WŁOSKA ZUPA Z DYNI I CIECIERZYCY

with 10 komentarzy

WŁOSKA ZUPA Z DYNI I CIECIERZYCY

Włoska zupa z dyni i ciecierzycy jest bardzo prosta.

Trafiłam na ten przepis czytając włoski miesięcznik kulinarny „La Cucina Italiana” kilka lat temu. Od tej chwili,  gdy pojawia się dynia,  od razu gości w mojej kuchni.

Zupa ta ma ścisły związek z jesienią a jej pochodzenie wiąże się ze Dniem Wszystkich Świętych. Od początku średniowiecza w  Święto Zmarłych rozdawano biednym ciecierzycę, dlatego potrawy z tego warzywa wiążą się z tym okresem. Z czasem do zawiesistych zup zaczęto dodawać też dynię.

Przepis jest niezwykle prosty i jego podstawowa wersja daje możliwości przyprawiana i modyfikacji smaku zupy wg własnych upodobań.

SKŁADNIKI PODSTAWOWE I SPONTANICZNE

Nie podaję dokładnej ilości wagowej, ponieważ, prawdę mówiąc, robię ją trochę „na oko”. W gotowaniu liczy się  przyjemność i spontaniczność, nie zawsze jest konieczne trzymanie się ściśle ilości składników. Ważne jest zrobić podstawową, bazową wersję a potem zaszaleć z różnymi dodatkami.

Składniki podstawowe

Dla 1 osoby stosuję ok. 1 szklanki dyni, 1 szklanki ciecierzycy, ½ szklanki cebuli i ząbek czosnku.

Ilość dodanego bulionu też zależy od tego, jaka konsystencja zupy najbardziej nam odpowiada. Ja najbardziej lubię gęste i zawiesiste.

Jestem alergiczką i nie używam gotowych kostek bulionowych. Bulion warzywny do zupy czy risotto gotuję sama. Składniki, których używam do zrobienia wywaru to czosnek, cebula, liść laurowy, korzeń pietruszki, kawałek dyni, gałązka rozmarynu, kilka ziaren kolorowego pieprzu.

 

PRZYGOTOWANIE ZUPY:

  • Ugotowaną ciecierzycę wrzucamy na patelnię i dusimy na oliwie z cebulą, czosnkiem i dynią pokrojoną w kosteczkę.
  • Po kilku minutach dodajemy bulion warzywny i gotujemy dopóki dynia nie zmięknie.
  • Połowę zupy miksujemy, następnie łączymy obie części.
  • Przyprawiamy strumyczkiem świeżej oliwy i podajemy z podpieczonym chlebem natartym czosnkiem. Świetnie pasuje zwykły ciemny chleb razowy!

Składniki i dodatki spontaniczne

- różne rodzaje fasoli: Jaś, borlotti, czerwoną, czarną; soczewicę

- posiekaną w drobną kostkę paprykę, cukinię, pora

- posiekaną pietruszkę, rozmaryn, majeranek, liście szałwii

- prażone nasiona dyni, słonecznika, płatki migdałów

- strumyczek oliwy z oliwek lub oleju z nasion dyni

- utarty parmezan lub inny twardy, dojrzały ser

- ciecierzyca pieczona w piekarniku z oliwą i ostrymi przyprawami; przepis na Pieczoną soczewicę po włosku znajdziesz tutaj KLIK

-strumyczek oliwy aromatyzowanej, na przykład Peperoncino doda charakteru i pikantności.

 

Jeśli też robisz zupę z dyni, jestem ciekawa Twojego przepisu. Podziel się z nami w komentarzach 🙂

 

Próbowałaś/próbowałeś dodać odrobinę surowej, aromatycznej włoskiej oliwy do zupy? Jeśli masz ochotę poznać ten smak, odwiedź SKLEP

Masz pytania czy uwagi? Napisz w komentarzach lub bezpośrednio do mnie: KONTAKT

 

WAŻNE LINKI DLA CIEBIE

Chcesz poczuć na podniebieniu smak prawdziwej, aromatycznej włoskiej oliwy? Będzie mi miło, jeśli odwiedzisz mój SKLEP

Oryginalne, włoskie przyprawy znajdziesz tutaj: PRZYPRAWY

Proste, zdrowe przepisy inspirowane kuchnią włoską czekają na Ciebie TUTAJ

Zupa wspaniale smakuje, jeśli przyprawimy ją strużką dobrej aromatycznej oliwy, która czeka na Ciebie TUTAJ

Oliwa Extravergin Suatoni Rajo monocultivar oliwadochleba.pl
OLIWA EXTRAVERGINE SUATONI RAJO MONOCULTIVAR 500 ML

Producent: Frantoio Suatoni, Amelia (Umbria)

Smak: bardzo intensywny smak zielonego owocu oliwki,

długo utrzymująca się wytrawna gorzkość z harmonijną pikantnością.

