POLIFENOLE W OLIWIE EXTRAVERGINE

with 10 komentarzy

POLIFENOLE W OLIWIE EXTRAVERGINE

CZY WIESZ Z CZEGO SKŁADA SIĘ OLIWA?

Oliwa składa się głównie z frakcji tłuszczowych: jednonienasyconego kwasu oleinowego typu Omega-9 (od 50 do 75%), wielonasyconego kwasu linolowego typu Omega-6, linolenowego Omega-3, niewielkiej ilości nasyconych kwasów tłuszczowych.

Kwasy tłuszczowe stanowią 95% składu oliwy i mają dużo właściwości prozdrowotnych:

  • utrzymują równowagę między złym a dobrym cholesterolem,
  • działają przeciwmiażdżycowo.
  • zmniejszają ryzyko powstawania nowotworów i zaburzeń układu immunologicznego (podnoszą odporność).
  • jednonienasycone kwasy tłuszczowe obniżają poziom cukru we krwi.

Pozostałe składniki (ok. 5%) to witaminy A (beta karoten), C, D, E oraz minerały: potas, magnez, fosfor a także związki fenolowe, czyli polifenole.

CZYM SĄ POLIFENOLE I JAKIE MAJĄ ZNACZENIE DLA ZDROWIA?

Polifenole to antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze, to grupa związków roślinnych mających bardzo korzystny wpływ na zdrowie.

Przeciwutleniacze przeciwdziałają powstawaniu wolnych rodników, które mają związek z powstawaniem wielu chorób.

Polifenole działają:

  • przeciwzapalnie,
  • przeciwwirusowo,
  • przeciwbakteryjnie
  • przeciwgrzybiczo.

Ich zdolność do wychwytywania i hamowania powstawania wolnych rodników sprawia, że są uważane za najskuteczniejsze substancje antynowotworowe.

W składzie oliwy jest między innymi przeciwutleniacz – luteina, która zapobiega degeneracji plamki żółtej oka.

POLIFENOLE W OLIWIE EXTRAVERGINE

CZY ZAWARTOŚĆ POLIFENOLI MA WPŁYW NA SMAK OLIWY?

Bardzo istotnym parametrem oceny składu oliwy jest jej kwasowość .

Oliwa extravergine nie może mieć kwasowości wyższej niż 0,8 %. Im niższy stopień kwasowości, tym oliwa jest wyższej jakości.

O ile niskiej kwasowości nie da się wyczuć w smaku lecz wyłącznie podczas analizy chemicznej, o tyle obecność niektórych cennych związków fenolowych jest wyczuwalna.

OLEOKANTAL, to fenol, który sprawia, że oliwa jest lekko szczypiąca. Badania nad oleokantalem wykazały, że może ona zapobiegać chorobie Alzheimera.

OLEUROPEINA, to antyoksydant, który nadaje oliwie gorzki smak. Jest substancją przeciwzapalną, bardzo cenną w działaniu przeciwnowotworowym i przeciwcukrzycowym, obniża też ciśnienie krwi.

WAŻNE: gorycz i pikantność wyczuwalna w oliwie extravergine nie jest wadą organoleptyczną!

Dobra oliwa extravergine powinna mieć bogaty smak, w którym wyczuwamy i gorycz i pikantność. Lekkie pieczenie w gardle i wyczuwalna gorycz to zalety oliwy i świadczą o jej wysokiej jakości.

Czy smażenie warzyw na oliwie jest niezdrowe? Naukowcy z Uniwersytetu w Granadzie przeprowadzili badania na temat. Poczytaj w artykule: Smażenie na oliwie extravergine a polifenole.

 

Chcesz poczuć na podniebieniu smak prawdziwej, aromatycznej oliwy? Zapraszam Cię do SKLEPU

Brak
oliwa extravergine ronci moraiolo
OLIWA EXTRAVERGINE RONCI MORAIOLO 250 ML

ZAPACH WŁOSKIEGO LATA W ŚWIEŻO TŁOCZONEJ OLIWIE Z KAMPANII OLIWNEJ 2022/23

 

Producent: Azienda Agraria Ronci SS, Bevagna (Umbria)

Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki, świeżego migdała, surowego karczocha. Na podniebieniu wyczuwa się zdecydowaną pikantność i gorzkość, lecz jest ona wyrafinowana, przyjemna i zrównoważona.

