SCHIACCIATA ALL’UVA PRZEPIS Z TOSKANII

with Brak komentarzy

SCHIACCIATA ALL'UVA

„Schiacciata all’uva” to prosty rustykalny placek drożdżowy z oliwą i winogronami. Piecze się go jesienią z okazji zbiorów winogron, głównie w Toskanii. To prawdziwa gratka dla smakosza, bo stosuje się odmiany winogron, z których powstaje słynne toskańskie Chianti, czyli Sangiovese  lub Canaiolo.
JAK TO WYMÓWIĆ?

Słowem „la schiacciata” określa się w Toskanii focaccię, czyli najprostszy rodzaj pieczywa, podpłomyka, w formie płaskiego placka. Bywa pieczony z solą i rozmarynem, z cebulą, sezonowymi warzywami. Jest jadany na ciepło lub na zimno.

„Schiacciatę all’uva” jadłam wiele lat temu w Montepulciano, pod koniec września, gdy trwało winobranie. Ciasto było soczyste, zabarwione ciemnym sokiem z aromatycznych, upieczonych owoców.  Dominował w nim intensywny, winny, słodko-kwaśny smak dojrzałych, drobnych winogron. Zachwyciłam się nim i pamiętam do tej chwili jego szczególny smak.

Inna rzecz, która utkwiła mi w pamięci, to wymowa słowa „schiacciata”. Była niemożliwa do wymówienia dla mnie, bo nie znałam wtedy jeszcze włoskiego.

 

SKŁADNIKI DLA 6-8 OSÓB

Ok. 1 kg ciemnych drobnych winogron – powinny być aromatyczne, mogą być krajowe kwaskowe intensywne w smaku

250 g mąki 00

6 g świeżych drożdży

pół łyżeczki cukru

sól

Oliwa z oliwek

Okrągła foremka ok. 30-35 cm średnicy (tortownica się nie nadaje, bo podczas pieczenia wycieka z niej sok)

 

SPOSÓB WYKONANIA

Do upieczenia schiacciaty potrzeba ciemnych winogron, najlepiej drobnych, bardzo intensywnych w smaku. Nadają się świetnie nawet winogrona krajowe, które spotyka dość często są uprawiane w polskich ogrodach. Odkryłam też, że taki rodzaj placka wychodzi doskonale ze świeżą żurawiną (może być też mrożona). Mieszam ją z dostępnymi, ciemnymi odmianami winogron i rezultat jest znakomity.

Sekretnym dodatkiem, który nadaje winną, słodko-kwaśną, intensywną nutę, jest ocet balsamiczny. Używam go niewiele, nadaje głębię i rekompensuje trochę brak „prawdziwych” winogron, prosto z toskańskiej winorośli.

Ciasto, które robię, nie jest słodkie, zawiera tylko pół łyżeczki cukru, ponieważ świetnie podkreśla słodycz owoców.

 

WYKONANIE

Mieszam w misce mąkę ze szczyptą soli i cukrem.

W 125 ml wody rozpuszczam drożdże, dodaję je wraz z łyżką oliwy do mąki i zagniatam ciasto. Odstawiam do wyrośnięcia na ok. 1,5 - 2 godziny. Gdy podwoi obojętność, dzielę je na 2 równe części i rozciągam na placki o średnicy ok. 30 cm (wielkości foremki).

Na dno foremki posmarowanej oliwą kładę pierwszą warstwę ciasta, na nią winogrona lub żurawiny. Skrapiam je oliwą i dobrym, gęstym octem balsamicznym. Przykrywam drugą warstwą i sklejam brzegi, by owoce nie wydostały się podczas pieczenia. Na wierzchniej warstwie układam pozostałe owoce i smaruję je oliwą. Można je lekko posypać cukrem trzcinowym. Piekę w 180⁰C przez ok. 1 godzinę 15 minut.

 

JAK PODAWAĆ SCHIACCIATĘ?

Schiacciata najlepsza jest ok. 1 godzinę po upieczeniu, gdy dobrze wystygnie. Ciasto jest doskonałe jako deser, na przykład z kieliszkiem deserowego wina, a także jako przekąska między posiłkami. Lubię je jadać z surowymi owocami: gruszką, jabłkiem lub pomarańczą.