Nuty smakowe są wyjątkowo bogate, wyczuwa się cykorię, zielone jabłko, dzikie zioła.

Zapach: świeży, roślinny, kojarzący się z młodymi listeczkami botwinki, pomidorem oraz mchem ze ściółki leśnej.

Kolor: złoty z delikatnymi odcieniami zieleni

Zastosowanie:

Oliwa Rajo Monocultivar, ze względu na intensywność, przypadnie do gustu osobom lubiącym kompozycje smakowe bogate w nuty gorzkie i pikantne.

Oliwa z tej odmiany jest świetnie pasuje do przyprawiania gotowanych ziemniaków, dań z ciecierzycy, fasoli, soczewicy, kapusty oraz zup i sałatek na bazie warzyw strączkowych.

Podnosi smak pieczonych i gotowanych białych ryb. Bardzo dobrze sprawdza się jako dodatek do chleba, również ciemnego, pełnoziarnistego, żytniego na zakwasie.

 

Nagrody: Złoty Medal  Międzynarodowym Konkursie Oliw Jednoszczepowych

monocultivaroliveolil.EXPO w Mediolanie w latach 2016, 2017, 2018 i 2021

Zbiory: od połowy października do połowy listopada

Gatunek: Rajo

Kwasowość: 0,14%

Polifenole: 612 mg/kg

Położenie gajów: 400 m n.p.m.

Kampania oliwna: 2021

 

 

 

99.00 
Dodaj do koszyka
oliwa extravergine suatoni DOP
OLIWA EXTRAVERGINE SUATONI DOP 500 ML

Producent: Frantoio Suatoni, Amelia (Umbria)

Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki z nutami aromatycznych ziół, zielonego jabłka i migdała

Zapach: świeży, roślinny zapach aromatycznych dzikich ziół i rozgrzanej słońcem łąki

Kolor: złoty z delikatnymi odcieniami zieleni

Zastosowanie:

Każdy, kto lubi oliwę z charakterem, znajdzie w niej harmonijnie współistniejące, lekko pikantne i gorzkawe, nuty cykorii, zielonego jabłka.

Lekki ale wyczuwalny aromat mchu pochodzi od występującej tylko na południu Umbrii,  odmiany Rajo.

Doskonała do przyprawiania mięs grillowanych i smażonych, potraw z kaszami, zup i sałatek na bazie warzyw strączkowych, gotowanych i pieczonych białych ryb,

bruschetty, gotowanych warzyw. Stanowi świetną bazę do sosu do zielonej sałaty i surówek.

Certyfikaty: Certyfikat DOP Umbria Colli Amerini (Chroniona Nazwa Pochodzenia)

Zbiory: od połowy października do połowy listopada

Gatunek: Frantoio, Leccino, Moraiolo, Rajo

Kwasowość: 0,14%

Polifenole: 461 mg/kg

Położenie gajów: 400 m n.p.m.

Kampania oliwna: 2021

 

 

 

70.00 
Dodaj do koszyka
oliwa extravergine suatoni litr
OLIWA EXTRAVERGINE SUATONI BIO 500 ML

Producent: Frantoio Suatoni, Amelia (Umbria)

Smak: gładki i elegancki, aromat dzikiej cykorii, sałaty oraz pikantna nuta czarnego pieprzu i dojrzałego orzecha

Zapach: świeży z nutami roślinnymi dzikiej cykorii i aromatycznych ziół

Kolor: złoty z delikatnymi odcieniami zieleni

Zastosowanie:

Polecana dla każdego, kto lubi świeży łagodny roślinny smak, wzbogacony w tle przyjemną zrównoważoną pieprzowo-orzechową nutą.

Idealna do bruschetty i grzanek z warzywami, sałatek i dań z warzywami strączkowymi, sałaty, zup, białych mięs i białych ryb..

Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny

Zbiory: październik – początek listopada

Kampania oliwna: 2021

Gatunek: Frantoio, Leccino, Moraiolo, Rajo

Kwasowość: 0,22%

Polifenole: 426 mg/kg

Położenie gajów: 400 m n.p.m.

