIAZDKA

PAPPARDELLE MAKARON JAJECZNY

Producent: FILOTEA LA PASTA ARTIGIANALE

Składniki: mąka semolina z twardego ziarna pszenicy durum, jaja (27%), mąka pszenna.

Zawiera jaja i gluten. Może zawierać śladowe ilości mięczaków, soi i gorczycy

Przechowywać w miejscu chłodnym i suchym.

Zalecany czas gotowania: 8 minut

Waga: 500 g

Porcja dla 8 osób

Zastosowanie:

Pappardelle to jeden z najbardziej znanych i najchętniej jadanych makaronów kuchni włoskiej. Tradycyjnie jest stosowany z zawiesistymi, gęstymi, sosami z mięsem, często z kaczką lub dziczyzną. Doskonale pasuje też do sosów na bazie grzybów i śmietany oraz lekkich z oliwą, świeżymi ziołami i warzywami. Pappardelle w formie gniazdek są dość grube, przyjemnie twardawe, jak makaron właśnie zrobiony w domu.

Wstęgi kształtuje się używając tradycyjnych matryc z brązu, dlatego ich powierzchnia jest porowata i doskonale przyjmuje sos. Sprawia to, że każde danie jest udane, bo makaron doskonale współgra z różnymi rodzajami sosów. Opakowanie jest bardzo wydajne, można przyrządzić dania dla 8 osób.

 

27.00 
Dowiedz się więcej
Brak
Spaghetti alla chitarra gniazdka nidi filotea
SPAGHETTI ALLA CHITARRA MAKARON JAJECZNY GNIAZDKA

SPAGHETTI ALLA CHITARRA MAKARON JAJECZNY

Producent: FILOTEA LA PASTA ARTIGIANALE

Składniki: mąka semolina z twardego ziarna pszenicy durum, jaja (27%), mąka pszenna.

Zawiera jaja i gluten. Może zawierać śladowe ilości mięczaków, soi i gorczycy

Przechowywać w miejscu chłodnym i suchym.

Zalecany czas gotowania: 8 minut

Waga: 500 g

Porcja dla 8 osób

Zastosowanie: Spaghetti alla Chitarra w gniazdkach ma uniwersalne zastosowanie. Pasuje do sosów lekkich na bazie oliwy z oliwek i czosnku, na przykład pomidorowego ze świeżą bazylią, tradycyjnego Pesto Genovese, z pietruszki czy rukoli oraz sosu Aglio ed Olio.

Po ugotowaniu jest jędrny, dlatego dobrze się sprawdza też do sosów bardziej zawiesistych, np. alla carbonara czy na bazie śmietany.

Gdy dopadnie Cię głód a masz pod ręką spaghetti alla chitarra, błyskawicznie przyrządzisz sycący, zdrowy posiłek w śródziemnomorskim stylu.

 

27.00 
Dowiedz się więcej
Brak
SPAGHETTONI MAKARON FILOTEA
SPAGHETTONI MAKARON FILOTEA

SPAGHETTONI MAKARON Z REGIONU MARCHE

Producent: FILOTEA PASTA ARTIGIANALE

Składniki: mąka semolina z twardego ziarna pszenicy durum

Zawiera gluten (pszenicę). Może zawierać śladowe ilości mięczaków i soi

Przechowywać w miejscu chłodnym i suchym.

Zalecany czas gotowania: 10 minut

Waga: 500 g

 

Zastosowanie:

Spaghettoni Filoteagrubsze od zwykłego spaghetti. Mają  porowatą powierzchnię świetnie przyjmującą sos, ponieważ są formowane matrycami z brązu i długo suszone w niskiej temperaturze. Ich zastosowanie jest uniwersalne bo pasują do nich wszelkie rodzaje sosów. Doskonale smakują z sosami bardzo prostymi na bazie oliwy, np. aglio olio e peperoncino czy z klasyczną carbonarą. Po ugotowaniu są sprężyste i jędrne, dlatego sprawdzają się też do sosów bardziej dopracowanych i zawiesistych, np. na bazie pomidorów i warzyw czy z dodatkiem mielonego mięsa.

 

 

20.00 
Dowiedz się więcej

 

Proste, zdrowe przepisy inspirowane kuchnią włoską czekają na Ciebie TUTAJ

Masz pytania czy wątpliwości, napisz tutaj: KONTAKT

Podąrzaj Oliwa do chleba:

Ostatnie wpisy