Pieczona ciecierzyca po włosku z oliwą z oliwek Terre Rosse BIO DOP

PIECZONA CIECIERZYCA PO WŁOSKU

with Brak komentarzy

PIECZONA CIECIERZYCA PO WŁOSKU

 

Pieczona ciecierzyca po włosku, wg przepisu z poczytnego neapolitańskiego bloga, to rewelacyjna chrupiąca i niebanalna przekąska.

Jest prosta do wykonania: wystarczy mieć ugotowaną ciecierzycę, dobrą oliwę, piekarnik i odrobinę wyobraźni.

Ciecierzyca, (cieciorka, groch włoski) świetnie łączy się z oliwą, czosnkiem, ziołami i korzennymi przyprawami. Można z niej zrobić bardziej skomplikowane dania jak, jak kotlety, zupy, pasztety, placki (słynne falafele). Bardzo popularny stał się hummus i dodawanie ciecierzycy do sałatek.

Nic dziwnego, ciecierzyca jest zdrowa, bogata w białko,  kwas foliowy, potas i błonnik.

 

Ceci, czyli ciecierzyca/cieciorka po włosku, jest rozpowszechniona w kuchni Italii od stuleci. Stosuje się ją do sosów do makaronu, zawiesistych prostych, tradycyjnych zup, sałatek.

Przepis na pieczoną ciecierzycę znalazłam na zaprzyjaźnionym blogu neapolitańskiej dziennikarki i blogerki kulinarnej, Virginii Familiari.

Virgini Familiari, jest twórczynąi bloga „La Gustosa Idea”, doskonałą kucharką, freelanserką, dziennikarką i fotografem. Mottem jej bloga jest „Praktyczne gotowanie ze szczyptą  tradycji i fantazji". 

Virginia od wielu lat używa w swojej kuchni ekologicznej oliwy extravergine Terre Rosse. Bardzo ceni jej smak i często publikuje na blogu potrawy z jej użyciem.

Pieczona ciecierzyca po włosku, czyli z oliwą i ziołami w piekarniku, to zdrowa „pogryzajka”, zamiast tłustych orzeszków czy czipsów.

 

 

SKŁADNIKI

Składniki dla 4-6 osób:

Ciecierzyca gotowana, może być z puszki – 200g

Oliwa extravergine 2-3 łyżki

Świeży rozmaryn

Papryka słodka lub ostra (ja zwykle używam obu w tej samej ilości)

Oregano suszone

Sól

 

SPOSÓB WYKONANIA

Do miski wlać oliwę i rozmieszać w niej przyprawy: słodką i ostrą paprykę oraz posiekane igiełki świeżego rozmarynu.

Ciecierzycę należy dobrze odsączyć i dokładnie osuszyć na ręczniku papierowym.

Dodać ciecierzycę do oliwy, starannie wymieszać, by dobrze pokryła się przyprawami. Można zostawić na kilka minut, by nasiąknęła aromatami przypraw.

Piec na papierze do pieczenia, równomiernie rozłożoną na blasze, w temperaturze 200⁰C przez ok. 20 minut. Najlepiej sprawdza się grzanie góra-dół, bez obiegu powietrza.

Co jakiś czas ciecierzycę delikatnie przełożyć  łopatką by się równomiernie upiekła. Warto spróbować w trakcie pieczenia i ocenić, czy odpowiada nam stopień chrupkości.

Po upieczeniu wsypać do miseczki, dodać oregano i sól, wymieszać. Można podawać od razu.

 

JAK PODAWAĆ PIECZONĄ CIECIERZYCĘ?

  • na ciepło, spontanicznie zaraz po wyjęciu z piekarnika  gdy lekko wystygnie
  • na zimno z przyprawami  jak słone orzeszki czy czipsy
  • z dodatkiem posiekanych świeżych ziół: pietruszki, bazylii, kolendry, tymianku, mięty
  • jako chrupiący dodatek do zielonej sałaty lub kremowej zupy np. z ziemniaków czy dyni
  • można modyfikować smak ciecierzycy ziołami i przyprawami korzennymi, np. kuminem, curry, cynamonem czy pieprzem.

