SPAGHETTI Z BOBEM - Oliwa do chleba

SPAGHETTI Z BOBEM

with 1 komentarz

 

SPAGHETTI Z BOBEM - przepis Joanny

 

 

Przepis, o którym piszę poniżej, jest autorstwa mojej przyjaciółki Joanny.

 

Joanna Mrugalska-Paci to Polka, rodowita warszawianka, która większość życia spędziła we Włoszech. Mieszka w Umbrii w malowniczej miejscowości San Gemini.

Jest podróżniczką, pisarką, specjalistką od projektów unijnych, tłumaczką a także doskonałą organizatorką.

Jest założycielką Stowarzyszenia Kulturalnego "ACART", (www.acart.it) które od kilku lat organizuje w San Gemini  Festival dei Colli. Jest festiwal muzyki klasycznej, który trwa przez cały lipiec i sierpień. Odbywają się koncerty i lekcje mistrzowskie oraz wystawy malarstwa.

 

Kuchnia Joanny bardzo mnie inspiruje. Joanna używa w swojej kuchni zdrowych produktów, często z własnego ogródka. Potrawy, które przyrządza są doskonałe w swojej prostocie i oparte na składnikach dobrej jakości. Potrawy, które robi Joanna są też szybkie, co dla mnie jest bardzo ważne.

 

W Polsce bób jadamy głównie wtedy, gdy jest na niego sezon. Gotujemy, dodajemy często masło (ja dodaję oliwę), koperek lub pietruszkę.

We włoskiej kuchni używa się często suszonego bobu, podobnie jak fasoli, ciecierzycy czy innych warzyw strączkowych. Jest stosowany do zawiesistych, warzywnych zup. 

Bób jest też często przyrządzany z makaronem.

Ja uwielbiam bób w każdej postaci. Bardzo się ucieszyłam, że mogłam zjeść u Joanny bób z jej własnego ogródka i poznać następny, prosty przepis kuchni włoskiej.

 

Składniki

Bób mrożony ok. 500 gr

Mała cebula

Spaghetti 

Oliwa

Sól, pieprz czarny

 

Cebulę podsmażamy lekko na oliwie. Wrzucamy do niej zamrożony bób, przykrywamy i dusimy pod przykryciem, często mieszając.

W zależności od rodzaju bobu, potrawa jest gotowa po ok. 15 minutach.

Do bobu dodajemy ugotowane spaghetti. Dobrze jest wymieszać makaron z bobem na patelni.

Posypujemy czarnym pieprzem i utartym, długodojrzewającym serem. Najlepszy jest parmigiano reggiano lub grana padano,

ale moim zdaniem może też być ser Bursztyn.

Ja posypuję jeszcze zieloną pietruszką. 

 

 

 

WAŻNE LINKI DLA CIEBIE

Proste, zdrowe przepisy inspirowane kuchnią włoską czekają na Ciebie TUTAJ

Oryginalne, włoskie makarony znajdziesz tutaj: MAKARONY

W kategorii MAKARON znajdziesz rzemieślnicze STRINGOZZI z Umbrii i wiele rodzajów makaronu ze świeżych jaj wytwórni FILOTEA Pasta Artigianale z regionu Marche.

fettuccine makaron jajeczny cytryna
FETTUCCINE MAKARON JAJECZNY CYTRYNA

FETTUCINE  MAKARON JAJECZNY Z CYTRYNĄ

Producent: FILOTEA PASTA ARTIGIANALE

Składniki: mąka semolina z twardego ziarna pszenicy durum, jaja (30%), mąka pszenna 00, cytryna (2%)

Zawiera jaja i gluten. Może zawierać śladowe ilości mięczaków i soi

Przechowywać w miejscu chłodnym i suchym.

