SCHIACCIATA ALL'UVA
„Schiacciata all’uva” to prosty rustykalny placek drożdżowy z oliwą i winogronami. Piecze się go jesienią z okazji zbiorów winogron, głównie w Toskanii. To prawdziwa gratka dla smakosza, bo stosuje się odmiany winogron, z których powstaje słynne toskańskie Chianti, czyli Sangiovese lub Canaiolo.
JAK TO WYMÓWIĆ?
Słowem „la schiacciata” określa się w Toskanii focaccię, czyli najprostszy rodzaj pieczywa, podpłomyka, w formie płaskiego placka. Bywa pieczony z solą i rozmarynem, z cebulą, sezonowymi warzywami. Jest jadany na ciepło lub na zimno.
„Schiacciatę all’uva” jadłam wiele lat temu w Montepulciano, pod koniec września, gdy trwało winobranie. Ciasto było soczyste, zabarwione ciemnym sokiem z aromatycznych, upieczonych owoców. Dominował w nim intensywny, winny, słodko-kwaśny smak dojrzałych, drobnych winogron. Zachwyciłam się nim i pamiętam do tej chwili jego szczególny smak.
Inna rzecz, która utkwiła mi w pamięci, to wymowa słowa „schiacciata”. Była niemożliwa do wymówienia dla mnie, bo nie znałam wtedy jeszcze włoskiego.
SKŁADNIKI DLA 6-8 OSÓB
Ok. 1 kg ciemnych drobnych winogron – powinny być aromatyczne, mogą być krajowe kwaskowe intensywne w smaku
250 g mąki 00
150 ml wody
6 g świeżych drożdży
pół łyżeczki cukru
sól
Oliwa z oliwek
Okrągła foremka ok. 30-35 cm średnicy (tortownica się nie nadaje, bo podczas pieczenia wycieka z niej sok)
SPOSÓB WYKONANIA
Do upieczenia schiacciaty potrzeba ciemnych winogron, najlepiej drobnych, bardzo intensywnych w smaku. Nadają się świetnie nawet winogrona krajowe, które spotyka dość często są uprawiane w polskich ogrodach. Odkryłam też, że taki rodzaj placka wychodzi doskonale ze świeżą żurawiną (może być też mrożona). Mieszam ją z dostępnymi, ciemnymi odmianami winogron i rezultat jest znakomity.
Sekretnym dodatkiem, który nadaje winną, słodko-kwaśną, intensywną nutę, jest ocet balsamiczny. Używam go niewiele, nadaje głębię i rekompensuje trochę brak „prawdziwych” winogron, prosto z toskańskiej winorośli.
Ciasto, które robię, nie jest słodkie, zawiera tylko pół łyżeczki cukru, ponieważ świetnie podkreśla słodycz owoców.
WYKONANIE
Mieszam w misce mąkę ze szczyptą soli i cukrem.
W 150 ml wody rozpuszczam drożdże, dodaję je wraz z łyżką oliwy do mąki i zagniatam ciasto. Odstawiam do wyrośnięcia na ok. 1,5 - 2 godziny. Gdy podwoi obojętność, dzielę je na 2 równe części i rozciągam na placki o średnicy ok. 30 cm (wielkości foremki).
Na dno foremki posmarowanej oliwą kładę pierwszą warstwę ciasta, na nią winogrona lub żurawiny. Skrapiam je oliwą i dobrym, gęstym octem balsamicznym. Przykrywam drugą warstwą i sklejam brzegi, by owoce nie wydostały się podczas pieczenia. Na wierzchniej warstwie układam pozostałe owoce i smaruję je oliwą. Można je lekko posypać cukrem trzcinowym. Piekę w 180⁰C przez ok. 1 godzinę 15 minut.
JAK PODAWAĆ SCHIACCIATĘ?
Schiacciata najlepsza jest ok. 1 godzinę po upieczeniu, gdy dobrze wystygnie. Ciasto jest doskonałe jako deser, na przykład z kieliszkiem deserowego wina, a także jako przekąska między posiłkami. Lubię je jadać z surowymi owocami: gruszką, jabłkiem lub pomarańczą.
SCHIACCIATA ALL'UVA - WARIANTY I ZALETY
- Do winogron czasem dodaje się też świeży rozmaryn, nasiona anyżu, rodzynki.
- Spotkałam przepisy, w których do schiacciaty stosuje się sporo cukru. Najczęściej jest to 100 g cukru przy 250 g mąki. Część dodaje się do ciasta, a pozostałym posypuje owoce przed upieczeniem. Ja nie przepadam za słodkościami, dlatego dodaję tylko pół łyżeczki. Upieczoną i ostygniętą schiacciatę można po prostu posypać cukrem, jeśli komuś bardziej odpowiadają słodkie wypieki.
- ZALETA: Ciasto jest podobne, jak to na pizzę, można od razu zrobić go więcej. Często robię z 0,5 kg mąki i część piekę z oliwą, solą i rozmarynem a część z owocami.
Piekłaś/piekłeś kiedyś podobne ciasta? Proszę, podziel się w komentarzach poniżej 🙂
WAŻNE LINKI DLA CIEBIE
Wyjątkowy, naturalny ocet balsamiczny IGP z Modeny znajdziesz tutaj: OCET BALSAMICZNY
Ocet balsamiczny jednoodmianowy z winogron Lambrusco, gęsty, o bogatym smaku Producent: Acf1919 Skład: moszcz winny gotowany, ocet winny; Zawiera siarczyny Kwasowość: 6% Gęstość: 1,35 g/ml Pojemność: 250 ml Przechowywać w temperaturze pokojowej Najlepiej spożyć przed: data na opakowaniu Zastosowanie: czerwone mięso z grilla, dojrzałe sery, surowa ryba, grillowane warzywa, kawior i skorupiaki, świeże owoce, sałaty. Ocet Balsamiczny z Modeny IGP Ekologiczny Producent: Acf1919 Skład: moszcz winny gotowany ekologiczny, ocet winny ekologiczny Zawiera siarczyny Kwasowość: 6% Gęstość: 1,32 g/ml Pojemność: 250 ml Przechowywać w temperaturze pokojowej Ocet Balsamiczny z Modeny DOP Extravecchio WYSYŁKA GRATIS Producent: Acf1919 Skład: moszcz winny gotowany Zawiera siarczyny Najlepiej spożyć przed: 2029 Pojemność: 100 ml Przechowywać w temperaturze pokojowej Zastosowanie: Ocet Balsamiczny z Modeny Dop Tradycyjny Extravecchio to drogocenny eliksir dojrzewający ponad 25 lat w drewnianych beczkach w specjalnych warunkach klimatycznych. Wystarczy 1 kropla tego gęstego octu o intensywnym lecz przyjemnie zrównoważonym słodko-kwaśno aromacie, by przeistoczyć zwykłe danie w wykwintną doskonałość. „Terre Alte” Invecchiato Ocet Balsamiczny z Modeny IGP Starzony Producent: Acf1919 Skład: moszcz winny gotowany, ocet winny Zawiera siarczyny Kwasowość: 6% Gęstość: 1,35 g/ml Pojemność: 250 ml Przechowywać w temperaturze pokojowej
OCET BALSAMICZNY Z MODENY LAMBRUSCO
NOWOŚĆ!
OCET BALSAMICZNY Z MODENY IGP EKOLOGICZNY
OCET BALSAMICZNY Z MODENY DOP 25 LAT
OCET BALSAMICZNY Z MODENY IGP STARZONY
Chcesz poczuć na podniebieniu smak prawdziwej, aromatycznej włoskiej oliwy? Będzie mi miło, jeśli odwiedzisz mój SKLEP

