PIECZONA CIECIERZYCA PO WŁOSKU

with Brak komentarzy

PIECZONA CIECIERZYCA PO WŁOSKU

 

Pieczona ciecierzyca po włosku, wg przepisu z poczytnego neapolitańskiego bloga, to rewelacyjna chrupiąca i niebanalna przekąska.

Jest prosta do wykonania: wystarczy mieć ugotowaną ciecierzycę, dobrą oliwę, piekarnik i odrobinę wyobraźni.

Ciecierzyca, (cieciorka, groch włoski) świetnie łączy się z oliwą, czosnkiem, ziołami i korzennymi przyprawami. Można z niej zrobić bardziej skomplikowane dania jak, jak kotlety, zupy, pasztety, placki (słynne falafele). Bardzo popularny stał się hummus i dodawanie ciecierzycy do sałatek.

Nic dziwnego, ciecierzyca jest zdrowa, bogata w białko,  kwas foliowy, potas i błonnik.

 

Ceci, czyli ciecierzyca/cieciorka po włosku, jest rozpowszechniona w kuchni Italii od stuleci. Stosuje się ją do sosów do makaronu, zawiesistych prostych, tradycyjnych zup, sałatek.

Przepis na pieczoną ciecierzycę znalazłam na zaprzyjaźnionym blogu neapolitańskiej dziennikarki i blogerki kulinarnej, Virginii Familiari.

Virgini Familiari, jest twórczynąi bloga „La Gustosa Idea”, doskonałą kucharką, freelanserką, dziennikarką i fotografem. Mottem jej bloga jest „Praktyczne gotowanie ze szczyptą  tradycji i fantazji". 

Virginia od wielu lat używa w swojej kuchni ekologicznej oliwy extravergine Terre Rosse. Bardzo ceni jej smak i często publikuje na blogu potrawy z jej użyciem.

Pieczona ciecierzyca po włosku, czyli z oliwą i ziołami w piekarniku, to zdrowa „pogryzajka”, zamiast tłustych orzeszków czy czipsów.

 

 

SKŁADNIKI

Składniki dla 4-6 osób:

Ciecierzyca gotowana, może być z puszki – 200g

Oliwa extravergine 2-3 łyżki

Świeży rozmaryn

Papryka słodka lub ostra (ja zwykle używam obu w tej samej ilości)

Oregano suszone

Sól

 

SPOSÓB WYKONANIA

Do miski wlać oliwę i rozmieszać w niej przyprawy: słodką i ostrą paprykę oraz posiekane igiełki świeżego rozmarynu.

Ciecierzycę należy dobrze odsączyć i dokładnie osuszyć na ręczniku papierowym.

Dodać ciecierzycę do oliwy, starannie wymieszać, by dobrze pokryła się przyprawami. Można zostawić na kilka minut, by nasiąknęła aromatami przypraw.

Piec na papierze do pieczenia, równomiernie rozłożoną na blasze, w temperaturze 200⁰C przez ok. 20 minut. Najlepiej sprawdza się grzanie góra-dół, bez obiegu powietrza.

Co jakiś czas ciecierzycę delikatnie przełożyć  łopatką by się równomiernie upiekła. Warto spróbować w trakcie pieczenia i ocenić, czy odpowiada nam stopień chrupkości.

Po upieczeniu wsypać do miseczki, dodać oregano i sól, wymieszać. Można podawać od razu.

 

JAK PODAWAĆ PIECZONĄ CIECIERZYCĘ?

  • na ciepło, spontanicznie zaraz po wyjęciu z piekarnika  gdy lekko wystygnie
  • na zimno z przyprawami  jak słone orzeszki czy czipsy
  • z dodatkiem posiekanych świeżych ziół: pietruszki, bazylii, kolendry, tymianku, mięty
  • jako chrupiący dodatek do zielonej sałaty lub kremowej zupy np. z ziemniaków czy dyni
  • można modyfikować smak ciecierzycy ziołami i przyprawami korzennymi, np. kuminem, curry, cynamonem czy pieprzem.

Wyobraźnia podpowie Wam pewnie masę połączeń, które pokochacie.

