WŁOSKA ZUPA Z DYNI I CIECIERZYCY
Włoska zupa z dyni i ciecierzycy jest bardzo prosta.
Trafiłam na ten przepis czytając włoski miesięcznik kulinarny „La Cucina Italiana” kilka lat temu. Od tej chwili, gdy pojawia się dynia, od razu gości w mojej kuchni.
Zupa ta ma ścisły związek z jesienią a jej pochodzenie wiąże się ze Dniem Wszystkich Świętych. Od początku średniowiecza w Święto Zmarłych rozdawano biednym ciecierzycę, dlatego potrawy z tego warzywa wiążą się z tym okresem. Z czasem do zawiesistych zup zaczęto dodawać też dynię.
Przepis jest niezwykle prosty i jego podstawowa wersja daje możliwości przyprawiana i modyfikacji smaku zupy wg własnych upodobań.
SKŁADNIKI PODSTAWOWE I SPONTANICZNE
Nie podaję dokładnej ilości wagowej, ponieważ, prawdę mówiąc, robię ją trochę „na oko”. W gotowaniu liczy się przyjemność i spontaniczność, nie zawsze jest konieczne trzymanie się ściśle ilości składników. Ważne jest zrobić podstawową, bazową wersję a potem zaszaleć z różnymi dodatkami.
Składniki podstawowe
Dla 1 osoby stosuję ok. 1 szklanki dyni, 1 szklanki ciecierzycy, ½ szklanki cebuli i ząbek czosnku.
Ilość dodanego bulionu też zależy od tego, jaka konsystencja zupy najbardziej nam odpowiada. Ja najbardziej lubię gęste i zawiesiste.
Jestem alergiczką i nie używam gotowych kostek bulionowych. Bulion warzywny do zupy czy risotto gotuję sama. Składniki, których używam do zrobienia wywaru to czosnek, cebula, liść laurowy, korzeń pietruszki, kawałek dyni, gałązka rozmarynu, kilka ziaren kolorowego pieprzu.
PRZYGOTOWANIE ZUPY:
- Ugotowaną ciecierzycę wrzucamy na patelnię i dusimy na oliwie z cebulą, czosnkiem i dynią pokrojoną w kosteczkę.
- Po kilku minutach dodajemy bulion warzywny i gotujemy dopóki dynia nie zmięknie.
- Połowę zupy miksujemy, następnie łączymy obie części.
- Przyprawiamy strumyczkiem świeżej oliwy i podajemy z podpieczonym chlebem natartym czosnkiem. Świetnie pasuje zwykły ciemny chleb razowy!
Składniki i dodatki spontaniczne
- różne rodzaje fasoli: Jaś, borlotti, czerwoną, czarną; soczewicę
- posiekaną w drobną kostkę paprykę, cukinię, pora
- posiekaną pietruszkę, rozmaryn, majeranek, liście szałwii
- prażone nasiona dyni, słonecznika, płatki migdałów
- strumyczek oliwy z oliwek lub oleju z nasion dyni
- utarty parmezan lub inny twardy, dojrzały ser
- ciecierzyca pieczona w piekarniku z oliwą i ostrymi przyprawami; przepis na Pieczoną soczewicę po włosku znajdziesz tutaj KLIK
-strumyczek oliwy aromatyzowanej, na przykład Peperoncino doda charakteru i pikantności.
