ZUPA Z ZIELONEGO GROSZKU Z PIWEM

with 2 komentarze

ZUPA Z ZIELONEGO GROSZKU Z PIWEM

Jak poradzić sobie z nadchodzącym nadmiarem sezonowych warzyw? Znalazłam włoski przepis na niebanalną kremową zupę z zielonego, świeżego groszku z piwem. Zupa ta cieszy oko soczystą zielenią.. Dodatek ciemnego piwa i przyprawienie jej oliwą przed podaniem, dodaje jej wyjątkowych cech. Jest przy tym naprawdę prosta do wykonania.

Co zrobić by zupa krem z groszku nie była nudna? 

Znalazłam prosty i oryginalny przepis na wykorzystanie świeżego groszku na włoskim blogu gustosaidea.it . Autorką bloga jest Virginia Familiari, rodowita Neapolitanka, doskonała kucharka, freelanserka, dziennikarka i fotograf. Mottem jej bloga jest „Praktyczne gotowanie ze szczyptą  tradycji i fantazji".

Inspiracją do zrobienia tej zupy o pięknym kolorze była góra świeżego groszku przyniesiona z ogrodu przez  jej tatę.

"Łatwo się ją przyrządza,  jest daniem zawiesistym solidnym gęstym i jednocześnie wyrafinowanym. Świetnie smakuje z chrupiącym grzaneczkami z chleba, których struktura kontrastuje  z kremową i gładką konsystencją kremu."

Virginia przygotowała tę potrawę używając ekologicznej oliwy extra vergine Terre Rosse DOP z Azienda Agraria Hispellum ze Spello.  Używa jej od kilku lat, bardzo ceni jej smak i często publikuje na blogu potrawy z jej użyciem.

Składniki dla 4 osób:

250 g świeżego groszku

1 młoda cebulka

2 gałązki selera

100 g boczku pokrojonego w kostkę

100 ml ciemnego piwa

1 łyżka oliwy Extra vergine Terre Rosse na osobę

Pieprz, sól do smaku

Listki tymianku do smaku

Przygotowanie:

W dużym garnku zagotować wodę, ok. 400 ml i trzymać ją na ogniu. Bardzo gorąca przyda się potem do przyrządzania zupy.

Posiekać drobno młodą cebulkę i gałązki selera.  W dużym, szerokim rondlu lekko podsmażyć  posiekane warzywa na oliwie Extra vergine Terre Rosse z dodatkiem boczku pokrojonego w kosteczkę przez kilka minut.

Dorzucić na patelnię wyłuskany i opłukany groszek. Należy chwilę smażyć by groszek utracił płyny osuszył się z płynów.  Dodać ciemne piwo i gotować  by się wchłonęło i odparowało.

Do gotujących się warzyw dodawać powoli gorącą wodę.

Należy gotować ok 20 minut, dopóki groszek nie zmięknie.  Całość zmiksować blenderem, dodając łyżkę wody, jeśli trzeba.

Po zmiksowaniu, gęstą i aromatyczną zupę można podawać. Przyprawiamy ją oliwą extra vergine Terre Rosse, listkami świeżego tymianku i grzankami z chleba. Smak zupy kremu jest jeszcze przyjemniejszy z  użyciem oliwy, bo nie tłumi ona smaku składników lecz  łagodnie im towarzyszy. Smacznego!

Jeśli chcesz poczuć na podniebieniu smak prawdziwej, aromatycznej włoskiej oliwy, zajrzyj do sklepu

Brak
oliwa extravergine Terre Rosse Bio niefiltrowana
OLIWA EXTRAVERGINE TERRE ROSSE 2020 BIO 500 ml

 

Producent: Mario Ciampetti Azienda Agraria HISPELLUM, Spello (Umbria)

Smak: intensywny aromat zielonego owocu oliwki, świeżo skoszonej trawy i zielonego karczocha, na podniebieniu gorzkawy, pikantny i szczypiący

Zapach: intensywny, ziołowy, świeżo skoszonej trawy

Kolor: zielony-żółty ze złotymi refleksami;

 

Zastosowanie: do dań soczystych o zdecydowanym smaku i mocnej strukturze – bruschetty, mięsa z grilla, zup z warzyw fasolowych, dań z fasoli i makaronu, duszonego szpinaku z czosnkiem, grzybów z grilla a także dań słodkawych, jak zupy z ziemniakami, porem i cebulą.  Doskonała do świeżego lub podpieczonego chleba, natartego ząbkiem czosnku , lekko posolonego. Jest bardzo wydajna.

