ZASKAKUJĄCE CARPACCIO Z DYNI

with 11 komentarzy

ZASKAKUJĄCE CARPACCIO Z DYNI

Czemu carpaccio z dyni jest zaskakujące? Wiele osób kojarzy dynię z ciepłymi potrawami, na przykład z rozgrzewającą zupą lub marynatami. Surową dynię raczej rzadko się jada, a można z niej zrobić smaczne i nieoczywiste potrawy. Na przykład carpaccio.

CZYM JEST CARPACCIO?

Czym jest “carpaccio”? Klasyczne Carpaccio to cieniutkie plastry surowej polędwicy wołowej, podawane z płatkami parmezanu i rukolą, przyprawione lekko oliwą i sokiem z cytryny. Spotyka się też carpaccio z surowej ryby: łososia, tuńczyka, halibuta. Coraz popularniejsze staje się carpaccio z warzyw, np. z buraków, kalafiora.

Danie to przypisuje się Giuseppe Ciprianiemu, właścicielowi i szefowi kuchni słynnego Harry’s Bar w Wenecji.

Pewnego dnia w 1950 roku przygotował je dla swojej przyjaciółki, contessy Amalii Nani Mecenigo. Contessa była na ścisłej diecie, nie mogła jeść gotowanego mięsa. Giuseppe Cipriani, komponując danie, inspirował się kolorami obrazów weneckiego malarza Vittore Carpaccio, którego wystawa odbywała się wtedy w Pałacu Dożów.

Czasami w restauracjach występują dania, które mają ułożone składniki w charakterystyczny "wachlarzyk" i nazywane są "carpaccio". Nazwa jest nadużywana do dań nie mających nic wspólnego z tym właściwym, surowym i z niewielką ilością składników.

CARPACCIO Z DYNI

Carpaccio z dyni to bardzo prosta i smaczna przystawka. Jej piękny kolor sprawia, że atrakcyjnie prezentuje się na stole. Podstawowa wersja, bez przypraw ziołowych daje pole do kulinarnej wyobraźni nieskończone możliwości własnego przyprawienia dostosowania do swoich upodobań.

SKŁADNIKI

Surowa dynia ok. 500 g po obraniu

2-3 duże ząbki czosnku

Ok. 200 ml zalewy z octu jabłkowego lub winnego, soku z cytryny i oliwy w równych proporcjach

Szczypta soli i cukru

Czarny pieprz

ZALEWA

Przed dodaniem oliwy rozpuszczamy w soku z cytryny lub occie,  szczyptę soli i cukru, by wzbogacić smak. Do sporządzenia zalewy możemy użyć octu jabłkowego lub winnego. Jeśli używamy octu jabłkowego, mieszamy równe ilości octu, soku z cytryny i oliwy. Gdy używamy octu winnego, dodajemy go mniej.

MARYNOWANIE

Dynię obieramy ze skóry, usuwamy wewnętrzną warstwę z pestkami i kroimy na cienkie plastry. Używamy do tego ostrego noża lub narzędzia do krojenia warzyw na paski. Można tez użyć nożyka do obierania warzyw.

Pokrojoną dynię układami warstwami wraz z pociętym na plasterki czosnkiem, w płaskim naczyniu i zalewamy mieszaniną octu, soku z cytryny i oliwy. Wygodnie jest użyć szklane naczynie do zapiekania. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny. Dynia może się macerować nawet dobę.

Po wyjęciu z lodówki usuwamy zalewę i sprawdzamy smak. Jeśli uznamy, że dynia jest zbyt kwaśna, można ja opłukać pod wodą i wytrzeć ręcznikiem papierowym.

PRZYPRAWIANIE

Gdy dynia uzyska temperaturę pokojową, układamy na półmisku i przyprawiamy oliwą extravergine. Następnie posypujemy uprażonymi na suchej patelni  orzeszkami piniowymi i pestkami dyni. Ja podczas prażenia dosypuję trochę ostrej papryki.

