SOS WINEGRET W 3 KROKACH
JAK ZROBIĆ DOBRY SOS WINEGRET?
Sałata z sosem winegret jest moim ukochanym daniem i mogłabym je jeść nawet 2 razy dziennie.
Pisząc „sałatę” mam na myśli zielone liście różnych odmian: masłową, rzymską, radicchio, roszponkę, rukolę, endywię, rollo, dębolistną, lodową… z pewnością nie wymieniłam wszystkich.
Do sałaty można dodać inne składniki: cebulę, ser, ogórki, pomidory, paprykę, oliwki, orzechy. Ważne, by nie zabić smaku i struktury delikatnych liści nadmierną ilością dodatków.
Dobre przyprawienie sałaty jest ważne. Sos powinien mieć dobrze zbalansowane proporcje i podkreślać smak sałaty a nie stłumić go i zdominować.
Z czego się składa sos winegret?
Sosem bazowym do sałaty jest sos winegret (jest wiele pisowni tego słowa, ja stosuję najczęściej spotykane).
Podstawowym składnikami są oliwa i ocet oraz odrobina soli i cukru lub musztardy. Stąd też nazwa sosu, po francusku „vinaigre” oznacza ocet.
W poszukiwaniach najlepszego klasycznego przepisu towarzyszyło mi uczucie zgubienia, bo jest dużo różnych porad, które głównie różnią się proporcjami zastosowanych podstawowych składników, czyli octu i oliwy.
Na przykład, spotkałam się z proporcjami 1:1, co według mnie tworzy zbyt kwaśna kompozycję. Podstawowym celem zaś jest osiągnięcie równowagi smaków.
Omówię poniżej 2 warianty sosu do sałaty, które stosuję sama.
WARIANT 1
Ja stosuję proporcje 4 do 1, czyli 4 miarki oliwy + 1 miarka octu lub soku z cytryny
Podstawowe składniki:
- oliwa extravergine
- ocet winny, jabłkowy lub sok z cytryny.
- musztarda, czosnek, poszatkowana drobno szalotka - dla nadania ostrości
- szczypta soli i cukru (lub miodu)
WYKONANIE
Krok 1 – rozpuszczenie soli i cukru w occie lub soku z cytryny
Krok 2 – dodanie pozostałych składników, np. musztardy, posiekanych lub suszonych ziół, cebulki, zmiażdżonego czosnku i dokładnie wymieszanie
Krok 3 – dodanie oliwy i dokładne wymieszanie, by składniki się połączyły i powstała emulsja
Do mieszania stosuję małą trzepaczkę do piany. Gdy robię większą ilość sosu, używam po prostu słoika ze szczelną nakrętką. Wykonuję kolejno 3 podane wyżej kroki a słoik używam jak shaker 😉
Sos dodajemy do sałaty bezpośrednio przed podaniem, mieszamy delikatnie, by nie połamać liści ale zdecydowanie, by dobrze przyprawić całą zawartość miski.
ZASTOSOWANIE DO SURÓWEK
Jeśli używam sosu do surówki z kapustą, dodaję do niego mniej soli a kapustę solę ok. 2 godziny przed podaniem, by zmiękła. Gdy zmięknie, dodaję sos wg przepisy powyżej, wzbogacony o posiekany koperek i zieloną pietruszkę.
Do sosu można też dodać trochę soku ze świeżo wyciśniętej pomarańczy, świetnie smakuje do surówki z marchewki i selera.
WARIANT 2
W tym wariancie stosuję ocet balsamiczny z Modeny zamiast winnego.
Ocet, który stosuję to Aceto Balsamico IGP starzony lub ekologiczny firmy AFC1919. Oba są naturalnie gęste i bardzo aromatyczne, dlatego dodaję go bardzo niewiele w stosunku do ilości oliwy. Na dużą łyżkę oliwy wystarcza dosłownie kilka dużych kropli octu balsamicznego.
Krok 1 – rozpuszczenie soli w occie lub odrobinie soku z cytryny. Nie dodaję cukru, bo nie ma takiej potrzeby
Krok 2 – dodanie pozostałych składników. Gdy używam octu balsamicznego, nie dodaję musztardy, żeby nie zepsuć smaku octu. Zioła też należy dodawać ostrożnie.
Dodatek niewielkiej ilości ostrego czosnku podbija nuty słodyczy i kwasowości w occie.
Krok 3 - dodanie oliwy i dokładne wymieszanie, by składniki się połączyły i powstała emulsja.
Sosy winegret możemy jeszcze wykorzystać:
- do gotowanych warzyw: fasolki, brokuła, kalafiora
- do gotowanej na parze ryby , warto wtedy dodać do sosu posiekane kapary
- do sałatek na bazie makaronu i ryżu
- wykorzystać jako sos do maczania świeżych, surowych warzyw pokrojonych w słupki.
Najważniejsze jest jednak, by mieć dużo radości z robienia sosu a kwestię proporcji traktować kreatywnie. Co przez to rozumiem?
Jeśli nie będziemy się precyzyjnie trzymali proporcji z przepisu, nie stanie się nic złego. Warto dużo próbować i znaleźć taką kompozycję,
która nam najbardziej odpowiada. Nie bójcie się eksperymentowania!
A czy Ty chętnie jadasz sałatę z sosem winegret? Masz swoje sposoby na niego? Chętnie się dowiem, zapraszam do komentowania poniżej
Jeśli nie jesteś pewna, czym jest właściwie ocet balsamiczny, poczytaj o tym w zakładce Ocet Balsamiczny. Znajdziesz tam informacje, jak się go produkuje, do czego używa i jakie są jego właściwości odżywcze.