PASSATA DI POMODORO
PASSATA DI POMODORO, CO TO JEST?
To gęsty, prosty, bazowy sos ze świeżych pomidorów. Słowo „la passata” oznacza ”przecier”. Jednakże, sos ten może być zarówno przetarty przez sito i gładki, jak i zawierać kawałeczki pomidorów.
Aromat domowej passaty jest niesamowity i apetyczny. To smak lata i wakacji, ma w sobie także śródziemnomorską nutę.
Passata jest niezbędna do włoskich potraw, ale ma szerokie zastosowanie w każdej kuchni.
Można korzystać z gotowego sosu czy przecieru pomidorowego, ale naprawdę bardzo prosto jest zrobić go samemu.
Zapewniam, że uda się każdemu, nawet osobie, kto nie ma talentu do gotowania czy doświadczenia. Zachęcam do spróbowania!
NAJPROSTSZY PRZEPIS NA PASSATĘ
- sparzyć pomidory, obrać je ze skórki, pokroić w kawałeczki
- wrzucić pokrojone pomidory do garnka, podgrzewać na wolnym ogniu pod przykryciem, by się zagotowały
- gdy się zagotują, odkryć garnek, mieszać pomidory by odparować wodę i zmniejszyć objętość sosu
- można przetrzeć przez sito lub zmiksować
Dobrze jest stosować pomidory mięsiste, o zwartym miąższu, na przykład odmiany o podłużnym kształcie. Można wykorzystać też miękkie, dojrzałe pomidory, które nie nadają się na kanapkę ale do passaty będą idealne. Zapobiegamy w ten sposób marnowaniu jedzenia.
Jeśli zamierzamy zrobić większą ilość, dobrze najpierw wypróbować daną odmianę w mniejszej ilości i zobaczyć jak się zachowuje podczas gotowania.
Passata może zawierać kawałeczki pomidora lub być przetarta przez sito.
Prócz podstawowego składnika, zawiera czasem dodatek oliwy z oliwek a także cebuli, czosnku lub ziół czy peperoncino. Dodatkowe składniki można dodać już podczas gotowania pomidorów lub po jego zrobieniu.
ZALETY PASSATY I ZASTOSOWANIE
- jest świetną bazą do szybkich sosów do makaronu. Wystarczy dodać do niej podduszony na oliwie czosnek, pokrojoną włoszczyznę, oliwki, liście bazylii.
- baza do sosu na pizzę, jednakże należy pamięć, by sos dobrze odparował podczas gotowania
- doskonała baza lub dodatek do zup, gołąbków i sosów do mięsa
- do zapiekanek np. do włoskiej potrawy PARMIGIANA. PRZEPIS ZNAJDZIECIE TUTAJ
- dobrze odparowana i gęsta, jest podstawą do zimnych sosów z dodatkiem ziół, pieprzu, papryki oraz koniecznie dobrej oliwy extravergine
- możemy dodać ją do warzywnych smoothie i koktajli
- jeśli zrobimy jej więcej, można ja przechowywać na później na wiele łatwych sposobów. Najmniej kłopotliwe jest zamrażanie małych porcji w zamrażarce. Gdy mamy większą ilość, warto pasteryzować w słoikach. Przydadzą się w chwili, gdy w środku zimy zapragniemy letnich smaków.
Ilość dań, do których możemy ją wykorzystać jest nieskończona!
Próbowaliście kiedyś prostego klasycznego sosu pomidorowego do spaghetti? Jeśli mamy w domu makaron, pomidory, czosnek i dobrą oliwę extravergine, zrobienie obiadu
zajmuje nam tyle czasu, ile gotuje się makaron, czyli 10-15 minut.