PIECZONA CIECIERZYCA PO WŁOSKU

with Brak komentarzy

PIECZONA CIECIERZYCA PO WŁOSKU

 

Pieczona ciecierzyca po włosku, wg przepisu z poczytnego neapolitańskiego bloga, to rewelacyjna chrupiąca i niebanalna przekąska.

Jest prosta do wykonania: wystarczy mieć ugotowaną ciecierzycę, dobrą oliwę, piekarnik i odrobinę wyobraźni.

Ciecierzyca, (cieciorka, groch włoski) świetnie łączy się z oliwą, czosnkiem, ziołami i korzennymi przyprawami. Można z niej zrobić bardziej skomplikowane dania jak, jak kotlety, zupy, pasztety, placki (słynne falafele). Bardzo popularny stał się hummus i dodawanie ciecierzycy do sałatek.

Nic dziwnego, ciecierzyca jest zdrowa, bogata w białko,  kwas foliowy, potas i błonnik.

 

Ceci, czyli ciecierzyca/cieciorka po włosku, jest rozpowszechniona w kuchni Italii od stuleci. Stosuje się ją do sosów do makaronu, zawiesistych prostych, tradycyjnych zup, sałatek.

Przepis na pieczoną ciecierzycę znalazłam na zaprzyjaźnionym blogu neapolitańskiej dziennikarki i blogerki kulinarnej, Virginii Familiari.

Virgini Familiari, jest twórczynąi bloga „La Gustosa Idea”, doskonałą kucharką, freelanserką, dziennikarką i fotografem. Mottem jej bloga jest „Praktyczne gotowanie ze szczyptą  tradycji i fantazji". 

Virginia od wielu lat używa w swojej kuchni ekologicznej oliwy extravergine Terre Rosse. Bardzo ceni jej smak i często publikuje na blogu potrawy z jej użyciem.

Pieczona ciecierzyca po włosku, czyli z oliwą i ziołami w piekarniku, to zdrowa „pogryzajka”, zamiast tłustych orzeszków czy czipsów.

 

 

SKŁADNIKI

Składniki dla 4-6 osób:

Ciecierzyca gotowana, może być z puszki – 200g

Oliwa extravergine 2-3 łyżki

Świeży rozmaryn

Papryka słodka lub ostra (ja zwykle używam obu w tej samej ilości)

Oregano suszone

Sól

 

SPOSÓB WYKONANIA

Do miski wlać oliwę i rozmieszać w niej przyprawy: słodką i ostrą paprykę oraz posiekane igiełki świeżego rozmarynu.

Ciecierzycę należy dobrze odsączyć i dokładnie osuszyć na ręczniku papierowym.

Dodać ciecierzycę do oliwy, starannie wymieszać, by dobrze pokryła się przyprawami. Można zostawić na kilka minut, by nasiąknęła aromatami przypraw.

Piec na papierze do pieczenia, równomiernie rozłożoną na blasze, w temperaturze 200⁰C przez ok. 20 minut. Najlepiej sprawdza się grzanie góra-dół, bez obiegu powietrza.

Co jakiś czas ciecierzycę delikatnie przełożyć  łopatką by się równomiernie upiekła. Warto spróbować w trakcie pieczenia i ocenić, czy odpowiada nam stopień chrupkości.

Po upieczeniu wsypać do miseczki, dodać oregano i sól, wymieszać. Można podawać od razu.

 

JAK PODAWAĆ PIECZONĄ CIECIERZYCĘ?

  • na ciepło, spontanicznie zaraz po wyjęciu z piekarnika  gdy lekko wystygnie
  • na zimno z przyprawami  jak słone orzeszki czy czipsy
  • z dodatkiem posiekanych świeżych ziół: pietruszki, bazylii, kolendry, tymianku, mięty
  • jako chrupiący dodatek do zielonej sałaty lub kremowej zupy np. z ziemniaków czy dyni
  • można modyfikować smak ciecierzycy ziołami i przyprawami korzennymi, np. kuminem, curry, cynamonem czy pieprzem.

Wyobraźnia podpowie Wam pewnie masę połączeń, które pokochacie.

Pod koniec pieczenia dorzucam czasami garść pestek słonecznika lub dyni, mieszam delikatnie z ciecierzycą.

 

ZALETY

Ciecierzyca i oliwa z oliwek to doskonałe, naturalne i klasyczne połączenie w kuchni śródziemnomorskiej i bliskowschodniej.

  • Pieczona ciecierzyca idealnie pasuje do białego wina i zimnego piwa, umili oglądanie filmu czy czytanie książki.
  • Daje nieskończone możliwości łatwej modyfikacji i eksperymentowania. 
  • Można stworzyć coś oryginalnego i aromatycznego: zdrową alternatywę dla gotowych, powtarzalnych przekąsek.
  • Jeśli nie zjemy jej od razu, przyda się jako chrupiący dodatek do sałatki lub kremowej zupy.
  • Można ją upiec nawet w obecności niespodziewanych gości, bo bardzo apetycznie pachnie podczas pieczenia.

Buon appetito!

 

Pieczesz ciecierzycę w piekarniku? Podziel się śmiało w komentarzach poniżej!

 

Inne przepisy Virginii Famigliari znajdziecie tutaj:

ZUPA Z ZIELONEGO GROSZKU Z PIWEM

AROMATYCZNE ZIEMNIAKI WE WŁOSKIM STYLU

POMIDORY CONFIT PRZEPIS Z WŁOCH

Link do włoskiej wersji przepisu: http://www.lagustosaidea.it/ceci-tostati-speziati/

Proste, zdrowe przepisy inspirowane kuchnią włoską czekają na Ciebie TUTAJ

 

Dalej Oliwa do chleba:

Ostatnie wpisy