SEKRETY PARMIGIANY Z CUKINII - Oliwa do chleba

SEKRETY PARMIGIANY Z CUKINII

with 9 komentarzy

 

SEKRETY PARMIGIANY Z CUKINII

 

CHCESZ POZNAĆ SEKRETY DANIA Z CUKINII W PRZEPISIE PROSTO Z WŁOSKIEGO BLOGA?

Czym jest parmigiana? Parmigiana to znane włoskie danie z grillowanych lub smażonych plastrów bakłażana.

Układa się je warstwami, przekłada serem,  sosem pomidorowym i zapieka w piekarniku. Jest wiele odmian parmigiany z bakłażana, w zależności od regionu Włoch.

Jednakże, chciałabym opowiedzieć o prostym przepisie na parmigianę z okrągłej cukinii typu Nizza. Cukinia bowiem też świetnie nadaje się na to danie ze względu na smak i konsystencję.

Często można spotkać ją we włoskich przepisach jako zamiennik bakłażana.

 

SKĄD POCHODZI PRZEPIS?

Przepis pochodzi od Emanueli, autorki bloga „Gusto il giusto”. Emanuela kocha tradycyjną i autentyczną  kuchnię swojej babci. Wybiera właściwe i zdrowe składniki, by nadać życia swoim potrawom. 

Najchętniej wybiera produkty sezonowe, kierując się mottem z Szekspira:  

"Nie pragnę bardziej róży na Boże Narodzenie, niż śniegu w maju. Lubię, gdy każda rzecz dojrzewa, gdy przyjdzie jej pora."

Emanuela jest też autorką przepisu na zupę z soczewicy, który znajdziecie na moim blogu. Kliknij tutaj

Autorem zdjęć na blogu gustoilgiusto.it jest mąż Emanueli, Danilo. 

 

ODDAJĘ GŁOS EMANUELI:

„Parmigiana z cukinii, którą wam proponuję, jest jednym z moich ulubionych dań. Przyjemnie się ją gotuje, uwalnia wspaniały zapach, jest prosta i prawdziwa a przede wszystkim zawsze smaczna.

Świetna jest zimą - dopiero co wyciągnięta z gorącego piekarnika, spektakularna w ciepłe letnie wieczory, gdy już ostygnie. Jest ponadczasowa i pasuje o każdej porze roku. „

Parmigiana z cukinii może być sporządzona z każdej jej odmiany. Wybrałam tę okrągłą typu Nizza, bo pięknie się prezentuje. Poza tym, jedna cukinia to porcja dla jednej osoby, spójrzcie na zdjęcia. Wybór innej odmiany nie wpłynie znacząco na smak dania ale na jego wygląd i sposób podania .”

PRZEPIS NA PARMIGIANĘ Z CUKINII NIZZA

Stopień trudności:  łatwa

Czas przyrządzania:  grillowanie cukinii ok. 10 minut + 30 minut w temperaturze 180°

Ilość – dla 3 osób

SKŁADNIKI:

3 okrągłe cukinie

200 g przecieru pomidorowego – „passaty”,  przepis na PASSATĘ znajdziesz TUTAJ

150 g sera, można użyć edamskiego dobrej jakości, auricchio, dobrze odciśniętej mozzarelli

oregano i tymianek, sól

By przygotować parmigianę, kroję cukinię w dość grube plastry. Grilluję je ostrożnie, by się nie przypaliły.  Używam do tego patelni grillowej lub piekarnika. W miseczce obok, przygotowuję passatę, dodaję oregano i tymianek oraz sól.

Nalewam łyżkę passaty na dno brytfanki, na to plaster cukinii, łyżka pomidorów i plaster sera. Kontynuuję układanie warstw aż do ostatniego plastra cukinii i polewam strumyczkiem oliwy extravergine.

Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180° na 30 minut. Po tym czasie, wyjmuję z piekarnika, daję jej ostygnąć  5 minut i podaję.

Ja bardzo lubię cukinię. Jest świetnym warzywem, daje duże możliwości wykorzystania. Najbardziej lubię cukinię pokrojoną w kostkę,

podduszoną krótko z czosnkiem na oliwie extravergine Terre Rosse i przyprawioną świeżym rozmarynem lub zieloną pietruszką. Łagodność cukinii sprawia,

że aromat oliwy Terre Rosse jest bardziej wyrazisty. Rozmaryn lub pietruszka zaś wzbogacają całość śródziemnomorską nutą.

Boisz się smażenia na oliwie? Przeczytaj mój artykuł o tym, jak smażenie na oliwie extravergine wpływa na zawartość polifenoli w warzywach.

 

Jeśli masz ochotę poczuć smak prawdziwej, aromatycznej włoskiej zdrowej oliwy, zapraszam Cię do SKLEPU. 

Brak
oliwa extravergine Terre Rosse Bio niefiltrowana
OLIWA EXTRAVERGINE TERRE ROSSE 2020 BIO 500 ml

OLIWA EXTRAVERGINE TERRE ROSSE

NIEFILTROWANA

EDYCJA LIMITOWANA Z KAMPANII OLIWNEJ 2020

 

Producent: Mario Ciampetti Azienda Agraria HISPELLUM, Spello (Umbria)

Smak: intensywny aromat zielonego owocu oliwki, świeżo skoszonej trawy i zielonego karczocha, na podniebieniu gorzkawy, pikantny i szczypiący

Zapach: intensywny, ziołowy, świeżo skoszonej trawy

Kolor: zielony-żółty ze złotymi refleksami;

OLIWA JEST MĘTNA, W SPOSÓB NATURALNY ZMIENIA KOLOR Z BIEGIEM CZASU

Zastosowanie: do dań soczystych o zdecydowanym smaku i mocnej strukturze – bruschetty, mięsa z grilla, zup z warzyw fasolowych, dań z fasoli i makaronu, duszonego szpinaku z czosnkiem, grzybów z grilla a także dań słodkawych, jak zupy z ziemniakami, porem i cebulą.  Doskonała do świeżego lub podpieczonego chleba, natartego ząbkiem czosnku , lekko posolonego. Jest bardzo wydajna.

