SPAGHETTI Z BOBEM - przepis Joanny
Przepis, o którym piszę poniżej, jest autorstwa mojej przyjaciółki Joanny.
Joanna Mrugalska-Paci to Polka, rodowita warszawianka, która większość życia spędziła we Włoszech. Mieszka w Umbrii w malowniczej miejscowości San Gemini.
Jest podróżniczką, pisarką, specjalistką od projektów unijnych, tłumaczką a także doskonałą organizatorką.
Jest założycielką Stowarzyszenia Kulturalnego "ACART", (www.acart.it) które od kilku lat organizuje w San Gemini Festival dei Colli. Jest festiwal muzyki klasycznej, który trwa przez cały lipiec i sierpień. Odbywają się koncerty i lekcje mistrzowskie oraz wystawy malarstwa.
Kuchnia Joanny bardzo mnie inspiruje. Joanna używa w swojej kuchni zdrowych produktów, często z własnego ogródka. Potrawy, które przyrządza są doskonałe w swojej prostocie i oparte na składnikach dobrej jakości. Potrawy, które robi Joanna są też szybkie, co dla mnie jest bardzo ważne.
W Polsce bób jadamy głównie wtedy, gdy jest na niego sezon. Gotujemy, dodajemy często masło (ja dodaję oliwę), koperek lub pietruszkę.
We włoskiej kuchni używa się często suszonego bobu, podobnie jak fasoli, ciecierzycy czy innych warzyw strączkowych. Jest stosowany do zawiesistych, warzywnych zup.
Bób jest też często przyrządzany z makaronem.
Ja uwielbiam bób w każdej postaci. Bardzo się ucieszyłam, że mogłam zjeść u Joanny bób z jej własnego ogródka i poznać następny, prosty przepis kuchni włoskiej.
Składniki
Bób mrożony ok. 500 gr
Mała cebula
Spaghetti
Oliwa
Sól, pieprz czarny
Cebulę podsmażamy lekko na oliwie. Wrzucamy do niej zamrożony bób, przykrywamy i dusimy pod przykryciem, często mieszając.
W zależności od rodzaju bobu, potrawa jest gotowa po ok. 15 minutach.
Do bobu dodajemy ugotowane spaghetti. Dobrze jest wymieszać makaron z bobem na patelni.
Posypujemy czarnym pieprzem i utartym, długodojrzewającym serem. Najlepszy jest parmigiano reggiano lub grana padano,
ale moim zdaniem może też być ser Bursztyn.
Ja posypuję jeszcze zieloną pietruszką.
WAŻNE LINKI DLA CIEBIE
Proste, zdrowe przepisy inspirowane kuchnią włoską czekają na Ciebie TUTAJ
Oryginalne, włoskie makarony znajdziesz tutaj: MAKARONY
W kategorii MAKARON znajdziesz rzemieślnicze STRINGOZZI z Umbrii i wiele rodzajów makaronu ze świeżych jaj wytwórni FILOTEA Pasta Artigianale z regionu Marche.
FETTUCINE MAKARON JAJECZNY Z CYTRYNĄ Producent: FILOTEA PASTA ARTIGIANALE Składniki: mąka semolina z twardego ziarna pszenicy durum, jaja (25%), mąka pszenna, cytryna (2%), aromat. Zawiera jaja i gluten. Może zawierać śladowe ilości mięczaków, soi i gorczycy. Przechowywać w miejscu chłodnym i suchym. Zalecany czas gotowania: 5 minut Waga: 250g Porcja dla 4 osób Zastosowanie: Fettucine to makaron jajeczny tradycyjny dla kuchni włoskiej. Sprawia to, że stanowi idealny dodatek do białych sosów z rybą, wędzonym łososiem i skorupiakami. Dodatek cytryn dodaje mu wyczuwalną, wytrawną cytrusową nutę, dlatego świetnie smakuje z prostym sosem z oliwą, odrobiną czosnku i świeżymi liśćmi bazylii lub z zieloną pietruszką i ricottą. Jest kształtowany matrycami z brązu, dlatego ma porowatą powierzchnię i wspaniale wchłania sosy. Jego oryginalna nuta cytrusowa sprawia, że smak dania przenosi nas w myślach do restauracji gorącej Italii. FETTUCINE MAKARON