Zapach: intensywny i elegancki, miarowo uwalniający nuty roślinne świeżo skoszonej trawy i polnych ziół.

Kolor: zielony ze złotymi odcieniami

Zastosowanie:

Polecana dla osób lubiących zdecydowane smaki. Idealna do przyprawiania dań gorących, na przykład risotto,  steku z czerwonego mięsa lub zup z warzyw strączkowych oraz kremowych. Wspaniale smakuje do klasycznej bruschetty oraz nadaje charakteru prostej fokacci wyciągniętej z pieca. Doskonale przyprawia carpaccio, zieloną sałatę i warzywa.

 

Oliwa Monocultivar Moraiolo Ronci została wyróżniona w Przewodniku Bibenda 2022.

Są w nim wymienione najlepsze we Włoszech wina, grappy, restauracje oraz oliwy z oliwek.

 

Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny

Zbiory: listopad

Gatunek: Moraiolo

Kwasowość: 0,28%

Polifenole: 428 mg/kg

Położenie gajów: 300 – 500 m n.p.m

Zbiory 2022

 

 

50.00 
Dowiedz się więcej
Brak
oliwa extravergine ronci moraiolo
OLIWA EXTRAVERGINE RONCI MORAIOLO 500 ML

ZAPACH WŁOSKIEGO LATA W ŚWIEŻO TŁOCZONEJ OLIWIE Z KAMPANII OLIWNEJ 2022/23

 

Producent: Azienda Agraria Ronci SS, Bevagna (Umbria)

Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki, świeżego migdała, surowego karczocha. Na podniebieniu wyczuwa się zdecydowaną pikantność i gorzkość, lecz jest ona wyrafinowana, przyjemna i zrównoważona.

Zapach: intensywny i elegancki, miarowo uwalniający nuty roślinne świeżo skoszonej trawy i polnych ziół.

Kolor: zielony ze złotymi odcieniami

Zastosowanie:

Polecana dla osób lubiących zdecydowane smaki. Idealna do przyprawiania dań gorących, na przykład risotto,  steku z czerwonego mięsa lub zup z warzyw strączkowych oraz kremowych. Wspaniale smakuje do klasycznej bruschetty oraz nadaje charakteru prostej fokacci wyciągniętej z pieca. Doskonale przyprawia carpaccio, zieloną sałatę i warzywa.

 

Oliwa Monocultivar Moraiolo Ronci została wyróżniona w Przewodniku Bibenda 2022.

Są w nim wymienione najlepsze we Włoszech wina, grappy, restauracje oraz oliwy z oliwek.

 

Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny

Zbiory: listopad

Kampania oliwna: 2022/23

Gatunek: Moraiolo

Kwasowość: 0,28%

Polifenole: 428 mg/kg

Położenie gajów: 300 – 500 m n.p.m

85.00 
Dowiedz się więcej
Brak
oliwa extravergine zestaw TRE 500 ml
OLIWA EXTRAVERGINE ZESTAW TRE 3 x 500

KORZYSTNY CENOWO ZESTAW DLA OSÓB PRAGNĄCYCH POZNAĆ BOGACTWO SMAKÓW OLIW Z SERCA UMBRII

OLIWA EXTRA VERGINE Z KAMPANII OLIWNEJ 2022/23 

 

  • OLIWA EXTRAVERGINE BIO MORAIOLO MONOCULTIVAR 500 ML

Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki, świeżego migdała, surowego karczocha. Na podniebieniu wyczuwa się zdecydowaną pikantność i gorzkość, lecz jest ona wyrafinowana, przyjemna i zrównoważona.

Zapach: intensywny i elegancki, miarowo uwalniający nuty roślinne świeżo skoszonej trawy i polnych ziół.

