SPAGHETTI Z BOBEM - przepis Joanny
Przepis, o którym piszę poniżej, jest autorstwa mojej przyjaciółki Joanny.
Joanna to Polka, rodowita warszawianka, która większość życia spędziła we Włoszech. Mieszka w Umbrii w malowniczej miejscowości San Gemini.
Jest podróżniczką, pisarką, specjalistką od projektów unijnych, tłumaczką a także doskonałą organizatorką.
Jest założycielką Stowarzyszenia Kulturalnego "ACART", (www.acart.it) które od kilku lat organizuje w San Gemini Festival dei Colli. Jest festiwal muzyki klasycznej, który trwa przez cały lipiec i sierpień. Odbywają się koncerty i lekcje mistrzowskie oraz wystawy malarstwa.
Kuchnia Joanny bardzo mnie inspiruje. Joanna używa w swojej kuchni zdrowych produktów, często z własnego ogródka. Potrawy, które przyrządza są doskonałe w swojej prostocie i oparte na składnikach dobrej jakości. Potrawy, które robi Joanna są też szybkie, co dla mnie jest bardzo ważne.
W Polsce bób jadamy głównie wtedy, gdy jest na niego sezon. Gotujemy, dodajemy często masło (ja dodaję oliwę), koperek lub pietruszkę.
We włoskiej kuchni używa się często suszonego bobu, podobnie jak fasoli, ciecierzycy czy innych warzyw strączkowych. Jest stosowany do zawiesistych, warzywnych zup.
Bób jest też często przyrządzany z makaronem.
Ja uwielbiam bób w każdej postaci. Bardzo się ucieszyłam, że mogłam zjeść u Joanny bób z jej własnego ogródka i poznać następny, prosty przepis kuchni włoskiej.
Składniki
Bób mrożony ok. 500 gr
Mała cebula
Spaghetti
Oliwa
Sól, pieprz czarny
Cebulę podsmażamy lekko na oliwie. Wrzucamy do niej zamrożony bób, przykrywamy i dusimy pod przykryciem, często mieszając.
W zależności od rodzaju bobu, potrawa jest gotowa po ok. 15 minutach.
Do bobu dodajemy ugotowane spaghetti. Dobrze jest wymieszać makaron z bobem na patelni.
Posypujemy czarnym pieprzem i utartym, długodojrzewającym serem. Najlepszy jest parmigiano reggiano lub grana padano,
ale moim zdaniem może też być ser Bursztyn.
Ja posypuję jeszcze zieloną pietruszką.