Wyobraźnia podpowie Wam pewnie masę połączeń, które pokochacie.

Pod koniec pieczenia dorzucam czasami garść pestek słonecznika lub dyni, mieszam delikatnie z ciecierzycą.

 

ZALETY

Ciecierzyca i oliwa z oliwek to doskonałe, naturalne i klasyczne połączenie w kuchni śródziemnomorskiej i bliskowschodniej.

  • Pieczona ciecierzyca idealnie pasuje do białego wina i zimnego piwa, umili oglądanie filmu czy czytanie książki.
  • Daje nieskończone możliwości łatwej modyfikacji i eksperymentowania. 
  • Można stworzyć coś oryginalnego i aromatycznego: zdrową alternatywę dla gotowych, powtarzalnych przekąsek.
  • Jeśli nie zjemy jej od razu, przyda się jako chrupiący dodatek do sałatki lub kremowej zupy.
  • Można ją upiec nawet w obecności niespodziewanych gości, bo bardzo apetycznie pachnie podczas pieczenia.

Buon appetito!

 

Pieczesz ciecierzycę w piekarniku? Podziel się śmiało w komentarzach poniżej!

 

Inne przepisy Virginii Famigliari znajdziecie tutaj:

ZUPA Z ZIELONEGO GROSZKU Z PIWEM

AROMATYCZNE ZIEMNIAKI WE WŁOSKIM STYLU

POMIDORY CONFIT PRZEPIS Z WŁOCH

Link do włoskiej wersji przepisu: http://www.lagustosaidea.it/ceci-tostati-speziati/

Proste, zdrowe przepisy inspirowane kuchnią włoską czekają na Ciebie TUTAJ

 

WAŻNE LINKI DLA CIEBIE

Chcesz poczuć na podniebieniu smak prawdziwej, aromatycznej włoskiej oliwy? Będzie mi miło, jeśli odwiedzisz mój SKLEP

Brak
oliwa extravergine Terre Rosse Bio niefiltrowana
OLIWA EXTRAVERGINE TERRE ROSSE 2020 BIO 500 ml

OLIWA EXTRAVERGINE TERRE ROSSE

NIEFILTROWANA

EDYCJA LIMITOWANA Z KAMPANII OLIWNEJ 2020

 

Producent: Mario Ciampetti Azienda Agraria HISPELLUM, Spello (Umbria)

Smak: intensywny aromat zielonego owocu oliwki, świeżo skoszonej trawy i zielonego karczocha, na podniebieniu gorzkawy, pikantny i szczypiący

Zapach: intensywny, ziołowy, świeżo skoszonej trawy

Kolor: zielony-żółty ze złotymi refleksami;

OLIWA JEST MĘTNA, W SPOSÓB NATURALNY ZMIENIA KOLOR Z BIEGIEM CZASU

Zastosowanie: do dań soczystych o zdecydowanym smaku i mocnej strukturze – bruschetty, mięsa z grilla, zup z warzyw fasolowych, dań z fasoli i makaronu, duszonego szpinaku z czosnkiem, grzybów z grilla a także dań słodkawych, jak zupy z ziemniakami, porem i cebulą.  Doskonała do świeżego lub podpieczonego chleba, natartego ząbkiem czosnku , lekko posolonego. Jest bardzo wydajna.

Zalety: zawiera kwasy Omega-9, Omega-6 i Omega-3 o działaniu przeciwmiażdżycowym, przeciwnowotworowym i podnoszącym odporność.

Ma wysoką zawartość polifenoli, które są przeciwutleniaczami (antyoksydantami), mają właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i antynowotworowe.

Pochodzi z gajów uprawianych metodą biodynamiczną, ekologiczną, bez użycia pestycydów i sztucznych nawozów.

Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny

Zbiory: od połowy października do początku grudnia

Kampania oliwna: 2020

Gatunek: 100% moraiolo

Położenie gajów: 400 – 800 m n.p.m

Kwasowość: 0,37%

 

 

.