 

SCHIACCIATA ALL'UVA - WARIANTY I ZALETY
  • Do winogron czasem dodaje się też świeży rozmaryn, nasiona anyżu, rodzynki.
  • Spotkałam przepisy, w których do schiacciaty stosuje się sporo cukru. Najczęściej jest to 100 g cukru przy 250 g mąki. Część dodaje się do ciasta, a pozostałym posypuje owoce przed upieczeniem. Ja nie przepadam za słodkościami, dlatego dodaję tylko pół łyżeczki. Upieczoną i ostygniętą schiacciatę można po prostu posypać cukrem, jeśli komuś bardziej odpowiadają słodkie wypieki.
  • ZALETA: Ciasto jest podobne, jak to na pizzę, można od razu zrobić go więcej. Często robię z 0,5 kg mąki i część piekę z oliwą, solą i rozmarynem a część z owocami.

Piekłaś/piekłeś kiedyś podobne ciasta? Proszę, podziel się w komentarzach poniżej 🙂

WAŻNE LINKI DLA CIEBIE

Chcesz poczuć na podniebieniu smak prawdziwej, aromatycznej włoskiej oliwy? Będzie mi miło, jeśli odwiedzisz mój SKLEP

oliwa extravergine terre rosse dop ekologiczna monocultivar
OLIWA EXTRAVERGINE TERRE ROSSE DOP EKOLOGICZNA 1litr puszka

OLIWA Z KAMPANII OLIWNEJ 2018

Producent: Mario Ciampetti Azienda Agraria HISPELLUM, Spello (Umbria)

Smak: średnio intensywny aromat zielonego owocu oliwki, świeżo skoszonej trawy i zielonego karczocha, na podniebieniu gorzkawy, pikantny i lekko szczypiący.

Zapach: intensywny, ziołowy, świeżo skoszonej trawy

Kolor: zielony z żółto-złotawymi tonami

Zastosowanie: do dań soczystych o zdecydowanym smaku i mocnej strukturze – bruschetty, mięsa z grilla, zup z warzyw fasolowych, dań z fasoli i makaronu, duszonego szpinaku z czosnkiem, grzybów z grilla a także dań słodkawych, jak zupy z ziemniakami, porem i cebulą.  Doskonała do świeżego lub podpieczonego chleba, natartego ząbkiem czosnku , lekko posolonego. Jest bardzo wydajna.

Zalety: zawiera kwasy Omega-9, Omega-6 i Omega-3 o działaniu przeciwmiażdżycowym, przeciwnowotworowym i podnoszącym odporność.

Ma wysoką zawartość polifenoli, które są przeciwutleniaczami (antyoksydantami), mają właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i antynowotworowe.

Pochodzi z gajów uprawianych metodą biodynamiczną, ekologiczną, bez użycia pestycydów i sztucznych nawozów.

Certyfikaty: DOP Umbria Assisi Spoleto, Europejski Certyfikat Ekologiczny, Amerykański Certyfikat Organiczny ASDA, Japoński Certyfikat Organiczny JAS , Certyfikat  Koszerności

Zbiory: od początku października do początku grudnia

Kampania oliwna: 2018

Gatunek: 100% moraiolo

Położenie gajów: 400 – 800 m n.p.m

Kwasowość: 0,14%

Polifenole: 284 mg/kg

 

105.00 
Dodaj do koszyka
oliwa extravergine Terre Rosse DOP ekologiczna
OLIWA EXTRAVERGINE TERRE ROSSE DOP EKOLOGICZNA 250 ml

OLIWA Z KAMPANII OLIWNEJ 2018

Producent: Mario Ciampetti Azienda Agraria HISPELLUM, Spello (Umbria)

Smak: średnio intensywny aromat zielonego owocu oliwki, świeżo skoszonej trawy i zielonego karczocha, na podniebieniu gorzkawy, pikantny i lekko szczypiący.

Zapach: intensywny, ziołowy, świeżo skoszonej trawy

Kolor: zielony z żółto-złotawymi tonami

Zastosowanie: do dań soczystych o zdecydowanym smaku i mocnej strukturze – bruschetty, mięsa z grilla, zup z warzyw fasolowych, dań z fasoli i makaronu, duszonego szpinaku z czosnkiem, grzybów z grilla a także dań słodkawych, jak zupy z ziemniakami, porem i cebulą.  Doskonała do świeżego lub podpieczonego chleba, natartego ząbkiem czosnku , lekko posolonego. Jest bardzo wydajna.

Zalety: zawiera kwasy Omega-9, Omega-6 i Omega-3 o działaniu przeciwmiażdżycowym, przeciwnowotworowym i podnoszącym odporność.

Ma wysoką zawartość polifenoli, które są przeciwutleniaczami (antyoksydantami), mają właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i antynowotworowe.

