POLIFENOLE W OLIWIE EXTRAVERGINE
CZY WIESZ Z CZEGO SKŁADA SIĘ OLIWA?
Oliwa składa się głównie z frakcji tłuszczowych: jednonienasyconego kwasu oleinowego typu Omega-9 (od 50 do 75%), wielonasyconego kwasu linolowego typu Omega-6, linolenowego Omega-3, niewielkiej ilości nasyconych kwasów tłuszczowych.
Kwasy tłuszczowe stanowią 95% składu oliwy i mają dużo właściwości prozdrowotnych:
- utrzymują równowagę między złym a dobrym cholesterolem,
- działają przeciwmiażdżycowo.
- zmniejszają ryzyko powstawania nowotworów i zaburzeń układu immunologicznego (podnoszą odporność).
- jednonienasycone kwasy tłuszczowe obniżają poziom cukru we krwi.
Pozostałe składniki (ok. 5%) to witaminy A (beta karoten), C, D, E oraz minerały: potas, magnez, fosfor a także związki fenolowe, czyli polifenole.
CZYM SĄ POLIFENOLE I JAKIE MAJĄ ZNACZENIE DLA ZDROWIA?
Polifenole to antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze, to grupa związków roślinnych mających bardzo korzystny wpływ na zdrowie.
Przeciwutleniacze przeciwdziałają powstawaniu wolnych rodników, które mają związek z powstawaniem wielu chorób.
Polifenole działają:
- przeciwzapalnie,
- przeciwwirusowo,
- przeciwbakteryjnie
- przeciwgrzybiczo.
Ich zdolność do wychwytywania i hamowania powstawania wolnych rodników sprawia, że są uważane za najskuteczniejsze substancje antynowotworowe.
W składzie oliwy jest między innymi przeciwutleniacz – luteina, która zapobiega degeneracji plamki żółtej oka.
CZY ZAWARTOŚĆ POLIFENOLI MA WPŁYW NA SMAK OLIWY?
Bardzo istotnym parametrem oceny składu oliwy jest jej kwasowość .
Oliwa extravergine nie może mieć kwasowości wyższej niż 0,8 %. Im niższy stopień kwasowości, tym oliwa jest wyższej jakości.
O ile niskiej kwasowości nie da się wyczuć w smaku lecz wyłącznie podczas analizy chemicznej, o tyle obecność niektórych cennych związków fenolowych jest wyczuwalna.
OLEOKANTAL, to fenol, który sprawia, że oliwa jest lekko szczypiąca. Badania nad oleokantalem wykazały, że może ona zapobiegać chorobie Alzheimera.
OLEUROPEINA, to antyoksydant, który nadaje oliwie gorzki smak. Jest substancją przeciwzapalną, bardzo cenną w działaniu przeciwnowotworowym i przeciwcukrzycowym, obniża też ciśnienie krwi.
WAŻNE: gorycz i pikantność wyczuwalna w oliwie extravergine nie jest wadą organoleptyczną!
Dobra oliwa extravergine powinna mieć bogaty smak, w którym wyczuwamy i gorycz i pikantność. Lekkie pieczenie w gardle i wyczuwalna gorycz to zalety oliwy i świadczą o jej wysokiej jakości.
Czy smażenie warzyw na oliwie jest niezdrowe? Naukowcy z Uniwersytetu w Granadzie przeprowadzili badania na temat. Poczytaj w artykule: Smażenie na oliwie extravergine a polifenole.
Chcesz poczuć na podniebieniu smak prawdziwej, aromatycznej oliwy? Zapraszam Cię do SKLEPU