Zalety: zawiera kwasy Omega-9, Omega-6 i Omega-3 o działaniu przeciwmiażdżycowym, przeciwnowotworowym i podnoszącym odporność.

Ma wysoką zawartość polifenoli, które są przeciwutleniaczami (antyoksydantami), mają właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i antynowotworowe.

Pochodzi z gajów uprawianych metodą biodynamiczną, ekologiczną, bez użycia pestycydów i sztucznych nawozów.

Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny

Zbiory: od połowy października do początku grudnia

Kampania oliwna: 2020

Gatunek: 100% moraiolo

Położenie gajów: 400 – 800 m n.p.m

Kwasowość: 0,37%

 

 

.

68.00 
Czytaj dalej
Brak
oliwa niefiltrowana terre rosse bio
OLIWA EXTRAVERGINE TERRE ROSSE 2020 BIO 250 ml

OLIWA EXTRAVERGINE TERRE ROSSE

NIEFILTROWANA

EDYCJA LIMITOWANA Z KAMPANII OLIWNEJ 2020

 

Producent: Mario Ciampetti Azienda Agraria HISPELLUM, Spello (Umbria)

Smak: intensywny aromat zielonego owocu oliwki, świeżo skoszonej trawy i zielonego karczocha, na podniebieniu gorzkawy, pikantny i szczypiący

Zapach: intensywny, ziołowy, świeżo skoszonej trawy

Kolor: zielony-żółty ze złotymi refleksami;

OLIWA JEST MĘTNA, W SPOSÓB NATURALNY ZMIENIA KOLOR Z BIEGIEM CZASU

Zastosowanie: do dań soczystych o zdecydowanym smaku i mocnej strukturze – bruschetty, mięsa z grilla, zup z warzyw fasolowych, dań z fasoli i makaronu, duszonego szpinaku z czosnkiem, grzybów z grilla a także dań słodkawych, jak zupy z ziemniakami, porem i cebulą.  Doskonała do świeżego lub podpieczonego chleba, natartego ząbkiem czosnku , lekko posolonego. Jest bardzo wydajna.

Zalety: zawiera kwasy Omega-9, Omega-6 i Omega-3 o działaniu przeciwmiażdżycowym, przeciwnowotworowym i podnoszącym odporność.

Ma wysoką zawartość polifenoli, które są przeciwutleniaczami (antyoksydantami), mają właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i antynowotworowe.

Pochodzi z gajów uprawianych metodą biodynamiczną, ekologiczną, bez użycia pestycydów i sztucznych nawozów.

Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny

Zbiory: od połowy października do początku grudnia

Kampania oliwna: 2020

Gatunek: 100% moraiolo

Położenie gajów: 400 – 800 m n.p.m

Kwasowość: 0,37%

 

 

.

37.00 
Czytaj dalej
OLIWA EXTRAVERGINE RONCI MONOCULTIVAR
OLIWA EXTRAVERGINE RONCI FRANTOIO 500 ML

Producent: Azienda Agraria Ronci SS, Bevagna (Umbria)

Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki, świeżego migdała, surowego karczocha. Na podniebieniu wyczuwa się zdecydowaną pikantność i gorzkość, lecz jest ona przyjemna i zrównoważona.

Zapach: intensywny i świeży, roślinne nuty ziół i świeżo skoszonej trawy

wyrafinowana, uwodzi spójnością z nutami zapachowymi.

Kolor: zielony ze złotymi odcieniami

Zastosowanie:

Polecana do przyprawiania dań o zrównoważonym smaku, którym dodaje osobowości bez dominowania naturalnego smaku potrawy. Wskazana do białych mięs, ryb z grilla, przeróżnych sałat i sałatek oraz warzyw gotowanych i grillowanych. Świetna do bruschetty i focacci oraz lekkich sosów do makaronu.

Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny

Zbiory: październik – listopad

Kampania oliwna: 2020

Gatunek: Frantoio

Kwasowość: 0,23%

Polifenole: 503 mg/kg

Położenie gajów: 300 – 500 m n.p.m

68.00 
Dodaj do koszyka

 

A Ty jak przyrządzasz cukinię? Zapraszam do podzielenia się swoimi opiniami w komentarzach!

Masz do mnie jakieś pytanie? Napisz do mnie - kliknij tutaj!

PARMIGIANA MOICH CZYTELNICZEK

Cieszę się bardzo, że przepis na parmigianę z okrągłej cukinii zainspirował moje czytelniczki 🙂 Oto one:

 

Marta jest autorką bloga http://swojepodroze.pl/. Na jej blogu znajdziecie wartościowe informacje o podróżach i ich organizowaniu,

a także artykuły o gotowaniu, książkach i wielu pasjach Marty. 

SEKRETY PARMIGIANY Z CUKINII

Małgorzata jest autorką 2 blogów:

Pierwszy to Tygiel Myśli: http://tygielmysli.pl/na którym Małgorzata dzieli się przemyśleniami o muzyce, kulinariach i życiu.

Drugi blog to http://nianiapowiedziala.pl/, który jest poświęcony jej pracy jako niani Guwerniani. 

SEKRETY PARMIGIANY Z CUKINII

 

POBIERZ PREZENT - proste przepisy jak używać oliwy do chleba

ZAPISZ SIĘ NA OLIWKOWY LIST!

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.

Podążaj Oliwa do chleba:

Ostatnie wpisy