WŁOSKA ZUPA Z DYNI I CIECIERZYCY - Oliwa do chleba

WŁOSKA ZUPA Z DYNI I CIECIERZYCY

with 10 komentarzy

WŁOSKA ZUPA Z DYNI I CIECIERZYCY

Włoska zupa z dyni i ciecierzycy jest bardzo prosta.

Trafiłam na ten przepis czytając włoski miesięcznik kulinarny „La Cucina Italiana” kilka lat temu. Od tej chwili,  gdy pojawia się dynia,  od razu gości w mojej kuchni.

Zupa ta ma ścisły związek z jesienią a jej pochodzenie wiąże się ze Dniem Wszystkich Świętych. Od początku średniowiecza w  Święto Zmarłych rozdawano biednym ciecierzycę, dlatego potrawy z tego warzywa wiążą się z tym okresem. Z czasem do zawiesistych zup zaczęto dodawać też dynię.

Przepis jest niezwykle prosty i jego podstawowa wersja daje możliwości przyprawiana i modyfikacji smaku zupy wg własnych upodobań.

SKŁADNIKI PODSTAWOWE I SPONTANICZNE

Nie podaję dokładnej ilości wagowej, ponieważ, prawdę mówiąc, robię ją trochę „na oko”. W gotowaniu liczy się  przyjemność i spontaniczność, nie zawsze jest konieczne trzymanie się ściśle ilości składników. Ważne jest zrobić podstawową, bazową wersję a potem zaszaleć z różnymi dodatkami.

Składniki podstawowe

Dla 1 osoby stosuję ok. 1 szklanki dyni, 1 szklanki ciecierzycy, ½ szklanki cebuli i ząbek czosnku.

Ilość dodanego bulionu też zależy od tego, jaka konsystencja zupy najbardziej nam odpowiada. Ja najbardziej lubię gęste i zawiesiste.

Jestem alergiczką i nie używam gotowych kostek bulionowych. Bulion warzywny do zupy czy risotto gotuję sama. Składniki, których używam do zrobienia wywaru to czosnek, cebula, liść laurowy, korzeń pietruszki, kawałek dyni, gałązka rozmarynu, kilka ziaren kolorowego pieprzu.

 

PRZYGOTOWANIE ZUPY:

  • Ugotowaną ciecierzycę wrzucamy na patelnię i dusimy na oliwie z cebulą, czosnkiem i dynią pokrojoną w kosteczkę.
  • Po kilku minutach dodajemy bulion warzywny i gotujemy dopóki dynia nie zmięknie.
  • Połowę zupy miksujemy, następnie łączymy obie części.
  • Przyprawiamy strumyczkiem świeżej oliwy i podajemy z podpieczonym chlebem natartym czosnkiem. Świetnie pasuje zwykły ciemny chleb razowy!

Składniki i dodatki spontaniczne

- różne rodzaje fasoli: Jaś, borlotti, czerwoną, czarną; soczewicę

- posiekaną w drobną kostkę paprykę, cukinię, pora

- posiekaną pietruszkę, rozmaryn, majeranek, liście szałwii

- prażone nasiona dyni, słonecznika, płatki migdałów

- strumyczek oliwy z oliwek lub oleju z nasion dyni

- utarty parmezan lub inny twardy, dojrzały ser

- ciecierzyca pieczona w piekarniku z oliwą i ostrymi przyprawami; przepis na Pieczoną soczewicę po włosku znajdziesz tutaj KLIK

-strumyczek oliwy aromatyzowanej, na przykład Peperoncino doda charakteru i pikantności.

 

Jeśli też robisz zupę z dyni, jestem ciekawa Twojego przepisu. Podziel się z nami w komentarzach 🙂

 

Próbowałaś/próbowałeś dodać odrobinę surowej, aromatycznej włoskiej oliwy do zupy? Jeśli masz ochotę poznać ten smak, odwiedź SKLEP

Masz pytania czy uwagi? Napisz w komentarzach lub bezpośrednio do mnie: KONTAKT

 

WAŻNE LINKI DLA CIEBIE

Chcesz poczuć na podniebieniu smak prawdziwej, aromatycznej włoskiej oliwy? Będzie mi miło, jeśli odwiedzisz mój SKLEP

Oryginalne, włoskie przyprawy znajdziesz tutaj: PRZYPRAWY

Proste, zdrowe przepisy inspirowane kuchnią włoską czekają na Ciebie TUTAJ

Zupa wspaniale smakuje, jeśli przyprawimy ją strużką dobrej aromatycznej oliwy, która czeka na Ciebie TUTAJ

Brak
oliwa extravergine Terre Rosse Bio niefiltrowana
OLIWA EXTRAVERGINE TERRE ROSSE 2020 BIO 500 ml

OLIWA EXTRAVERGINE TERRE ROSSE

NIEFILTROWANA

EDYCJA LIMITOWANA Z KAMPANII OLIWNEJ 2020

 

Producent: Mario Ciampetti Azienda Agraria HISPELLUM, Spello (Umbria)

Smak: intensywny aromat zielonego owocu oliwki, świeżo skoszonej trawy i zielonego karczocha, na podniebieniu gorzkawy, pikantny i szczypiący

Zapach: intensywny, ziołowy, świeżo skoszonej trawy

Kolor: zielony-żółty ze złotymi refleksami;

OLIWA JEST MĘTNA, W SPOSÓB NATURALNY ZMIENIA KOLOR Z BIEGIEM CZASU

Zastosowanie: do dań soczystych o zdecydowanym smaku i mocnej strukturze – bruschetty, mięsa z grilla, zup z warzyw fasolowych, dań z fasoli i makaronu, duszonego szpinaku z czosnkiem, grzybów z grilla a także dań słodkawych, jak zupy z ziemniakami, porem i cebulą.  Doskonała do świeżego lub podpieczonego chleba, natartego ząbkiem czosnku , lekko posolonego. Jest bardzo wydajna.

