Certyfikat DOP, co to znaczy?
Jakie ma znaczenie dla konsumenta Certyfikat DOP na włoskich produktach?
DOP to skrót od Denominazione di Origine Protetta, czyli Chroniona Nazwa Pochodzenia.
To marka produktu żywnościowego ustanowiona przez Unię Europejską w 1992 roku. Powstała, by chronić i promować wyjątkowość, jakość oraz niepowtarzalność lokalnych produktów a także wspierać producentów w walce z ich podrabianiem.
Jest przyznawana produktom, których nazwa odwołuje się do miejsca pochodzenia na przykład regionu, krainy geograficznej czy miasta. Podlegają one szczegółowym procedurom gwarantującym, że faktycznie powstały na ściśle określonym terytorium, w powiązaniu z warunkami historycznym, kulturowymi, klimatycznymi oraz tradycjami rolniczymi miejsca wymienionego w nazwie.
Przykłady znanych produktów z marką DOP: szynka parmeńska, czyli Prosciutto di Parma DOP, sery: owczy Pecorino Romano DOP, parmezan Parmigiano Reggiano DOP czy Gorgonzola DOP.
Czy wiesz, co oznacza DOP UMBRIA na butelce oliwy?
W wypadku oliwy z oliwek, we Włoszech są 42 okręgi DOP i każdy nosi nazwę związaną z terytorium na którym dana oliwa jest produkowana.
Na przykład: DOP Garda (tereny wokół jeziora Garda), DOP Riviera Ligure (prowincje Imperia, Savona, Genova, La Spezia w regionie Liguria), Chianti Classico DOP (kraina geograficzna Chianti, Siena, Florencja w regionie Toskania).
Jeśli chodzi o Umbrię, okręg DOP Umbria jest podzielony na 5 podokręgów ze względu na wielowiekową tradycję uprawy oliwek, wiele lokalnych odmian i bogatą kulturę kulinarną. Te podokręgi to:
Colli Assisi Spoleto, Colli Martiani, Colli Amerini, Colli del Trasimeno, Colli Orvietani.
W wypadku oliwy Extra Vergine Suatoni, mamy oznaczenie DOP Umbria Colli Amerini.
PROCEDURY ZWIĄZANE Z CERTYFIKACJĄ DOP OLIWY Z OLIWEK
Wszystkie etapy są określone ustawami, kontrolowane przez Konsorcjum DOP, państwowe służby leśne i rolne, sanitarne i ochrony produktów. Najważniejsze punkty procedury:
- Oliwki, z których wytłoczona jest oliwa, rosną wyłącznie na szczegółowo określonym terenie (określenie gmin, miast. prowincji), o którym jest mowa w nazwie. Jest to kontrolowane w ciągu całego roku, a szczególnie podczas zbiorów, dostaw, tłoczenia przez odpowiednie służby
- Odmiana oliwek jest określona, typowa i tradycyjnie uprawiana na danym terenie. Muszą być zachowane proporcje odmian zgodne z ustawą
Na przykład, by oliwa otrzymała certyfikat DOP Umbria Colii Amerini musi zawierać następujące odmiany oliwek:
Moraiolo więcej lub równe 15%, Frantoio i/lub Leccino i/lub Rajo mniej lub równe 85% oraz 10% innej odmiany.
- Oliwa musi spełniać warunki organoleptyczne. Ich analiza zwana „Panel Test” dotyczy: koloru, smaku, zapachu, kwasowości, nadtlenków, absorpcji światła ultrafioletowego, zawartości kwasu oleinowego i polifenoli.
- Ilość oliwy, na którą producent uzyskał certyfikat DOP jest zmierzona przez Konsorcjum a zbiornik jest zaplombowany. Każda butelka oliwy ma oddzielną banderolę zamawianą w Konsorcjum. Poprzez numer na banderoli można sprawdzić, kto był producentem.Konsorcjum kontroluje i porównuje ilość oliwy wyprodukowanej i sprzedanej, zapobiegając w ten sposób oszustwom i podrabianiu towaru.
5 POWODÓW DLA KTÓRYCH WARTO KUPOWAĆ OLIWĘ Z OLIWEK Z CERTYFIKATEM DOP
1. Ścisły system identyfikalności produktu.
2. Bezpieczeństwo dla konsumenta poprzez: zastosowanie wyjątkowego planu kontroli całego procesu produkcji, analiz jakościowych, organoleptycznych i chemicznych.
3. Produkcja, wyhodowanie, przetworzenie i pakowanie w miejscu pochodzenia. Produkt nie może być homologowany poza określonym miejscem produkcji.
4. Związek produktu z miejscem produkcji a więc jego kulturą, zapachami, smakami i tradycją kulinarną. Gwarantuje to niepowtarzalność smaku i jakości.
5.Pełni ważną rolę w utrzymaniu różnorodności biologicznej terenu dzięki wykorzystaniu lokalnych odmian oliwek.
Bibliografia:
Consorzio di Tutela DOP UMBRIA http://oliodopumbria.it/la-dop/
Dop Gli oli a denominazione di origine proterra, Federdop, http://www.federdopolio.com/
Luigi Caricato, Atlante degli oli italiani, Mondadori
OlioOfficina http://www.olioofficina.it/saperi/economia/l-olivicoltura-dop-in-italia.htm