POMIDORY CONFIT PRZEPIS Z WŁOCH

with 2 komentarze

POMIDORY CONFIT PRZEPIS Z WŁOCH

Pomidory confit to cudowny, aromatyczny przysmak kuchni śródziemnomorskiej. Mają intensywny smak, który przywodzi na myśl zapachy gorącego lata Przygotowanie ich nie jest trudne. Mogą stanowić osobną przekąską lub dodatek do potraw. mają skoncentrowany smak włoskiego lata.

Przepis na POMIDORY CONFIT pochodzi z bloga Virgini Familiari, neapolitańskiej dziennikarki i blogerki kulinarnej, twórczyni bloga „La Gustosa Idea”. Virginia Familiari jest rodowitą Neapolitanką, doskonałą kucharką, freelanserką, dziennikarką i fotografem. Mottem jej bloga jest „Praktyczne gotowanie ze szczyptą  tradycji i fantazji". 

„Często przygotowuję pomidorki confit, ponieważ używam ich do makaronu a także do nadziewania słonych tart i bruschetty. Jeśli chcę je dłużej przechowywać, wkładam do słoika i zalewam obficie oliwą. Choć prawdę mówiąc najczęściej zużywam wszystkie od razu.”

Virginia od wielu lat używa w swojej kuchni ekologicznej oliwy extravergine Terre Rosse. Bardzo ceni jej smak i często publikuje na blogu potrawy z jej użyciem.

 

POMIDORY CONFIT - CO TO OZNACZA?

Termin „confit” pochodzi z języka francuskiego. Dotyczy powolnej obróbki termicznej produktów z użyciem tłuszczu. Stosuje się go w odniesieniu do mięs, np. confit z kaczki czy gęsi, ale też do konserwowania warzyw.

W tym wypadku – pieczemy posypane przyprawami (solą, cukrem i oregano) i skropione oliwą pomidory w niskiej temperaturze.

Potrzebujemy niewielkich pomidorów, okrągłych lub lekko podłużnych. Mogą być to odmiany cherry, śliwkowe, małe lima. Ważne jest, by były mięsiste oraz podobnej wielkości, bo wtedy wszystkie są gotowe w tym samym czasie.

JAK PRZYRZĄDZIĆ POMIDORY CONFIT?

SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB

Drobne pomidorki 800 g

Suszone oregano, sól i drobny cukier (1:1), może być trzcinowy

Oliwa extravergine Terre Rosse

 

PRZYRZĄDZENIE

Pomidorki pokrajać na pół i pozostawić kilka minut na sitku, by odsączyć płyn. Ułożyć na blasze na papierze do pieczenia skórką do dołu. Skropić je oliwą i posypać cukrem, solą i oregano.

Blachę należy wstawić do nagrzanego do temperatury 160⁰C piekarnika  bez obiegu powietrza i piec przez godzinę. Nie powinny być spieczone lecz wysuszone i skarmelizowane.

Należy zachować czujność i sprawdzać je co jakiś czas. Jeśli są większe, mogą potrzebować dłuższego pieczenia.

Po wyjęciu z piekarnika wystudzić i zajadać.

Przyrządzone w ten sposób pomidorki świetnie smakują:

  • na świeżym chlebie posmarowanym białym serkiem i listkami rukoli lub pietruszki
  • na bruskettcie same lub z dodatkiem czosnku, oliwek czy kaparów
  • dodane do sałaty,  do makaronu lub pizzy.

Dodatek suszonego oregano to klasyka włoskiej kuchni, ale warto eksperymentować:

- z suszonym tymiankiem, czarnym pieprzem, płatkami czosnku dodanymi w połowie pieczenia.

Jeśli zalewamy je oliwą, można dodać czosnek, kilka liści świeżej bazylii lub ostrą paprykę.

 

Buon appetito!

 

Inne przepisy Virginii Famigliari znajdziecie tutaj:

ZUPA Z ZIELONEGO GROSZKU Z PIWEM

AROMATYCZNE ZIEMNIAKI WE WŁOSKIM STYLU

Proste, zdrowe przepisy inspirowane kuchnią włoską czekają na Ciebie TUTAJ

Dalej Oliwa do chleba:

Ostatnie wpisy