SAŁATA Z MELONEM MOJA ULUBIONA

with 21 komentarzy

SAŁATA Z MELONEM

Melon jest wspaniałym i zdrowym owocem, który daje dużo możliwości prostego i twórczego wykorzystania. 

Można go jeść po prostu samego, obranego ze skórki i pozbawionego nasion. Latem, gdy go schłodzimy, jest bardzo orzeźwiający i gasi pragnienie.

WYKORZYSTANIE MELONA

Wykorzystuje się go do ciast i deserów, czasem też przetworów.

Mnie jednak bardziej interesuje użycie go w daniach słonych, na przystawkę lub do sałaty. Włoska klasyczna przystawka to melon z surową szynką (prosciutto crudo). Melon świetnie się sprawdza

w sałatach i sałatkach, z aromatycznymi serami i dodatkiem octu balsamicznego.

Jego owocowy, charakterystyczny smak kojarzy mi się z ciepłym, letnim wieczorem spędzonym na świeżym powietrzu.

ZALETY ZDROWOTNE MELONA

Jest bardzo zdrowy jest źródłem witamin A i C a także przeciwutleniaczy. Dzięki tym składnikom: wpływa dobrze na stan skóry, spowalnia proces starzenia, wspomaga układ odpornościowy. Ma też działanie przeciwzapalne.

JAK WYBIERAĆ MELONA? 

Gdy wybieram melona, sprawdzam, czy ma zdrową skórę, czy nie ma miejsc rozmiękłych lub pleśni. Nie może być też zbyt twardy, bo oznacza to, że jest niedojrzały. Ale przede wszystkim kieruję się zapachem. Dobry melon musi być pachnący!  Wybieranie melona trwa zawsze dość długo, bo je oglądam, obmacuję, obwąchuję…  Jeśli macie jakieś swoje sposoby na wybór dobrego melona, piszcie w komentarzach, chętnie się dowiem!

SAŁATA I MELON

Sałatę uwielbiam, jadam jej dużo i to bardzo mnie inspiruje do kulinarnych poszukiwań.

Melon wspaniale się sprawdza w połączeniach słodko-wytrawnych. Bardzo uatrakcyjnia i wzbogaca sałatki.  Dodany do sałaty,  nadaje jej lekkości i letniego, tropikalnego aromatu.

Moje ulubione odmiany to Cantalupe i Galia.

Podaję poniżej moje 2 sprawdzone przepisy na sałatę z melonem i dodatkami. Zachęcam do własnych poszukiwań i eksperymentów!

SAŁATA Z MELONEM I SZYNKĄ

Składniki:

  • melon obrany ze skóry i pozbawiony pestek, najlepiej 2 rodzaje
  • mieszanka zielonych, delikatnych sałat: masłowej, dębolistnej, rollo
  • liście świeżej bazylii
  • surowa szynka długo dojrzewająca: prosciutto crudo, szwarcwaldzka, jamon serrano
  • świeże figi

SAŁATA Z MELONEM I SEREM Z NIEBIESKĄ PLEŚNIĄ

Składniki:

  • melon obrany ze skóry i pozbawiony pestek, najlepiej 2 rodzaje
  • sałata rzymska – ma mocniejszą strukturę i silniejszy smak, dlatego najlepiej się nadaje do tej kompozycji
  • intensywny ser z niebieską pleśnią np. gorgonzola, roquefort, danish blue
  • gruszka
  • winogrona
  • rzodkiewka

JAK PRZYPRAWIAM SAŁATĘ Z MELONEM?

Należy pamiętać, że podstawą tych sałatek jest melon i sałata a dodatki mają być tylko aromatycznymi akcentami, użytymi dla podkreślenia smaku melona.

Sałatki te przyprawiam sosem winegret z sokiem z cytryny a dodatkowo skrapiam Octem Balsamicznym z Modeny IGP lub kremem balsamicznym.

Przepis na sos winegret w 3 krokach znajdziesz tutaj: KLIKNIJ

Aromatyczną włoską oliwę i prawdziwy, gęsty ocet balsamiczny możesz znaleźć w moim sklepie: KLIKNIJ

Istnieje wiele pomysłów na użycie melona w sałatkach. Te, które opisałam są sprawdzone i moje ulubione.

Będzie mi miło, gdy podzielisz się swoją opinią w komentarzach poniżej 🙂

 

Podąrzaj Oliwa do chleba:

Ostatnie wpisy