WYJĄTKOWA OLIWA EXTRAVERGINE TERRE ROSSE
Gdy posmakowałam po raz pierwszy oliwę extravergine Terre Rosse, wiedziałam na pewno, że jest wyjątkowa. Jej smak i aromat przywodził na myśl zapach letniej, rozgrzanej słońcem łąki.
Pojechałam do Spello, by poznać osobiście jej producentów: Annę Supińską i Mario Ciampetti, właścicieli Gospodarstwa Rolnego Hispellum. Chciałam bardzo zobaczyć ich gaje i cały proces produkcji.
Pojechałam po raz pierwszy w kwietniu 2015 do Spello. Oczarowały mnie kwitnące gaje oliwne, spokój i cisza w nich panująca, niesamowity zapach rozgrzanej słońcem trawy.
Drugi raz pojechałam w lipcu, by zobaczyć jak wyglądają dojrzewające oliwki gatunku moraiolo. Lato było suche i gorące, trawy w gajach podsuszone i żółtawe. Natomiast owoce oliwki intensywnie zielone, błyszczące.
Trzeci raz pojechałam w październiku, bo zależało mi bardzo, żeby zobaczyć na własne oczy, jak wyglądają zbiory. Udało mi się zobaczyć dokładnie cały proces. Posmakowałam świeżo wytłoczoną oliwę. Ma intensywny, zielony kolor i cudowny zapach.
Mario Ciampetti i Anna Supińska sami uprawiają gaje oliwne, sami zbierają oliwki, tłoczą we własnej tłoczni, przechowują i butelkują swoją oliwę. Oliwa jest przechowywana w stalowych zbiornikach pod warstwą azotu i butelkowana dopiero na zamówienie.
Gaje oliwne zajmują ponad 50 hektarów i są położone na wysokości 400-800 m n.p.m. Drzewka oliwne w niektórych gajach mają ponad 600-800 lat i nadal owocują. Były sadzone przez zakony Benedyktynów i Klarysek od XII wieku.
Hispellum jest certyfikowanym gospodarstwem ekologicznym i organicznym. Gaje nawożone są ekologicznym obornikiem i wytłoczynami oliwek. Do oprysków owadobójczych używa się miedzianu. Dla wspomagania równowagi w ekosystemie, gaje są obsadzane żywopłotami z roślin autochtonicznych, które przyciągają ptactwo i owady.
Przekonałam się, że doskonałość wytwarzanego produktu i szacunek dla środowiska, jest w Gospodarstwie Hispellum najważniejszą wartością.
Anna i Mario są dumni ze swojej oliwy. Ciężko pracują, z pasja i oddaniem, cały rok by stworzyć doskonały produkt. Fakt, że ich oliwa jest produktem wyjątkowym jest dla nich ogromną satysfakcją.