Zalety: zawiera kwasy Omega-9, Omega-6 i Omega-3 o działaniu przeciwmiażdżycowym, przeciwnowotworowym i podnoszącym odporność.

Ma wysoką zawartość polifenoli, które są przeciwutleniaczami (antyoksydantami), mają właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i antynowotworowe.

Pochodzi z gajów uprawianych metodą biodynamiczną, ekologiczną, bez użycia pestycydów i sztucznych nawozów.

Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny

Zbiory: od połowy października do początku grudnia

Kampania oliwna: 2020

Gatunek: 100% moraiolo

Położenie gajów: 400 – 800 m n.p.m

Kwasowość: 0,37%

 

 

.

68.00 
Czytaj dalej
Brak
oliwa niefiltrowana terre rosse bio
OLIWA EXTRAVERGINE TERRE ROSSE 2020 BIO 250 ml

 

Producent: Mario Ciampetti Azienda Agraria HISPELLUM, Spello (Umbria)

Smak: intensywny aromat zielonego owocu oliwki, świeżo skoszonej trawy i zielonego karczocha, na podniebieniu gorzkawy, pikantny i szczypiący

Zapach: intensywny, ziołowy, świeżo skoszonej trawy

Kolor: zielony-żółty ze złotymi refleksami;

 

Zastosowanie: do dań soczystych o zdecydowanym smaku i mocnej strukturze – bruschetty, mięsa z grilla, zup z warzyw fasolowych, dań z fasoli i makaronu, duszonego szpinaku z czosnkiem, grzybów z grilla a także dań słodkawych, jak zupy z ziemniakami, porem i cebulą.  Doskonała do świeżego lub podpieczonego chleba, natartego ząbkiem czosnku , lekko posolonego. Jest bardzo wydajna.

Zalety: zawiera kwasy Omega-9, Omega-6 i Omega-3 o działaniu przeciwmiażdżycowym, przeciwnowotworowym i podnoszącym odporność.

Ma wysoką zawartość polifenoli, które są przeciwutleniaczami (antyoksydantami), mają właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i antynowotworowe.

Pochodzi z gajów uprawianych metodą biodynamiczną, ekologiczną, bez użycia pestycydów i sztucznych nawozów.

Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny

Zbiory: od połowy października do początku grudnia

Kampania oliwna: 2020

Gatunek: 100% moraiolo

Położenie gajów: 400 – 800 m n.p.m

Kwasowość: 0,37%

 

 

.

37.00 
Czytaj dalej
Brak
OLIWA EXTRAVERGINE RONCI MONOCULTIVAR
OLIWA EXTRAVERGINE RONCI FRANTOIO 500 ML

Producent: Azienda Agraria Ronci SS, Bevagna (Umbria)

Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki, świeżego migdała, surowego karczocha. Na podniebieniu wyczuwa się zdecydowaną pikantność i gorzkość, lecz jest ona przyjemna i zrównoważona.

Zapach: intensywny i świeży, roślinne nuty ziół i świeżo skoszonej trawy

wyrafinowana, uwodzi spójnością z nutami zapachowymi.

Kolor: zielony ze złotymi odcieniami

Zastosowanie:

Polecana do przyprawiania dań o zrównoważonym smaku, którym dodaje osobowości bez dominowania naturalnego smaku potrawy. Wskazana do białych mięs, ryb z grilla, przeróżnych sałat i sałatek oraz warzyw gotowanych i grillowanych. Świetna do bruschetty i focacci oraz lekkich sosów do makaronu.

Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny

Zbiory: październik – listopad

Kampania oliwna: 2020

Gatunek: Frantoio

Kwasowość: 0,23%

Polifenole: 503 mg/kg

Położenie gajów: 300 – 500 m n.p.m

68.00 
Czytaj dalej
Podążaj Oliwa do chleba:

Ostatnie wpisy