Kolor: zielony ze złotymi odcieniami

Zastosowanie:

Polecana dla osób lubiących zdecydowane smaki. Idealna do przyprawiania dań gorących, na przykład risotto,  steku z czerwonego mięsa lub zup z warzyw strączkowych oraz kremowych. Wspaniale smakuje do klasycznej bruschetty oraz nadaje charakteru prostej fokacci wyciągniętej z pieca. Doskonale przyprawia carpaccio, zieloną sałatę i warzywa.

Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny

Zbiory: listopad

Kampania oliwna: 2022/23

Gatunek: Moraiolo

Kwasowość: 0,28%

Polifenole: 428 mg/kg

Położenie gajów: 300 – 500 m n.p.m

 

  • OLIWA EXTRAVERGINE BIO BLEND 500 ML

Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki, świeżego karczocha, migdała i cykorii; przyjemnie pikantny i harmonijny

Zapach: intensywne i świeże roślinne nuty dzikich ziół, karczocha i cykorii

Kolor: zielony ze złotymi odcieniami

Zastosowanie:

Polecana dla każdego, kto lubi równowagę świeżych roślinnych zapachów i smaków. Wzbogaca smak zup kremowych, warzywnych i zielonych mieszanych sałat. Podkreśla smak dań zarówno mięsnych jak i rybnych.  Można używać jej wszechstronnie, do wszelkich dań wymagających dodatku oliwy, zarówno na surowo jak i do smażenia.

Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny

Zbiory: październik – listopad

Kampania oliwna: 2022/23

Gatunek: Frantoio, Leccino, Moraiolo

Kwasowość: 0,22%

Polifenole: 426 mg/kg

 

  • OLIWA EXTRAVERGINE BIO FRANTOIO MONOCULTIVAR 500 ML

Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki, świeżego migdała, surowego karczocha. Na podniebieniu wyczuwa się zdecydowaną pikantność i gorzkość, lecz jest ona przyjemna i zrównoważona.

Zapach: intensywny i świeży, roślinne nuty ziół i świeżo skoszonej trawy

wyrafinowana, uwodzi spójnością z nutami zapachowymi.

Kolor: zielony ze złotymi odcieniami

Zastosowanie:

Polecana do przyprawiania dań o zrównoważonym smaku, którym dodaje osobowości bez dominowania naturalnego smaku potrawy. Wskazana do białych mięs, ryb z grilla, przeróżnych sałat i sałatek oraz warzyw gotowanych i grillowanych. Świetna do bruschetty i focacci oraz lekkich sosów do makaronu.

Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny

Zbiory: październik – listopad

Kampania oliwna: 2022/23

Gatunek: Frantoio

Kwasowość: 0,23%

Polifenole: 503 mg/kg

Położenie gajów: 300 – 500 m n.p.m

242.00 
Dowiedz się więcej
Brak
oliwa extravergine ronci bio 500 ml
OLIWA EXTRAVERGINE RONCI BIO 500 ml

OLIWA EXTRA VERGINE Z KAMPANII OLIWNEJ 2022/23 O ŁAGODNEJ PIKANTNOŚCI I LEKKIEJ GORYCZCE

 

Producent: Azienda Agraria Ronci SS, Bevagna (Umbria)

Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki, świeżego karczocha, migdała i cykorii; przyjemnie pikantny i harmonijny

Zapach: roślinne nuty dzikich ziół, karczocha i cykorii

Kolor: zielony ze złotymi odcieniami

Zastosowanie:

Polecana dla każdego, kto lubi równowagę świeżych roślinnych zapachów i smaków. Wzbogaca smak zup kremowych, warzywnych i zielonych mieszanych sałat. Podkreśla smak dań zarówno mięsnych jak i rybnych.  Można używać jej wszechstronnie, do wszelkich dań wymagających dodatku oliwy, zarówno na surowo jak i do smażenia.

Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny

Zbiory: październik – listopad

Kampania oliwna: 2022/23

Gatunek: Frantoio, Leccino, Moraiolo

Kwasowość: 0,22%

Polifenole: 426 mg/kg

Położenie gajów: 300 – 500 m n.p.m

 

 

85.00 
Dowiedz się więcej
Brak
oliwa extravergine suatoni olio nuovo
OLIWA EXTRAVERGINE SUATONI OLIO NUOVO

OLIO NUOVO 2022

EDYCJA LIMITOWANA

 

Producent: Frantoio Suatoni, Amelia (Umbria)

Smak: świeży i intensywny aromat dzikiej cykorii, zielonego karczocha z pikantną roślinną nutą surowego migdała i pieprzu

Zapach: świeżo skoszonej trawy i polnych ziół

Kolor: intensywnie zielony

Oliwa niefiltrowana, nieklarowna. Osad na dnie butelki jest zjawiskiem naturalnym.

Zmiana koloru z upływem czasu jest zjawiskiem naturalnym.

 

Zastosowanie:

Polecana dla każdego, kto lubi świeży, uwodzicielski zapach świeżo skoszonej trawy. Oliwa ma intensywne nuty pikantne, przyjemnie drapiące

w gardło. Takie odczucie jest zrównoważone goryczką, wyraźnie odczuwalną na języku.

Wyśmienicie smakuje do świeżego pieczywa, ciepłej bruschetty z czosnkiem, pomidorów, sałat,

ziemniaków, kremowych zup, na przykład dyniowej lub z warzyw strączkowych.

 

Zbiory: październik – listopada

Kampania oliwna: 2022

Gatunek: Frantoio, Leccino, Moraiolo

 

 

 

78.00 
Dowiedz się więcej
Brak
oliwa extravergine suatoni olio nuovo
OLIWA EXTRAVERGINE SUATONI OLIO NUOVO 3

OLIO NUOVO 2022

EDYCJA LIMITOWANA

 

Producent: Frantoio Suatoni, Amelia (Umbria)

Smak: świeży i intensywny aromat dzikiej cykorii, zielonego karczocha z pikantną roślinną nutą surowego migdała i pieprzu

Zapach: świeżo skoszonej trawy i polnych ziół

Kolor: intensywnie zielony

Oliwa niefiltrowana, nieklarowna. Osad na dnie butelki jest zjawiskiem naturalnym.

Zmiana koloru z upływem czasu jest zjawiskiem naturalnym.

 

Zastosowanie:

Polecana dla każdego, kto lubi świeży, uwodzicielski zapach świeżo skoszonej trawy. Oliwa ma intensywne nuty pikantne, przyjemnie drapiące

w gardło. Takie odczucie jest zrównoważone goryczką, wyraźnie odczuwalną na języku.

Wyśmienicie smakuje do świeżego pieczywa, ciepłej bruschetty z czosnkiem, pomidorów, sałat,

ziemniaków, kremowych zup, na przykład dyniowej lub z warzyw strączkowych.

 

Zbiory: październik – listopada

Kampania oliwna: 2022

Gatunek: Frantoio, Leccino, Moraiolo

 

 

 

 

 

 

228.00 
Dowiedz się więcej
Brak
oliwa extravergine suatoni olio nuovo
OLIWA EXTRAVERGINE SUATONI OLIO NUOVO 6

OLIO NUOVO 2022 EDYCJA LIMITOWANA

DOBRA CENA + TRANSPORT GRATIS

 

Producent: Frantoio Suatoni, Amelia (Umbria)

Smak: świeży i intensywny aromat dzikiej cykorii, zielonego karczocha z pikantną roślinną nutą surowego migdała i pieprzu

Zapach: świeżo skoszonej trawy i polnych ziół

Kolor: intensywnie zielony

Oliwa niefiltrowana, nieprzejrzysta. Osad na dnie butelki jest zjawiskiem naturalnym.

Zmiana koloru z upływem czasu jest zjawiskiem naturalnym.

 

Zastosowanie:

Polecana dla każdego, kto lubi świeży, uwodzicielski zapach świeżo skoszonej trawy. Oliwa ma intensywne nuty pikantne, przyjemnie drapiące

w gardło. Takie odczucie jest zrównoważone goryczką, wyraźnie odczuwalną na języku.

Wyśmienicie smakuje do świeżego pieczywa, ciepłej bruschetty z czosnkiem, pomidorów, sałat, gotowanych ziemniaków,

kremowych zup, na przykład dyniowej lub z warzyw strączkowych.

 

Zbiory: październik – listopad

Kampania oliwna: 2022

Gatunek: Frantoio, Leccino, Moraiolo

 

 

 

453.00 
Dowiedz się więcej
Brak
Oliwa Extravergin Suatoni Rajo monocultivar oliwadochleba.pl
OLIWA EXTRAVERGINE SUATONI RAJO MONOCULTIVAR 500 ML

Producent: Frantoio Suatoni, Amelia (Umbria)

Smak: bardzo intensywny smak zielonego owocu oliwki,

długo utrzymująca się wytrawna gorzkość z harmonijną pikantnością.

Nuty smakowe są wyjątkowo bogate, wyczuwa się cykorię, zielone jabłko, dzikie zioła.

Zapach: świeży, roślinny, kojarzący się z młodymi listeczkami botwinki, pomidorem oraz mchem ze ściółki leśnej.

Kolor: złoty z delikatnymi odcieniami zieleni

Zastosowanie:

Oliwa Rajo Monocultivar, ze względu na intensywność, przypadnie do gustu osobom lubiącym kompozycje smakowe bogate w nuty gorzkie i pikantne.

Oliwa z tej odmiany jest świetnie pasuje do przyprawiania gotowanych ziemniaków, dań z ciecierzycy, fasoli, soczewicy, kapusty oraz zup i sałatek na bazie warzyw strączkowych.

Podnosi smak pieczonych i gotowanych białych ryb. Bardzo dobrze sprawdza się jako dodatek do chleba, również ciemnego, pełnoziarnistego, żytniego na zakwasie.

 

Nagrody: Złoty Medal  Międzynarodowym Konkursie Oliw Jednoszczepowych

monocultivaroliveolil.EXPO w Mediolanie w latach 2016, 2017, 2018 i 2021

Zbiory: od połowy października do połowy listopada

Gatunek: Rajo

Kwasowość: 0,14%

Polifenole: 612 mg/kg

Położenie gajów: 400 m n.p.m.

Kampania oliwna: 2021

 

 

 

115.00 
Dowiedz się więcej
Brak
oliwa extravergine ronci monocultivar frantoio moraiolo
OLIWA EXTRAVERGINE RONCI MONOCULTIVAR 2 x 250 ml

ZESTAW AROMATYCZNYCH OLIW JEDNOODMIANOWYCH

OSTATNI RAZ W TAKIEJ CENIE + OBNIŻKA 10%

  • OLIWA EXTRAVERGINE BIO MORAIOLO MONOCULTIVAR 250 ML

Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki, świeżego migdała, surowego karczocha. Na podniebieniu wyczuwa się zdecydowaną pikantność i gorzkość, lecz jest ona wyrafinowana, przyjemna i zrównoważona.

Zapach: intensywny i elegancki, miarowo uwalniający nuty roślinne świeżo skoszonej trawy i polnych ziół.

Kolor: zielony ze złotymi odcieniami

Zastosowanie:

Polecana dla osób lubiących zdecydowane smaki. Idealna do przyprawiania dań gorących, na przykład risotto,  steku z czerwonego mięsa lub zup z warzyw strączkowych oraz kremowych. Wspaniale smakuje do klasycznej bruschetty oraz nadaje charakteru prostej fokacci wyciągniętej z pieca. Doskonale przyprawia carpaccio, zieloną sałatę i warzywa.

Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny

Zbiory: listopad

Gatunek: Moraiolo

Kwasowość: 0,28%

Polifenole: 428 mg/kg

Położenie gajów: 300 – 500 m n.p.m

 

Kampania oliwna 2021

Najlepiej spożyć przed: 11.11.2023

 

  • OLIWA EXTRAVERGINE BIO FRANTOIO MONOCULTIVAR 250 ML

Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki, świeżego migdała, surowego karczocha. Na podniebieniu wyczuwa się zdecydowaną pikantność i gorzkość, lecz jest ona przyjemna i zrównoważona.

Zapach: intensywny i świeży, roślinne nuty ziół i świeżo skoszonej trawy

wyrafinowana, uwodzi spójnością z nutami zapachowymi.