 

 

69.00 
Dodaj do koszyka
oliwa extravergine zestaw grande ronci bio
OLIWA EXTRAVERGINE ZESTAW GRANDE

KORZYSTNY CENOWO ZESTAW DLA OSÓB, KTÓRE LUBIĄ UŻYWAĆ DUŻO OLIWY

DARMOWA WYSYŁKA!

 

  • OLIWA EXTRAVERGINE BIO MORAIOLO MONOCULTIVAR 1 LITR

Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki, świeżego migdała, surowego karczocha. Na podniebieniu wyczuwa się zdecydowaną pikantność i gorzkość, lecz jest ona wyrafinowana, przyjemna i zrównoważona.

Zapach: intensywny i elegancki, miarowo uwalniający nuty roślinne świeżo skoszonej trawy i polnych ziół.

Kolor: zielony ze złotymi odcieniami

Zastosowanie:

Polecana dla osób lubiących zdecydowane smaki. Idealna do przyprawiania dań gorących, na przykład risotto,  steku z czerwonego mięsa lub zup z warzyw strączkowych oraz kremowych. Wspaniale smakuje do klasycznej bruschetty oraz nadaje charakteru prostej fokacci wyciągniętej z pieca. Doskonale przyprawia carpaccio, zieloną sałatę i warzywa.

Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny

Zbiory: listopad

Kampania oliwna: 2021

Gatunek: Moraiolo

Kwasowość: 0,28%

Polifenole: 428 mg/kg

Położenie gajów: 300 – 500 m n.p.m

  • OLIWA EXTRAVERGINE BIO BLEND 1 LITR

Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki, świeżego karczocha, migdała i cykorii; przyjemnie pikantny i harmonijny

Zapach: intensywne i świeże roślinne nuty dzikich ziół, karczocha i cykorii

Kolor: zielony ze złotymi odcieniami

Zastosowanie:

Polecana dla każdego, kto lubi równowagę świeżych roślinnych zapachów i smaków. Wzbogaca smak zup kremowych, warzywnych i zielonych mieszanych sałat. Podkreśla smak dań zarówno mięsnych jak i rybnych.  Można używać jej wszechstronnie, do wszelkich dań wymagających dodatku oliwy, zarówno na surowo jak i do smażenia.

Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny

Zbiory: październik – listopad

Kampania oliwna: 2020

Gatunek: Frantoio, Leccino, Moraiolo

Kwasowość: 0,22%

Polifenole: 426 mg/kg

 

  • OLIWA EXTRAVERGINE BIO FRANTOIO MONOCULTIVAR 1 LITR

Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki, świeżego migdała, surowego karczocha. Na podniebieniu wyczuwa się zdecydowaną pikantność i gorzkość, lecz jest ona przyjemna i zrównoważona.

Zapach: intensywny i świeży, roślinne nuty ziół i świeżo skoszonej trawy

wyrafinowana, uwodzi spójnością z nutami zapachowymi.

Kolor: zielony ze złotymi odcieniami

Zastosowanie:

Polecana do przyprawiania dań o zrównoważonym smaku, którym dodaje osobowości bez dominowania naturalnego smaku potrawy. Wskazana do białych mięs, ryb z grilla, przeróżnych sałat i sałatek oraz warzyw gotowanych i grillowanych. Świetna do bruschetty i focacci oraz lekkich sosów do makaronu.

Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny

Zbiory: październik – listopad

Kampania oliwna: 2020

Gatunek: Frantoio

Kwasowość: 0,23%

Polifenole: 503 mg/kg

Położenie gajów: 300 – 500 m n.p.m

306.00 
Dodaj do koszyka
oliwa extravergine ronci moraiolo
OLIWA EXTRAVERGINE RONCI MORAIOLO 250 ML

 

Producent: Azienda Agraria Ronci SS, Bevagna (Umbria)

Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki, świeżego migdała, surowego karczocha. Na podniebieniu wyczuwa się zdecydowaną pikantność i gorzkość, lecz jest ona wyrafinowana, przyjemna i zrównoważona.

Zapach: intensywny i elegancki, miarowo uwalniający nuty roślinne świeżo skoszonej trawy i polnych ziół.

Kolor: zielony ze złotymi odcieniami

Zastosowanie:

Polecana dla osób lubiących zdecydowane smaki. Idealna do przyprawiania dań gorących, na przykład risotto,  steku z czerwonego mięsa lub zup z warzyw strączkowych oraz kremowych. Wspaniale smakuje do klasycznej bruschetty oraz nadaje charakteru prostej fokacci wyciągniętej z pieca. Doskonale przyprawia carpaccio, zieloną sałatę i warzywa.