Pochodzi z gajów uprawianych metodą biodynamiczną, ekologiczną, bez użycia pestycydów i sztucznych nawozów.

Certyfikaty: DOP Umbria Assisi Spoleto, Europejski Certyfikat Ekologiczny, Amerykański Certyfikat Organiczny ASDA, Japoński Certyfikat Organiczny JAS , Certyfikat  Koszerności

Zbiory: od początku października do początku grudnia

Kampania oliwna: 2018

Gatunek: 100% moraiolo

Położenie gajów: 400 – 800 m n.p.m

Kwasowość: 0,14%

Polifenole: 284 mg/kg

 

 

35.00 
Dodaj do koszyka
OLIWA EXTRAVERGINE TERRE ROSSE DOP EKOLOGICZNA
OLIWA EXTRAVERGINE TERRE ROSSE DOP EKOLOGICZNA 500 ml

OLIWA Z KAMPANII OLIWNEJ 2018

Producent: Mario Ciampetti Azienda Agraria HISPELLUM, Spello (Umbria)

Smak: średnio intensywny aromat zielonego owocu oliwki, świeżo skoszonej trawy i zielonego karczocha, na podniebieniu gorzkawy, pikantny i lekko szczypiący.

Zapach: intensywny, ziołowy, świeżo skoszonej trawy

Kolor: zielony z żółto-złotawymi tonami

Zastosowanie: do dań soczystych o zdecydowanym smaku i mocnej strukturze – bruschetty, mięsa z grilla, zup z warzyw fasolowych, dań z fasoli i makaronu, duszonego szpinaku z czosnkiem, grzybów z grilla a także dań słodkawych, jak zupy z ziemniakami, porem i cebulą.  Doskonała do świeżego lub podpieczonego chleba, natartego ząbkiem czosnku , lekko posolonego. Jest bardzo wydajna.

Zalety: zawiera kwasy Omega-9, Omega-6 i Omega-3 o działaniu przeciwmiażdżycowym, przeciwnowotworowym i podnoszącym odporność.

Ma wysoką zawartość polifenoli, które są przeciwutleniaczami (antyoksydantami), mają właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i antynowotworowe.

Pochodzi z gajów uprawianych metodą biodynamiczną, ekologiczną, bez użycia pestycydów i sztucznych nawozów.

Certyfikaty: DOP Umbria Assisi Spoleto, Europejski Certyfikat Ekologiczny, Amerykański Certyfikat Organiczny ASDA, Japoński Certyfikat Organiczny JAS , Certyfikat  Koszerności

Zbiory: od początku października do początku grudnia

Kampania oliwna: 2018

Gatunek: 100% moraiolo

Położenie gajów: 400 – 800 m n.p.m

Kwasowość: 0,14%

Polifenole: 284 mg/kg

 

 

65.00 
Dodaj do koszyka

Wyjątkowy, naturalny ocet balsamiczny IGP z Modeny znajdziesz tutaj: OCET BALSAMICZNY

Ocet balsamiczny z Modeny IGP Ekologiczny
OCET BALSAMICZNY Z MODENY IGP EKOLOGICZNY

„Terre Verdi”  Balsamiczny z Modeny IGP Ekologiczny

Producent: Acf1919

Skład: moszcz winny ekologiczny, ocet winny ocet winny ekologiczny

Zawiera siarczyny

Kwasowość: 6%

Gęstość:  1,32 (ok. 85%)

Pojemność: 250 ml

 

NIE ZAWIERA KARMELU

Certyfikat Ekologiczny

98.00 
Dodaj do koszyka
OCET BALSAMICZNY Z MODENY IGP starzony
OCET BALSAMICZNY Z MODENY IGP STARZONY

„Terre Alte” Invecchiato Ocet Balsamiczny z Modeny IGP Starzony

Producent: Acf1919

Skład: moszcz winny, ocet winny

Zawiera siarczyny

Kwasowość: 6%

Gęstość:  1,34 (ok. 85%)

Pojemność: 250 ml

Data przydatności do spożycia: 31.07.2020

NIE ZAWIERA KARMELU

105.00 
Dodaj do koszyka

Szukasz łatwego przepisu na klasyczną, włoską focaccię? FOCACCIA PROSTY PRZEPIS

Proste, zdrowe przepisy inspirowane kuchnią włoską czekają na Ciebie TUTAJ

 

Masz pytania czy wątpliwości, napisz tutaj: KONTAKT

Podąrzaj Oliwa do chleba: