Wyświetlanie wszystkich wyników: 7
PEPERONCIONO CAŁE
Peperoncino całe
Producent: Contadino dell’Umbria
Składniki: peperoncino całe
Może zawierać ilości śladowe zbóż zawierających gluten, soi, selera, gorczycy, ziarna sezamu, orzechów arachidowych, produktów pochodnych od mleka, skorupiaków, siarczynów.
Zastosowanie: do przyprawiania warzyw i mięs, pikantny dodatek do sosów i marynat. Niezastąpiony dodatek dodający ostrości sosom pomidorowym,
mięsnym i warzywnym, stosowanych w kuchni włoskiej. Przydaje się praktycznie do potraw kuchni całego świata, w tym polskiej, np. do zupy fasolowej czy sosu pieczeniowego.
Duże opakowanie jest bardzo wydajne, wystarczą 2-3 papryczki by dodać solidnej pikantności
dużej porcji makaronu.
Waga: 100g
Przechowywać w miejscu chłodnym i suchym.
OLIWA EXTRAVERGINE RONCI CZOSNKOWA 250 ML
Producent: Azienda Agraria Ronci SS, Bevagna (Umbria)
Skład: Oliwa Extravergine Ronci odmian Frantoio, Moraiolo i Leccino aromatyzowana naturalnie czosnkiem metodą infuzji
Kolor: zielony ze złotymi odcieniami
Zastosowanie: Oliwa ma zapach i smak świeżo posiekanego ząbku czosnku, ponieważ proces aromatyzowania był staranny i naturalny. Aromat czosnku jest wyraźny lecz nie jest nachalny, współgra z roślinnymi nutami oliwy extravergine.
Stosuje się ją wszędzie tam, gdzie niezbędny jest dodatek czosnku. Doskonale przyprawia sałatę i wszelkie sałatki, surówki, dania z grzybów, warzyw z grilla oraz gotowanych. Przydaje się do przyrządzania marynat, przyprawiania ryb i mięsa z grilla. Stosowana na zimno, podkreśla śródziemnomorski charakter dań kuchni włoskiej: makaronów, risotto, pizzy i focacci.
Zbiory: październik – listopad
Kampania oliwna: 2019
Gatunek: Frantoio, Leccino, Moraiolo
Położenie gajów: 300 – 500 m n.p.m
PRZYPRAWA DO MIĘS I WARZYW
PRZYPRAWA DO MIĘS I WARZYW
Producent: Contadino dell’Umbria
Składniki: sól, czosnek, rozmaryn, liść laurowy, szałwia, majeranek, koper włoski, jałowiec, tymianek
Może zawierać ilości śladowe: zbóż zawierających gluten, soi, selera, gorczycy, sezamu, orzechów arachidowych, skorupiaków, produktów pochodnych od mleka, siarczynów
Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu
Zastosowanie: kompozycja ziół, tworząca aromatyczny bukiet kojarzący się z zapachami natury: lasu, łąki i ziołowego ogrodu. Doskonale podkreśla smak mięsa grillowanego, pieczonego i smażonego. Świetnie pasuje do dań z warzywami strączkowymi: zup, sałatek, wegetariańskich klopsików czy pasztetów. Potrawy z jej użyciem są lżej strawne, ze względu na dobroczynne działanie użytych w przyprawie ziół. Jest bardzo wydajna i zawiera wyłącznie naturalne składniki.
Waga: 100 g
LINGUINE MAKARON JAJECZNY CZOSNEK PIETRUSZKA
LINGUINE MAKARON JAJECZNY Z CZOSNKIEM I PIETRUSZKĄ
Producent: FILOTEA PASTA ARTIGIANALE
Składniki: mąka semolina z twardego ziarna pszenicy durum, jaja (26%), mąka pszenna, czosnek (1%), pietruszka (0,5%)
Zawiera jaja i gluten. Może zawierać śladowe ilości mięczaków, soi i gorczycy.
Przechowywać w miejscu chłodnym i suchym.