OLIWA EXTRAVERGINE RONCI MORAIOLO 250 ML
ZAPACH WŁOSKIEGO LATA W ŚWIEŻO TŁOCZONEJ OLIWIE Z KAMPANII OLIWNEJ 2022/23
Producent: Azienda Agraria Ronci SS, Bevagna (Umbria)
Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki, świeżego migdała, surowego karczocha. Na podniebieniu wyczuwa się zdecydowaną pikantność i gorzkość, lecz jest ona wyrafinowana, przyjemna i zrównoważona.
Zapach: intensywny i elegancki, miarowo uwalniający nuty roślinne świeżo skoszonej trawy i polnych ziół.
Kolor: zielony ze złotymi odcieniami
Zastosowanie:
Polecana dla osób lubiących zdecydowane smaki. Idealna do przyprawiania dań gorących, na przykład risotto, steku z czerwonego mięsa lub zup z warzyw strączkowych oraz kremowych. Wspaniale smakuje do klasycznej bruschetty oraz nadaje charakteru prostej fokacci wyciągniętej z pieca. Doskonale przyprawia carpaccio, zieloną sałatę i warzywa.
Oliwa Monocultivar Moraiolo Ronci została wyróżniona w Przewodniku Bibenda 2022.
Są w nim wymienione najlepsze we Włoszech wina, grappy, restauracje oraz oliwy z oliwek.
Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny
Zbiory: listopad
Gatunek: Moraiolo
Kwasowość: 0,28%
Polifenole: 428 mg/kg
Położenie gajów: 300 – 500 m n.p.m
Zbiory 2022

OLIWA EXTRAVERGINE RONCI MORAIOLO 500 ML
ZAPACH WŁOSKIEGO LATA W ŚWIEŻO TŁOCZONEJ OLIWIE Z KAMPANII OLIWNEJ 2022/23
Producent: Azienda Agraria Ronci SS, Bevagna (Umbria)
Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki, świeżego migdała, surowego karczocha. Na podniebieniu wyczuwa się zdecydowaną pikantność i gorzkość, lecz jest ona wyrafinowana, przyjemna i zrównoważona.
Zapach: intensywny i elegancki, miarowo uwalniający nuty roślinne świeżo skoszonej trawy i polnych ziół.
Kolor: zielony ze złotymi odcieniami
Zastosowanie:
Polecana dla osób lubiących zdecydowane smaki. Idealna do przyprawiania dań gorących, na przykład risotto, steku z czerwonego mięsa lub zup z warzyw strączkowych oraz kremowych. Wspaniale smakuje do klasycznej bruschetty oraz nadaje charakteru prostej fokacci wyciągniętej z pieca. Doskonale przyprawia carpaccio, zieloną sałatę i warzywa.
Oliwa Monocultivar Moraiolo Ronci została wyróżniona w Przewodniku Bibenda 2022.
Są w nim wymienione najlepsze we Włoszech wina, grappy, restauracje oraz oliwy z oliwek.
Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny
Zbiory: listopad
Kampania oliwna: 2022/23
Gatunek: Moraiolo
Kwasowość: 0,28%
Polifenole: 428 mg/kg
Położenie gajów: 300 – 500 m n.p.m

OLIWA EXTRAVERGINE RONCI MORAIOLO PUSZKA
ZAPACH WŁOSKIEGO LATA W ŚWIEŻO TŁOCZONEJ OLIWIE Z KAMPANII OLIWNEJ 2022/23
Producent: Azienda Agraria Ronci SS, Bevagna (Umbria)
Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki, świeżego migdała, surowego karczocha. Na podniebieniu wyczuwa się zdecydowaną pikantność i gorzkość, lecz jest ona wyrafinowana, przyjemna i zrównoważona.
Zapach: intensywny i elegancki, miarowo uwalniający nuty roślinne świeżo skoszonej trawy i polnych ziół.
Kolor: zielony ze złotymi odcieniami
Zastosowanie:
Polecana dla osób lubiących zdecydowane smaki. Idealna do przyprawiania dań gorących, na przykład risotto, steku z czerwonego mięsa lub zup z warzyw strączkowych oraz kremowych. Wspaniale smakuje do klasycznej bruschetty oraz nadaje charakteru prostej fokacci wyciągniętej z pieca. Doskonale przyprawia carpaccio, zieloną sałatę i warzywa.
Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny
Zbiory: listopad
Kampania oliwna: 2022/23

