POMÓŻ OFIAROM TRZĘSIENIA ZIEMI WE WŁOSZECH

with 2 komentarze

POMÓŻ OFIAROM TRZĘSIENIA ZIEMI WE WŁOSZECH

JAK MOŻESZ POMÓC OSOBOM POSZKODOWANYM W TRZĘSIENIU ZIEMI WE WŁOSZECH?

24 sierpnia 2016 roku trzęsienie ziemi o sile 6,2 stopni w skali Richtera niemal zrównało z ziemią miasto Pescara del Tronto i zniszczyło dużą część miasta Amatrice i Accumoli.

W ciągu 3 godzin po nim doszło do ponad 40 wstrząsów wtórnych, w tym wielu powyżej 5 stopni. Wg naukowców wstrząsy będą występowały nadal i nie wykluczają kolejnego bardzo silnego, o sile do 6 stopni w skali Richtera.

Amatrice położone jest w północnej części regionu Lacjum. Nazywają je miastem 100 kościołów, dopiero co zostało wpisane na listę najpiękniejszych włoskich miasteczek.

Pobliskie Accumoli leży w sercu Gran Sasso i Parku Narodowego Monti della Laga i ... było piękne. Pescara del Tronto, to maleńka miejscowość w regionie Marche, którą przecina La Salaria – starożytna droga łącząca Rzym z Morzem Adriatyckim. Miasteczko położone jest między dwoma obszarami chronionymi: Parkiem Narodowym Gór Sibillini oraz Parkiem Narodowym Gran Sasso i Gór Laga.

Miasteczek, które ucierpiały w trzęsieniu ziemi jest znacznie więcej, te stały jednak się symbolem tej ogromnej tragedii.

Jestem miłośniczką Włoch i znam osobiście osoby, które ta tragedia dotknęła bezpośrednio lub pośrednio.

Chciałabym pomóc osobom poszkodowanym w tej katastrofie i zachęcić do tego również moich Czytelników i Klientów. Przyłączyłam się do grupy blogerów, dziennikarzy i organizacji italofilskich z całej Polski, która zachęca do wspólnego aktywnego włączenia się do pomocy. 

TRZĘSIENIE ZIEMI WE WŁOSZECH JAK MOŻNAPOMÓC

JAK MOŻEMY POMÓC?

1. WSPIERANIE AKCJI CARITASU

Caritas zorganizował akcję zbiórki pieniędzy dla ofiar trzęsienia ziemi we Włoszech. Można wpłacać nawet najdrobniejsze sumy lub wysłać sms-a.

SMS z hasłem POMAGAM numer 72052 (koszt 2,46 z VAT)

wpłaty na konto Caritas Polska PL 77 1160 2202 0000 0000 3436 4384  z dopiskiem WŁOCHY

O Szczegółach akcji Caritasu można przeczytać tu: http://www.caritas.pl/caritas-dla-ofiar-trzesienia-ziemi-we-wloszech/

 

2. WPŁATY NA KONTO  włoskiego Czerwonego Krzyża, CROCE ROSSA ITALIANA  (Servizio donazioni).

Tytuł przelewu: "Terremoto Centro Italia"

IBAN: IT40F0623003204000030631681

BIC/SWIFT: CRPPIT2P086

Wszelkie informacje dotyczące tej akcji znajdują się tu: http://www.cri.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/31390

 

3. DATKI NA SPECJALNE KONTA MIAST, które ucierpiały w trzęsieniu ziemi, szczegółowe informacje znajdziecie tu: http://www.comune.amatrice.rieti.it/

 

4. AKCJA RESTAURATORÓW ZWIĄZANA Z PROMOCJĄ POTRAWY "PASTA ALL'AMATRICIANA" 

 

APEL DO RESTAURATORÓW W POLSCE: SERWUJCIE PASTA ALL’AMATRICIANA W WASZYCH LOKALACH!

Razem z włoskim szefem kuchni Marco Ghia apelujemy do restauratorów w Polsce: Serwujcie w swoich lokalach makaron all'Amatriciana i, wzorem Włochów, przekażcie 2 zł od każdego zamówienia potrzebującym. I koniecznie dajcie na o tym znać, używajcie w Waszych wpisach w mediach społecznościowych #AMAtriciana #polishbloggersforitaly. Dzięki temu będziemy wiedzieć, o Waszym udziale i przekażemy dalej, aby wszyscy wiedzieli, że można u Was zjeść to danie i pomóc potrzebującym.

