ZUPA Z ZIELONEGO GROSZKU Z PIWEM

with 2 komentarze

ZUPA Z ZIELONEGO GROSZKU Z PIWEM

Jak poradzić sobie z nadchodzącym nadmiarem sezonowych warzyw? Znalazłam włoski przepis na niebanalną kremową zupę z zielonego, świeżego groszku z piwem. Zupa ta cieszy oko soczystą zielenią.. Dodatek ciemnego piwa i przyprawienie jej oliwą przed podaniem, dodaje jej wyjątkowych cech. Jest przy tym naprawdę prosta do wykonania.

Co zrobić by zupa krem z groszku nie była nudna? 

Znalazłam prosty i oryginalny przepis na wykorzystanie świeżego groszku na włoskim blogu gustosaidea.it . Autorką bloga jest Virginia Familiari, rodowita Neapolitanka, doskonała kucharka, freelanserka, dziennikarka i fotograf. Mottem jej bloga jest „Praktyczne gotowanie ze szczyptą  tradycji i fantazji".

Inspiracją do zrobienia tej zupy o pięknym kolorze była góra świeżego groszku przyniesiona z ogrodu przez  jej tatę.

"Łatwo się ją przyrządza,  jest daniem zawiesistym solidnym gęstym i jednocześnie wyrafinowanym. Świetnie smakuje z chrupiącym grzaneczkami z chleba, których struktura kontrastuje  z kremową i gładką konsystencją kremu."

Virginia przygotowała tę potrawę używając ekologicznej oliwy extra vergine Terre Rosse DOP z Azienda Agraria Hispellum ze Spello.  Używa jej od kilku lat, bardzo ceni jej smak i często publikuje na blogu potrawy z jej użyciem.

Składniki dla 4 osób:

250 g świeżego groszku

1 młoda cebulka

2 gałązki selera

100 g boczku pokrojonego w kostkę

100 ml ciemnego piwa

1 łyżka oliwy Extra vergine Terre Rosse na osobę

Pieprz, sól do smaku

Listki tymianku do smaku

Przygotowanie:

W dużym garnku zagotować wodę, ok. 400 ml i trzymać ją na ogniu. Bardzo gorąca przyda się potem do przyrządzania zupy.

Posiekać drobno młodą cebulkę i gałązki selera.  W dużym, szerokim rondlu lekko podsmażyć  posiekane warzywa na oliwie Extra vergine Terre Rosse z dodatkiem boczku pokrojonego w kosteczkę przez kilka minut.

Dorzucić na patelnię wyłuskany i opłukany groszek. Należy chwilę smażyć by groszek utracił płyny osuszył się z płynów.  Dodać ciemne piwo i gotować  by się wchłonęło i odparowało.

Do gotujących się warzyw dodawać powoli gorącą wodę.

Należy gotować ok 20 minut, dopóki groszek nie zmięknie.  Całość zmiksować blenderem, dodając łyżkę wody, jeśli trzeba.

Po zmiksowaniu, gęstą i aromatyczną zupę można podawać. Przyprawiamy ją oliwą extra vergine Terre Rosse, listkami świeżego tymianku i grzankami z chleba. Smak zupy kremu jest jeszcze przyjemniejszy z  użyciem oliwy, bo nie tłumi ona smaku składników lecz  łagodnie im towarzyszy. Smacznego!

 

Dalej Oliwa do chleba:

Ostatnie wpisy