Zalecany czas gotowania: 4 minuty
Waga: 250g
Porcja dla 4 osób
Zastosowanie:
Linguine to delikatne, cienkie wstążeczki doskonale wchłaniające sos dzięki porowatej powierzchni uzyskanej podczas kształtowania matrycami z brązu. Smak linguine jest wzbogacony dodatkiem czosnku i zielonej pietruszki, dlatego doskonale smakują z sosami z dodatkiem ryb, również wędzonych i skorupiaków. Świeży, czosnkowo-pietruszkowy aromat wydobywa się znakomicie przy prostym sosie z oliwy z oliwek i parmezanu. Warto też spróbować go z kremowym sosem z dyni lub cukinii.
PRZYPRAWA DO SAŁATY Z ZIOŁAMI
Przyprawa do sałaty z ziołami
Producent: Contadino dell’Umbria
Składniki: cebula, sól, szałwia, przyprawy toskańskie (kolendra nasiona, skórka słodkiej pomarańczy, jednowodny cukier gronowy, ziele angielskie, cynamon, anyż gwiazdkowy, lukrecja, gałka muszkatołowa, jagody jałowca, koper włoski nasiona, korzeń kurkumy w zmiennych proporcjach), czosnek, szczypiorek, oregano, kurkuma
Może zawierać ilości śladowe glutenu, soi, selera, gorczycy, sezamu, produktów pochodnych od mleka, orzechów arachidowych, skorupiaków, siarczynów
Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu
Zastosowanie: ziołowa, aromatyczna kompozycja idealna do przyprawiania sałaty zielonej, sałatek i surówek. Ma ziołowy, niepowtarzalny i bogaty aromat, nie jest pikantna. Idealna do zdrowego i szybkiego nadania daniom śródziemnomorskiego charakteru. Jest bardzo wydajna. Zawiera wyłącznie naturalne składniki.
Waga: 100 g
PRZYPRAWA DO MAKARONU ALL’AGLIONE
Przyprawa do makaronu all’Aglione
Producent: Contadino dell’Umbria
Składniki: czosnek, peperoncino, sól, pietruszka, trybula ogrodowa
Może zawierać ilości śladowe glutenu, soi, selera, gorczycy, sezamu, produktów pochodnych od mleka, orzechów arachidowych, skorupiaków, siarczynów (w czosnku)
Przechowywać w miejscu chłodnym i suchym
Zastosowanie: aromatyczna, naturalna kompozycja czosnku, ostrej papryczki, soli i ziół do szybkiego przyrządzania sosu do makaronów regionalnych: umbryjskiego stringozzi, umbricelli; toskańskiego pici (pinci) lub spaghetti. Idealnie komponuje się z pomidorami, tworząc wspaniały, bardzo pikantny, klasyczny włoski sos. Doskonale się sprawdza do prostego sosu „Aglio ed olio”, składającego się z oliwy, czosnku, peperoncino i zielonej pietruszki.
Szczypta przyprawy może być dodana do duszonego mięsa, gulaszu.
Jest bardzo wydajna i ostra, stosuje się 1, max. 2 małe łyżeczki przyprawy na osobę. Wspaniała dla zwolenników pikantnych potraw.
Waga: 100 g
PRZYPRAWA DO SPAGHETTI ALLA NORCINA
Przyprawa do spaghetti alla Norcina
Producent: Contadino dell’Umbria
Składniki: sól, czosnek, pietruszka, pomidor, mięta, prawdziwki (Boletus Edulis i inne z tej rodziny),peperoncino, aromat, trufla (Tuber Aestivum vitt.),
Może zawierać śladowe ilości: zbóż zawierających gluten, soi, selera, gorczycy, sezamu, orzechów arachidowych, skorupiaków, produktów pochodnych od mleka, siarczynów
Przechowywać w miejscu chłodnym i suchym
Zastosowanie: aromatyczna kompozycja ziół i warzyw do szybkiego przyrządzania sosu do spaghetti oraz makaronów regionalnych umbryjskich typu strangozzi, umbricelli. W smaku bogata, ziołowa i aromatyczna, z lekko wyczuwalną nutą trufli, pozwala uzyskać niepowtarzalne danie, które smakuje jak w autentycznej włoskiej restauracji. Jest bardzo wydajna, stosuje się 2 łyżeczki przyprawy na osobę.
Waga: 100 g