OLIWA EXTRAVERGINE TERRE ROSSE 2020 BIO 3 X 250 ML
OLIWA EXTRAVERGINE TERRE ROSSE
NIEFILTROWANA
EDYCJA LIMITOWANA Z KAMPANII OLIWNEJ 2020
ZESTAW 3 BUTELEK W KORZYSTNEJ CENIE
Producent: Mario Ciampetti Azienda Agraria HISPELLUM, Spello (Umbria)
Smak: intensywny aromat zielonego owocu oliwki, świeżo skoszonej trawy i zielonego karczocha, na podniebieniu gorzkawy, pikantny i szczypiący
Zapach: intensywny, ziołowy, świeżo skoszonej trawy
Kolor: zielony-żółty ze złotymi refleksami;
OLIWA JEST MĘTNA, W SPOSÓB NATURALNY ZMIENIA KOLOR Z BIEGIEM CZASU
Zastosowanie: do dań soczystych o zdecydowanym smaku i mocnej strukturze – bruschetty, mięsa z grilla, zup z warzyw fasolowych, dań z fasoli i makaronu, duszonego szpinaku z czosnkiem, grzybów z grilla a także dań słodkawych, jak zupy z ziemniakami, porem i cebulą. Doskonała do świeżego lub podpieczonego chleba, natartego ząbkiem czosnku , lekko posolonego. Jest bardzo wydajna.
Zalety: zawiera kwasy Omega-9, Omega-6 i Omega-3 o działaniu przeciwmiażdżycowym, przeciwnowotworowym i podnoszącym odporność.
Ma wysoką zawartość polifenoli, które są przeciwutleniaczami (antyoksydantami), mają właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i antynowotworowe.
Pochodzi z gajów uprawianych metodą biodynamiczną, ekologiczną, bez użycia pestycydów i sztucznych nawozów.
Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny
Zbiory: od połowy października do początku grudnia
Kampania oliwna: 2020
Gatunek: 100% moraiolo
Położenie gajów: 400 – 800 m n.p.m
Kwasowość: 0,37%
.

OLIWA EXTRAVERGINE TERRE ROSSE 2020 BIO 3 x 500 ML
OLIWA EXTRAVERGINE TERRE ROSSE
NIEFILTROWANA
EDYCJA LIMITOWANA Z KAMPANII OLIWNEJ 2020
ZESTAW 3 BUTELEK W DOBREJ CENIE
Producent: Mario Ciampetti Azienda Agraria HISPELLUM, Spello (Umbria)
Smak: intensywny aromat zielonego owocu oliwki, świeżo skoszonej trawy i zielonego karczocha, na podniebieniu gorzkawy, pikantny i szczypiący
Zapach: intensywny, ziołowy, świeżo skoszonej trawy
Kolor: zielony-żółty ze złotymi refleksami;
OLIWA JEST MĘTNA, W SPOSÓB NATURALNY ZMIENIA KOLOR Z BIEGIEM CZASU
Zastosowanie: do dań soczystych o zdecydowanym smaku i mocnej strukturze – bruschetty, mięsa z grilla, zup z warzyw fasolowych, dań z fasoli i makaronu, duszonego szpinaku z czosnkiem, grzybów z grilla a także dań słodkawych, jak zupy z ziemniakami, porem i cebulą. Doskonała do świeżego lub podpieczonego chleba, natartego ząbkiem czosnku , lekko posolonego. Jest bardzo wydajna.
Zalety: zawiera kwasy Omega-9, Omega-6 i Omega-3 o działaniu przeciwmiażdżycowym, przeciwnowotworowym i podnoszącym odporność.
Ma wysoką zawartość polifenoli, które są przeciwutleniaczami (antyoksydantami), mają właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i antynowotworowe.
Pochodzi z gajów uprawianych metodą biodynamiczną, ekologiczną, bez użycia pestycydów i sztucznych nawozów.
Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny
Zbiory: od połowy października do początku grudnia
Kampania oliwna: 2020
Gatunek: 100% moraiolo
Położenie gajów: 400 – 800 m n.p.m
Kwasowość: 0,37%
.

