ETAPY TŁOCZENIA OLIWY

with Brak komentarzy

ETAPY TŁOCZENIA OLIWY W TŁOCZNI GOSPODARSTWA HISPELLUM

Zebrane w gaju oliwki, trafiają natychmiast do tłoczni. Od ich zebrania do wytłoczenia nie mija nigdy

więcej niż 6 godzin.

Po przewiezieniu do tłoczni, owoce są oddzielane od gałązek i liści a potem są myte.

Umyte - trafiają do mielenia. Odbywa się to w kontrolowanej temperaturze, w zamkniętym urządzeniu.  

 

Najlepiej opowiada o tym Mario Ciampetti - właściciel Gospodarstwa Hispellum i producent oliwy

Terre Rosse.

 

Zmielone oliwki, w postaci pasty trafiają do urządzenia, w którym są mieszane w kontrolowanej temperaturze, w celu oddzielenia pasty oliwnej

od oliwy. Następnie pasta jest transportowana do dekantera poziomego, gdzie oliwa z sokami i wodą jest oddzielana od wytłoczyn.

Trafia potem do dekantera pionowego, gdzie  jest oddzielona od wody i przelewana do pojemnika.

 

Mario Ciampetti opowiada na filmie poniżej o tych etapach.

Urządzenia w tłoczni podczas pracy - mieszalnik, dekantery, separator.

 

Podążaj Oliwa do chleba:

Ostatnie wpisy