Jeśli też robisz zupę z dyni, jestem ciekawa Twojego przepisu. Podziel się z nami w komentarzach 🙂
Próbowałaś/próbowałeś dodać odrobinę surowej, aromatycznej włoskiej oliwy do zupy? Jeśli masz ochotę poznać ten smak, odwiedź SKLEP
Masz pytania czy uwagi? Napisz w komentarzach lub bezpośrednio do mnie: KONTAKT
WAŻNE LINKI DLA CIEBIE
Chcesz poczuć na podniebieniu smak prawdziwej, aromatycznej włoskiej oliwy? Będzie mi miło, jeśli odwiedzisz mój SKLEP
Oryginalne, włoskie przyprawy znajdziesz tutaj: PRZYPRAWY
Proste, zdrowe przepisy inspirowane kuchnią włoską czekają na Ciebie TUTAJ
Zupa wspaniale smakuje, jeśli przyprawimy ją strużką dobrej aromatycznej oliwy, która czeka na Ciebie TUTAJ
OLIWA EXTRAVERGINE RONCI MORAIOLO 250 ML
ZAPACH WŁOSKIEGO LATA W ŚWIEŻO TŁOCZONEJ OLIWIE Z KAMPANII OLIWNEJ 2022/23
Producent: Azienda Agraria Ronci SS, Bevagna (Umbria)
Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki, świeżego migdała, surowego karczocha. Na podniebieniu wyczuwa się zdecydowaną pikantność i gorzkość, lecz jest ona wyrafinowana, przyjemna i zrównoważona.
Zapach: intensywny i elegancki, miarowo uwalniający nuty roślinne świeżo skoszonej trawy i polnych ziół.
Kolor: zielony ze złotymi odcieniami
Zastosowanie:
Polecana dla osób lubiących zdecydowane smaki. Idealna do przyprawiania dań gorących, na przykład risotto, steku z czerwonego mięsa lub zup z warzyw strączkowych oraz kremowych. Wspaniale smakuje do klasycznej bruschetty oraz nadaje charakteru prostej fokacci wyciągniętej z pieca. Doskonale przyprawia carpaccio, zieloną sałatę i warzywa.
Oliwa Monocultivar Moraiolo Ronci została wyróżniona w Przewodniku Bibenda 2022.
Są w nim wymienione najlepsze we Włoszech wina, grappy, restauracje oraz oliwy z oliwek.
Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny
Zbiory: listopad
Gatunek: Moraiolo
Kwasowość: 0,28%
Polifenole: 428 mg/kg
Położenie gajów: 300 – 500 m n.p.m
Zbiory 2022
OLIWA EXTRAVERGINE RONCI MORAIOLO 500 ML
ZAPACH WŁOSKIEGO LATA W ŚWIEŻO TŁOCZONEJ OLIWIE Z KAMPANII OLIWNEJ 2022/23
Producent: Azienda Agraria Ronci SS, Bevagna (Umbria)
Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki, świeżego migdała, surowego karczocha. Na podniebieniu wyczuwa się zdecydowaną pikantność i gorzkość, lecz jest ona wyrafinowana, przyjemna i zrównoważona.
Zapach: intensywny i elegancki, miarowo uwalniający nuty roślinne świeżo skoszonej trawy i polnych ziół.
Kolor: zielony ze złotymi odcieniami
Zastosowanie:
Polecana dla osób lubiących zdecydowane smaki. Idealna do przyprawiania dań gorących, na przykład risotto, steku z czerwonego mięsa lub zup z warzyw strączkowych oraz kremowych. Wspaniale smakuje do klasycznej bruschetty oraz nadaje charakteru prostej fokacci wyciągniętej z pieca. Doskonale przyprawia carpaccio, zieloną sałatę i warzywa.
Oliwa Monocultivar Moraiolo Ronci została wyróżniona w Przewodniku Bibenda 2022.
Są w nim wymienione najlepsze we Włoszech wina, grappy, restauracje oraz oliwy z oliwek.
Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny
Zbiory: listopad
Kampania oliwna: 2022/23
Gatunek: Moraiolo
Kwasowość: 0,28%
Polifenole: 428 mg/kg
Położenie gajów: 300 – 500 m n.p.m
OLIWA EXTRAVERGINE ZESTAW TRE 3 x 500
KORZYSTNY CENOWO ZESTAW DLA OSÓB PRAGNĄCYCH POZNAĆ BOGACTWO SMAKÓW OLIW Z SERCA UMBRII
OLIWA EXTRA VERGINE Z KAMPANII OLIWNEJ 2022/23
-
OLIWA EXTRAVERGINE BIO MORAIOLO MONOCULTIVAR 500 ML
Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki, świeżego migdała, surowego karczocha. Na podniebieniu wyczuwa się zdecydowaną pikantność i gorzkość, lecz jest ona wyrafinowana, przyjemna i zrównoważona.
Zapach: intensywny i elegancki, miarowo uwalniający nuty roślinne świeżo skoszonej trawy i polnych ziół.
Kolor: zielony ze złotymi odcieniami
Zastosowanie:
Polecana dla osób lubiących zdecydowane smaki. Idealna do przyprawiania dań gorących, na przykład risotto, steku z czerwonego mięsa lub zup z warzyw strączkowych oraz kremowych. Wspaniale smakuje do klasycznej bruschetty oraz nadaje charakteru prostej fokacci wyciągniętej z pieca. Doskonale przyprawia carpaccio, zieloną sałatę i warzywa.
Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny
Zbiory: listopad
Kampania oliwna: 2022/23
Gatunek: Moraiolo
Kwasowość: 0,28%
Polifenole: 428 mg/kg
Położenie gajów: 300 – 500 m n.p.m
-
OLIWA EXTRAVERGINE BIO BLEND 500 ML
Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki, świeżego karczocha, migdała i cykorii; przyjemnie pikantny i harmonijny
Zapach: intensywne i świeże roślinne nuty dzikich ziół, karczocha i cykorii
Kolor: zielony ze złotymi odcieniami
Zastosowanie:
Polecana dla każdego, kto lubi równowagę świeżych roślinnych zapachów i smaków. Wzbogaca smak zup kremowych, warzywnych i zielonych mieszanych sałat. Podkreśla smak dań zarówno mięsnych jak i rybnych. Można używać jej wszechstronnie, do wszelkich dań wymagających dodatku oliwy, zarówno na surowo jak i do smażenia.
Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny
Zbiory: październik – listopad
Kampania oliwna: 2022/23
Gatunek: Frantoio, Leccino, Moraiolo
Kwasowość: 0,22%
Polifenole: 426 mg/kg
-
OLIWA EXTRAVERGINE BIO FRANTOIO MONOCULTIVAR 500 ML
Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki, świeżego migdała, surowego karczocha. Na podniebieniu wyczuwa się zdecydowaną pikantność i gorzkość, lecz jest ona przyjemna i zrównoważona.
Zapach: intensywny i świeży, roślinne nuty ziół i świeżo skoszonej trawy
wyrafinowana, uwodzi spójnością z nutami zapachowymi.
Kolor: zielony ze złotymi odcieniami
Zastosowanie:
Polecana do przyprawiania dań o zrównoważonym smaku, którym dodaje osobowości bez dominowania naturalnego smaku potrawy. Wskazana do białych mięs, ryb z grilla, przeróżnych sałat i sałatek oraz warzyw gotowanych i grillowanych. Świetna do bruschetty i focacci oraz lekkich sosów do makaronu.
Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny
Zbiory: październik – listopad
Kampania oliwna: 2022/23
Gatunek: Frantoio
Kwasowość: 0,23%
Polifenole: 503 mg/kg
Położenie gajów: 300 – 500 m n.p.m
OLIWA EXTRAVERGINE RONCI BIO 500 ml
OLIWA EXTRA VERGINE Z KAMPANII OLIWNEJ 2022/23 O ŁAGODNEJ PIKANTNOŚCI I LEKKIEJ GORYCZCE
Producent: Azienda Agraria Ronci SS, Bevagna (Umbria)
Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki, świeżego karczocha, migdała i cykorii; przyjemnie pikantny i harmonijny
Zapach: roślinne nuty dzikich ziół, karczocha i cykorii
Kolor: zielony ze złotymi odcieniami
Zastosowanie:
Polecana dla każdego, kto lubi równowagę świeżych roślinnych zapachów i smaków. Wzbogaca smak zup kremowych, warzywnych i zielonych mieszanych sałat. Podkreśla smak dań zarówno mięsnych jak i rybnych. Można używać jej wszechstronnie, do wszelkich dań wymagających dodatku oliwy, zarówno na surowo jak i do smażenia.
Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny
Zbiory: październik – listopad
Kampania oliwna: 2022/23
Gatunek: Frantoio, Leccino, Moraiolo
Kwasowość: 0,22%
Polifenole: 426 mg/kg
Położenie gajów: 300 – 500 m n.p.m
OLIWA EXTRAVERGINE SUATONI OLIO NUOVO
OLIO NUOVO 2022
EDYCJA LIMITOWANA
Producent: Frantoio Suatoni, Amelia (Umbria)
Smak: świeży i intensywny aromat dzikiej cykorii, zielonego karczocha z pikantną roślinną nutą surowego migdała i pieprzu
Zapach: świeżo skoszonej trawy i polnych ziół
Kolor: intensywnie zielony
Oliwa niefiltrowana, nieklarowna. Osad na dnie butelki jest zjawiskiem naturalnym.
Zmiana koloru z upływem czasu jest zjawiskiem naturalnym.
Zastosowanie:
Polecana dla każdego, kto lubi świeży, uwodzicielski zapach świeżo skoszonej trawy. Oliwa ma intensywne nuty pikantne, przyjemnie drapiące
w gardło. Takie odczucie jest zrównoważone goryczką, wyraźnie odczuwalną na języku.
Wyśmienicie smakuje do świeżego pieczywa, ciepłej bruschetty z czosnkiem, pomidorów, sałat,
ziemniaków, kremowych zup, na przykład dyniowej lub z warzyw strączkowych.
Zbiory: październik – listopada
Kampania oliwna: 2022
Gatunek: Frantoio, Leccino, Moraiolo
OLIWA EXTRAVERGINE SUATONI OLIO NUOVO 3
OLIO NUOVO 2022
EDYCJA LIMITOWANA
Producent: Frantoio Suatoni, Amelia (Umbria)
Smak: świeży i intensywny aromat dzikiej cykorii, zielonego karczocha z pikantną roślinną nutą surowego migdała i pieprzu
Zapach: świeżo skoszonej trawy i polnych ziół
Kolor: intensywnie zielony
Oliwa niefiltrowana, nieklarowna. Osad na dnie butelki jest zjawiskiem naturalnym.
Zmiana koloru z upływem czasu jest zjawiskiem naturalnym.
Zastosowanie:
Polecana dla każdego, kto lubi świeży, uwodzicielski zapach świeżo skoszonej trawy. Oliwa ma intensywne nuty pikantne, przyjemnie drapiące
w gardło. Takie odczucie jest zrównoważone goryczką, wyraźnie odczuwalną na języku.
Wyśmienicie smakuje do świeżego pieczywa, ciepłej bruschetty z czosnkiem, pomidorów, sałat,
ziemniaków, kremowych zup, na przykład dyniowej lub z warzyw strączkowych.
Zbiory: październik – listopada
Kampania oliwna: 2022
Gatunek: Frantoio, Leccino, Moraiolo
OLIWA EXTRAVERGINE SUATONI OLIO NUOVO 6
OLIO NUOVO 2022 EDYCJA LIMITOWANA
DOBRA CENA + TRANSPORT GRATIS
Producent: Frantoio Suatoni, Amelia (Umbria)
Smak: świeży i intensywny aromat dzikiej cykorii, zielonego karczocha z pikantną roślinną nutą surowego migdała i pieprzu
Zapach: świeżo skoszonej trawy i polnych ziół
Kolor: intensywnie zielony
Oliwa niefiltrowana, nieprzejrzysta. Osad na dnie butelki jest zjawiskiem naturalnym.
