SEKRETY PARMIGIANY Z CUKINII

with 9 komentarzy

 

SEKRETY PARMIGIANY Z CUKINII

 

CHCESZ POZNAĆ SEKRETY DANIA Z CUKINII W PRZEPISIE PROSTO Z WŁOSKIEGO BLOGA?

Czym jest parmigiana? Parmigiana to znane włoskie danie z grillowanych lub smażonych plastrów bakłażana.

Układa się je warstwami, przekłada serem,  sosem pomidorowym i zapieka w piekarniku. Jest wiele odmian parmigiany z bakłażana, w zależności od regionu Włoch.

Jednakże, chciałabym opowiedzieć o prostym przepisie na parmigianę z okrągłej cukinii typu Nizza. Cukinia bowiem też świetnie nadaje się na to danie ze względu na smak i konsystencję.

Często można spotkać ją we włoskich przepisach jako zamiennik bakłażana.

 

SKĄD POCHODZI PRZEPIS?

Przepis pochodzi od Emanueli, autorki bloga „Gusto il giusto”. Emanuela kocha tradycyjną i autentyczną  kuchnię swojej babci. Wybiera właściwe i zdrowe składniki, by nadać życia swoim potrawom. 

Najchętniej wybiera produkty sezonowe, kierując się mottem z Szekspira:  

"Nie pragnę bardziej róży na Boże Narodzenie, niż śniegu w maju. Lubię, gdy każda rzecz dojrzewa, gdy przyjdzie jej pora."

Emanuela jest też autorką przepisu na zupę z soczewicy, który znajdziecie na moim blogu. Kliknij tutaj

Autorem zdjęć na blogu gustoilgiusto.it jest mąż Emanueli, Danilo. 

 

ODDAJĘ GŁOS EMANUELI:

„Parmigiana z cukinii, którą wam proponuję, jest jednym z moich ulubionych dań. Przyjemnie się ją gotuje, uwalnia wspaniały zapach, jest prosta i prawdziwa a przede wszystkim zawsze smaczna.

Świetna jest zimą - dopiero co wyciągnięta z gorącego piekarnika, spektakularna w ciepłe letnie wieczory, gdy już ostygnie. Jest ponadczasowa i pasuje o każdej porze roku. „

Parmigiana z cukinii może być sporządzona z każdej jej odmiany. Wybrałam tę okrągłą typu Nizza, bo pięknie się prezentuje. Poza tym, jedna cukinia to porcja dla jednej osoby, spójrzcie na zdjęcia. Wybór innej odmiany nie wpłynie znacząco na smak dania ale na jego wygląd i sposób podania .”

PRZEPIS NA PARMIGIANĘ Z CUKINII NIZZA

Stopień trudności:  łatwa

Czas przyrządzania:  grillowanie cukinii ok. 10 minut + 30 minut w temperaturze 180°

Ilość – dla 3 osób

SKŁADNIKI:

3 okrągłe cukinie

200 g przecieru pomidorowego – „passaty”,  przepis na PASSATĘ znajdziesz TUTAJ

150 g sera, można użyć edamskiego dobrej jakości, auricchio, dobrze odciśniętej mozzarelli

oregano i tymianek, sól

By przygotować parmigianę, kroję cukinię w dość grube plastry. Grilluję je ostrożnie, by się nie przypaliły.  Używam do tego patelni grillowej lub piekarnika. W miseczce obok, przygotowuję passatę, dodaję oregano i tymianek oraz sól.

Nalewam łyżkę passaty na dno brytfanki, na to plaster cukinii, łyżka pomidorów i plaster sera. Kontynuuję układanie warstw aż do ostatniego plastra cukinii i polewam strumyczkiem oliwy extravergine.

Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180° na 30 minut. Po tym czasie, wyjmuję z piekarnika, daję jej ostygnąć  5 minut i podaję.

Ja bardzo lubię cukinię. Jest świetnym warzywem, daje duże możliwości wykorzystania. Najbardziej lubię cukinię pokrojoną w kostkę,

podduszoną krótko z czosnkiem na oliwie extravergine Terre Rosse i przyprawioną świeżym rozmarynem lub zieloną pietruszką. Łagodność cukinii sprawia,

że aromat oliwy Terre Rosse jest bardziej wyrazisty. Rozmaryn lub pietruszka zaś wzbogacają całość śródziemnomorską nutą.

Boisz się smażenia na oliwie? Przeczytaj mój artykuł o tym, jak smażenie na oliwie extravergine wpływa na zawartość polifenoli w warzywach.