68.00 
Czytaj dalej
Brak
oliwa niefiltrowana terre rosse bio
OLIWA EXTRAVERGINE TERRE ROSSE 2020 BIO 250 ml

OLIWA EXTRAVERGINE TERRE ROSSE

NIEFILTROWANA

EDYCJA LIMITOWANA Z KAMPANII OLIWNEJ 2020

 

Producent: Mario Ciampetti Azienda Agraria HISPELLUM, Spello (Umbria)

Smak: intensywny aromat zielonego owocu oliwki, świeżo skoszonej trawy i zielonego karczocha, na podniebieniu gorzkawy, pikantny i szczypiący

Zapach: intensywny, ziołowy, świeżo skoszonej trawy

Kolor: zielony-żółty ze złotymi refleksami;

OLIWA JEST MĘTNA, W SPOSÓB NATURALNY ZMIENIA KOLOR Z BIEGIEM CZASU

Zastosowanie: do dań soczystych o zdecydowanym smaku i mocnej strukturze – bruschetty, mięsa z grilla, zup z warzyw fasolowych, dań z fasoli i makaronu, duszonego szpinaku z czosnkiem, grzybów z grilla a także dań słodkawych, jak zupy z ziemniakami, porem i cebulą.  Doskonała do świeżego lub podpieczonego chleba, natartego ząbkiem czosnku , lekko posolonego. Jest bardzo wydajna.

Zalety: zawiera kwasy Omega-9, Omega-6 i Omega-3 o działaniu przeciwmiażdżycowym, przeciwnowotworowym i podnoszącym odporność.

Ma wysoką zawartość polifenoli, które są przeciwutleniaczami (antyoksydantami), mają właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i antynowotworowe.

Pochodzi z gajów uprawianych metodą biodynamiczną, ekologiczną, bez użycia pestycydów i sztucznych nawozów.

Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny

Zbiory: od połowy października do początku grudnia

Kampania oliwna: 2020

Gatunek: 100% moraiolo

Położenie gajów: 400 – 800 m n.p.m

Kwasowość: 0,37%

 

 

.

37.00 
Czytaj dalej
oliwa extravergine ronci rozmarynowa
OLIWA EXTRAVERGINE RONCI ROZMARYNOWA 250 ML

Producent: Azienda Agraria Ronci SS, Bevagna (Umbria)

 

Skład:  Oliwa Extravergine Ronci odmian Frantoio, Moraiolo i Leccino aromatyzowana naturalnie rozmarynem metodą infuzji

Kolor: zielony ze złotymi odcieniami

Zastosowanie: Naturalny sposób aromatyzowania sprawia, że oliwa pachnie jak roztarte w palcach igiełki świeżo zerwanej gałązki rozmarynu.

Świetna do przyprawiania na zimno grillowanych mięs i pieczeni, ryb, grillowanych i pieczonych warzyw, zup z warzyw strączkowych. Doskonale łączy się z pieczonym chlebem w formie bruschetty czy grzanek do warzywnych zup. Wyjątkowo dobrze sprawdza się do skropienia jeszcze ciepłej focacci oraz białych serów.

 

 

 

Zbiory: październik – listopad

Kampania oliwna: 2019

Gatunek: Frantoio, Leccino, Moraiolo

Położenie gajów: 300 – 500 m n.p.m

 

 

55.00 
Dodaj do koszyka
OLIWA EXTRAVERGINE RONCI MONOCULTIVAR
OLIWA EXTRAVERGINE RONCI FRANTOIO 500 ML

Producent: Azienda Agraria Ronci SS, Bevagna (Umbria)

Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki, świeżego migdała, surowego karczocha. Na podniebieniu wyczuwa się zdecydowaną pikantność i gorzkość, lecz jest ona przyjemna i zrównoważona.

Zapach: intensywny i świeży, roślinne nuty ziół i świeżo skoszonej trawy

wyrafinowana, uwodzi spójnością z nutami zapachowymi.