JAJECZNY Z PEPERONCINO Producent: FILOTEA PASTA ARTIGIANALE Składniki: mąka semolina z twardego ziarna pszenicy durum, jaja (27%), mąka pszenna, chili (2%) Zawiera jaja i gluten. Może zawierać śladowe ilości mięczaków, soi i gorczycy Przechowywać w miejscu chłodnym i suchym. Zalecany czas gotowania: 4 minuty Waga: 250g Porcja dla 5 osób Zastosowanie: Fettucine to makaron jajeczny tradycyjny dla kuchni włoskiej. Dodatek peperoncino sprawia, że makaron ma charakterystyczny pikantny smak. Ma uniwersalne zastosowanie, bo nadaje charakteru nawet prostemu sosowi z oliwy i czosnku. Pasuje doskonale do sosów o intensywniejszym smaku, zarówno na bazie pomidorów, np. klasycznego all’arrabbiata i jasnych, warzywnych, mięsnych i rybnych. Jest formowany matrycami z brązu, dlatego ma porowatą powierzchnię i wspaniale wchłania sosy. Po ugotowaniu ma lekko różowy kolor i pięknie się prezentuje na talerzu. FETTUCINE MAKARON JAJECZNY SENATORE CAPELLI Producent: FILOTEA PASTA ARTIGIANALE Składniki: mąka semolina z twardego ziarna pszenicy durum Senatore Cappelli, jaja (29%) Zawiera jaja i gluten. Może zawierać śladowe ilości mięczaków, soi i gorczycy. Przechowywać w miejscu chłodnym i suchym. Zalecany czas gotowania: 5 minut Waga: 250g Porcja dla 4 osób Zastosowanie: Fettucine to makaron jajeczny tradycyjny dla kuchni włoskiej. Makaron Fettucine z antycznej odmiany Senatore Cappelli, powstał z bardzo twardego ziarna co sprawia, że dobrze znosi gotowanie. Dzięki porowatej powierzchni świetnie chwyta sos. Doskonale pasuje do sosów na bazie warzyw i mięsa, zarówno pomidorowych jak i białych. „Senatore Capelli” to odmiana bogata w składniki odżywcze, ma niską zawartość glutenu oraz niski indeks glikemiczny. Jest kształtowany matrycami z brązu, dlatego ma porowatą powierzchnię i wspaniale chwyta sosy. FETTUCCINE MAKARON JAJECZNY Z TRUFLAMI Producent: FILOTEA PASTA ARTIGIANALE Składniki: mąka semolina z twardego ziarna pszenicy durum, mąka pszenna, jaja (27%), trufla (2%), aromat Zawiera jaja i gluten. Może zawierać śladowe ilości mięczaków, soi i gorczycy. Przechowywać w miejscu chłodnym i suchym. Zalecany czas gotowania: 5 minut Waga: 250 g Porcja dla 4 osób Zastosowanie: Czarna trufla o niepowtarzalnym aromacie, jest produktem bardzo cenionym i poszukiwanym. Dodając ją do delikatnych wstążek makaronu Fettuccine, Filotea połączyła w jednym produkcie delikatność i sprężystość makaronu jajecznego i drobne płatki naturalnej trufli. Przy niewielkiej ilości dodatków, na przykład dobrej oliwy i parmezanu lub świeżych grzybów, uzyskamy wykwintne i wyśmienite danie na obiad lub uroczystą kolację. LINGUINE MAKARON JAJECZNY Z CZOSNKIEM I PIETRUSZKĄ Producent: FILOTEA PASTA ARTIGIANALE Składniki: mąka semolina z twardego ziarna pszenicy durum, jaja (26%), mąka pszenna, czosnek (1%), pietruszka (0,5%) Zawiera jaja i gluten. Może zawierać śladowe ilości mięczaków, soi i gorczycy. Przechowywać w miejscu chłodnym i suchym. Zalecany czas gotowania: 4 minuty Waga: 250g Porcja dla 4 osób Zastosowanie: Linguine to delikatne, cienkie wstążeczki doskonale wchłaniające sos dzięki porowatej powierzchni uzyskanej podczas kształtowania matrycami z brązu. Smak linguine jest wzbogacony dodatkiem czosnku i zielonej pietruszki, dlatego doskonale smakują z sosami z