OLIWA EXTRAVERGINE TERRE ROSSE 2020 BIO 3 X 1L
OLIWA EXTRAVERGINE TERRE ROSSE NIEFILTROWANA
EDYCJA LIMITOWANA Z KAMPANII OLIWNEJ 2020
ZESTAW 3 PUSZEK DLA OSZCZĘDNYCH – WYSŁKA GRATIS
Producent: Mario Ciampetti Azienda Agraria HISPELLUM, Spello (Umbria)
Smak: intensywny aromat zielonego owocu oliwki, świeżo skoszonej trawy i zielonego karczocha, na podniebieniu gorzkawy, pikantny i szczypiący
Zapach: intensywny, ziołowy, świeżo skoszonej trawy
Kolor: zielony-żółty ze złotymi refleksami;
OLIWA JEST MĘTNA, W SPOSÓB NATURALNY ZMIENIA KOLOR Z BIEGIEM CZASU
Zastosowanie: do dań soczystych o zdecydowanym smaku i mocnej strukturze – bruschetty, mięsa z grilla, zup z warzyw fasolowych, dań z fasoli i makaronu, duszonego szpinaku z czosnkiem, grzybów z grilla a także dań słodkawych, jak zupy z ziemniakami, porem i cebulą. Doskonała do świeżego lub podpieczonego chleba, natartego ząbkiem czosnku , lekko posolonego. Jest bardzo wydajna.
Zalety: zawiera kwasy Omega-9, Omega-6 i Omega-3 o działaniu przeciwmiażdżycowym, przeciwnowotworowym i podnoszącym odporność.
Ma wysoką zawartość polifenoli, które są przeciwutleniaczami (antyoksydantami), mają właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i antynowotworowe.
Pochodzi z gajów uprawianych metodą biodynamiczną, ekologiczną, bez użycia pestycydów i sztucznych nawozów.
Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny
Zbiory: od połowy października do początku grudnia
Kampania oliwna: 2020
Gatunek: 100% moraiolo
Położenie gajów: 400 – 800 m n.p.m
Kwasowość: 0,37%
.

OLIWA EXTRAVERGINE TERRE ROSSE 2020 BIO 1 litr
OLIWA EXTRAVERGINE TERRE ROSSE NIEFILTROWANA
EDYCJA LIMITOWANA Z KAMPANII OLIWNEJ 2020
Producent: Mario Ciampetti Azienda Agraria HISPELLUM, Spello (Umbria)
Smak: intensywny aromat zielonego owocu oliwki, świeżo skoszonej trawy i zielonego karczocha, na podniebieniu gorzkawy, pikantny i szczypiący
Zapach: intensywny, ziołowy, świeżo skoszonej trawy
Kolor: zielony-żółty ze złotymi refleksami;
OLIWA JEST MĘTNA, W SPOSÓB NATURALNY ZMIENIA KOLOR Z BIEGIEM CZASU
Zastosowanie: do dań soczystych o zdecydowanym smaku i mocnej strukturze – bruschetty, mięsa z grilla, zup z warzyw fasolowych, dań z fasoli i makaronu, duszonego szpinaku z czosnkiem, grzybów z grilla a także dań słodkawych, jak zupy z ziemniakami, porem i cebulą. Doskonała do świeżego lub podpieczonego chleba, natartego ząbkiem czosnku , lekko posolonego. Jest bardzo wydajna.
Zalety: zawiera kwasy Omega-9, Omega-6 i Omega-3 o działaniu przeciwmiażdżycowym, przeciwnowotworowym i podnoszącym odporność.
Ma wysoką zawartość polifenoli, które są przeciwutleniaczami (antyoksydantami), mają właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i antynowotworowe.
Pochodzi z gajów uprawianych metodą biodynamiczną, ekologiczną, bez użycia pestycydów i sztucznych nawozów.
Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny
Zbiory: od połowy października do początku grudnia
Kampania oliwna: 2020
Gatunek: 100% moraiolo
Położenie gajów: 400 – 800 m n.p.m
Kwasowość: 0,37%
.