 

Jeśli masz ochotę poczuć smak prawdziwej, aromatycznej włoskiej zdrowej oliwy, zapraszam Cię do SKLEPU. 

Brak
oliwa extravergne suatoni olio nuovo 500 ml
OLIWA EXTRAVERGINE SUATONI OLIO NUOVO

OLIO NUOVO 2021

EDYCJA LIMITOWANA

 

Producent: Frantoio Suatoni, Amelia (Umbria)

Smak: świeży i intensywny aromat dzikiej cykorii, zielonego karczocha z pikantną roślinną nutą surowego migdała i pieprzu

Zapach: świeżo skoszonej trawy i polnych ziół

Kolor: intensywnie zielony

Oliwa niefiltrowana, mętna. Osad na dnie butelki jest zjawiskiem naturalnym.

Zmiana koloru z upływem czasu jest zjawiskiem naturalnym.

 

Zastosowanie:

Polecana dla każdego, kto lubi świeży, uwodzicielski zapach świeżo skoszonej trawy. Oliwa ma intensywne nuty pikantne, przyjemnie drapiące

w gardło. Takie odczucie jest zrównoważone goryczką, wyraźnie odczuwalną na języku.

Wyśmienicie smakuje do świeżego pieczywa, ciepłej bruschetty z czosnkiem, pomidorów, sałat,

kremowych zup, na przykład dyniowej lub z warzyw strączkowych.

 

Zbiory: październik – początek listopada

Kampania oliwna: 2021

Gatunek: Frantoio, Leccino

 

 

 

69.00 
Czytaj dalej
Wyprzedaż!
oliwa extravergine Suatoni Dop Umbria Colli Amerini
OLIWA EXTRAVERGINE SUATONI DOP 250 ml

PROMOCYJNA CENA – OLIWA Z CERTYFIKATEM DOP Z KAMPANII OLIWNEJ 2020

Termin przydatności do spożycia – grudzień 2022

 

Producent: Frantoio Suatoni, Amelia (Umbria)

Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki z nutami aromatycznych ziół, pomidora, zielonego jabłka i migdała

Zapach: świeży, roślinny zapach aromatycznych dzikich ziół i rozgrzanej słońcem łąki

Kolor: złoty z delikatnymi odcieniami zieleni

Zastosowanie:

Każdy, kto lubi oliwę z charakterem, znajdzie w niej harmonijnie współistniejące, lekko pikantne i gorzkawe, nuty cykorii, pomidora, zielonego jabłka.

Lekki ale wyczuwalny aromat mchu pochodzi od występującej tylko na południu Umbrii,  odmiany Rajo.

Doskonała do przyprawiania gotowanych ziemniaków, ciecierzycy, zup i sałatek na bazie warzyw strączkowych, gotowanych i pieczonych białych ryb,

bruschetty, gotowanych warzyw.

Certyfikaty: Certyfikat DOP Umbria Colli Amerini (Chroniona Nazwa Pochodzenia)

Zbiory: od połowy października do połowy listopada

Gatunek: Frantoio, Leccino, Moraiolo, Rajo

Kwasowość: 0,14%

Polifenole: 461 mg/kg

Położenie gajów: 400 m n.p.m.

Kampania oliwna 2020

Najlepiej spożyć przed grudzień 2022

 

 

25.35 
Dodaj do koszyka
oliwa extravergine suatoni DOP
OLIWA EXTRAVERGINE SUATONI DOP 500 ML

Producent: Frantoio Suatoni, Amelia (Umbria)

Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki z nutami aromatycznych ziół, pomidora, zielonego jabłka i migdała

Zapach: świeży, roślinny zapach aromatycznych dzikich ziół i rozgrzanej słońcem łąki

Kolor: złoty z delikatnymi odcieniami zieleni

Zastosowanie:

Każdy, kto lubi oliwę z charakterem, znajdzie w niej harmonijnie współistniejące, lekko pikantne i gorzkawe, nuty cykorii, pomidora, zielonego jabłka.

Lekki ale wyczuwalny aromat mchu pochodzi od występującej tylko na południu Umbrii,  odmiany Rajo.

Doskonała do przyprawiania gotowanych ziemniaków, ciecierzycy, zup i sałatek na bazie warzyw strączkowych, gotowanych i pieczonych białych ryb,

bruschetty, gotowanych warzyw.