Kolor: zielony ze złotymi odcieniami

Zastosowanie:

Polecana do przyprawiania dań o zrównoważonym smaku, którym dodaje osobowości bez dominowania naturalnego smaku potrawy. Wskazana do białych mięs, ryb z grilla, przeróżnych sałat i sałatek oraz warzyw gotowanych i grillowanych. Świetna do bruschetty i focacci oraz lekkich sosów do makaronu.

Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny

Zbiory: październik – listopad

Gatunek: Frantoio

Kwasowość: 0,23%

Polifenole: 503 mg/kg

Położenie gajów: 300 – 500 m n.p.m.

Kampania oliwna: 2021

Najlepiej spożyć przed: 24 września 2023

 

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 74 zł

67.00 
Dowiedz się więcej
Brak
oliwa extravergine suatoni litr
OLIWA EXTRAVERGINE SUATONI BIO 500 ML

OSTATNI RAZ W TAKIEJ CENIE + OBNIŻKA 10%

 

Producent: Frantoio Suatoni, Amelia (Umbria)

Smak: gładki i elegancki, aromat dzikiej cykorii, sałaty oraz pikantna nuta czarnego pieprzu i dojrzałego orzecha

Zapach: świeży z nutami roślinnymi dzikiej cykorii i aromatycznych ziół

Kolor: złoty z delikatnymi odcieniami zieleni

Zastosowanie:

Polecana dla każdego, kto lubi świeży łagodny roślinny smak, wzbogacony w tle przyjemną zrównoważoną pieprzowo-orzechową nutą.

Idealna do bruschetty i grzanek z warzywami, sałatek i dań z warzywami strączkowymi, sałaty, zup, białych mięs i białych ryb..

Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny

Zbiory: październik – początek listopada

Kampania oliwna: 2021

Gatunek: Frantoio, Leccino, Moraiolo, Rajo

Kwasowość: 0,22%

Polifenole: 426 mg/kg

Położenie gajów: 400 m n.p.m.

 

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 69 zł

62.10 
Dowiedz się więcej
Brak
oliwa extravergine Ronci Frantoio Bio 250 ml
OLIWA EXTRAVERGINE RONCI FRANTOIO 250 ml

OSTATNI RAZ W TAKIEJ CENIE + OBNIŻKA 10%

 

Producent: Azienda Agraria Ronci SS, Bevagna (Umbria)

Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki, świeżego migdała, surowego karczocha. Na podniebieniu wyczuwa się zdecydowaną pikantność i gorzkość, lecz jest ona przyjemna i zrównoważona.

Zapach: intensywny i świeży, roślinne nuty ziół i świeżo skoszonej trawy

wyrafinowana, uwodzi spójnością z nutami zapachowymi.

Kolor: zielony ze złotymi odcieniami

Zastosowanie:

Polecana do przyprawiania dań o zrównoważonym smaku, którym dodaje osobowości bez dominowania naturalnego smaku potrawy. Wskazana do białych mięs, ryb z grilla, przeróżnych sałat i sałatek oraz warzyw gotowanych i grillowanych. Świetna do bruschetty i focacci oraz lekkich sosów do makaronu.

Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny

Zbiory: październik – listopad

Kampania oliwna: 2021

Gatunek: Frantoio

Kwasowość: 0,23%

Polifenole: 503 mg/kg

Położenie gajów: 300 – 500 m n.p.m

 

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 39 zł

35.10 
Dowiedz się więcej

 

Bibliografia:

  1. Oliwa z oliwek – rodzaje, wartości odżywcze i właściwości nektaru bogów, Emilia Muchowska Bonvita.pl
  2. Fenoli e proprietà antiossidanti, Gian Francesco Montedoro Olio Officina Magazine
  3. Składnik oliwy z oliwek zabija komórki nowotworowe, Newsweek Nauka
  4. I polifenoli dell'olio extra vergine d'oliva determinanti contro le malattie croniche degenerative, R.T. Teatro Naturale, listopad 2015
Podążaj Oliwa do chleba:

Ostatnie wpisy