OLIWA EXTRAVERGINE TERRE ROSSE 2020 BIO 500 ml
OLIWA EXTRAVERGINE TERRE ROSSE
NIEFILTROWANA
EDYCJA LIMITOWANA Z KAMPANII OLIWNEJ 2020
Producent: Mario Ciampetti Azienda Agraria HISPELLUM, Spello (Umbria)
Smak: intensywny aromat zielonego owocu oliwki, świeżo skoszonej trawy i zielonego karczocha, na podniebieniu gorzkawy, pikantny i szczypiący
Zapach: intensywny, ziołowy, świeżo skoszonej trawy
Kolor: zielony-żółty ze złotymi refleksami;
OLIWA JEST MĘTNA, W SPOSÓB NATURALNY ZMIENIA KOLOR Z BIEGIEM CZASU
Zastosowanie: do dań soczystych o zdecydowanym smaku i mocnej strukturze – bruschetty, mięsa z grilla, zup z warzyw fasolowych, dań z fasoli i makaronu, duszonego szpinaku z czosnkiem, grzybów z grilla a także dań słodkawych, jak zupy z ziemniakami, porem i cebulą. Doskonała do świeżego lub podpieczonego chleba, natartego ząbkiem czosnku , lekko posolonego. Jest bardzo wydajna.
Zalety: zawiera kwasy Omega-9, Omega-6 i Omega-3 o działaniu przeciwmiażdżycowym, przeciwnowotworowym i podnoszącym odporność.
Ma wysoką zawartość polifenoli, które są przeciwutleniaczami (antyoksydantami), mają właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i antynowotworowe.
Pochodzi z gajów uprawianych metodą biodynamiczną, ekologiczną, bez użycia pestycydów i sztucznych nawozów.
Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny
Zbiory: od połowy października do początku grudnia
Kampania oliwna: 2020
Gatunek: 100% moraiolo
Położenie gajów: 400 – 800 m n.p.m
Kwasowość: 0,37%
.

OLIWA EXTRAVERGINE TERRE ROSSE 2020 BIO 250 ml
OLIWA EXTRAVERGINE TERRE ROSSE
NIEFILTROWANA
EDYCJA LIMITOWANA Z KAMPANII OLIWNEJ 2020
Producent: Mario Ciampetti Azienda Agraria HISPELLUM, Spello (Umbria)
Smak: intensywny aromat zielonego owocu oliwki, świeżo skoszonej trawy i zielonego karczocha, na podniebieniu gorzkawy, pikantny i szczypiący
Zapach: intensywny, ziołowy, świeżo skoszonej trawy
Kolor: zielony-żółty ze złotymi refleksami;
OLIWA JEST MĘTNA, W SPOSÓB NATURALNY ZMIENIA KOLOR Z BIEGIEM CZASU
Zastosowanie: do dań soczystych o zdecydowanym smaku i mocnej strukturze – bruschetty, mięsa z grilla, zup z warzyw fasolowych, dań z fasoli i makaronu, duszonego szpinaku z czosnkiem, grzybów z grilla a także dań słodkawych, jak zupy z ziemniakami, porem i cebulą. Doskonała do świeżego lub podpieczonego chleba, natartego ząbkiem czosnku , lekko posolonego. Jest bardzo wydajna.
Zalety: zawiera kwasy Omega-9, Omega-6 i Omega-3 o działaniu przeciwmiażdżycowym, przeciwnowotworowym i podnoszącym odporność.
Ma wysoką zawartość polifenoli, które są przeciwutleniaczami (antyoksydantami), mają właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i antynowotworowe.
Pochodzi z gajów uprawianych metodą biodynamiczną, ekologiczną, bez użycia pestycydów i sztucznych nawozów.
Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny
Zbiory: od połowy października do początku grudnia
Kampania oliwna: 2020
Gatunek: 100% moraiolo
Położenie gajów: 400 – 800 m n.p.m
Kwasowość: 0,37%
.