OLIWA EXTRAVERGINE ZESTAW TRE 3 x 500
KORZYSTNY CENOWO ZESTAW DLA OSÓB PRAGNĄCYCH POZNAĆ BOGACTWO SMAKÓW OLIW Z SERCA UMBRII
OLIWA EXTRA VERGINE Z KAMPANII OLIWNEJ 2022/23
-
OLIWA EXTRAVERGINE BIO MORAIOLO MONOCULTIVAR 500 ML
Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki, świeżego migdała, surowego karczocha. Na podniebieniu wyczuwa się zdecydowaną pikantność i gorzkość, lecz jest ona wyrafinowana, przyjemna i zrównoważona.
Zapach: intensywny i elegancki, miarowo uwalniający nuty roślinne świeżo skoszonej trawy i polnych ziół.
Kolor: zielony ze złotymi odcieniami
Zastosowanie:
Polecana dla osób lubiących zdecydowane smaki. Idealna do przyprawiania dań gorących, na przykład risotto, steku z czerwonego mięsa lub zup z warzyw strączkowych oraz kremowych. Wspaniale smakuje do klasycznej bruschetty oraz nadaje charakteru prostej fokacci wyciągniętej z pieca. Doskonale przyprawia carpaccio, zieloną sałatę i warzywa.
Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny
Zbiory: listopad
Kampania oliwna: 2022/23
Gatunek: Moraiolo
Kwasowość: 0,28%
Polifenole: 428 mg/kg
Położenie gajów: 300 – 500 m n.p.m
-
OLIWA EXTRAVERGINE BIO BLEND 500 ML
Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki, świeżego karczocha, migdała i cykorii; przyjemnie pikantny i harmonijny
Zapach: intensywne i świeże roślinne nuty dzikich ziół, karczocha i cykorii
Kolor: zielony ze złotymi odcieniami
Zastosowanie:
Polecana dla każdego, kto lubi równowagę świeżych roślinnych zapachów i smaków. Wzbogaca smak zup kremowych, warzywnych i zielonych mieszanych sałat. Podkreśla smak dań zarówno mięsnych jak i rybnych. Można używać jej wszechstronnie, do wszelkich dań wymagających dodatku oliwy, zarówno na surowo jak i do smażenia.
Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny
Zbiory: październik – listopad
Kampania oliwna: 2022/23
Gatunek: Frantoio, Leccino, Moraiolo
Kwasowość: 0,22%
Polifenole: 426 mg/kg
-
OLIWA EXTRAVERGINE BIO FRANTOIO MONOCULTIVAR 500 ML
Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki, świeżego migdała, surowego karczocha. Na podniebieniu wyczuwa się zdecydowaną pikantność i gorzkość, lecz jest ona przyjemna i zrównoważona.
Zapach: intensywny i świeży, roślinne nuty ziół i świeżo skoszonej trawy
wyrafinowana, uwodzi spójnością z nutami zapachowymi.
Kolor: zielony ze złotymi odcieniami
Zastosowanie:
Polecana do przyprawiania dań o zrównoważonym smaku, którym dodaje osobowości bez dominowania naturalnego smaku potrawy. Wskazana do białych mięs, ryb z grilla, przeróżnych sałat i sałatek oraz warzyw gotowanych i grillowanych. Świetna do bruschetty i focacci oraz lekkich sosów do makaronu.
Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny
Zbiory: październik – listopad
Kampania oliwna: 2022/23
Gatunek: Frantoio
Kwasowość: 0,23%
Polifenole: 503 mg/kg
Położenie gajów: 300 – 500 m n.p.m

OLIWA EXTRAVERGINE ZESTAW GRANDE
KORZYSTNY CENOWO ZESTAW DLA OSÓB, KTÓRE LUBIĄ UŻYWAĆ DUŻO OLIWY
OLIWA EXTRA VERGINE Z KAMPANII OLIWNEJ 2022/23
DARMOWA WYSYŁKA!
-
OLIWA EXTRAVERGINE BIO MORAIOLO MONOCULTIVAR 1 LITR
Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki, świeżego migdała, surowego karczocha. Na podniebieniu wyczuwa się zdecydowaną pikantność i gorzkość, lecz jest ona wyrafinowana, przyjemna i zrównoważona.
Zapach: intensywny i elegancki, miarowo uwalniający nuty roślinne świeżo skoszonej trawy i polnych ziół.
Kolor: zielony ze złotymi odcieniami
Zastosowanie:
Polecana dla osób lubiących zdecydowane smaki. Idealna do przyprawiania dań gorących, na przykład risotto, steku z czerwonego mięsa lub zup z warzyw strączkowych oraz kremowych. Wspaniale smakuje do klasycznej bruschetty oraz nadaje charakteru prostej fokacci wyciągniętej z pieca. Doskonale przyprawia carpaccio, zieloną sałatę i warzywa.
Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny
Zbiory: listopad
Kampania oliwna: 2022/23
Gatunek: Moraiolo
Kwasowość: 0,28%
Polifenole: 428 mg/kg
Położenie gajów: 300 – 500 m n.p.m
-
OLIWA EXTRAVERGINE BIO BLEND 1 LITR
Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki, świeżego karczocha, migdała i cykorii; przyjemnie pikantny i harmonijny
Zapach: intensywne i świeże roślinne nuty dzikich ziół, karczocha i cykorii
Kolor: zielony ze złotymi odcieniami
Zastosowanie:
Polecana dla każdego, kto lubi równowagę świeżych roślinnych zapachów i smaków. Wzbogaca smak zup kremowych, warzywnych i zielonych mieszanych sałat. Podkreśla smak dań zarówno mięsnych jak i rybnych. Można używać jej wszechstronnie, do wszelkich dań wymagających dodatku oliwy, zarówno na surowo jak i do smażenia.
Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny
Zbiory: październik – listopad
Kampania oliwna: 2022/23
Gatunek: Frantoio, Leccino, Moraiolo
Kwasowość: 0,22%
Polifenole: 426 mg/kg
-
OLIWA EXTRAVERGINE BIO FRANTOIO MONOCULTIVAR 1 LITR
Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki, świeżego migdała, surowego karczocha. Na podniebieniu wyczuwa się zdecydowaną pikantność i gorzkość, lecz jest ona przyjemna i zrównoważona.
Zapach: intensywny i świeży, roślinne nuty ziół i świeżo skoszonej trawy
wyrafinowana, uwodzi spójnością z nutami zapachowymi.
Kolor: zielony ze złotymi odcieniami
Zastosowanie:
Polecana do przyprawiania dań o zrównoważonym smaku, którym dodaje osobowości bez dominowania naturalnego smaku potrawy. Wskazana do białych mięs, ryb z grilla, przeróżnych sałat i sałatek oraz warzyw gotowanych i grillowanych. Świetna do bruschetty i focacci oraz lekkich sosów do makaronu.
Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny
Zbiory: październik – listopad
Kampania oliwna: 2022/23
Gatunek: Frantoio
Kwasowość: 0,23%
Polifenole: 503 mg/kg
Położenie gajów: 300 – 500 m n.p.m