Certyfikaty: Certyfikat DOP Umbria Colli Amerini (Chroniona Nazwa Pochodzenia)

Zbiory: od połowy października do połowy listopada

Gatunek: Frantoio, Leccino, Moraiolo, Rajo

Kwasowość: 0,14%

Polifenole: 461 mg/kg

Położenie gajów: 400 m n.p.m.

Kampania oliwna: 2021

 

 

 

70.00 
Dodaj do koszyka
oliwa extravergine zestaw tre
OLIWA EXTRAVERGINE ZESTAW TRE 3 x 250 ML

KORZYSTNY CENOWO ZESTAW DLA OSÓB PRAGNĄCYCH POZNAĆ SMAK RÓŻNYCH ODMIAN OLIWEK

 

  • OLIWA EXTRAVERGINE BIO MORAIOLO MONOCULTIVAR 250 ML

Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki, świeżego migdała, surowego karczocha. Na podniebieniu wyczuwa się zdecydowaną pikantność i gorzkość, lecz jest ona wyrafinowana, przyjemna i zrównoważona.

Zapach: intensywny i elegancki, miarowo uwalniający nuty roślinne świeżo skoszonej trawy i polnych ziół.

Kolor: zielony ze złotymi odcieniami

Zastosowanie:

Polecana dla osób lubiących zdecydowane smaki. Idealna do przyprawiania dań gorących, na przykład risotto,  steku z czerwonego mięsa lub zup z warzyw strączkowych oraz kremowych. Wspaniale smakuje do klasycznej bruschetty oraz nadaje charakteru prostej fokacci wyciągniętej z pieca. Doskonale przyprawia carpaccio, zieloną sałatę i warzywa.

Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny

Zbiory: listopad

Kampania oliwna: 2021

Gatunek: Moraiolo

Kwasowość: 0,28%

Polifenole: 428 mg/kg

Położenie gajów: 300 – 500 m n.p.m

  • OLIWA EXTRAVERGINE BIO BLEND 250 ML

Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki, świeżego karczocha, migdała i cykorii; przyjemnie pikantny i harmonijny

Zapach: intensywne i świeże roślinne nuty dzikich ziół, karczocha i cykorii

Kolor: zielony ze złotymi odcieniami

Zastosowanie:

Polecana dla każdego, kto lubi równowagę świeżych roślinnych zapachów i smaków. Wzbogaca smak zup kremowych, warzywnych i zielonych mieszanych sałat. Podkreśla smak dań zarówno mięsnych jak i rybnych.  Można używać jej wszechstronnie, do wszelkich dań wymagających dodatku oliwy, zarówno na surowo jak i do smażenia.

Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny

Zbiory: październik – listopad

Kampania oliwna: 2021

Gatunek: Frantoio, Leccino, Moraiolo

Kwasowość: 0,22%

Polifenole: 426 mg/kg

 

  • OLIWA EXTRAVERGINE BIO FRANTOIO MONOCULTIVAR 250 ML

Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki, świeżego migdała, surowego karczocha. Na podniebieniu wyczuwa się zdecydowaną pikantność i gorzkość, lecz jest ona przyjemna i zrównoważona.

Zapach: intensywny i świeży, roślinne nuty ziół i świeżo skoszonej trawy

wyrafinowana, uwodzi spójnością z nutami zapachowymi.

Kolor: zielony ze złotymi odcieniami

Zastosowanie:

Polecana do przyprawiania dań o zrównoważonym smaku, którym dodaje osobowości bez dominowania naturalnego smaku potrawy. Wskazana do białych mięs, ryb z grilla, przeróżnych sałat i sałatek oraz warzyw gotowanych i grillowanych. Świetna do bruschetty i focacci oraz lekkich sosów do makaronu.

Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny

Zbiory: październik – listopad

Kampania oliwna: 2021

Gatunek: Frantoio

Kwasowość: 0,23%

Polifenole: 503 mg/kg

Położenie gajów: 300 – 500 m n.p.m

105.00 
Dodaj do koszyka
oliwa extravergine ronci moraiolo
OLIWA EXTRAVERGINE RONCI MORAIOLO 250 ML

 

Producent: Azienda Agraria Ronci SS, Bevagna (Umbria)

Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki, świeżego migdała, surowego karczocha. Na podniebieniu wyczuwa się zdecydowaną pikantność i gorzkość, lecz jest ona wyrafinowana, przyjemna i zrównoważona.

Zapach: intensywny i elegancki, miarowo uwalniający nuty roślinne świeżo skoszonej trawy i polnych ziół.