OLIWA EXTRAVERGINE ZESTAW TRE 3 x 500
KORZYSTNY CENOWO ZESTAW DLA OSÓB PRAGNĄCYCH POZNAĆ BOGACTWO SMAKÓW OLIW Z SERCA UMBRII
-
OLIWA EXTRAVERGINE BIO MORAIOLO MONOCULTIVAR 500 ML
Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki, świeżego migdała, surowego karczocha. Na podniebieniu wyczuwa się zdecydowaną pikantność i gorzkość, lecz jest ona wyrafinowana, przyjemna i zrównoważona.
Zapach: intensywny i elegancki, miarowo uwalniający nuty roślinne świeżo skoszonej trawy i polnych ziół.
Kolor: zielony ze złotymi odcieniami
Zastosowanie:
Polecana dla osób lubiących zdecydowane smaki. Idealna do przyprawiania dań gorących, na przykład risotto, steku z czerwonego mięsa lub zup z warzyw strączkowych oraz kremowych. Wspaniale smakuje do klasycznej bruschetty oraz nadaje charakteru prostej fokacci wyciągniętej z pieca. Doskonale przyprawia carpaccio, zieloną sałatę i warzywa.
Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny
Zbiory: listopad
Kampania oliwna: 2020
Gatunek: Moraiolo
Kwasowość: 0,28%
Polifenole: 428 mg/kg
Położenie gajów: 300 – 500 m n.p.m
-
OLIWA EXTRAVERGINE BIO BLEND 500 ML
Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki, świeżego karczocha, migdała i cykorii; przyjemnie pikantny i harmonijny
Zapach: intensywne i świeże roślinne nuty dzikich ziół, karczocha i cykorii
Kolor: zielony ze złotymi odcieniami
Zastosowanie:
Polecana dla każdego, kto lubi równowagę świeżych roślinnych zapachów i smaków. Wzbogaca smak zup kremowych, warzywnych i zielonych mieszanych sałat. Podkreśla smak dań zarówno mięsnych jak i rybnych. Można używać jej wszechstronnie, do wszelkich dań wymagających dodatku oliwy, zarówno na surowo jak i do smażenia.
Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny
Zbiory: październik – listopad
Kampania oliwna: 2020
Gatunek: Frantoio, Leccino, Moraiolo
Kwasowość: 0,22%
Polifenole: 426 mg/kg
-
OLIWA EXTRAVERGINE BIO FRANTOIO MONOCULTIVAR 500 ML
Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki, świeżego migdała, surowego karczocha. Na podniebieniu wyczuwa się zdecydowaną pikantność i gorzkość, lecz jest ona przyjemna i zrównoważona.
Zapach: intensywny i świeży, roślinne nuty ziół i świeżo skoszonej trawy
wyrafinowana, uwodzi spójnością z nutami zapachowymi.
Kolor: zielony ze złotymi odcieniami
Zastosowanie:
Polecana do przyprawiania dań o zrównoważonym smaku, którym dodaje osobowości bez dominowania naturalnego smaku potrawy. Wskazana do białych mięs, ryb z grilla, przeróżnych sałat i sałatek oraz warzyw gotowanych i grillowanych. Świetna do bruschetty i focacci oraz lekkich sosów do makaronu.
Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny
Zbiory: październik – listopad
Kampania oliwna: 2020
Gatunek: Frantoio
Kwasowość: 0,23%
Polifenole: 503 mg/kg
Położenie gajów: 300 – 500 m n.p.m

OLIWA EXTRAVERGINE RONCI ROZMARYNOWA 250 ML
Producent: Azienda Agraria Ronci SS, Bevagna (Umbria)
Skład: Oliwa Extravergine Ronci odmian Frantoio, Moraiolo i Leccino aromatyzowana naturalnie rozmarynem metodą infuzji
Kolor: zielony ze złotymi odcieniami
Zastosowanie: Naturalny sposób aromatyzowania sprawia, że oliwa pachnie jak roztarte w palcach igiełki świeżo zerwanej gałązki rozmarynu.
Świetna do przyprawiania na zimno grillowanych mięs i pieczeni, ryb, grillowanych i pieczonych warzyw, zup z warzyw strączkowych. Doskonale łączy się z pieczonym chlebem w formie bruschetty czy grzanek do warzywnych zup. Wyjątkowo dobrze sprawdza się do skropienia jeszcze ciepłej focacci oraz białych serów.
Zbiory: październik – listopad
Kampania oliwna: 2019
Gatunek: Frantoio, Leccino, Moraiolo
Położenie gajów: 300 – 500 m n.p.m

OLIWA EXTRAVERGINE RONCI PEPERONCINO 250 ML
Producent: Azienda Agraria Ronci SS, Bevagna (Umbria)
Skład: Oliwa Extravergine Ronci odmian Frantoio, Moraiolo i Leccino aromatyzowana naturalnie ostrą papryczką peperoncino metodą infuzji
Kolor: czerwony ze złotymi odcieniami
Zastosowanie: Pikantna oliwa z peperoncino pozwala w sposób wygodny dodać potrawie ostrości, aromatu i charakteru. Można ją stosować bardzo wszechstronnie do wielu potraw.
Zaleca się ją do przyprawiania na zimno sałatek, mięs, grillowanych warzyw, dań z warzywami i sosem, dań z makaronu, pizzy i focacci.
Zbiory: październik – listopad
Kampania oliwna: 2019
Położenie gajów: 300 – 500 m n.p.m