Pod koniec pieczenia dorzucam czasami garść pestek słonecznika lub dyni, mieszam delikatnie z ciecierzycą.

 

ZALETY

Ciecierzyca i oliwa z oliwek to doskonałe, naturalne i klasyczne połączenie w kuchni śródziemnomorskiej i bliskowschodniej.

  • Pieczona ciecierzyca idealnie pasuje do białego wina i zimnego piwa, umili oglądanie filmu czy czytanie książki.
  • Daje nieskończone możliwości łatwej modyfikacji i eksperymentowania. 
  • Można stworzyć coś oryginalnego i aromatycznego: zdrową alternatywę dla gotowych, powtarzalnych przekąsek.
  • Jeśli nie zjemy jej od razu, przyda się jako chrupiący dodatek do sałatki lub kremowej zupy.
  • Można ją upiec nawet w obecności niespodziewanych gości, bo bardzo apetycznie pachnie podczas pieczenia.

Buon appetito!

 

Pieczesz ciecierzycę w piekarniku? Podziel się śmiało w komentarzach poniżej!

 

Inne przepisy Virginii Famigliari znajdziecie tutaj:

ZUPA Z ZIELONEGO GROSZKU Z PIWEM

AROMATYCZNE ZIEMNIAKI WE WŁOSKIM STYLU

POMIDORY CONFIT PRZEPIS Z WŁOCH

Link do włoskiej wersji przepisu: http://www.lagustosaidea.it/ceci-tostati-speziati/

Proste, zdrowe przepisy inspirowane kuchnią włoską czekają na Ciebie TUTAJ

 

WAŻNE LINKI DLA CIEBIE

Chcesz poczuć na podniebieniu smak prawdziwej, aromatycznej włoskiej oliwy? Będzie mi miło, jeśli odwiedzisz mój SKLEP

Brak
oliwa extravergine suatoni olio nuovo 2021
OLIWA EXTRAVERGINE SUATONI OLIO NUOVO 5

OLIO NUOVO 2021 EDYCJA LIMITOWANA

DOBRA CENA + TRANSPORT GRATIS

 

Producent: Frantoio Suatoni, Amelia (Umbria)

Smak: świeży i intensywny aromat dzikiej cykorii, zielonego karczocha z pikantną roślinną nutą surowego migdała i pieprzu

Zapach: świeżo skoszonej trawy i polnych ziół

Kolor: intensywnie zielony

Oliwa niefiltrowana, mętna. Osad na dnie butelki jest zjawiskiem naturalnym.

Zmiana koloru z upływem czasu jest zjawiskiem naturalnym.

 

Zastosowanie:

Polecana dla każdego, kto lubi świeży, uwodzicielski zapach świeżo skoszonej trawy. Oliwa ma intensywne nuty pikantne, przyjemnie drapiące

w gardło. Takie odczucie jest zrównoważone goryczką, wyraźnie odczuwalną na języku.

Wyśmienicie smakuje do świeżego pieczywa, ciepłej bruschetty z czosnkiem, pomidorów, sałat,

kremowych zup, na przykład dyniowej lub z warzyw strączkowych.

 

Zbiory: październik – początek listopada

Kampania oliwna: 2021

Gatunek: Frantoio, Leccino

 

 

 

320.00 
Czytaj dalej
oliwa extravergine olio nuovo suatoni 3 butelki
OLIWA EXTRAVERGINE SUATONI OLIO NUOVO 3

OLIO NUOVO 2021

EDYCJA LIMITOWANA w korzystnej cenie

Producent: Frantoio Suatoni, Amelia (Umbria)

Smak: świeży i intensywny aromat dzikiej cykorii, zielonego karczocha z pikantną roślinną nutą surowego migdała i pieprzu

Zapach: świeżo skoszonej trawy i polnych ziół

Kolor: intensywnie zielony

Oliwa niefiltrowana, mętna. Osad na dnie butelki jest zjawiskiem naturalnym.

Zmiana koloru z upływem czasu jest zjawiskiem naturalnym.

 

Zastosowanie:

Polecana dla każdego, kto lubi świeży, uwodzicielski zapach świeżo skoszonej trawy. Oliwa ma intensywne nuty pikantne, przyjemnie drapiące

w gardło. Takie odczucie jest zrównoważone goryczką, wyraźnie odczuwalną na języku.