Kolor: zielony ze złotymi odcieniami

Zastosowanie:

Polecana do przyprawiania dań o zrównoważonym smaku, którym dodaje osobowości bez dominowania naturalnego smaku potrawy. Wskazana do białych mięs, ryb z grilla, przeróżnych sałat i sałatek oraz warzyw gotowanych i grillowanych. Świetna do bruschetty i focacci oraz lekkich sosów do makaronu.

Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny

Zbiory: październik – listopad

Kampania oliwna: 2020

Gatunek: Frantoio

Kwasowość: 0,23%

Polifenole: 503 mg/kg

Położenie gajów: 300 – 500 m n.p.m

68.00 
Dodaj do koszyka
oliwa extravergine Suatoni Dop Umbria Colli Amerini
OLIWA EXTRAVERGINE SUATONI DOP 250 ml

Producent: Frantoio Suatoni, Amelia (Umbria)

Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki z nutami aromatycznych ziół, pomidora, zielonego jabłka i migdała

Zapach: świeży, roślinny zapach aromatycznych dzikich ziół i rozgrzanej słońcem łąki

Kolor: złoty z delikatnymi odcieniami zieleni

Zastosowanie:

Każdy, kto lubi oliwę z charakterem, znajdzie w niej harmonijnie współistniejące, lekko pikantne i gorzkawe, nuty cykorii, pomidora, zielonego jabłka.

Lekki ale wyczuwalny aromat mchu pochodzi od występującej tylko na południu Umbrii,  odmiany Rajo.

Doskonała do przyprawiania gotowanych ziemniaków, ciecierzycy, zup i sałatek na bazie warzyw strączkowych, gotowanych i pieczonych białych ryb,

bruschetty, gotowanych warzyw.

Certyfikaty: Certyfikat DOP Umbria Colli Amerini (Chroniona Nazwa Pochodzenia)

Zbiory: od połowy października do połowy listopada

Kampania oliwna: 2020

Gatunek: Frantoio, Leccino, Moraiolo, Rajo

Kwasowość: 0,14%

Polifenole: 461 mg/kg

Położenie gajów: 400 m n.p.m.

 

 

39.00 
Dodaj do koszyka
oliwa extravergine suatoni DOP
OLIWA EXTRAVERGINE SUATONI DOP 500 ML

Producent: Frantoio Suatoni, Amelia (Umbria)

Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki z nutami aromatycznych ziół, pomidora, zielonego jabłka i migdała

Zapach: świeży, roślinny zapach aromatycznych dzikich ziół i rozgrzanej słońcem łąki

Kolor: złoty z delikatnymi odcieniami zieleni

Zastosowanie:

Każdy, kto lubi oliwę z charakterem, znajdzie w niej harmonijnie współistniejące, lekko pikantne i gorzkawe, nuty cykorii, pomidora, zielonego jabłka.

Lekki ale wyczuwalny aromat mchu pochodzi od występującej tylko na południu Umbrii,  odmiany Rajo.

Doskonała do przyprawiania gotowanych ziemniaków, ciecierzycy, zup i sałatek na bazie warzyw strączkowych, gotowanych i pieczonych białych ryb,

bruschetty, gotowanych warzyw.

Certyfikaty: Certyfikat DOP Umbria Colli Amerini (Chroniona Nazwa Pochodzenia)

Zbiory: od połowy października do połowy listopada

Kampania oliwna: 2020

Gatunek: Frantoio, Leccino, Moraiolo, Rajo

Kwasowość: 0,14%

Polifenole: 461 mg/kg

Położenie gajów: 400 m n.p.m.

 

 

69.00 
Dodaj do koszyka

Wyjątkową ciecierzycę z rodzinnego gospodarstwa z Monteleone di Spoleto znajdziesz tutaj: CIECIERZYCA 

Oryginalne, włoskie przyprawy znajdziesz tutaj: PRZYPRAWY

Proste, zdrowe przepisy inspirowane kuchnią włoską czekają na Ciebie TUTAJ

 

Masz pytania czy wątpliwości, napisz tutaj: KONTAKT

Podążaj Oliwa do chleba:

Ostatnie wpisy