ZUPA Z ZIELONEGO GROSZKU Z PIWEM
Jak poradzić sobie z nadchodzącym nadmiarem sezonowych warzyw? Znalazłam włoski przepis na niebanalną kremową zupę z zielonego, świeżego groszku z piwem. Zupa ta cieszy oko soczystą zielenią.. Dodatek ciemnego piwa i przyprawienie jej oliwą przed podaniem, dodaje jej wyjątkowych cech. Jest przy tym naprawdę prosta do wykonania.
Co zrobić by zupa krem z groszku nie była nudna?
Znalazłam prosty i oryginalny przepis na wykorzystanie świeżego groszku na włoskim blogu gustosaidea.it . Autorką bloga jest Virginia Familiari, rodowita Neapolitanka, doskonała kucharka, freelanserka, dziennikarka i fotograf. Mottem jej bloga jest „Praktyczne gotowanie ze szczyptą tradycji i fantazji".
Inspiracją do zrobienia tej zupy o pięknym kolorze była góra świeżego groszku przyniesiona z ogrodu przez jej tatę.
"Łatwo się ją przyrządza, jest daniem zawiesistym solidnym gęstym i jednocześnie wyrafinowanym. Świetnie smakuje z chrupiącym grzaneczkami z chleba, których struktura kontrastuje z kremową i gładką konsystencją kremu."
Virginia przygotowała tę potrawę używając ekologicznej oliwy extra vergine Terre Rosse DOP z Azienda Agraria Hispellum ze Spello. Używa jej od kilku lat, bardzo ceni jej smak i często publikuje na blogu potrawy z jej użyciem.
Składniki dla 4 osób:
250 g świeżego groszku
1 młoda cebulka
2 gałązki selera
100 g boczku pokrojonego w kostkę
100 ml ciemnego piwa
1 łyżka oliwy Extra vergine Terre Rosse na osobę
Pieprz, sól do smaku
Listki tymianku do smaku
Przygotowanie:
W dużym garnku zagotować wodę, ok. 400 ml i trzymać ją na ogniu. Bardzo gorąca przyda się potem do przyrządzania zupy.
Posiekać drobno młodą cebulkę i gałązki selera. W dużym, szerokim rondlu lekko podsmażyć posiekane warzywa na oliwie Extra vergine Terre Rosse z dodatkiem boczku pokrojonego w kosteczkę przez kilka minut.
Dorzucić na patelnię wyłuskany i opłukany groszek. Należy chwilę smażyć by groszek utracił płyny osuszył się z płynów. Dodać ciemne piwo i gotować by się wchłonęło i odparowało.
Do gotujących się warzyw dodawać powoli gorącą wodę.
Należy gotować ok 20 minut, dopóki groszek nie zmięknie. Całość zmiksować blenderem, dodając łyżkę wody, jeśli trzeba.
Po zmiksowaniu, gęstą i aromatyczną zupę można podawać. Przyprawiamy ją oliwą extra vergine Terre Rosse, listkami świeżego tymianku i grzankami z chleba. Smak zupy kremu jest jeszcze przyjemniejszy z użyciem oliwy, bo nie tłumi ona smaku składników lecz łagodnie im towarzyszy. Smacznego!