Wyśmienicie smakuje do świeżego pieczywa, ciepłej bruschetty z czosnkiem, pomidorów, sałat,

kremowych zup, na przykład dyniowej lub z warzyw strączkowych.

 

Zbiory: październik – początek listopada

Kampania oliwna: 2021

Gatunek: Frantoio, Leccino

 

 

 

199.00 
Dodaj do koszyka
oliwa extravergne suatoni olio nuovo 500 ml
OLIWA EXTRAVERGINE SUATONI OLIO NUOVO

OLIO NUOVO 2021

EDYCJA LIMITOWANA

 

Producent: Frantoio Suatoni, Amelia (Umbria)

Smak: świeży i intensywny aromat dzikiej cykorii, zielonego karczocha z pikantną roślinną nutą surowego migdała i pieprzu

Zapach: świeżo skoszonej trawy i polnych ziół

Kolor: intensywnie zielony

Oliwa niefiltrowana, mętna. Osad na dnie butelki jest zjawiskiem naturalnym.

Zmiana koloru z upływem czasu jest zjawiskiem naturalnym.

 

Zastosowanie:

Polecana dla każdego, kto lubi świeży, uwodzicielski zapach świeżo skoszonej trawy. Oliwa ma intensywne nuty pikantne, przyjemnie drapiące

w gardło. Takie odczucie jest zrównoważone goryczką, wyraźnie odczuwalną na języku.

Wyśmienicie smakuje do świeżego pieczywa, ciepłej bruschetty z czosnkiem, pomidorów, sałat,

kremowych zup, na przykład dyniowej lub z warzyw strączkowych.

 

Zbiory: październik – początek listopada

Kampania oliwna: 2021

Gatunek: Frantoio, Leccino

 

 

 

69.00 
Dodaj do koszyka
Wyprzedaż!
oliwa extravergine Ronci mono cultivar moraiolo i blend 500 ml
OLIWA EXTRAVERGINE RONCI MONO BLEND 2 x 500 ML

PROMOCYJNA CENA – ZESTAW INTENSYWNEJ JEDNOODMIANOWEJ MORAIOLO 500 ML I BLENDU

Z KAMPANII OLIWNEJ 2020, TERMIN PRZYDATNOŚCI DO SPOŻYCIA – STYCZEŃ 2023

 

  • OLIWA EXTRAVERGINE BIO MORAIOLO MONOCULTIVAR 500 ML

Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki, świeżego migdała, surowego karczocha. Na podniebieniu wyczuwa się zdecydowaną pikantność i gorzkość, lecz jest ona wyrafinowana, przyjemna i zrównoważona.

Zapach: intensywny i elegancki, miarowo uwalniający nuty roślinne świeżo skoszonej trawy i polnych ziół.

Kolor: zielony ze złotymi odcieniami

Zastosowanie:

Polecana dla osób lubiących zdecydowane smaki. Idealna do przyprawiania dań gorących, na przykład risotto,  steku z czerwonego mięsa lub zup z warzyw strączkowych oraz kremowych. Wspaniale smakuje do klasycznej bruschetty oraz nadaje charakteru prostej fokacci wyciągniętej z pieca. Doskonale przyprawia carpaccio, zieloną sałatę i warzywa.

Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny

Zbiory: listopad

Gatunek: Moraiolo

Kwasowość: 0,28%

Polifenole: 428 mg/kg

Położenie gajów: 300 – 500 m n.p.m

Kampania oliwna 2020

Najlepiej spożyć przed 01.01.2023

 

  • OLIWA EXTRAVERGINE BIO BLEND 500 ML

Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki, świeżego karczocha, migdała i cykorii; przyjemnie pikantny i harmonijny

Zapach: intensywne i świeże roślinne nuty dzikich ziół, karczocha i cykorii

Kolor: zielony ze złotymi odcieniami

Zastosowanie:

Polecana dla każdego, kto lubi równowagę świeżych roślinnych zapachów i smaków. Wzbogaca smak zup kremowych, warzywnych i zielonych mieszanych sałat. Podkreśla smak dań zarówno mięsnych jak i rybnych.  Można używać jej wszechstronnie, do wszelkich dań wymagających dodatku oliwy, zarówno na surowo jak i do smażenia.

Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny

Zbiory: październik – listopad

Gatunek: Frantoio, Leccino, Moraiolo

Kwasowość: 0,22%

Polifenole: 426 mg/kg

Kampania oliwna: 2020

Najlepiej spożyć przed 25.01.2023

102.00 
Dodaj do koszyka
Wyprzedaż!
oliwa extravergine ronci monocultivar frantoio moraiolo
OLIWA EXTRAVERGINE RONCI MONOCULTIVAR 2 x 250 ml

PROMOCYJNA CENA – ZESTAW AROMATYCZNYCH OLIW JEDNOODMIANOWYCH

Z KAMPANII OLIWNEJ 2020, DATA WAŻNOŚCI DO SPOŻYCIA – STYCZEŃ 2023

 

  • OLIWA EXTRAVERGINE BIO MORAIOLO MONOCULTIVAR 250 ML

Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki, świeżego migdała, surowego karczocha. Na podniebieniu wyczuwa się zdecydowaną pikantność i gorzkość, lecz jest ona wyrafinowana, przyjemna i zrównoważona.

Zapach: intensywny i elegancki, miarowo uwalniający nuty roślinne świeżo skoszonej trawy i polnych ziół.

Kolor: zielony ze złotymi odcieniami

Zastosowanie:

Polecana dla osób lubiących zdecydowane smaki. Idealna do przyprawiania dań gorących, na przykład risotto,  steku z czerwonego mięsa lub zup z warzyw strączkowych oraz kremowych. Wspaniale smakuje do klasycznej bruschetty oraz nadaje charakteru prostej fokacci wyciągniętej z pieca. Doskonale przyprawia carpaccio, zieloną sałatę i warzywa.

Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny

Zbiory: listopad

Gatunek: Moraiolo

Kwasowość: 0,28%

Polifenole: 428 mg/kg

Położenie gajów: 300 – 500 m n.p.m

Kampania oliwna 2020

Najlepiej spożyć przed 27.01.2023

 

 

  • OLIWA EXTRAVERGINE BIO FRANTOIO MONOCULTIVAR 250 ML

Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki, świeżego migdała, surowego karczocha. Na podniebieniu wyczuwa się zdecydowaną pikantność i gorzkość, lecz jest ona przyjemna i zrównoważona.

Zapach: intensywny i świeży, roślinne nuty ziół i świeżo skoszonej trawy

wyrafinowana, uwodzi spójnością z nutami zapachowymi.

Kolor: zielony ze złotymi odcieniami

Zastosowanie:

Polecana do przyprawiania dań o zrównoważonym smaku, którym dodaje osobowości bez dominowania naturalnego smaku potrawy. Wskazana do białych mięs, ryb z grilla, przeróżnych sałat i sałatek oraz warzyw gotowanych i grillowanych. Świetna do bruschetty i focacci oraz lekkich sosów do makaronu.

Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny

Zbiory: październik – listopad

Gatunek: Frantoio

Kwasowość: 0,23%

Polifenole: 503 mg/kg

Położenie gajów: 300 – 500 m n.p.m.

Kampania oliwna: 2020

Najlepiej spożyć przed 26.01.2023

55.50 
Dodaj do koszyka
Wyprzedaż!
oliwa extravergine Suatoni Dop Umbria Colli Amerini
OLIWA EXTRAVERGINE SUATONI DOP 250 ml

PROMOCYJNA CENA – OLIWA Z CERTYFIKATEM DOP Z KAMPANII OLIWNEJ 2020

Termin przydatności do spożycia – grudzień 2022

 

Producent: Frantoio Suatoni, Amelia (Umbria)

Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki z nutami aromatycznych ziół, pomidora, zielonego jabłka i migdała

Zapach: świeży, roślinny zapach aromatycznych dzikich ziół i rozgrzanej słońcem łąki

Kolor: złoty z delikatnymi odcieniami zieleni

Zastosowanie:

Każdy, kto lubi oliwę z charakterem, znajdzie w niej harmonijnie współistniejące, lekko pikantne i gorzkawe, nuty cykorii, pomidora, zielonego jabłka.