Kolor: zielony ze złotymi odcieniami

Zastosowanie:

Polecana dla osób lubiących zdecydowane smaki. Idealna do przyprawiania dań gorących, na przykład risotto,  steku z czerwonego mięsa lub zup z warzyw strączkowych oraz kremowych. Wspaniale smakuje do klasycznej bruschetty oraz nadaje charakteru prostej fokacci wyciągniętej z pieca. Doskonale przyprawia carpaccio, zieloną sałatę i warzywa.

Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny

Zbiory: listopad

Gatunek: Moraiolo

Kwasowość: 0,28%

Polifenole: 428 mg/kg

Położenie gajów: 300 – 500 m n.p.m

Zbiory 2021

Kampania oliwna: 2021

 

39.00 
Dodaj do koszyka
Brak
oliwa extravergine ronci moraiolo
OLIWA EXTRAVERGINE RONCI MORAIOLO 500 ML

Producent: Azienda Agraria Ronci SS, Bevagna (Umbria)

Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki, świeżego migdała, surowego karczocha. Na podniebieniu wyczuwa się zdecydowaną pikantność i gorzkość, lecz jest ona wyrafinowana, przyjemna i zrównoważona.

Zapach: intensywny i elegancki, miarowo uwalniający nuty roślinne świeżo skoszonej trawy i polnych ziół.

Kolor: zielony ze złotymi odcieniami

Zastosowanie:

Polecana dla osób lubiących zdecydowane smaki. Idealna do przyprawiania dań gorących, na przykład risotto,  steku z czerwonego mięsa lub zup z warzyw strączkowych oraz kremowych. Wspaniale smakuje do klasycznej bruschetty oraz nadaje charakteru prostej fokacci wyciągniętej z pieca. Doskonale przyprawia carpaccio, zieloną sałatę i warzywa.

Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny

Zbiory: listopad

Kampania oliwna: 2021

Gatunek: Moraiolo

Kwasowość: 0,28%

Polifenole: 428 mg/kg

Położenie gajów: 300 – 500 m n.p.m

69.00 
Czytaj dalej
oliwa extravergine ronci puszka 1 litr BIO
OLIWA EXTRAVERGINE RONCI puszka 1L

Producent: Azienda Agraria Ronci SS, Bevagna (Umbria)

Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki, świeżego karczocha, migdała i cykorii; przyjemnie pikantny, gorzkawy i harmonijny

Zapach: intensywne i świeże roślinne nuty dzikich ziół, karczocha i cykorii

Kolor: zielony ze złotymi odcieniami

Zastosowanie:

Polecana dla każdego, kto lubi równowagę świeżych roślinnych zapachów i smaków. Wzbogaca smak zup kremowych, warzywnych i zielonych mieszanych sałat. Podkreśla smak dań zarówno mięsnych jak i rybnych.  Można używać jej wszechstronnie, do wszelkich dań wymagających dodatku oliwy, zarówno na surowo jak i do smażenia.

Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny

Zbiory: październik – listopad

Kampania oliwna: 2021

Gatunek: Frantoio, Leccino, Moraiolo

Kwasowość: 0,22%

Polifenole: 426 mg/kg

Położenie gajów: 300 – 500 m n.p.m

 

 

115.00 
Dodaj do koszyka

 

A Ty jak przyrządzasz cukinię? Zapraszam do podzielenia się swoimi opiniami w komentarzach!

Masz do mnie jakieś pytanie? Napisz do mnie - kliknij tutaj!

PARMIGIANA MOICH CZYTELNICZEK

Cieszę się bardzo, że przepis na parmigianę z okrągłej cukinii zainspirował moje czytelniczki 🙂 Oto one:

 

Marta jest autorką bloga http://swojepodroze.pl/. Na jej blogu znajdziecie wartościowe informacje o podróżach i ich organizowaniu,

a także artykuły o gotowaniu, książkach i wielu pasjach Marty. 

SEKRETY PARMIGIANY Z CUKINII

Małgorzata jest autorką 2 blogów:

Pierwszy to Tygiel Myśli: http://tygielmysli.pl/na którym Małgorzata dzieli się przemyśleniami o muzyce, kulinariach i życiu.

Drugi blog to http://nianiapowiedziala.pl/, który jest poświęcony jej pracy jako niani Guwerniani. 

SEKRETY PARMIGIANY Z CUKINII

 

POBIERZ PREZENT - proste przepisy jak używać oliwy do chleba

ZAPISZ SIĘ NA OLIWKOWY LIST!

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.

Podążaj Oliwa do chleba:

Ostatnie wpisy