INNE WERSJE PRZYPRAWIENIA

- kawałki fety + listki pietruszki + krem balsamiczny

- uprażone orzeszki laskowe lub migdały, ziarna słonecznika

- plasterki długo dojrzewającej szynki

- dla dodania ostrości – pokruszone peperoncino (można dodać do zalewy)

- ser kozi, płatki parmezanu, ser bursztyn

- można do zalewy dodać, prócz czosnku, świeży tymianek, oregano lub rozmaryn

- zalewa: pół na pół sok z cytryny i pomarańczy lub ananasa, dynia zyska wtedy owocowy aromat

Czy jadasz surową dynię? Jeśli podzielisz się swoimi opiniami w komentarzach, będzie mi miło 🙂

Aromatyczną włoską oliwę i prawdziwy, gęsty ocet balsamiczny możesz znaleźć w moim sklepie: SKLEP

Brak
oliwa extravergine Terre Rosse Bio niefiltrowana
OLIWA EXTRAVERGINE TERRE ROSSE 2020 BIO 500 ml

 

Producent: Mario Ciampetti Azienda Agraria HISPELLUM, Spello (Umbria)

Smak: intensywny aromat zielonego owocu oliwki, świeżo skoszonej trawy i zielonego karczocha, na podniebieniu gorzkawy, pikantny i szczypiący

Zapach: intensywny, ziołowy, świeżo skoszonej trawy

Kolor: zielony-żółty ze złotymi refleksami;

 

Zastosowanie: do dań soczystych o zdecydowanym smaku i mocnej strukturze – bruschetty, mięsa z grilla, zup z warzyw fasolowych, dań z fasoli i makaronu, duszonego szpinaku z czosnkiem, grzybów z grilla a także dań słodkawych, jak zupy z ziemniakami, porem i cebulą.  Doskonała do świeżego lub podpieczonego chleba, natartego ząbkiem czosnku , lekko posolonego. Jest bardzo wydajna.

Zalety: zawiera kwasy Omega-9, Omega-6 i Omega-3 o działaniu przeciwmiażdżycowym, przeciwnowotworowym i podnoszącym odporność.

Ma wysoką zawartość polifenoli, które są przeciwutleniaczami (antyoksydantami), mają właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i antynowotworowe.

Pochodzi z gajów uprawianych metodą biodynamiczną, ekologiczną, bez użycia pestycydów i sztucznych nawozów.

Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny

Zbiory: od połowy października do początku grudnia

Kampania oliwna: 2020

Gatunek: 100% moraiolo

Położenie gajów: 400 – 800 m n.p.m

Kwasowość: 0,37%

 

 

.

68.00 
Czytaj dalej
Brak
oliwa niefiltrowana terre rosse bio
OLIWA EXTRAVERGINE TERRE ROSSE 2020 BIO 250 ml

 

Producent: Mario Ciampetti Azienda Agraria HISPELLUM, Spello (Umbria)

Smak: intensywny aromat zielonego owocu oliwki, świeżo skoszonej trawy i zielonego karczocha, na podniebieniu gorzkawy, pikantny i szczypiący

Zapach: intensywny, ziołowy, świeżo skoszonej trawy

Kolor: zielony-żółty ze złotymi refleksami;

 

Zastosowanie: do dań soczystych o zdecydowanym smaku i mocnej strukturze – bruschetty, mięsa z grilla, zup z warzyw fasolowych, dań z fasoli i makaronu, duszonego szpinaku z czosnkiem, grzybów z grilla a także dań słodkawych, jak zupy z ziemniakami, porem i cebulą.  Doskonała do świeżego lub podpieczonego chleba, natartego ząbkiem czosnku , lekko posolonego. Jest bardzo wydajna.

Zalety: zawiera kwasy Omega-9, Omega-6 i Omega-3 o działaniu przeciwmiażdżycowym, przeciwnowotworowym i podnoszącym odporność.

Ma wysoką zawartość polifenoli, które są przeciwutleniaczami (antyoksydantami), mają właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i antynowotworowe.

Pochodzi z gajów uprawianych metodą biodynamiczną, ekologiczną, bez użycia pestycydów i sztucznych nawozów.

Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny

Zbiory: od połowy października do początku grudnia

Kampania oliwna: 2020

Gatunek: 100% moraiolo

Położenie gajów: 400 – 800 m n.p.m

Kwasowość: 0,37%

 

 

.

37.00 
Czytaj dalej
Brak
OLIWA EXTRAVERGINE RONCI MONOCULTIVAR
OLIWA EXTRAVERGINE RONCI FRANTOIO 500 ML

Producent: Azienda Agraria Ronci SS, Bevagna (Umbria)

Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki, świeżego migdała, surowego karczocha. Na podniebieniu wyczuwa się zdecydowaną pikantność i gorzkość, lecz jest ona przyjemna i zrównoważona.