Zalety: zawiera kwasy Omega-9, Omega-6 i Omega-3 o działaniu przeciwmiażdżycowym, przeciwnowotworowym i podnoszącym odporność.

Ma wysoką zawartość polifenoli, które są przeciwutleniaczami (antyoksydantami), mają właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i antynowotworowe.

Pochodzi z gajów uprawianych metodą biodynamiczną, ekologiczną, bez użycia pestycydów i sztucznych nawozów.

Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny

Zbiory: od połowy października do początku grudnia

Kampania oliwna: 2020

Gatunek: 100% moraiolo

Położenie gajów: 400 – 800 m n.p.m

Kwasowość: 0,37%

 

 

.

68.00 
Czytaj dalej
Brak
oliwa niefiltrowana terre rosse bio
OLIWA EXTRAVERGINE TERRE ROSSE 2020 BIO 250 ml

OLIWA EXTRAVERGINE TERRE ROSSE

NIEFILTROWANA

EDYCJA LIMITOWANA Z KAMPANII OLIWNEJ 2020

 

Producent: Mario Ciampetti Azienda Agraria HISPELLUM, Spello (Umbria)

Smak: intensywny aromat zielonego owocu oliwki, świeżo skoszonej trawy i zielonego karczocha, na podniebieniu gorzkawy, pikantny i szczypiący

Zapach: intensywny, ziołowy, świeżo skoszonej trawy

Kolor: zielony-żółty ze złotymi refleksami;

OLIWA JEST MĘTNA, W SPOSÓB NATURALNY ZMIENIA KOLOR Z BIEGIEM CZASU

Zastosowanie: do dań soczystych o zdecydowanym smaku i mocnej strukturze – bruschetty, mięsa z grilla, zup z warzyw fasolowych, dań z fasoli i makaronu, duszonego szpinaku z czosnkiem, grzybów z grilla a także dań słodkawych, jak zupy z ziemniakami, porem i cebulą.  Doskonała do świeżego lub podpieczonego chleba, natartego ząbkiem czosnku , lekko posolonego. Jest bardzo wydajna.

Zalety: zawiera kwasy Omega-9, Omega-6 i Omega-3 o działaniu przeciwmiażdżycowym, przeciwnowotworowym i podnoszącym odporność.

Ma wysoką zawartość polifenoli, które są przeciwutleniaczami (antyoksydantami), mają właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i antynowotworowe.

Pochodzi z gajów uprawianych metodą biodynamiczną, ekologiczną, bez użycia pestycydów i sztucznych nawozów.

Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny

Zbiory: od połowy października do początku grudnia

Kampania oliwna: 2020

Gatunek: 100% moraiolo

Położenie gajów: 400 – 800 m n.p.m

Kwasowość: 0,37%

 

 

.

37.00 
Czytaj dalej
oliwa extravergine ronci rozmarynowa
OLIWA EXTRAVERGINE RONCI ROZMARYNOWA 250 ML

Producent: Azienda Agraria Ronci SS, Bevagna (Umbria)

 

Skład:  Oliwa Extravergine Ronci odmian Frantoio, Moraiolo i Leccino aromatyzowana naturalnie rozmarynem metodą infuzji

Kolor: zielony ze złotymi odcieniami

Zastosowanie: Naturalny sposób aromatyzowania sprawia, że oliwa pachnie jak roztarte w palcach igiełki świeżo zerwanej gałązki rozmarynu.

Świetna do przyprawiania na zimno grillowanych mięs i pieczeni, ryb, grillowanych i pieczonych warzyw, zup z warzyw strączkowych. Doskonale łączy się z pieczonym chlebem w formie bruschetty czy grzanek do warzywnych zup. Wyjątkowo dobrze sprawdza się do skropienia jeszcze ciepłej focacci oraz białych serów.

 

 

 

Zbiory: październik – listopad

Kampania oliwna: 2019

Gatunek: Frantoio, Leccino, Moraiolo

Położenie gajów: 300 – 500 m n.p.m

 

 

55.00 
Dodaj do koszyka
OLIWA EXTRAVERGINE RONCI MONOCULTIVAR
OLIWA EXTRAVERGINE RONCI FRANTOIO 500 ML

Producent: Azienda Agraria Ronci SS, Bevagna (Umbria)

Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki, świeżego migdała, surowego karczocha. Na podniebieniu wyczuwa się zdecydowaną pikantność i gorzkość, lecz jest ona przyjemna i zrównoważona.

Zapach: intensywny i świeży, roślinne nuty ziół i świeżo skoszonej trawy

wyrafinowana, uwodzi spójnością z nutami zapachowymi.

Kolor: zielony ze złotymi odcieniami

Zastosowanie:

Polecana do przyprawiania dań o zrównoważonym smaku, którym dodaje osobowości bez dominowania naturalnego smaku potrawy. Wskazana do białych mięs, ryb z grilla, przeróżnych sałat i sałatek oraz warzyw gotowanych i grillowanych. Świetna do bruschetty i focacci oraz lekkich sosów do makaronu.

Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny

Zbiory: październik – listopad

Kampania oliwna: 2020

Gatunek: Frantoio

Kwasowość: 0,23%

Polifenole: 503 mg/kg

Położenie gajów: 300 – 500 m n.p.m

68.00 
Dodaj do koszyka

Masz pytania czy wątpliwości, napisz tutaj: KONTAKT

Podążaj Oliwa do chleba:

Ostatnie wpisy