OLIWA EXTRAVERGINE RONCI puszka 1L
OLIWA EXTRA VERGINE Z KAMPANII OLIWNEJ 2022/23 O ŁAGODNEJ PIKANTNOŚCI I LEKKIEJ GORYCZCE
Producent: Azienda Agraria Ronci SS, Bevagna (Umbria)
Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki, świeżego karczocha, migdała i cykorii; przyjemnie pikantny, gorzkawy i harmonijny
Zapach: intensywne i świeże roślinne nuty dzikich ziół, karczocha i cykorii
Kolor: zielony ze złotymi odcieniami
Zastosowanie:
Polecana dla każdego, kto lubi równowagę świeżych roślinnych zapachów i smaków. Wzbogaca smak zup kremowych, warzywnych i zielonych mieszanych sałat. Podkreśla smak dań zarówno mięsnych jak i rybnych. Można używać jej wszechstronnie, do wszelkich dań wymagających dodatku oliwy, zarówno na surowo jak i do smażenia.
Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny
Zbiory: październik – listopad
Kampania oliwna: 2022/23
Gatunek: Frantoio, Leccino, Moraiolo
Kwasowość: 0,22%
Polifenole: 426 mg/kg
Położenie gajów: 300 – 500 m n.p.m

OLIWA EXTRAVERGINE RONCI BIO 250 ml
OLIWA EXTRA VERGINE Z KAMPANII OLIWNEJ 2022/23 O ŁAGODNEJ PIKANTNOŚCI I LEKKIEJ GORYCZCE
Producent: Azienda Agraria Ronci SS, Bevagna (Umbria)
Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki, świeżego karczocha, migdała i cykorii; przyjemnie pikantny i harmonijny
Zapach: intensywne i świeże roślinne nuty dzikich ziół, karczocha i cykorii
Kolor: zielony ze złotymi odcieniami
Zastosowanie:
Polecana dla każdego, kto lubi równowagę świeżych roślinnych zapachów i smaków. Wzbogaca smak zup kremowych, warzywnych i zielonych mieszanych sałat. Podkreśla smak dań zarówno mięsnych jak i rybnych. Można używać jej wszechstronnie, do wszelkich dań wymagających dodatku oliwy, zarówno na surowo jak i do smażenia.
Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny
Zbiory: październik – listopad
Kampania oliwna: 2022/23
Gatunek: Frantoio, Leccino, Moraiolo
Kwasowość: 0,22%
Polifenole: 426 mg/kg
Położenie gajów: 300 – 500 m n.p.m

OLIWA EXTRAVERGINE RONCI BIO 500 ml
OLIWA EXTRA VERGINE Z KAMPANII OLIWNEJ 2022/23 O ŁAGODNEJ PIKANTNOŚCI I LEKKIEJ GORYCZCE
Producent: Azienda Agraria Ronci SS, Bevagna (Umbria)
Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki, świeżego karczocha, migdała i cykorii; przyjemnie pikantny i harmonijny
Zapach: roślinne nuty dzikich ziół, karczocha i cykorii
Kolor: zielony ze złotymi odcieniami
Zastosowanie:
Polecana dla każdego, kto lubi równowagę świeżych roślinnych zapachów i smaków. Wzbogaca smak zup kremowych, warzywnych i zielonych mieszanych sałat. Podkreśla smak dań zarówno mięsnych jak i rybnych. Można używać jej wszechstronnie, do wszelkich dań wymagających dodatku oliwy, zarówno na surowo jak i do smażenia.
Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny
Zbiory: październik – listopad
Kampania oliwna: 2022/23
Gatunek: Frantoio, Leccino, Moraiolo
Kwasowość: 0,22%
Polifenole: 426 mg/kg
Położenie gajów: 300 – 500 m n.p.m

OLIWA EXTRAVERGINE ZESTAW TRE 3 x 250 ML
KORZYSTNY CENOWO ZESTAW DLA OSÓB PRAGNĄCYCH POZNAĆ SMAK RÓŻNYCH ODMIAN OLIWEK
OLIWA EXTRA VERGINE Z KAMPANII OLIWNEJ 2022/23
-
OLIWA EXTRAVERGINE BIO MORAIOLO MONOCULTIVAR 250 ML
Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki, świeżego migdała, surowego karczocha. Na podniebieniu wyczuwa się zdecydowaną pikantność i gorzkość, lecz jest ona wyrafinowana, przyjemna i zrównoważona.
Zapach: intensywny i elegancki, miarowo uwalniający nuty roślinne świeżo skoszonej trawy i polnych ziół.
Kolor: zielony ze złotymi odcieniami
Zastosowanie:
Polecana dla osób lubiących zdecydowane smaki. Idealna do przyprawiania dań gorących, na przykład risotto, steku z czerwonego mięsa lub zup z warzyw strączkowych oraz kremowych. Wspaniale smakuje do klasycznej bruschetty oraz nadaje charakteru prostej fokacci wyciągniętej z pieca. Doskonale przyprawia carpaccio, zieloną sałatę i warzywa.
Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny
Zbiory: listopad
Kampania oliwna: 2022/23
Gatunek: Moraiolo
Kwasowość: 0,28%
Polifenole: 428 mg/kg
Położenie gajów: 300 – 500 m n.p.m.
-
OLIWA EXTRAVERGINE BIO BLEND 250 ML
Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki, świeżego karczocha, migdała i cykorii; przyjemnie pikantny i harmonijny
Zapach: intensywne i świeże roślinne nuty dzikich ziół, karczocha i cykorii
Kolor: zielony ze złotymi odcieniami
Zastosowanie:
Polecana dla każdego, kto lubi równowagę świeżych roślinnych zapachów i smaków. Wzbogaca smak zup kremowych, warzywnych i zielonych mieszanych sałat. Podkreśla smak dań zarówno mięsnych jak i rybnych. Można używać jej wszechstronnie, do wszelkich dań wymagających dodatku oliwy, zarówno na surowo jak i do smażenia.
Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny
Zbiory: październik – listopad
Kampania oliwna: 2022/23
Gatunek: Frantoio, Leccino, Moraiolo
Kwasowość: 0,22%
Polifenole: 426 mg/kg
-
OLIWA EXTRAVERGINE BIO FRANTOIO MONOCULTIVAR 250 ML
Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki, świeżego migdała, surowego karczocha. Na podniebieniu wyczuwa się zdecydowaną pikantność i gorzkość, lecz jest ona przyjemna i zrównoważona.
Zapach: intensywny i świeży, roślinne nuty ziół i świeżo skoszonej trawy
wyrafinowana, uwodzi spójnością z nutami zapachowymi.
Kolor: zielony ze złotymi odcieniami
Zastosowanie:
Polecana do przyprawiania dań o zrównoważonym smaku, którym dodaje osobowości bez dominowania naturalnego smaku potrawy. Wskazana do białych mięs, ryb z grilla, przeróżnych sałat i sałatek oraz warzyw gotowanych i grillowanych. Świetna do bruschetty i focacci oraz lekkich sosów do makaronu.
Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny
Zbiory: październik – listopad
Kampania oliwna: 2022/23
Gatunek: Frantoio
Kwasowość: 0,23%
Polifenole: 503 mg/kg
Położenie gajów: 300 – 500 m n.p.m.