Zmiana koloru z upływem czasu jest zjawiskiem naturalnym.
Zastosowanie:
Polecana dla każdego, kto lubi świeży, uwodzicielski zapach świeżo skoszonej trawy. Oliwa ma intensywne nuty pikantne, przyjemnie drapiące
w gardło. Takie odczucie jest zrównoważone goryczką, wyraźnie odczuwalną na języku.
Wyśmienicie smakuje do świeżego pieczywa, ciepłej bruschetty z czosnkiem, pomidorów, sałat, gotowanych ziemniaków,
kremowych zup, na przykład dyniowej lub z warzyw strączkowych.
Zbiory: październik – listopad
Kampania oliwna: 2022
Gatunek: Frantoio, Leccino, Moraiolo
OLIWA EXTRAVERGINE SUATONI RAJO MONOCULTIVAR 500 ML
Producent: Frantoio Suatoni, Amelia (Umbria)
Smak: bardzo intensywny smak zielonego owocu oliwki,
długo utrzymująca się wytrawna gorzkość z harmonijną pikantnością.
Nuty smakowe są wyjątkowo bogate, wyczuwa się cykorię, zielone jabłko, dzikie zioła.
Zapach: świeży, roślinny, kojarzący się z młodymi listeczkami botwinki, pomidorem oraz mchem ze ściółki leśnej.
Kolor: złoty z delikatnymi odcieniami zieleni
Zastosowanie:
Oliwa Rajo Monocultivar, ze względu na intensywność, przypadnie do gustu osobom lubiącym kompozycje smakowe bogate w nuty gorzkie i pikantne.
Oliwa z tej odmiany jest świetnie pasuje do przyprawiania gotowanych ziemniaków, dań z ciecierzycy, fasoli, soczewicy, kapusty oraz zup i sałatek na bazie warzyw strączkowych.
Podnosi smak pieczonych i gotowanych białych ryb. Bardzo dobrze sprawdza się jako dodatek do chleba, również ciemnego, pełnoziarnistego, żytniego na zakwasie.
Nagrody: Złoty Medal Międzynarodowym Konkursie Oliw Jednoszczepowych
monocultivaroliveolil.EXPO w Mediolanie w latach 2016, 2017, 2018 i 2021
Zbiory: od połowy października do połowy listopada
Gatunek: Rajo
Kwasowość: 0,14%
Polifenole: 612 mg/kg
Położenie gajów: 400 m n.p.m.
Kampania oliwna: 2021
OLIWA EXTRAVERGINE RONCI MONOCULTIVAR 2 x 250 ml
ZESTAW AROMATYCZNYCH OLIW JEDNOODMIANOWYCH
OSTATNI RAZ W TAKIEJ CENIE + OBNIŻKA 10%
-
OLIWA EXTRAVERGINE BIO MORAIOLO MONOCULTIVAR 250 ML
Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki, świeżego migdała, surowego karczocha. Na podniebieniu wyczuwa się zdecydowaną pikantność i gorzkość, lecz jest ona wyrafinowana, przyjemna i zrównoważona.
Zapach: intensywny i elegancki, miarowo uwalniający nuty roślinne świeżo skoszonej trawy i polnych ziół.
Kolor: zielony ze złotymi odcieniami
Zastosowanie:
Polecana dla osób lubiących zdecydowane smaki. Idealna do przyprawiania dań gorących, na przykład risotto, steku z czerwonego mięsa lub zup z warzyw strączkowych oraz kremowych. Wspaniale smakuje do klasycznej bruschetty oraz nadaje charakteru prostej fokacci wyciągniętej z pieca. Doskonale przyprawia carpaccio, zieloną sałatę i warzywa.
Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny
Zbiory: listopad
Gatunek: Moraiolo
Kwasowość: 0,28%
Polifenole: 428 mg/kg
Położenie gajów: 300 – 500 m n.p.m
Kampania oliwna 2021
Najlepiej spożyć przed: 11.11.2023
-
OLIWA EXTRAVERGINE BIO FRANTOIO MONOCULTIVAR 250 ML
Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki, świeżego migdała, surowego karczocha. Na podniebieniu wyczuwa się zdecydowaną pikantność i gorzkość, lecz jest ona przyjemna i zrównoważona.
Zapach: intensywny i świeży, roślinne nuty ziół i świeżo skoszonej trawy
wyrafinowana, uwodzi spójnością z nutami zapachowymi.
Kolor: zielony ze złotymi odcieniami
Zastosowanie:
Polecana do przyprawiania dań o zrównoważonym smaku, którym dodaje osobowości bez dominowania naturalnego smaku potrawy. Wskazana do białych mięs, ryb z grilla, przeróżnych sałat i sałatek oraz warzyw gotowanych i grillowanych. Świetna do bruschetty i focacci oraz lekkich sosów do makaronu.
Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny
Zbiory: październik – listopad
Gatunek: Frantoio
Kwasowość: 0,23%
Polifenole: 503 mg/kg
Położenie gajów: 300 – 500 m n.p.m.
Kampania oliwna: 2021
Najlepiej spożyć przed: 24 września 2023
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 74 zł
OLIWA EXTRAVERGINE SUATONI BIO 500 ML
OSTATNI RAZ W TAKIEJ CENIE + OBNIŻKA 10%
Producent: Frantoio Suatoni, Amelia (Umbria)
Smak: gładki i elegancki, aromat dzikiej cykorii, sałaty oraz pikantna nuta czarnego pieprzu i dojrzałego orzecha
Zapach: świeży z nutami roślinnymi dzikiej cykorii i aromatycznych ziół
Kolor: złoty z delikatnymi odcieniami zieleni
Zastosowanie:
Polecana dla każdego, kto lubi świeży łagodny roślinny smak, wzbogacony w tle przyjemną zrównoważoną pieprzowo-orzechową nutą.
Idealna do bruschetty i grzanek z warzywami, sałatek i dań z warzywami strączkowymi, sałaty, zup, białych mięs i białych ryb..
Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny
Zbiory: październik – początek listopada
Kampania oliwna: 2021
Gatunek: Frantoio, Leccino, Moraiolo, Rajo
Kwasowość: 0,22%
Polifenole: 426 mg/kg
Położenie gajów: 400 m n.p.m.
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 69 zł
OLIWA EXTRAVERGINE RONCI FRANTOIO 250 ml
OSTATNI RAZ W TAKIEJ CENIE + OBNIŻKA 10%
Producent: Azienda Agraria Ronci SS, Bevagna (Umbria)
Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki, świeżego migdała, surowego karczocha. Na podniebieniu wyczuwa się zdecydowaną pikantność i gorzkość, lecz jest ona przyjemna i zrównoważona.
Zapach: intensywny i świeży, roślinne nuty ziół i świeżo skoszonej trawy
wyrafinowana, uwodzi spójnością z nutami zapachowymi.
Kolor: zielony ze złotymi odcieniami
Zastosowanie:
Polecana do przyprawiania dań o zrównoważonym smaku, którym dodaje osobowości bez dominowania naturalnego smaku potrawy. Wskazana do białych mięs, ryb z grilla, przeróżnych sałat i sałatek oraz warzyw gotowanych i grillowanych. Świetna do bruschetty i focacci oraz lekkich sosów do makaronu.
Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny
Zbiory: październik – listopad
Kampania oliwna: 2021
Gatunek: Frantoio
Kwasowość: 0,23%
Polifenole: 503 mg/kg
Położenie gajów: 300 – 500 m n.p.m
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 39 zł
Masz pytania czy wątpliwości, napisz tutaj: KONTAKT