Lekki ale wyczuwalny aromat mchu pochodzi od występującej tylko na południu Umbrii,  odmiany Rajo.

Doskonała do przyprawiania gotowanych ziemniaków, ciecierzycy, zup i sałatek na bazie warzyw strączkowych, gotowanych i pieczonych białych ryb,

bruschetty, gotowanych warzyw.

Certyfikaty: Certyfikat DOP Umbria Colli Amerini (Chroniona Nazwa Pochodzenia)

Zbiory: od połowy października do połowy listopada

Gatunek: Frantoio, Leccino, Moraiolo, Rajo

Kwasowość: 0,14%

Polifenole: 461 mg/kg

Położenie gajów: 400 m n.p.m.

Kampania oliwna 2020

Najlepiej spożyć przed grudzień 2022

 

 

25.35 
Dodaj do koszyka
Wyprzedaż!
oliwa extravergine suatoni DOP
OLIWA EXTRAVERGINE SUATONI DOP 500 ML

PROMOCJA – OLIWA Z CERTYFIKATEM DOP Z KAMPANII OLIWNEJ 2020

TERMIN PRZYDATNOŚCI DO SPOŻYCIA – GRUDZIEŃ 2022

Producent: Frantoio Suatoni, Amelia (Umbria)

Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki z nutami aromatycznych ziół, pomidora, zielonego jabłka i migdała

Zapach: świeży, roślinny zapach aromatycznych dzikich ziół i rozgrzanej słońcem łąki

Kolor: złoty z delikatnymi odcieniami zieleni

Zastosowanie:

Każdy, kto lubi oliwę z charakterem, znajdzie w niej harmonijnie współistniejące, lekko pikantne i gorzkawe, nuty cykorii, pomidora, zielonego jabłka.

Lekki ale wyczuwalny aromat mchu pochodzi od występującej tylko na południu Umbrii,  odmiany Rajo.

Doskonała do przyprawiania gotowanych ziemniaków, ciecierzycy, zup i sałatek na bazie warzyw strączkowych, gotowanych i pieczonych białych ryb,

bruschetty, gotowanych warzyw.

Certyfikaty: Certyfikat DOP Umbria Colli Amerini (Chroniona Nazwa Pochodzenia)

Zbiory: od połowy października do połowy listopada

Gatunek: Frantoio, Leccino, Moraiolo, Rajo

Kwasowość: 0,14%

Polifenole: 461 mg/kg

Położenie gajów: 400 m n.p.m.

Kampania oliwna: 2020

Najlepiej spożyć przed: grudzień 2022

 

 

44.85 
Dodaj do koszyka
oliwa extravergine zestaw tre
OLIWA EXTRAVERGINE ZESTAW TRE 3 x 250 ML

KORZYSTNY CENOWO ZESTAW DLA OSÓB PRAGNĄCYCH POZNAĆ SMAK RÓŻNYCH ODMIAN OLIWEK

 

  • OLIWA EXTRAVERGINE BIO MORAIOLO MONOCULTIVAR 250 ML

Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki, świeżego migdała, surowego karczocha. Na podniebieniu wyczuwa się zdecydowaną pikantność i gorzkość, lecz jest ona wyrafinowana, przyjemna i zrównoważona.

Zapach: intensywny i elegancki, miarowo uwalniający nuty roślinne świeżo skoszonej trawy i polnych ziół.

Kolor: zielony ze złotymi odcieniami

Zastosowanie:

Polecana dla osób lubiących zdecydowane smaki. Idealna do przyprawiania dań gorących, na przykład risotto,  steku z czerwonego mięsa lub zup z warzyw strączkowych oraz kremowych. Wspaniale smakuje do klasycznej bruschetty oraz nadaje charakteru prostej fokacci wyciągniętej z pieca. Doskonale przyprawia carpaccio, zieloną sałatę i warzywa.

Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny

Zbiory: listopad

Kampania oliwna: 2021

Gatunek: Moraiolo

Kwasowość: 0,28%

Polifenole: 428 mg/kg

Położenie gajów: 300 – 500 m n.p.m

  • OLIWA EXTRAVERGINE BIO BLEND 250 ML

Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki, świeżego karczocha, migdała i cykorii; przyjemnie pikantny i harmonijny

Zapach: intensywne i świeże roślinne nuty dzikich ziół, karczocha i cykorii

Kolor: zielony ze złotymi odcieniami

Zastosowanie:

Polecana dla każdego, kto lubi równowagę świeżych roślinnych zapachów i smaków. Wzbogaca smak zup kremowych, warzywnych i zielonych mieszanych sałat. Podkreśla smak dań zarówno mięsnych jak i rybnych.  Można używać jej wszechstronnie, do wszelkich dań wymagających dodatku oliwy, zarówno na surowo jak i do smażenia.

Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny

Zbiory: październik – listopad

Kampania oliwna: 2021

Gatunek: Frantoio, Leccino, Moraiolo

Kwasowość: 0,22%

Polifenole: 426 mg/kg

 

  • OLIWA EXTRAVERGINE BIO FRANTOIO MONOCULTIVAR 250 ML

Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki, świeżego migdała, surowego karczocha. Na podniebieniu wyczuwa się zdecydowaną pikantność i gorzkość, lecz jest ona przyjemna i zrównoważona.

Zapach: intensywny i świeży, roślinne nuty ziół i świeżo skoszonej trawy

wyrafinowana, uwodzi spójnością z nutami zapachowymi.

Kolor: zielony ze złotymi odcieniami

Zastosowanie:

Polecana do przyprawiania dań o zrównoważonym smaku, którym dodaje osobowości bez dominowania naturalnego smaku potrawy. Wskazana do białych mięs, ryb z grilla, przeróżnych sałat i sałatek oraz warzyw gotowanych i grillowanych. Świetna do bruschetty i focacci oraz lekkich sosów do makaronu.

Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny

Zbiory: październik – listopad

Kampania oliwna: 2021

Gatunek: Frantoio

Kwasowość: 0,23%

Polifenole: 503 mg/kg

Położenie gajów: 300 – 500 m n.p.m

105.00 
Dodaj do koszyka
Wyprzedaż!
oliwa extravergine ronci moraiolo
OLIWA EXTRAVERGINE RONCI MORAIOLO 250 ML

PROMOCYJNA CENA 

Z KAMPANII OLIWNEJ 2020, DATA WAŻNOŚCI DO SPOŻYCIA – STYCZEŃ 2023

 

Producent: Azienda Agraria Ronci SS, Bevagna (Umbria)

Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki, świeżego migdała, surowego karczocha. Na podniebieniu wyczuwa się zdecydowaną pikantność i gorzkość, lecz jest ona wyrafinowana, przyjemna i zrównoważona.

Zapach: intensywny i elegancki, miarowo uwalniający nuty roślinne świeżo skoszonej trawy i polnych ziół.

Kolor: zielony ze złotymi odcieniami

Zastosowanie:

Polecana dla osób lubiących zdecydowane smaki. Idealna do przyprawiania dań gorących, na przykład risotto,  steku z czerwonego mięsa lub zup z warzyw strączkowych oraz kremowych. Wspaniale smakuje do klasycznej bruschetty oraz nadaje charakteru prostej fokacci wyciągniętej z pieca. Doskonale przyprawia carpaccio, zieloną sałatę i warzywa.

Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny

Zbiory: listopad

Gatunek: Moraiolo

Kwasowość: 0,28%

Polifenole: 428 mg/kg

Położenie gajów: 300 – 500 m n.p.m

Zbiory 2020 

Najlepiej spożyć przed 27.01.2023

24.05 
Dodaj do koszyka
oliwa extravergine ronci moraiolo
OLIWA EXTRAVERGINE RONCI MORAIOLO 500 ML

Producent: Azienda Agraria Ronci SS, Bevagna (Umbria)

Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki, świeżego migdała, surowego karczocha. Na podniebieniu wyczuwa się zdecydowaną pikantność i gorzkość, lecz jest ona wyrafinowana, przyjemna i zrównoważona.

Zapach: intensywny i elegancki, miarowo uwalniający nuty roślinne świeżo skoszonej trawy i polnych ziół.