dodatkiem ryb, również wędzonych i skorupiaków. Świeży, czosnkowo-pietruszkowy aromat wydobywa się znakomicie przy prostym sosie z oliwy z oliwek i parmezanu. Warto też spróbować go z kremowym sosem z dyni lub cukinii. Makaron rzemieślniczy umbryjski z mąki z ziarna farro (płaskurka) i semoliny z pszenicy durum Producent: Il Contadino dell’Umbria Składniki: farro (płaskurka) mielona kamieniami (49%), semolina z pszenicy durum, białko Przechowywać w miejscu chłodnym i suchym. Zalecany czas gotowania: 12 minut Waga: 500g Zastosowanie: Doskonały do sosów lekkich, na bazie oliwy i świeżych pomidorów, grzybów i warzyw. Dodatek mąki z tradycyjnego zboża farro, bogatego w minerały i błonnik, jest powrotem do zdrowej kuchni przodków. Idealny do zrobienia autentycznej, szybkiej potrawy we włoskim stylu różniącej się w smaku od potraw na bazie makaronów produkowanych przemysłowo. Masz pytanie? Kliknij tutaj: KONTAKT MAKARON STRINGOZZI CLASSICI Makaron Stringozzi Klasyczne regionalny z Umbrii Producent: Il Contadino dell’Umbria Składniki: semolina z pszenicy durum, woda, może zawierać śladowe ilości jajek Przechowywać w miejscu chłodnym i suchym. Zalecany czas gotowania: 12 minut Waga: 500g Zastosowanie: makaron Stringozzi (Strangozzi) dzięki tradycyjnym, rzemieślniczym metodom produkcji ma porowatą powierzchnię, na której świetnie trzymają się sosy. Doskonały do sosów lekkich, na bazie oliwy i świeżych pomidorów, grzybów i warzyw. Idealny do zrobienia autentycznej, szybkiej potrawy we włoskim stylu. Masz pytanie? Kliknij tutaj: KONTAKT MEZZE MANICHE MAKARON Z REGIONU MARCHE Producent: FILOTEA PASTA ARTIGIANALE Składniki: mąka semolina z twardego ziarna pszenicy durum Zawiera gluten. Może zawierać śladowe ilości mięczaków i soi Przechowywać w miejscu chłodnym i suchym. Zalecany czas gotowania: 13 minut Waga: 500 g Zastosowanie: Makaron Mezze Maniche to klasyczny kształt makaronu, który nadaje się do każdego rodzaju sosu. Można go stosować wszechstronnie: zarówno do klasycznej kremowej Carbonary, lekkiego pesto na bazie oliwy i ziół oraz do zawiesistych sosów z mięsem i warzywami. Znajduje zastosowanie również w pożywnych sałatkach makaronowych i zapiekankach. Po ugotowaniu jest wytrawny i sprężysty, dzięki dobranym ze znawstwem gatunkom pszenicy durum. PAPPARDELLE MAKARON JAJECZNY Producent: FILOTEA LA PASTA ARTIGIANALE Składniki: mąka semolina z twardego ziarna pszenicy durum, jaja (27%), mąka pszenna Zawiera jaja i gluten. Może zawierać śladowe ilości mięczaków, soi i gorczycy Przechowywać w miejscu chłodnym i suchym. Zalecany czas gotowania: 5 minut Waga: 250g Porcja dla 4 osób Zastosowanie: Pappardelle to jeden z najbardziej znanych i najchętniej jadanych makaronów kuchni włoskiej. Tradycyjnie jest stosowany z zawiesistymi, gęstymi, sosami z mięsem, często z kaczką lub dziczyzną. Doskonale pasuje też do sosów na bazie grzybów i śmietany oraz lekkich z oliwą, świeżymi ziołami i warzywami. Pappardelle są kształtowane matrycami z brązu, dlatego ich powierzchnia jest porowata i doskonale przyjmuje sos. Sprawia to, że każde danie jest wyśmienite i smakuje jak we włoskim domu. PAPPARDELLE MAKARON JAJECZNY Producent: FILOTEA LA PASTA ARTIGIANALE Składniki: mąka semolina z twardego ziarna pszenicy durum, jaja (27%), mąka