OLIWA EXTRAVERGINE RONCI FRANTOIO PUSZKA 1L
OLIWA EXTRA VERGINE Z KAMPANII OLIWNEJ 2022/23 I ŚWIEŻY ZAPACH ROZGRZANEJ SŁOŃCEM ŁĄKI
Producent: Azienda Agraria Ronci SS, Bevagna (Umbria)
Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki, świeżego migdała, surowego karczocha. Na podniebieniu wyczuwa się zdecydowaną pikantność i gorzkość, lecz jest ona wyrafinowana, przyjemna i zrównoważona.
Zapach: intensywny i świeży, roślinne nuty ziół i świeżo skoszonej trawy
Kolor: zielony ze złotymi odcieniami
Zastosowanie:
Polecana do przyprawiania dań o zrównoważonym smaku, którym dodaje osobowości bez dominowania naturalnego smaku potrawy. Wskazana do białych mięs, ryb z grilla, przeróżnych sałat i sałatek oraz warzyw gotowanych i grillowanych. Świetna do bruschetty i focacci oraz lekkich sosów do makaronu.
Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny
Zbiory: październik – listopad
Kampania oliwna: 2022/23
Gatunek: Frantoio
Kwasowość: 0,23%
Polifenole: 503 mg/kg
Położenie gajów: 300 – 500 m n.p.m

OLIWA EXTRAVERGINE SUATONI OLIO NUOVO
OLIO NUOVO 2022
EDYCJA LIMITOWANA
Producent: Frantoio Suatoni, Amelia (Umbria)
Smak: świeży i intensywny aromat dzikiej cykorii, zielonego karczocha z pikantną roślinną nutą surowego migdała i pieprzu
Zapach: świeżo skoszonej trawy i polnych ziół
Kolor: intensywnie zielony
Oliwa niefiltrowana, nieklarowna. Osad na dnie butelki jest zjawiskiem naturalnym.
Zmiana koloru z upływem czasu jest zjawiskiem naturalnym.
Zastosowanie:
Polecana dla każdego, kto lubi świeży, uwodzicielski zapach świeżo skoszonej trawy. Oliwa ma intensywne nuty pikantne, przyjemnie drapiące
w gardło. Takie odczucie jest zrównoważone goryczką, wyraźnie odczuwalną na języku.
Wyśmienicie smakuje do świeżego pieczywa, ciepłej bruschetty z czosnkiem, pomidorów, sałat,
ziemniaków, kremowych zup, na przykład dyniowej lub z warzyw strączkowych.
Zbiory: październik – listopada
Kampania oliwna: 2022
Gatunek: Frantoio, Leccino, Moraiolo

OLIWA EXTRAVERGINE SUATONI OLIO NUOVO 3
OLIO NUOVO 2022
EDYCJA LIMITOWANA
Producent: Frantoio Suatoni, Amelia (Umbria)
Smak: świeży i intensywny aromat dzikiej cykorii, zielonego karczocha z pikantną roślinną nutą surowego migdała i pieprzu
Zapach: świeżo skoszonej trawy i polnych ziół
Kolor: intensywnie zielony
Oliwa niefiltrowana, nieklarowna. Osad na dnie butelki jest zjawiskiem naturalnym.
Zmiana koloru z upływem czasu jest zjawiskiem naturalnym.
Zastosowanie:
Polecana dla każdego, kto lubi świeży, uwodzicielski zapach świeżo skoszonej trawy. Oliwa ma intensywne nuty pikantne, przyjemnie drapiące
w gardło. Takie odczucie jest zrównoważone goryczką, wyraźnie odczuwalną na języku.
Wyśmienicie smakuje do świeżego pieczywa, ciepłej bruschetty z czosnkiem, pomidorów, sałat,
ziemniaków, kremowych zup, na przykład dyniowej lub z warzyw strączkowych.
Zbiory: październik – listopada
Kampania oliwna: 2022
Gatunek: Frantoio, Leccino, Moraiolo

OLIWA EXTRAVERGINE SUATONI OLIO NUOVO 6
OLIO NUOVO 2022 EDYCJA LIMITOWANA
DOBRA CENA + TRANSPORT GRATIS
Producent: Frantoio Suatoni, Amelia (Umbria)
Smak: świeży i intensywny aromat dzikiej cykorii, zielonego karczocha z pikantną roślinną nutą surowego migdała i pieprzu
Zapach: świeżo skoszonej trawy i polnych ziół
Kolor: intensywnie zielony
Oliwa niefiltrowana, nieprzejrzysta. Osad na dnie butelki jest zjawiskiem naturalnym.
Zmiana koloru z upływem czasu jest zjawiskiem naturalnym.
Zastosowanie:
Polecana dla każdego, kto lubi świeży, uwodzicielski zapach świeżo skoszonej trawy. Oliwa ma intensywne nuty pikantne, przyjemnie drapiące
w gardło. Takie odczucie jest zrównoważone goryczką, wyraźnie odczuwalną na języku.
Wyśmienicie smakuje do świeżego pieczywa, ciepłej bruschetty z czosnkiem, pomidorów, sałat, gotowanych ziemniaków,
kremowych zup, na przykład dyniowej lub z warzyw strączkowych.
Zbiory: październik – listopad
Kampania oliwna: 2022
Gatunek: Frantoio, Leccino, Moraiolo