Kolor: zielony ze złotymi odcieniami

Zastosowanie:

Polecana dla osób lubiących zdecydowane smaki. Idealna do przyprawiania dań gorących, na przykład risotto,  steku z czerwonego mięsa lub zup z warzyw strączkowych oraz kremowych. Wspaniale smakuje do klasycznej bruschetty oraz nadaje charakteru prostej fokacci wyciągniętej z pieca. Doskonale przyprawia carpaccio, zieloną sałatę i warzywa.

Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny

Zbiory: listopad

Kampania oliwna: 2021

Gatunek: Moraiolo

Kwasowość: 0,28%

Polifenole: 428 mg/kg

Położenie gajów: 300 – 500 m n.p.m

69.00 
Dodaj do koszyka
oliwa extravergine Ronci zestaw 2 x 250 ml
OLIWA EXTRAVERGINE RONCI ZESTAW DUO 2 x 250 ml

KORZYSTNY CENOWO ZESTAW DLA OSÓB PRAGNĄCYCH POZNAĆ RÓŻNICE W SMAKACH PRAWDZIWEJ OLIWY

 

  • OLIWA EXTRAVERGINE BIO BLEND 250 ML

Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki, świeżego karczocha, migdała i cykorii; przyjemnie pikantny i harmonijny

Zapach: intensywne i świeże roślinne nuty dzikich ziół, karczocha i cykorii

Kolor: zielony ze złotymi odcieniami

Zastosowanie:

Polecana dla każdego, kto lubi równowagę świeżych roślinnych zapachów i smaków. Wzbogaca smak zup kremowych, warzywnych i zielonych mieszanych sałat. Podkreśla smak dań zarówno mięsnych jak i rybnych.  Można używać jej wszechstronnie, do wszelkich dań wymagających dodatku oliwy, zarówno na surowo jak i do smażenia.

Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny

Zbiory: październik – listopad

Kampania oliwna: 2021

Gatunek: Frantoio, Leccino, Moraiolo

Kwasowość: 0,22%

Polifenole: 426 mg/kg

 

  • OLIWA EXTRAVERGINE BIO FRANTOIO MONOCULTIVAR 250 ML

Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki, świeżego migdała, surowego karczocha. Na podniebieniu wyczuwa się zdecydowaną pikantność i gorzkość, lecz jest ona przyjemna i zrównoważona.

Zapach: intensywny i świeży, roślinne nuty ziół i świeżo skoszonej trawy

wyrafinowana, uwodzi spójnością z nutami zapachowymi.

Kolor: zielony ze złotymi odcieniami

Zastosowanie:

Polecana do przyprawiania dań o zrównoważonym smaku, którym dodaje osobowości bez dominowania naturalnego smaku potrawy. Wskazana do białych mięs, ryb z grilla, przeróżnych sałat i sałatek oraz warzyw gotowanych i grillowanych. Świetna do bruschetty i focacci oraz lekkich sosów do makaronu.

Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny

Zbiory: październik – listopad

Kampania oliwna: 2021

Gatunek: Frantoio

Kwasowość: 0,23%

Polifenole: 503 mg/kg

Położenie gajów: 300 – 500 m n.p.m

69.00 
Dodaj do koszyka
oliwa extravergine ronci puszka 1 litr BIO
OLIWA EXTRAVERGINE RONCI puszka 1L

Producent: Azienda Agraria Ronci SS, Bevagna (Umbria)

Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki, świeżego karczocha, migdała i cykorii; przyjemnie pikantny, gorzkawy i harmonijny

Zapach: intensywne i świeże roślinne nuty dzikich ziół, karczocha i cykorii

Kolor: zielony ze złotymi odcieniami

Zastosowanie:

Polecana dla każdego, kto lubi równowagę świeżych roślinnych zapachów i smaków. Wzbogaca smak zup kremowych, warzywnych i zielonych mieszanych sałat. Podkreśla smak dań zarówno mięsnych jak i rybnych.  Można używać jej wszechstronnie, do wszelkich dań wymagających dodatku oliwy, zarówno na surowo jak i do smażenia.

Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny

Zbiory: październik – listopad

Kampania oliwna: 2021

Gatunek: Frantoio, Leccino, Moraiolo

Kwasowość: 0,22%

Polifenole: 426 mg/kg

Położenie gajów: 300 – 500 m n.p.m

 

 

115.00 
Dodaj do koszyka
Wyprzedaż!
oliwa extravergine Suatoni Dop Umbria Colli Amerini
OLIWA EXTRAVERGINE SUATONI DOP 250 ml

PROMOCYJNA CENA – OLIWA Z CERTYFIKATEM DOP Z KAMPANII OLIWNEJ 2020

Termin przydatności do spożycia – grudzień 2022

 

Producent: Frantoio Suatoni, Amelia (Umbria)

Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki z nutami aromatycznych ziół, pomidora, zielonego jabłka i migdała

Zapach: świeży, roślinny zapach aromatycznych dzikich ziół i rozgrzanej słońcem łąki

Kolor: złoty z delikatnymi odcieniami zieleni

Zastosowanie:

Każdy, kto lubi oliwę z charakterem, znajdzie w niej harmonijnie współistniejące, lekko pikantne i gorzkawe, nuty cykorii, pomidora, zielonego jabłka.

Lekki ale wyczuwalny aromat mchu pochodzi od występującej tylko na południu Umbrii,  odmiany Rajo.

Doskonała do przyprawiania gotowanych ziemniaków, ciecierzycy, zup i sałatek na bazie warzyw strączkowych, gotowanych i pieczonych białych ryb,

bruschetty, gotowanych warzyw.

Certyfikaty: Certyfikat DOP Umbria Colli Amerini (Chroniona Nazwa Pochodzenia)

Zbiory: od połowy października do połowy listopada

Gatunek: Frantoio, Leccino, Moraiolo, Rajo

Kwasowość: 0,14%

Polifenole: 461 mg/kg

Położenie gajów: 400 m n.p.m.

Kampania oliwna 2020

Najlepiej spożyć przed grudzień 2022

 

 

25.35 
Dodaj do koszyka
Wyprzedaż!
oliwa extravergine suatoni DOP
OLIWA EXTRAVERGINE SUATONI DOP 500 ML

PROMOCJA – OLIWA Z CERTYFIKATEM DOP Z KAMPANII OLIWNEJ 2020

TERMIN PRZYDATNOŚCI DO SPOŻYCIA – GRUDZIEŃ 2022

Producent: Frantoio Suatoni, Amelia (Umbria)

Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki z nutami aromatycznych ziół, pomidora, zielonego jabłka i migdała

Zapach: świeży, roślinny zapach aromatycznych dzikich ziół i rozgrzanej słońcem łąki

Kolor: złoty z delikatnymi odcieniami zieleni

Zastosowanie:

Każdy, kto lubi oliwę z charakterem, znajdzie w niej harmonijnie współistniejące, lekko pikantne i gorzkawe, nuty cykorii, pomidora, zielonego jabłka.

Lekki ale wyczuwalny aromat mchu pochodzi od występującej tylko na południu Umbrii,  odmiany Rajo.

Doskonała do przyprawiania gotowanych ziemniaków, ciecierzycy, zup i sałatek na bazie warzyw strączkowych, gotowanych i pieczonych białych ryb,

bruschetty, gotowanych warzyw.

Certyfikaty: Certyfikat DOP Umbria Colli Amerini (Chroniona Nazwa Pochodzenia)

Zbiory: od połowy października do połowy listopada

Gatunek: Frantoio, Leccino, Moraiolo, Rajo

Kwasowość: 0,14%

Polifenole: 461 mg/kg

Położenie gajów: 400 m n.p.m.

Kampania oliwna: 2020

Najlepiej spożyć przed: grudzień 2022

 

 

44.85 
Dodaj do koszyka

Wyjątkową ciecierzycę z rodzinnego gospodarstwa z Monteleone di Spoleto znajdziesz tutaj: CIECIERZYCA 

Oryginalne, włoskie przyprawy znajdziesz tutaj: PRZYPRAWY

Proste, zdrowe przepisy inspirowane kuchnią włoską czekają na Ciebie TUTAJ

 

Masz pytania czy wątpliwości, napisz tutaj: KONTAKT

Podążaj Oliwa do chleba:

Ostatnie wpisy