Zalecany czas gotowania: 4 minuty

Waga: 250g

Porcja dla 4 osób

Zastosowanie: Fettucine to makaron jajeczny tradycyjny dla kuchni włoskiej. Sprawia to, że stanowi idealny dodatek do białych sosów z rybą, wędzonym łososiem i skorupiakami. Dodatek cytryn dodaje mu wyczuwalną, wytrawną cytrusową nutę, dlatego świetnie smakuje z prostym sosem z oliwą, odrobiną czosnku i świeżymi liśćmi bazylii lub z zieloną pietruszką i ricottą. Jest kształtowany matrycami z brązu, dlatego ma porowatą powierzchnię i wspaniale wchłania sosy.  Jego oryginalna nuta cytrusowa sprawia, że smak dania przenosi nas w  myślach do restauracji gorącej Italii.

19.00 
Dodaj do koszyka
Brak
FETTUCCINE MAKARON JAJECZNY PEPERONCINO
FETTUCCINE MAKARON JAJECZNY PEPERONCINO

 

FETTUCINE  MAKARON JAJECZNY Z PEPERONCINO

Producent: FILOTEA PASTA ARTIGIANALE

Składniki: mąka semolina z twardego ziarna pszenicy durum, jaja (30%), mąka pszenna 00, peperoncino habanero (2%)

Zawiera jaja i gluten. Może zawierać śladowe ilości mięczaków i soi

Przechowywać w miejscu chłodnym i suchym.

Zalecany czas gotowania: 4 minuty

Waga: 250g

Porcja dla 4 osób

Zastosowanie: Fettucine to makaron jajeczny tradycyjny dla kuchni włoskiej. Dodatek peperoncino sprawia, że makaron ma charakterystyczny pikantny smak. Ma uniwersalne zastosowanie, bo nadaje charakteru nawet prostemu sosowi z oliwy i czosnku. Pasuje doskonale do sosów o intensywniejszym smaku, zarówno na bazie pomidorów, np. klasycznego all’arrabbiata i jasnych, warzywnych, mięsnych i rybnych. Jest formowany matrycami z brązu, dlatego ma porowatą powierzchnię i wspaniale wchłania sosy. Po ugotowaniu ma lekko różowy kolor i pięknie się prezentuje na talerzu.

17.00 
Czytaj dalej
FETTUCCINE MAKARON JAJECZNY TRUFLE
FETTUCCINE MAKARON JAJECZNY TRUFLE

FETTUCCINE MAKARON JAJECZNY Z TRUFLAMI

Producent: FILOTEA PASTA ARTIGIANALE

Składniki: mąka semolina z twardego ziarna pszenicy durum, mąka pszenna 00, jaja (30%), trufla (2%)

Zawiera jaja i gluten. Może zawierać śladowe ilości mięczaków i soi.

Przechowywać w miejscu chłodnym i suchym.

Zalecany czas gotowania: 4 minuty

Waga: 250 g

Porcja dla 4 osób

Zastosowanie:

Czarna trufla o niepowtarzalnym aromacie, jest produktem bardzo cenionym i poszukiwanym. Dodając ją do delikatnych wstążek makaronu Fettuccine, Filotea połączyła w jednym produkcie delikatność i sprężystość makaronu jajecznego i drobne płatki naturalnej trufli. Przy niewielkiej ilości dodatków, na przykład dobrej oliwy i parmezanu lub świeżych grzybów, uzyskamy wykwintne i wyśmienite danie na obiad lub uroczystą kolację.

25.00 
Dodaj do koszyka
LINGUINE MAKARON JAJECZNY CZOSNEK PIETRUSZKA
LINGUINE MAKARON JAJECZNY CZOSNEK PIETRUSZKA

LINGUINE MAKARON JAJECZNY Z CZOSNKIEM I PIETRUSZKĄ

Producent: FILOTEA PASTA ARTIGIANALE

Składniki: mąka semolina z twardego ziarna pszenicy durum, jaja (30%), mąka pszenna 00, czosnek (1%), pietruszka (0,3%)

Zawiera jaja i gluten. Może zawierać śladowe ilości mięczaków i soi

Przechowywać w miejscu chłodnym i suchym.