pszenna. Zawiera jaja i gluten. Może zawierać śladowe ilości mięczaków, soi i gorczycy Przechowywać w miejscu chłodnym i suchym. Zalecany czas gotowania: 8 minut Waga: 500 g Porcja dla 8 osób Zastosowanie: Pappardelle to jeden z najbardziej znanych i najchętniej jadanych makaronów kuchni włoskiej. Tradycyjnie jest stosowany z zawiesistymi, gęstymi, sosami z mięsem, często z kaczką lub dziczyzną. Doskonale pasuje też do sosów na bazie grzybów i śmietany oraz lekkich z oliwą, świeżymi ziołami i warzywami. Pappardelle w formie gniazdek są dość grube, przyjemnie twardawe, jak makaron właśnie zrobiony w domu. Wstęgi kształtuje się używając tradycyjnych matryc z brązu, dlatego ich powierzchnia jest porowata i doskonale przyjmuje sos. Sprawia to, że każde danie jest udane, bo makaron doskonale współgra z różnymi rodzajami sosów. Opakowanie jest bardzo wydajne, można przyrządzić dania dla 8 osób. SPAGHETTI ALLA CHITARRA MAKARON JAJECZNY Producent: FILOTEA LA PASTA ARTIGIANALE Składniki: mąka semolina z twardego ziarna pszenicy durum, jaja (27%), mąka pszenna. Zawiera jaja i gluten. Może zawierać śladowe ilości mięczaków, soi i gorczycy Przechowywać w miejscu chłodnym i suchym. Zalecany czas gotowania: 8 minut Waga: 500 g Porcja dla 8 osób Zastosowanie: Spaghetti alla Chitarra w gniazdkach ma uniwersalne zastosowanie. Pasuje do sosów lekkich na bazie oliwy z oliwek i czosnku, na przykład pomidorowego ze świeżą bazylią, tradycyjnego Pesto Genovese, z pietruszki czy rukoli oraz sosu Aglio ed Olio. Po ugotowaniu jest jędrny, dlatego dobrze się sprawdza też do sosów bardziej zawiesistych, np. alla carbonara czy na bazie śmietany. Gdy dopadnie Cię głód a masz pod ręką spaghetti alla chitarra, błyskawicznie przyrządzisz sycący, zdrowy posiłek w śródziemnomorskim stylu. SPAGHETTONI MAKARON Z REGIONU MARCHE Producent: FILOTEA PASTA ARTIGIANALE Składniki: mąka semolina z twardego ziarna pszenicy durum Zawiera gluten (pszenicę). Może zawierać śladowe ilości mięczaków i soi Przechowywać w miejscu chłodnym i suchym. Zalecany czas gotowania: 10 minut Waga: 500 g Zastosowanie: Spaghettoni Filotea są grubsze od zwykłego spaghetti. Mają porowatą powierzchnię świetnie przyjmującą sos, ponieważ są formowane matrycami z brązu i długo suszone w niskiej temperaturze. Ich zastosowanie jest uniwersalne bo pasują do nich wszelkie rodzaje sosów. Doskonale smakują z sosami bardzo prostymi na bazie oliwy, np. aglio olio e peperoncino czy z klasyczną carbonarą. Po ugotowaniu są sprężyste i jędrne, dlatego sprawdzają się też do sosów bardziej dopracowanych i zawiesistych, np. na bazie pomidorów i warzyw czy z dodatkiem mielonego mięsa. FETTUCCINE MAKARON JAJECZNY CYTRYNA
FETTUCCINE MAKARON JAJECZNY PEPERONCINO
FETTUCCINE MAKARON JAJECZNY SENATORE CAPPELLI
FETTUCCINE MAKARON JAJECZNY TRUFLE
LINGUINE MAKARON JAJECZNY CZOSNEK PIETRUSZKA
MAKARON STRINGOZZI AL FARRO
MAKARON STINGOZZI AL FARRO
MAKARON STRINGOZZI CLASSICI
MEZZE MANICHE MAKARON FILOTEA
PAPPARDELLE MAKARON JAJECZNY
PAPPARDELLE MAKARON JAJECZNY GNIAZDKA
SPAGHETTI ALLA CHITARRA MAKARON JAJECZNY GNIAZDKA
SPAGHETTONI MAKARON FILOTEA
Chcesz poczuć na podniebieniu smak prawdziwej, aromatycznej włoskiej oliwy? Będzie mi miło, jeśli odwiedzisz mój SKLEP
Masz pytania czy wątpliwości, napisz tutaj: KONTAKT