Zapach: intensywny i świeży, roślinne nuty ziół i świeżo skoszonej trawy

wyrafinowana, uwodzi spójnością z nutami zapachowymi.

Kolor: zielony ze złotymi odcieniami

Zastosowanie:

Polecana do przyprawiania dań o zrównoważonym smaku, którym dodaje osobowości bez dominowania naturalnego smaku potrawy. Wskazana do białych mięs, ryb z grilla, przeróżnych sałat i sałatek oraz warzyw gotowanych i grillowanych. Świetna do bruschetty i focacci oraz lekkich sosów do makaronu.

Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny

Zbiory: październik – listopad

Kampania oliwna: 2020

Gatunek: Frantoio

Kwasowość: 0,23%

Polifenole: 503 mg/kg

Położenie gajów: 300 – 500 m n.p.m

68.00 
Czytaj dalej
krem balsamiczny z modeny figa
KREM BALSAMICZNY Z MODENY FIGA

Krem balsamiczny z Modeny FIGA

Producent: Acf1919

Skład: skoncentrowany moszcz winny, Ocet Balsamiczny z Modeny IGP 35% (ocet winny, moszcz z winogron gotowany), sok figowy (5%), skrobia kukurydziana modyfikowana, naturalne aromaty

Zawiera siarczyny

Pojemność: 180g

 

NIE ZAWIERA KARMELU, glutenu, konserwantów

 

 

19.00 
Dodaj do koszyka
krem Balsamiczny z Modeny Kakao
KREM BALSAMICZNY Z MODENY KAKAO

Krem balsamiczny z Modeny KAKAO

Producent: Acf1919

Skład: skoncentrowany moszcz winny, Ocet Balsamiczny z Modeny IGP 35% (ocet winny,

skoncentrowany moszcz z winogron),

skrobia kukurydziana modyfikowana, masa kakaowa (3%), naturalny ekstrakt kakaowy.

Zawiera siarczyny

Pojemność: 180g

 

NIE ZAWIERA KARMELU, glutenu, konserwantów

 

 

19.00 
Dodaj do koszyka
Brak
krem balsamiczny z modeny klasyczny
KREM BALSAMICZNY Z MODENY KLASYCZNY

Krem balsamiczny z Modeny Klasyczny

Producent: Acf1919

Skład:skoncentrowany moszcz winny, Ocet Balsamiczny z Modeny IGP 35% (ocet winny, moszcz z winogron gotowany), skrobia kukurydziana modyfikowana

Zawiera siarczyny

Pojemność: 180 g

NIE ZAWIERA KARMELU

 

19.00 
Czytaj dalej
Brak
krem balsamiczny z modeny lambrusco
KREM BALSAMICZNY Z MODENY LAMBRUSCO

Krem balsamiczny z Modeny Lambrusco

Producent: Acf1919

Skład:skoncentrowany moszcz winny z winogron lambrusco (61%), ocet z wina lambrusco, syrop glukozowo-fruktozowy, wino Lambrusco, skrobia kukurydziana modyfikowana

Zawiera siarczyny

Pojemność: 180g

NIE ZAWIERA KARMELU

19.00 
Czytaj dalej
Brak
krem balsamiczny z modeny owoce leśne
KREM BALSAMICZNY Z MODENY OWOCE LEŚNE

Krem balsamiczny z Modeny OWOCE LEŚNE

Producent: Acf1919

Skład: skoncentrowany moszcz winny, Ocet Balsamiczny z Modeny IGP 35% (ocet winny, moszcz z winogron gotowany), sok z owoców leśnych (5%), skrobia kukurydziana modyfikowana, naturalne aromaty

Zawiera siarczyny

Pojemność: 180g

 

NIE ZAWIERA KARMELU, glutenu, konserwantów

 

 

19.00 
Czytaj dalej
ocet balsamiczny z modeny dop
OCET BALSAMICZNY Z MODENY DOP 25 LAT

Ocet Balsamiczny z Modeny DOP Extravecchio

WYSYŁKA GRATIS

Producent: Acf1919

Skład: moszcz winny gotowany

Zawiera siarczyny

Najlepiej spożyć przed: 2029

Pojemność: 100 ml

Przechowywać w temperaturze pokojowej

Zastosowanie:

Ocet Balsamiczny z Modeny Dop Tradycyjny Extravecchio to drogocenny eliksir dojrzewający ponad 25 lat w drewnianych beczkach w specjalnych warunkach klimatycznych.