Zalecany czas gotowania: 3 minuty

Waga: 250g

Porcja dla 4 osób

Zastosowanie:

Linguine to delikatne, cienkie wstążeczki doskonale wchłaniające sos dzięki porowatej powierzchni uzyskanej podczas kształtowania matrycami z brązu. Smak linguine jest wzbogacony dodatkiem czosnku i zielonej pietruszki, dlatego doskonale smakują z sosami z dodatkiem ryb, również wędzonych i skorupiaków. Świeży, czosnkowo-pietruszkowy aromat wydobywa się znakomicie przy prostym sosie z oliwy z oliwek i parmezanu. Warto też spróbować go z kremowym sosem z dyni lub cukinii.

19.00 
Dodaj do koszyka
makaron stringozzi al farro
MAKARON STRINGOZZI AL FARRO

 

MAKARON STINGOZZI AL FARRO

 

Makaron rzemieślniczy umbryjski z mąki z ziarna farro (płaskurka) i semoliny z pszenicy durum

Producent: Il Contadino dell’Umbria

Składniki: farro (płaskurka) mielona kamieniami (49%), semolina z pszenicy durum, białko

Przechowywać w miejscu chłodnym i suchym.

Zalecany czas gotowania: 12 minut

Waga: 500g

Zastosowanie: Doskonały do sosów lekkich, na bazie oliwy i świeżych pomidorów, grzybów i warzyw. Dodatek mąki z tradycyjnego zboża farro, bogatego w minerały i błonnik, jest powrotem do zdrowej kuchni przodków. Idealny do zrobienia autentycznej, szybkiej potrawy we włoskim stylu różniącej się w smaku od potraw na bazie makaronów produkowanych przemysłowo. 

Masz pytanie? Kliknij tutaj: KONTAKT

 

24.00 
Dodaj do koszyka
makaron stringozzi classici
MAKARON STRINGOZZI CLASSICI

 

MAKARON STRINGOZZI CLASSICI

 

Makaron Stringozzi Klasyczne regionalny z Umbrii

Producent: Il Contadino dell’Umbria

Składniki: semolina z pszenicy durum, woda, może zawierać śladowe ilości jajek

Przechowywać w miejscu chłodnym i suchym.

Zalecany czas gotowania: 12 minut

Waga: 500g

 

Zastosowanie: makaron Stringozzi (Strangozzi)  dzięki tradycyjnym, rzemieślniczym metodom produkcji ma porowatą powierzchnię, na której świetnie trzymają się sosy. Doskonały do sosów lekkich, na bazie oliwy i świeżych pomidorów, grzybów i warzyw. Idealny do zrobienia autentycznej, szybkiej potrawy we włoskim stylu.

 

Masz pytanie? Kliknij tutaj: KONTAKT

 

 

21.00 
Dodaj do koszyka
mezze maniche makaron filotea
MEZZE MANICHE MAKARON FILOTEA

MEZZE MANICHE MAKARON Z REGIONU MARCHE

Producent: FILOTEA PASTA ARTIGIANALE

Składniki: mąka semolina z twardego ziarna pszenicy durum

Zawiera gluten. Może zawierać śladowe ilości mięczaków i soi

Przechowywać w miejscu chłodnym i suchym.

Zalecany czas gotowania: 13 minut

Waga: 500 g

 

Zastosowanie:

Makaron Mezze Maniche to klasyczny kształt makaronu, który nadaje się do każdego rodzaju sosu. Można go stosować wszechstronnie: zarówno do klasycznej kremowej Carbonary, lekkiego pesto na bazie oliwy i ziół oraz do zawiesistych sosów z mięsem i warzywami. Znajduje zastosowanie również w pożywnych sałatkach makaronowych i zapiekankach. Po ugotowaniu jest wytrawny i sprężysty, dzięki dobranym ze znawstwem gatunkom pszenicy durum.

