Oliwa Extravergine Terre Rosse

with Brak komentarzy

Doskonałość

Właściciele Gospodarstwa Rolnego Hispellum tak mówią o swoim produkcie: Rozmawiając o żywności, mamy czasami skłonność do używania powszechnie stosowanych określeń takich jak „dobre” i „wysokiej jakości”, uznając, że oznaczają to samo i jednocześnie mylimy ich znaczenie. W większości przypadków „dobre” wyraża coś co nam się podoba, co jest w naszym guście, ale nie zawsze odnosi się do jakości produktu. Każda osoba ma swoją własną skalę oceny, to co dla jednej osoby może być dobre, dla innej takie nie jest.

 tłocznia oliwy terre rosse korki Oliwa Terre Rosse butelki2tłocznia oliwy terre rosse papier firmowy Oliwa Terre Rosse butelki1

Pojęcie jakości to zupełnie inna sprawa i to interesuje nas najbardziej.

Główna uwaga, w kwestii jakości oliwy extravergine, skierowana jest w większości przypadków na właściwości sensoryczne i odżywcze: stanowi to błąd, ponieważ właściwości sensoryczne  oliwy są powiązane z preferencjami i stają się subiektywne. Mamy do czynienia z rzeczywistą i efektywną jakością produktu wtedy, gdy respektuje się i weryfikuje szereg reguł: zgodności z wymogami towaroznawczymi, higienicznymi, dopuszczenie do użytkowania i spożywania jako produktu  żywnościowego.

Jesteśmy “rzemieślnikami oliwy”: pakujemy ją pod własną marką, dystrybuujemy pod własną marką wyłącznie oliwę, która pochodzi z naszych oliwek. Dla nas, najistotniejsza jest gwarancja autentyczności, rozumiana jako tożsamość oliwy, która jest znana i gwarantowana od producenta do konsumenta finalnego, tak więc identyfikowalność, którą dokumentujemy, zgłasamy ile, gdzie, kiedy: właściwy opis oliwy przez tego, kto ją wyprodukował, kto ją wytłoczył, kiedy została zapakowana.

Podąrzaj Oliwa do chleba:

Ostatnie wpisy