Wystarczy 1 kropla tego gęstego octu o intensywnym lecz przyjemnie zrównoważonym słodko-kwaśno aromacie, by przeistoczyć zwykłe danie w wykwintną doskonałość.

495.00 
Dodaj do koszyka
Ocet balsamiczny z Modeny IGP Ekologiczny
OCET BALSAMICZNY Z MODENY IGP EKOLOGICZNY

„Terre Verdi”  Balsamiczny z Modeny IGP Ekologiczny

Producent: Acf1919

Skład: moszcz winny gotowany ekologiczny,  ocet winny ekologiczny

Zawiera siarczyny

Kwasowość: 6%

Gęstość:  1,32 g/ml

Pojemność: 250 ml

Przechowywać w temperaturze pokojowej

 

Certyfikat Ekologiczny

98.00 
Dodaj do koszyka
OCET BALSAMICZNY Z MODENY IGP starzony
OCET BALSAMICZNY Z MODENY IGP STARZONY

„Terre Alte” Invecchiato Ocet Balsamiczny z Modeny IGP Starzony

Producent: Acf1919

Skład: moszcz winny gotowany, ocet winny

Zawiera siarczyny

Kwasowość: 6%

Gęstość:  1,35 g/ml

Pojemność: 250 ml

Przechowywać w temperaturze pokojowej

 

105.00 
Dodaj do koszyka
ocet balsamiczny z modeny IGP starzony słodko-winny bogaty aromat
OCET BALSAMICZNY Z MODENY TERRE PIANE

„Terre Piane” Ocet Balsamiczny z Modeny IGP Starzony

Producent: Acf1919

Skład: moszcz winny gotowany, ocet winny;

Zawiera siarczyny

Kwasowość: 6%

Gęstość:  1,15 g/ml

Pojemność: 250 ml

Przechowywać w temperaturze pokojowej

 

58.00 
Dodaj do koszyka
OCET WINNY SANGIOVESE STARZONY
OCET WINNY SANGIOVESE STARZONY

l’ELEGANTE” OCET WINNY SANGIOVESE STARZONY

Ocet winny jednoodmianowy z winogron Sangiovese

Producent: Acf1919

Skład: wino z winogron Sangiovese

Zawiera siarczyny

Kwasowość: 7%

Pojemność: 250 ml

Przechowywać w temperaturze pokojowej

 

33.00 
Dodaj do koszyka
PRZYPRAWA BALSAMICZNA Z MODENY BIAŁA
PRZYPRAWA BALSAMICZNA Z MODENY BIAŁA
  • PRZYPRAWA BALSAMICZNA „IL CONDIMENTO DI MODENA BIANCO”

Producent: ACF1919

Skład: skoncentrowany moszcz z winogron, ocet winny, zawiera siarczyny

Gęstość: 1,30 g/ml

Pojemność: 250 ml

Najlepiej spożyć przed: 30.06.2022

ZASTOSOWANIE: Gęsta, przeźroczysta przyprawa o harmonijnym słodko-kwaśnym aromacie, to idealny dodatek do sałaty, pomidorów, ogórków a także białego mięsa i ryb

 

 

48.00 
Dodaj do koszyka
pudełko na prezent eko
PUDEŁKO NA PREZENT

PUDEŁKO NA PREZENT

Klasycznie proste, sztywne pudełko z karbowanej 4-warstwowej tektury z uchwytem.

Wymiary: wys. 30 cm x 6 cm x 6 cm.

 

ZASTOSOWANIE

Pudełko ma naturalny szaro-brązowy kolor, dzięki czemu doskonale pasuje jako opakowanie prezentowe do produktów spożywczych, ekologicznych, na przykład eleganckich butelek z oliwą czy octem balsamicznym.

Dzięki prostocie kształtu i ładnej żłobkowanej fakturze, świetnie prezentuje się bez dekoracji.

Może być też być dowolnie stylizowane dekoracyjnym zawieszkami czy wstążkami, w zależności od okazji.

 

 

7.00 
Dodaj do koszyka

Jeśli masz jakieś pytania czy uwagi, pisz śmiało: KONTAKT

Podążaj Oliwa do chleba:

Ostatnie wpisy