ETAPY TŁOCZENIA OLIWY W TŁOCZNI GOSPODARSTWA HISPELLUM
Zebrane w gaju oliwki, trafiają natychmiast do tłoczni. Od ich zebrania do wytłoczenia nie mija nigdy
więcej niż 6 godzin.
Po przewiezieniu do tłoczni, owoce są oddzielane od gałązek i liści a potem są myte.
Umyte - trafiają do mielenia. Odbywa się to w kontrolowanej temperaturze, w zamkniętym urządzeniu.
Najlepiej opowiada o tym Mario Ciampetti - właściciel Gospodarstwa Hispellum i producent oliwy
Terre Rosse.
Zmielone oliwki, w postaci pasty trafiają do urządzenia, w którym są mieszane w kontrolowanej temperaturze, w celu oddzielenia pasty oliwnej
od oliwy. Następnie pasta jest transportowana do dekantera poziomego, gdzie oliwa z sokami i wodą jest oddzielana od wytłoczyn.
Trafia potem do dekantera pionowego, gdzie jest oddzielona od wody i przelewana do pojemnika.
Mario Ciampetti opowiada na filmie poniżej o tych etapach.
Urządzenia w tłoczni podczas pracy - mieszalnik, dekantery, separator.