OLIWA EXTRAVERGINE RONCI CYTRYNOWA 250 ml
Producent: Azienda Agraria Ronci SS, Bevagna (Umbria)
Skład: oliwa Extravergine Ronci odmian Frantoio, Moraiolo i Leccino tłoczona razem z cytrynami z Amalfi
Kolor: zielony ze złotymi odcieniami
Zastosowanie: Intensywny zapach specjalnej odmiany włoskich cytryn ze słonecznego wybrzeża Amalfi połączył się z oliwą podczas procesu tłoczenia.
Sprawia to, że oliwa ma trwały i świeży aromat cytryny.
Doskonała na zimno do przyprawiania dań rybnych, skorupiaków, mięsa z grilla, zielonych sałat i sałatek, warzyw surowych i gotowanych.
Świetna jako składnik ciast i deserów.
Zbiory: październik – listopad
Kampania oliwna: 2019
Gatunek: Frantoio, Leccino, Moraiolo
Położenie gajów: 300 – 500 m n.p.m

OLIWA EXTRAVERGINE RONCI FRANTOIO PUSZKA 1L
Producent: Azienda Agraria Ronci SS, Bevagna (Umbria)
Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki, świeżego migdała, surowego karczocha. Na podniebieniu wyczuwa się zdecydowaną pikantność i gorzkość, lecz jest ona wyrafinowana, przyjemna i zrównoważona.
Zapach: intensywny i świeży, roślinne nuty ziół i świeżo skoszonej trawy
Kolor: zielony ze złotymi odcieniami
Zastosowanie:
Polecana do przyprawiania dań o zrównoważonym smaku, którym dodaje osobowości bez dominowania naturalnego smaku potrawy. Wskazana do białych mięs, ryb z grilla, przeróżnych sałat i sałatek oraz warzyw gotowanych i grillowanych. Świetna do bruschetty i focacci oraz lekkich sosów do makaronu.
Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny
Zbiory: październik – listopad
Kampania oliwna: 2020
Gatunek: Frantoio
Kwasowość: 0,23%
Polifenole: 503 mg/kg
Położenie gajów: 300 – 500 m n.p.m

OLIWA EXTRAVERGINE RONCI FRANTOIO 500 ML
Producent: Azienda Agraria Ronci SS, Bevagna (Umbria)
Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki, świeżego migdała, surowego karczocha. Na podniebieniu wyczuwa się zdecydowaną pikantność i gorzkość, lecz jest ona przyjemna i zrównoważona.
Zapach: intensywny i świeży, roślinne nuty ziół i świeżo skoszonej trawy
wyrafinowana, uwodzi spójnością z nutami zapachowymi.
Kolor: zielony ze złotymi odcieniami
Zastosowanie:
Polecana do przyprawiania dań o zrównoważonym smaku, którym dodaje osobowości bez dominowania naturalnego smaku potrawy. Wskazana do białych mięs, ryb z grilla, przeróżnych sałat i sałatek oraz warzyw gotowanych i grillowanych. Świetna do bruschetty i focacci oraz lekkich sosów do makaronu.
Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny
Zbiory: październik – listopad
Kampania oliwna: 2020
Gatunek: Frantoio
Kwasowość: 0,23%
Polifenole: 503 mg/kg
Położenie gajów: 300 – 500 m n.p.m
Bibliografia:
- Oliwa z oliwek – rodzaje, wartości odżywcze i właściwości nektaru bogów, Emilia Muchowska Bonvita.pl
- Fenoli e proprietà antiossidanti, Gian Francesco Montedoro Olio Officina Magazine
- Składnik oliwy z oliwek zabija komórki nowotworowe, Newsweek Nauka
- I polifenoli dell'olio extra vergine d'oliva determinanti contro le malattie croniche degenerative, R.T. Teatro Naturale, listopad 2015