 

Oliwa Monocultivar Moraiolo Ronci została wyróżniona w Przewodniku Bibenda 2022.

Są w nim wymienione najlepsze we Włoszech wina, grappy, restauracje oraz oliwy z oliwek.

 

Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny

Zbiory: listopad

Gatunek: Moraiolo

Kwasowość: 0,28%

Polifenole: 428 mg/kg

Położenie gajów: 300 – 500 m n.p.m

Zbiory 2021

 

 

39.00 
Dodaj do koszyka
Brak
oliwa extravergine ronci moraiolo
OLIWA EXTRAVERGINE RONCI MORAIOLO 500 ML

Producent: Azienda Agraria Ronci SS, Bevagna (Umbria)

Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki, świeżego migdała, surowego karczocha. Na podniebieniu wyczuwa się zdecydowaną pikantność i gorzkość, lecz jest ona wyrafinowana, przyjemna i zrównoważona.

Zapach: intensywny i elegancki, miarowo uwalniający nuty roślinne świeżo skoszonej trawy i polnych ziół.

Kolor: zielony ze złotymi odcieniami

Zastosowanie:

Polecana dla osób lubiących zdecydowane smaki. Idealna do przyprawiania dań gorących, na przykład risotto,  steku z czerwonego mięsa lub zup z warzyw strączkowych oraz kremowych. Wspaniale smakuje do klasycznej bruschetty oraz nadaje charakteru prostej fokacci wyciągniętej z pieca. Doskonale przyprawia carpaccio, zieloną sałatę i warzywa.

 

Oliwa Monocultivar Moraiolo Ronci została wyróżniona w Przewodniku Bibenda 2022.

Są w nim wymienione najlepsze we Włoszech wina, grappy, restauracje oraz oliwy z oliwek.

 

Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny

Zbiory: listopad

Kampania oliwna: 2021

Gatunek: Moraiolo

Kwasowość: 0,28%

Polifenole: 428 mg/kg

Położenie gajów: 300 – 500 m n.p.m

69.00 
Czytaj dalej
OLIWA EXTRAVERGINE RONCI MONOCULTIVAR
OLIWA EXTRAVERGINE RONCI FRANTOIO 500 ML

Producent: Azienda Agraria Ronci SS, Bevagna (Umbria)

Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki, świeżego migdała, surowego karczocha. Na podniebieniu wyczuwa się zdecydowaną pikantność i gorzkość, lecz jest ona przyjemna i zrównoważona.

Zapach: intensywny i świeży, roślinne nuty ziół i świeżo skoszonej trawy

wyrafinowana, uwodzi spójnością z nutami zapachowymi.

Kolor: zielony ze złotymi odcieniami

Zastosowanie:

Polecana do przyprawiania dań o zrównoważonym smaku, którym dodaje osobowości bez dominowania naturalnego smaku potrawy. Wskazana do białych mięs, ryb z grilla, przeróżnych sałat i sałatek oraz warzyw gotowanych i grillowanych. Świetna do bruschetty i focacci oraz lekkich sosów do makaronu.

Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny

Zbiory: październik – listopad

Kampania oliwna: 2021

Gatunek: Frantoio

Kwasowość: 0,23%

Polifenole: 503 mg/kg

Położenie gajów: 300 – 500 m n.p.m

69.00 
Dodaj do koszyka
oliwa extravergine ronci bio 500 ml
OLIWA EXTRAVERGINE RONCI BIO 500 ml

Producent: Azienda Agraria Ronci SS, Bevagna (Umbria)

Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki, świeżego karczocha, migdała i cykorii; przyjemnie pikantny i harmonijny

Zapach: roślinne nuty dzikich ziół, karczocha i cykorii

Kolor: zielony ze złotymi odcieniami

Zastosowanie:

Polecana dla każdego, kto lubi równowagę świeżych roślinnych zapachów i smaków. Wzbogaca smak zup kremowych, warzywnych i zielonych mieszanych sałat. Podkreśla smak dań zarówno mięsnych jak i rybnych.  Można używać jej wszechstronnie, do wszelkich dań wymagających dodatku oliwy, zarówno na surowo jak i do smażenia.

Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny

Zbiory: październik – listopad

Kampania oliwna: 2021

Gatunek: Frantoio, Leccino, Moraiolo

Kwasowość: 0,22%

Polifenole: 426 mg/kg

Położenie gajów: 300 – 500 m n.p.m

 

 

69.00 
Dodaj do koszyka

Masz pytania czy wątpliwości, napisz tutaj: KONTAKT

Podążaj Oliwa do chleba:

Ostatnie wpisy