 

 

 

 

 

19.00 
Dodaj do koszyka
pappardelle makaron jajeczny
PAPPARDELLE MAKARON JAJECZNY

PAPPARDELLE MAKARON JAJECZNY

Producent: FILOTEA LA PASTA ARTIGIANALE

Składniki: mąka semolina z twardego ziarna pszenicy durum, jaja (30%), mąka pszenna

Zawiera jaja i gluten. Może zawierać śladowe ilości mięczaków i soi

Przechowywać w miejscu chłodnym i suchym.

Zalecany czas gotowania: 4 minuty

Waga: 250g

Porcja dla 4 osób

Zastosowanie: Pappardelle to jeden z najbardziej znanych i najchętniej jadanych makaronów kuchni włoskiej. Tradycyjnie jest stosowany z zawiesistymi, gęstymi, sosami z mięsem, często z kaczką lub dziczyzną. Doskonale pasuje też do sosów na bazie grzybów i śmietany oraz lekkich z oliwą, świeżymi ziołami i warzywami. Pappardelle są kształtowane matrycami z brązu, dlatego ich powierzchnia jest porowata i doskonale przyjmuje sos. Sprawia to, że każde danie jest wyśmienite i smakuje jak we włoskim domu.

 

18.00 
Dodaj do koszyka
SPAGHETTONI MAKARON FILOTEA
SPAGHETTONI MAKARON FILOTEA

SPAGHETTONI MAKARON Z REGIONU MARCHE

Producent: FILOTEA PASTA ARTIGIANALE

Składniki: mąka semolina z twardego ziarna pszenicy durum

Zawiera gluten. Może zawierać śladowe ilości mięczaków i soi

Przechowywać w miejscu chłodnym i suchym.

Zalecany czas gotowania: 10 minut

Waga: 500 g

 

Zastosowanie:

Spaghettoni Filoteagrubsze od zwykłego spaghetti. Mają  porowatą powierzchnię świetnie przyjmującą sos, ponieważ są formowane matrycami z brązu i długo suszone w niskiej temperaturze. Ich zastosowanie jest uniwersalne bo pasują do nich wszelkie rodzaje sosów. Doskonale smakują z sosami bardzo prostymi na bazie oliwy, np. aglio olio e peperoncino czy z klasyczną carbonarą. Po ugotowaniu są sprężyste i jędrne, dlatego sprawdzają się też do sosów bardziej dopracowanych i zawiesistych, np. na bazie pomidorów i warzyw czy z dodatkiem mielonego mięsa.

 

 

 

 

19.00 
Dodaj do koszyka
tagliatelle makaron jajeczny
TAGLIATELLE MAKARON JAJECZNY

TAGLIATELLE MAKARON JAJECZNY

Producent: FILOTEA LA PASTA ARTIGIANALE

Składniki: mąka semolina z twardego ziarna pszenicy durum, jaja (30%), mąka pszenna

Zawiera jaja i gluten. Może zawierać śladowe ilości mięczaków soi

Przechowywać w miejscu chłodnym i suchym.

Zalecany czas gotowania: 4 minuty

Waga: 250g

Porcja dla 4 osób

Zastosowanie:

Tagliatelle to klasyczny format makaronu, świetny i na co dzień i na uroczystą okazję. Jada się go z zawiesistym,  warzywno-mięsnym ragù i tradycyjnym mięsnym sosem z pomidorami alla bolognese. Wspaniale smakuje też z sosami na bazie śmietany, sera pleśniowego, z pesto czy gęstymi sosami warzywnymi. Makaron jest formowany matrycami z brązu, dlatego ma odpowiednią porowatą powierzchnię i świetnie przyjmuje sosy. Długie suszenie w niskiej temperaturze sprawia, że ma smak i zapach świeżego makaronu.

18.00 
Dodaj do koszyka

Chcesz poczuć na podniebieniu smak prawdziwej, aromatycznej włoskiej oliwy? Będzie mi miło, jeśli odwiedzisz mój SKLEP

Masz pytania czy wątpliwości, napisz tutaj: KONTAKT

Podążaj Oliwa do chleba:

Ostatnie wpisy