SOCZEWICA I MARCHEWKA W SOSIE DO MAKARONU
Soczewica i marchewka w kremowym sosie do makaronu, to trochę zapomniany przepis domowej kuchni włoskiej. Znalazłam go na moim ulubionym blogu kulinarnym „La Gustosa Idea”.
Jego autorką jest neapolitańska dziennikarka, fotograficzka, freelanserka i blogerka kulinarna, Virginia Familiari. Mottem jej bloga jest „Praktyczne gotowanie ze szczyptą tradycji i fantazji".
Tradycyjne, apetyczne przepisy Virginii inspirują mnie często do gotowania, bo odkrywają sekrety autentycznej domowej kuchni i dań na bazie lokalnych składników. Virginia gotuje je w taki sposób, by zachować naturalny smak składników przy jak najmniejszej obróbce. Bardzo to cenię i stosuję w mojej kuchni. Jest ich kilka na moim blogu, znajdziecie je tutaj.
Kremowy sos do makaronu z marchewki z soczewicą, to wyjątkowy przysmak. Ma tę zaletę, że zawiera zdrowe składniki, które są łatwo dostępne przez okrągły rok. Danie to jada się we Włoszech głownie w domach, przygotowują je mamy i babcie. Natomiast trudno spotkać je w restauracjach; jeśli już, to w lokalnych trattoriach. Virginia odświeżyła je, położyła nacisk na zróżnicowaną konsystencję składników i wygląd dania. Estetyka jest bardzo ważna, jedzenie jest przecież przyjemnością nie tylko dla podniebienia.
Autorka przepisu od wielu lat używa w swojej kuchni ekologicznej oliwy extravergine Terre Rosse. Bardzo ceni jej smak i często publikuje na blogu potrawy z jej użyciem. Ja również jej użyłam w tym przepisie, a także umbryjskiej soczewicy z Monteleone di Spoleto.
SKŁADNIKI
Składniki dla 4 osób:
80 g makaronu na osobę (zalecany jest krótki, np. rigatoni, penne ale moim zdaniem sprawdza się świetnie również spaghetti)
250 g soczewicy
4 marchewki
1 łodyga selera
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
4 łyżki oliwy extra vergine
Gałązka rozmarynu, liść laurowy, sól, pieprz czarny
Opcja: ser pecorino, dojrzały parmezan lub parmezan wegański (przepis poniżej)
SPOSÓB WYKONANIA
Namoczyć soczewicę na noc, opłukać i gotować bez przykrycia na dużym ogniu przez ok. 20 minut.
Podsmażyć drobno 1 pokrojoną marchew, cebulę i seler. Dodać liść laurowy i gałązkę rozmarynu, by uwolniły swój aromat, następnie je usunąć.
Dodać ugotowaną, odcedzoną soczewicę bezpośrednio na patelnię, ale zachować wodę od gotowania.
Przyprawić solą i pieprzem, dalej dusić przez 10-15 minut. Jeśli trzeba, dodawać umiarkowaną ilość wody od gotowania soczewicy. Soczewica powinna być dobrze ugotowana, ale nie rozmiękła. Nastawić wodę na makaron.
Osobno, na dużej patelni z wysokim brzegiem, podsmażyć rozgnieciony czosnek i 3 marchewki pokrojone w plasterki. Marchew powinna być miękka, można dodać trochę wody od soczewicy. Miękką marchew zmiksować na krem w blenderze kielichowym lub ręcznym. Krem przełożyć z powrotem na patelnię i dodać do niego ugotowany makaron oraz uprzednio przygotowaną soczewicę. Delikatnie zamieszać i podawać.
WEGETARIAŃSKIE CZY WEGAŃSKIE?
Soczewica i marchewka w sosie do makaronu, to danie bezmięsne i może być jadane przez wegetarian i wegan. Jest dość łagodne, dlatego przed podaniem warto wzbogacić jego smak o włoską nutę. Sos świetnie smakuje, gdy posypiemy go mgiełką aromatycznego, drobno startego sera owczego pecorino. Również dojrzały parmezan świetnie podkreśla słodycz marchewki i lekko orzechowy smak soczewicy.
Jeśli zależy Ci na tym, by danie było wegańskie a lubisz zastosuj WEGAŃSKI PARMEZAN.
Jak go zrobić? Moje zaprzyjaźnione specjalistki od kuchni roślinnej, czyli 2 siostry, twórczynie i autorki bloga 2VEGELOVERS, pomogły mi w tej kwestii. Na ich blogu znajdziecie przepis WEGE PARMEZAN, CZYLI ORZECHOWA POSYPKA.
WARIANTY SOSU
- stosuję czasem dynię zamiast marchewki; należy zwrócić uwagę, by nie miała włókien, bo to zniweczy cały efekt kremowości sosu
- do posypania gotowego dania można użyć: pokruszonego chrupiącego boczku, słupków pieczonego korzenia pietruszki lub pasternaku, zielonej natki pietruszki, liści świeżej szałwii smażonej na oliwie
- aby sos nie był zbyt łagodny i "dziecięcy", dodaję trochę białego, wytrawnego wina podczas smażenia warzyw
- można podkręcić ostrą papryką w proszku lub płatkami peperoncino
Soczewica i marchewka w kremowym sosie, jako dodatek do makaronu, to lekkie i niekłopotliwe danie. Jest niebanalne choć bardzo proste, z wykorzystaniem łatwo dostępnych, zdrowych składników.
Buon appetito!
Przepisy Virginii Famigliari znajdziecie tutaj:
ZUPA Z ZIELONEGO GROSZKU Z PIWEM
AROMATYCZNE ZIEMNIAKI WE WŁOSKIM STYLU
POMIDORY CONFIT PRZEPIS Z WŁOCH
PIECZONA CIECIERZYCA PO WŁOSKU
Link do włoskiej wersji przepisu: http://www.lagustosaidea.it/rigatoni-con-crema-di-carote-e-lenticchie/
Proste, zdrowe przepisy inspirowane kuchnią włoską czekają na Ciebie TUTAJ