OLIWA EXTRAVERGINE SUATONI RAJO MONOCULTIVAR 500 ML
Producent: Frantoio Suatoni, Amelia (Umbria)
Smak: bardzo intensywny smak zielonego owocu oliwki,
długo utrzymująca się wytrawna gorzkość z harmonijną pikantnością.
Nuty smakowe są wyjątkowo bogate, wyczuwa się cykorię, zielone jabłko, dzikie zioła.
Zapach: świeży, roślinny, kojarzący się z młodymi listeczkami botwinki, pomidorem oraz mchem ze ściółki leśnej.
Kolor: złoty z delikatnymi odcieniami zieleni
Zastosowanie:
Oliwa Rajo Monocultivar, ze względu na intensywność, przypadnie do gustu osobom lubiącym kompozycje smakowe bogate w nuty gorzkie i pikantne.
Oliwa z tej odmiany jest świetnie pasuje do przyprawiania gotowanych ziemniaków, dań z ciecierzycy, fasoli, soczewicy, kapusty oraz zup i sałatek na bazie warzyw strączkowych.
Podnosi smak pieczonych i gotowanych białych ryb. Bardzo dobrze sprawdza się jako dodatek do chleba, również ciemnego, pełnoziarnistego, żytniego na zakwasie.
Nagrody: Złoty Medal Międzynarodowym Konkursie Oliw Jednoszczepowych
monocultivaroliveolil.EXPO w Mediolanie w latach 2016, 2017, 2018 i 2021
Zbiory: od połowy października do połowy listopada
Gatunek: Rajo
Kwasowość: 0,14%
Polifenole: 612 mg/kg
Położenie gajów: 400 m n.p.m.
Kampania oliwna: 2021

OLIWA EXTRAVERGINE RONCI FRANTOIO BLEND 2 x 500 ML
ZESTAW INTENSYWNEJ JEDNOODMIANOWEJ FRANTOIO 500 ML I BLENDU
OSTATNI RAZ W TAKIEJ CENIE + OBNIŻKA 10%
-
OLIWA EXTRAVERGINE BIO MORAIOLO MONOCULTIVAR 500 ML
Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki, świeżego migdała, surowego karczocha. Na podniebieniu wyczuwa się zdecydowaną pikantność i gorzkość, lecz jest ona wyrafinowana, przyjemna i zrównoważona.
Zapach: intensywny i elegancki, miarowo uwalniający nuty roślinne świeżo skoszonej trawy i polnych ziół.
Kolor: zielony ze złotymi odcieniami
Zastosowanie:
Polecana dla osób lubiących zdecydowane smaki. Idealna do przyprawiania dań gorących, na przykład risotto, steku z czerwonego mięsa lub zup z warzyw strączkowych oraz kremowych. Wspaniale smakuje do klasycznej bruschetty oraz nadaje charakteru prostej fokacci wyciągniętej z pieca. Doskonale przyprawia carpaccio, zieloną sałatę i warzywa.
Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny
Zbiory: listopad
Gatunek: Moraiolo
Kwasowość: 0,28%
Polifenole: 428 mg/kg
Położenie gajów: 300 – 500 m n.p.m
Kampania oliwna 2021
-
-
OLIWA EXTRAVERGINE BIO FRANTOIO MONOCULTIVAR 500 ML
Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki, świeżego migdała, surowego karczocha. Na podniebieniu wyczuwa się zdecydowaną pikantność i gorzkość, lecz jest ona przyjemna i zrównoważona.
Zapach: intensywny i świeży, roślinne nuty ziół i świeżo skoszonej trawy
wyrafinowana, uwodzi spójnością z nutami zapachowymi.
Kolor: zielony ze złotymi odcieniami
Zastosowanie:
Polecana do przyprawiania dań o zrównoważonym smaku, którym dodaje osobowości bez dominowania naturalnego smaku potrawy. Wskazana do białych mięs, ryb z grilla, przeróżnych sałat i sałatek oraz warzyw gotowanych i grillowanych. Świetna do bruschetty i focacci oraz lekkich sosów do makaronu.
Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny
Zbiory: październik – listopad
Gatunek: Frantoio
Kwasowość: 0,23%
Polifenole: 503 mg/kg
Położenie gajów: 300 – 500 m n.p.m
-
Kampania oliwna: 2021
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 132 zł

