AROMATYCZNE ZIEMNIAKI WE WŁOSKIM STYLU
Aromatyczne młode ziemniaki ze świeżymi ziołami, to świetny dodatek do dania głównego lub osobna potrawa.
Virginia Familiari, znana włoska blogerka kulinarna i dziennikarka, autorka „La Gustosa Idea” używa produktów sezonowych, najczęściej z ogrodu swojego taty.
Aromatyczne, młode ziemniaczki są uwielbiane przez rodzinę Virginii.
„To pierwsze ziemniaki tego roku i pochwały należą się mojemu ojcu, który po przejściu na emeryturę, wybrał uprawę ogrodu jako hobby. Wiemy, co jemy, nic się nie marnuje, rośnie w sposób naturalny, bez pestycydów i chemicznych świństw. A ten smak!
Do przyprawienia ziemniaków wybrałam świeże aromatyczne zioła i pikantne przyprawy, a wszystko to otulone jest ciepłym objęciem oliwy extra vergine Terre Rosse z Gospodarstwa Rolnego Hispellum w Umbrii."
Virginia od wielu lat używa ekologicznej oliwy extravergine Terre Rosse od kilku lat, bardzo ceni jej smak i często publikuje na blogu potrawy z jej użyciem.
Zdjęcia wykorzystane w tym artykule są autorstwa Virginii Familiari
SKŁADNIKI
Młode ziemniaki ok. 600g
Oliwa Terre Rosse – 3 łyżki + strumyczek oliwy na patelnię
Ostra papryka – 2 łyżeczki
Świeży rozmaryn i tymianek – do woli
Sól i pieprz – do smaku
PRZYRZĄDZENIE
Wlać do miseczki oliwę, dodać paprykę, czarny pieprz, rozmaryn i tymianek. Wymieszać i odstawić, by aromaty dobrze się połączyły.
Delikatnie obrać ziemniaki, najlepiej oskrobać je tępą stroną noża. Gdy są oskrobane i umyte, pokroić w cząstki.
Na patelni z nieprzywierającą powierzchnią podgrzać niewielką ilość oliwy. Podsmażyć ziemniaki na oliwie w taki sposób, by utworzyła się na nich chrupiąca, złota skórka.
Dodać ziemniaki do uprzednio przygotowanej aromatycznej oliwy, dobrze je w niej otoczyć i posolić. Rozgrzać piekarnik do 200⁰C.
Ziemniaki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec ok. 20 minut dopóki nie będą złote i chrupiące. Buon appetito!
Inny przepis autorstwa Virginii Famigliari znajdziecie tutaj: Zupa-krem z zielonego groszku z piwem