WYJĄTKOWA OLIWA TERRE ROSSE

with Brak komentarzy

WYJĄTKOWA OLIWA EXTRAVERGINE TERRE ROSSE

Gdy posmakowałam po raz pierwszy oliwę extravergine Terre Rosse, wiedziałam na pewno, że jest wyjątkowa. Jej smak i aromat przywodził na myśl zapach letniej, rozgrzanej słońcem łąki.

Pojechałam do Spello, by poznać osobiście jej producentów: Annę Supińską i Mario Ciampetti, właścicieli Gospodarstwa Rolnego Hispellum. Chciałam bardzo zobaczyć ich gaje i cały proces produkcji.

Pojechałam po raz pierwszy w kwietniu 2015 do Spello. Oczarowały mnie kwitnące gaje oliwne, spokój i cisza w nich panująca, niesamowity zapach rozgrzanej słońcem trawy.

Drugi raz pojechałam w lipcu, by zobaczyć jak wyglądają dojrzewające oliwki gatunku moraiolo. Lato było suche i gorące, trawy w gajach podsuszone i żółtawe. Natomiast owoce oliwki intensywnie zielone, błyszczące.

Trzeci raz pojechałam w październiku, bo zależało mi bardzo, żeby zobaczyć na własne oczy, jak wyglądają zbiory. Udało mi się zobaczyć dokładnie cały proces. Posmakowałam świeżo wytłoczoną oliwę. Ma intensywny, zielony kolor i cudowny zapach.

Mario Ciampetti i Anna Supińska sami uprawiają gaje oliwne, sami zbierają oliwki, tłoczą we własnej tłoczni, przechowują i butelkują swoją oliwę. Oliwa jest przechowywana w stalowych zbiornikach pod warstwą azotu i butelkowana dopiero na zamówienie.

Gaje oliwne zajmują ponad 50 hektarów i są położone na wysokości 400-800 m n.p.m. Drzewka oliwne w niektórych gajach mają ponad 600-800 lat i nadal owocują. Były sadzone przez zakony Benedyktynów i Klarysek od XII wieku.

Hispellum jest certyfikowanym gospodarstwem ekologicznym i organicznym. Gaje nawożone są ekologicznym obornikiem i wytłoczynami oliwek. Do oprysków owadobójczych używa się miedzianu. Dla wspomagania równowagi w ekosystemie, gaje są obsadzane żywopłotami z roślin autochtonicznych, które przyciągają ptactwo i owady.

Przekonałam się, że doskonałość wytwarzanego produktu i szacunek dla środowiska, jest w Gospodarstwie Hispellum najważniejszą wartością.

Anna i Mario są dumni ze swojej oliwy. Ciężko pracują, z pasja i oddaniem, cały rok by stworzyć doskonały produkt. Fakt, że ich oliwa jest produktem wyjątkowym jest dla nich ogromną satysfakcją.

 

 

 

Jeśli chcesz poczuć na podniebieniu smak aromatycznej, prawdziwej oliwy, zapraszam Cię do SKLEPU

Podążaj Oliwa do chleba:

Ostatnie wpisy