UWAGA, TO WAŻNE!

Jeśli jesteś restauratorem i przyłączasz się do akcji pomocy ofiarom trzęsienia ziemi, poinformuj o tym cały świat! Strona https://www.facebook.com/AMAtricianaAiuti/ tworzy mapę lokali, które biorą udział w akcji. Można na ich stronie FB zgłosić swój lokal podając jego dane i zdjęcie plakatu popierającego akcję. Umieść w swoim lokalu informację, że przyłączyłeś się do akcji, plakat jest dostępny na stronie https://www.facebook.com/AMAtricianaAiuti/. Plakat w języku polskim możesz pobrać TUTAJ

Mapa lokali, które włączyły się do akcji jest dostępna TUTAJ. Jak na razie Polska to biała plama, ale wierzymy, że wkrótce będzie pełna czerwonych punktów, gdzie można zjeść Pasta all'Amatriciana.

amatriceENG

Kliknij tutaj, by pobrać PLAKAT W JĘZYKU POLSKIM

A TERAZ CZAS NA PRZEPIS!
TRZĘSIENIE ZIEMI WE WŁOSZECH
MARCO GHIA WŁOSKI SZEF KUCHNI

 

Pasta all’Amatriciana

Znana na całym świecie pasta all’Amatriciana bierze swoją nazwę od miasteczka Amatriciana, leżącego we włoskim regionie Lacjum (którego stolicą jest Rzym). To jedna z najbardziej zniszczonych miejscowości w wyniku ostatniego trzęsienia ziemi. Sama potrawa to wersja istniejącej wcześniej pasta alla gricia, czyli pochodzącego z położonej niedaleko Amatrice miejscowości Grisciano makaronu z wędzonym podgardlem wieprzowym (guanciale), serem owczym pecorino, oliwą i pieprzem. Do gricii dodano pomidory pod koniec XVIII wieku, tworząc w ten sposób Amatricianę. Po raz pierwszy potrawę tę opisał kucharz pracujący na dworze papieskim Francesco Leonardi w swojej książce kucharskiej L'Apicio Moderno z 1790. Ten sam kucharz odważnie podał Amatricianę, wówczas danie chłopskie, na dworze papieża w 1816, na przyjęciu wyprawionym na cześć cesarza Austrii Franciszka I. Amatriciana szybko podbijała serca Włochów, stając się szybko jedną z ulubionych potraw mieszkańców stolicy. Dziś uważana jest za jedną z klasycznych potraw kuchni rzymskiej – choć wcale z Rzymu nie pochodzi.

PRZEPIS (dla 4 osób):

500 g spaghetti

125 g guanciale di Amatrice (wędzone wieprzowe podgardle)

100 g startego sera pecorino di Amatrice

Łyżka oliwy z oliwek extra vergine

Odrobina wytrawnego białego wina

6-7 pomidorów lub 400 g obranych pomidorów w puszce

Pikantna papryczka peperoncino

Sól

 

PRZYGOTOWANIE:

Na rozgrzaną patelnię (najlepiej żeliwną) wlewamy oliwę i wrzucamy papryczkę peperoncino oraz pokrojone na kawałki guanciale. Podsmażamy na dużym ogniu. Dodajemy wino. Zdejmujemy z patelni guanciale, dobrze je odsączamy i odkładamy – najlepiej przetrzymując je w ciepłym miejscu tak, aby zbytnio nie wyschło i pozostało miękkie oraz aromatyczne.

Na patelnię wrzucamy obrane ze skórki, pokrojone wzdłuż pomidory (z których wcześniej wycięliśmy szypułki). Doprawiamy solą, mieszamy i smażymy przez kilka minut.

Zdejmujemy z patelni papryczkę i wrzucamy wyjęte wcześniej guanciale. Chwilę gotujemy i całość mieszamy.

W międzyczasie gotujemy makaron al dente w dużej ilości osolonej wody. Dobrze go odcedzamy i przekładamy do miski, dodając starty ser pecorino. Po kilku sekundach wlewamy sos. Mieszamy i dodajemy jeszcze trochę sera pecorino. W razie potrzeby, guanciale może być zastąpione wędzonym boczkiem, a ser pecorino di Amatrice innym rodzajem włoskiego sera owczego, na przykład pecorino romano.

 

Listę stron internetowych i organizacji uczestniczących w akcji znajdziecie TUTAJ: POMOC DLA LACJUM

Podąrzaj Oliwa do chleba:

Ostatnie wpisy