OLIWA EXTRAVERGINE RONCI MONOCULTIVAR 2 x 250 ml
ZESTAW AROMATYCZNYCH OLIW JEDNOODMIANOWYCH
OSTATNI RAZ W TAKIEJ CENIE + OBNIŻKA 10%
-
OLIWA EXTRAVERGINE BIO MORAIOLO MONOCULTIVAR 250 ML
Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki, świeżego migdała, surowego karczocha. Na podniebieniu wyczuwa się zdecydowaną pikantność i gorzkość, lecz jest ona wyrafinowana, przyjemna i zrównoważona.
Zapach: intensywny i elegancki, miarowo uwalniający nuty roślinne świeżo skoszonej trawy i polnych ziół.
Kolor: zielony ze złotymi odcieniami
Zastosowanie:
Polecana dla osób lubiących zdecydowane smaki. Idealna do przyprawiania dań gorących, na przykład risotto, steku z czerwonego mięsa lub zup z warzyw strączkowych oraz kremowych. Wspaniale smakuje do klasycznej bruschetty oraz nadaje charakteru prostej fokacci wyciągniętej z pieca. Doskonale przyprawia carpaccio, zieloną sałatę i warzywa.
Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny
Zbiory: listopad
Gatunek: Moraiolo
Kwasowość: 0,28%
Polifenole: 428 mg/kg
Położenie gajów: 300 – 500 m n.p.m
Kampania oliwna 2021
Najlepiej spożyć przed: 11.11.2023
-
OLIWA EXTRAVERGINE BIO FRANTOIO MONOCULTIVAR 250 ML
Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki, świeżego migdała, surowego karczocha. Na podniebieniu wyczuwa się zdecydowaną pikantność i gorzkość, lecz jest ona przyjemna i zrównoważona.
Zapach: intensywny i świeży, roślinne nuty ziół i świeżo skoszonej trawy
wyrafinowana, uwodzi spójnością z nutami zapachowymi.
Kolor: zielony ze złotymi odcieniami
Zastosowanie:
Polecana do przyprawiania dań o zrównoważonym smaku, którym dodaje osobowości bez dominowania naturalnego smaku potrawy. Wskazana do białych mięs, ryb z grilla, przeróżnych sałat i sałatek oraz warzyw gotowanych i grillowanych. Świetna do bruschetty i focacci oraz lekkich sosów do makaronu.
Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny
Zbiory: październik – listopad
Gatunek: Frantoio
Kwasowość: 0,23%
Polifenole: 503 mg/kg
Położenie gajów: 300 – 500 m n.p.m.
Kampania oliwna: 2021
Najlepiej spożyć przed: 24 września 2023
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 74 zł

OLIWA EXTRAVERGINE SUATONI DOP 500 ML
Producent: Frantoio Suatoni, Amelia (Umbria)
Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki z nutami aromatycznych ziół, zielonego jabłka i migdała
Zapach: świeży, roślinny zapach aromatycznych dzikich ziół i rozgrzanej słońcem łąki
Kolor: złoty z delikatnymi odcieniami zieleni
Zastosowanie:
Każdy, kto lubi oliwę z charakterem, znajdzie w niej harmonijnie współistniejące, lekko pikantne i gorzkawe, nuty cykorii, zielonego jabłka.
Lekki ale wyczuwalny aromat mchu pochodzi od występującej tylko na południu Umbrii, odmiany Rajo.
Doskonała do przyprawiania mięs grillowanych i smażonych, potraw z kaszami, zup i sałatek na bazie warzyw strączkowych, gotowanych i pieczonych białych ryb,
bruschetty, gotowanych warzyw. Stanowi świetną bazę do sosu do zielonej sałaty i surówek.
Certyfikaty: Certyfikat DOP Umbria Colli Amerini (Chroniona Nazwa Pochodzenia)
Zbiory: od połowy października do połowy listopada
Gatunek: Frantoio, Leccino, Moraiolo, Rajo
Kwasowość: 0,14%
Polifenole: 461 mg/kg
Położenie gajów: 400 m n.p.m.
Kampania oliwna: 2021

OLIWA EXTRAVERGINE SUATONI BIO litr puszka
Producent: Frantoio Suatoni, Amelia (Umbria)
Smak: gładki i elegancki, aromat dzikiej cykorii, sałaty oraz pikantna nuta czarnego pieprzu i dojrzałego orzecha
Zapach: świeży z nutami roślinnymi dzikiej cykorii i aromatycznych ziół
Kolor: złoty z delikatnymi odcieniami zieleni
Zastosowanie:
Polecana dla każdego, kto lubi świeży łagodny roślinny smak, wzbogacony w tle przyjemną zrównoważoną pieprzowo-orzechową nutą.
Idealna do brusketty i grzanek z warzywami, sałatek i dań z warzywami strączkowymi, sałat, zup, białych mięs i białych ryb.
Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny
Zbiory: październik – początek listopada
Kampania oliwna: 2021
Gatunek: Frantoio, Leccino, Moraiolo, Rajo
Kwasowość: 0,22%
Polifenole: 426 mg/kg
Położenie gajów: 400 m n.p.m.

OLIWA EXTRAVERGINE SUATONI BIO 500 ML
OSTATNI RAZ W TAKIEJ CENIE + OBNIŻKA 10%
Producent: Frantoio Suatoni, Amelia (Umbria)
Smak: gładki i elegancki, aromat dzikiej cykorii, sałaty oraz pikantna nuta czarnego pieprzu i dojrzałego orzecha
Zapach: świeży z nutami roślinnymi dzikiej cykorii i aromatycznych ziół
Kolor: złoty z delikatnymi odcieniami zieleni
Zastosowanie:
Polecana dla każdego, kto lubi świeży łagodny roślinny smak, wzbogacony w tle przyjemną zrównoważoną pieprzowo-orzechową nutą.
Idealna do bruschetty i grzanek z warzywami, sałatek i dań z warzywami strączkowymi, sałaty, zup, białych mięs i białych ryb..
Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny
Zbiory: październik – początek listopada
Kampania oliwna: 2021
Gatunek: Frantoio, Leccino, Moraiolo, Rajo
Kwasowość: 0,22%
Polifenole: 426 mg/kg
Położenie gajów: 400 m n.p.m.
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 69 zł

PUDEŁKO NA PREZENT
PUDEŁKO NA PREZENT
Klasycznie proste, sztywne pudełko z karbowanej 4-warstwowej tektury z uchwytem.
Wymiary: wys. 30 cm x 6 cm x 6 cm.
ZASTOSOWANIE
Pudełko ma naturalny szaro-brązowy kolor, dzięki czemu doskonale pasuje jako opakowanie prezentowe do produktów spożywczych, ekologicznych, na przykład eleganckich butelek z oliwą czy octem balsamicznym.
Dzięki prostocie kształtu i ładnej żłobkowanej fakturze, świetnie prezentuje się bez dekoracji.
Może być też być dowolnie stylizowane dekoracyjnym zawieszkami czy wstążkami, w zależności od okazji.

OLIWA EXTRAVERGINE RONCI CZOSNKOWA 250 ML
Producent: Azienda Agraria Ronci SS, Bevagna (Umbria)
Skład: Oliwa Extravergine Ronci odmian Frantoio, Moraiolo i Leccino aromatyzowana naturalnie czosnkiem metodą infuzji
Kolor: zielony ze złotymi odcieniami
Zastosowanie: Oliwa ma zapach i smak świeżo posiekanego ząbku czosnku, ponieważ proces aromatyzowania był staranny i naturalny. Aromat czosnku jest wyraźny lecz nie jest nachalny, współgra z roślinnymi nutami oliwy extravergine.
Stosuje się ją wszędzie tam, gdzie niezbędny jest dodatek czosnku. Doskonale przyprawia sałatę i wszelkie sałatki, surówki, dania z grzybów, warzyw z grilla oraz gotowanych. Przydaje się do przyrządzania marynat, przyprawiania ryb i mięsa z grilla. Stosowana na zimno, podkreśla śródziemnomorski charakter dań kuchni włoskiej: makaronów, risotto, pizzy i focacci.
Zbiory: październik – listopad
Kampania oliwna: 2019
Gatunek: Frantoio, Leccino, Moraiolo
Położenie gajów: 300 – 500 m n.p.m

OLIWA EXTRAVERGINE RONCI ROZMARYNOWA 250 ML
Producent: Azienda Agraria Ronci SS, Bevagna (Umbria)
Skład: Oliwa Extravergine Ronci odmian Frantoio, Moraiolo i Leccino aromatyzowana naturalnie rozmarynem metodą infuzji
Kolor: zielony ze złotymi odcieniami
Zastosowanie: Naturalny sposób aromatyzowania sprawia, że oliwa pachnie jak roztarte w palcach igiełki świeżo zerwanej gałązki rozmarynu.
Świetna do przyprawiania na zimno grillowanych mięs i pieczeni, ryb, grillowanych i pieczonych warzyw, zup z warzyw strączkowych. Doskonale łączy się z pieczonym chlebem w formie bruschetty czy grzanek do warzywnych zup. Wyjątkowo dobrze sprawdza się do skropienia jeszcze ciepłej focacci oraz białych serów.
Zbiory: październik – listopad
Kampania oliwna: 2019
Gatunek: Frantoio, Leccino, Moraiolo
Położenie gajów: 300 – 500 m n.p.m

OLIWA EXTRAVERGINE RONCI BAZYLIOWA 250 ML
Producent: Azienda Agraria Ronci SS, Bevagna (Umbria)
Skład: Oliwa Extravergine Ronci odmian Frantoio, Moraiolo i Leccino aromatyzowana naturalnie bazylią metodą infuzji
Kolor: zielona ze złotymi odcieniami
Zastosowanie: Dzięki naturalnej metodzie aromatyzowania, ma w sobie smak i intensywny aromat świeżo zerwanych liści włoskiej bazylii.
Wzbogaca smak wszystkich potraw z dodatkiem świeżych pomidorów: sałatek, bruschetty, mozzarelli, pizzy. Polecana jest do przyprawiania risotto i dań z makaronu, sosów na bazie oliwy np. pesto, tart z warzywami oraz frittaty.

OLIWA EXTRAVERGINE RONCI PEPERONCINO 250 ML
Producent: Azienda Agraria Ronci SS, Bevagna (Umbria)
Skład: Oliwa Extravergine Ronci odmian Frantoio, Moraiolo i Leccino aromatyzowana naturalnie ostrą papryczką peperoncino metodą infuzji
Kolor: czerwony ze złotymi odcieniami
Zastosowanie: Pikantna oliwa z peperoncino pozwala w sposób wygodny dodać potrawie ostrości, aromatu i charakteru. Można ją stosować bardzo wszechstronnie do wielu potraw.
Zaleca się ją do przyprawiania na zimno sałatek, mięs, grillowanych warzyw, dań z warzywami i sosem, dań z makaronu, pizzy i focacci.
Zbiory: październik – listopad
Kampania oliwna: 2019
Położenie gajów: 300 – 500 m n.p.m

OLIWA EXTRAVERGINE RONCI CYTRYNOWA 250 ml
Producent: Azienda Agraria Ronci SS, Bevagna (Umbria)
Skład: oliwa Extravergine Ronci odmian Frantoio, Moraiolo i Leccino tłoczona razem z cytrynami z Amalfi
Kolor: zielony ze złotymi odcieniami
Zastosowanie: Intensywny zapach specjalnej odmiany włoskich cytryn ze słonecznego wybrzeża Amalfi połączył się z oliwą podczas procesu tłoczenia.
Sprawia to, że oliwa ma trwały i świeży aromat cytryny.
Doskonała na zimno do przyprawiania dań rybnych, skorupiaków, mięsa z grilla, zielonych sałat i sałatek, warzyw surowych i gotowanych.
Świetna jako składnik ciast i deserów.
Zbiory: październik – listopad
Kampania oliwna: 2019
Gatunek: Frantoio, Leccino, Moraiolo
Położenie gajów: 300 – 500 m n.p.m

OLIWA EXTRAVERGINE RONCI FRANTOIO 250 ml
OSTATNI RAZ W TAKIEJ CENIE + OBNIŻKA 10%
Producent: Azienda Agraria Ronci SS, Bevagna (Umbria)
Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki, świeżego migdała, surowego karczocha. Na podniebieniu wyczuwa się zdecydowaną pikantność i gorzkość, lecz jest ona przyjemna i zrównoważona.
Zapach: intensywny i świeży, roślinne nuty ziół i świeżo skoszonej trawy
wyrafinowana, uwodzi spójnością z nutami zapachowymi.
Kolor: zielony ze złotymi odcieniami
Zastosowanie:
Polecana do przyprawiania dań o zrównoważonym smaku, którym dodaje osobowości bez dominowania naturalnego smaku potrawy. Wskazana do białych mięs, ryb z grilla, przeróżnych sałat i sałatek oraz warzyw gotowanych i grillowanych. Świetna do bruschetty i focacci oraz lekkich sosów do makaronu.
Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny
Zbiory: październik – listopad
Kampania oliwna: 2021
Gatunek: Frantoio
Kwasowość: 0,23%
Polifenole: 503 mg/kg
Położenie gajów: 300 – 500 m n.p.m
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 39 zł
Szukasz łatwego przepisu na klasyczną, włoską focaccię? FOCACCIA PROSTY PRZEPIS
Proste, zdrowe przepisy inspirowane kuchnią włoską czekają na Ciebie TUTAJ
Masz pytania czy wątpliwości, napisz tutaj: KONTAKT