OLIWA DO RYBY
Oliwa do ryby? Tak, ale nie chodzi o smażenie jej na oliwie.
Bardzo lubię ryby ale przyznaję, że nie potrafię przyrządzać skomplikowanych potraw jak np. ryba w galarecie. Gdy smażę rybę na patelni, zawsze rozpada się na kawałki i jest mało apetyczna.
Wyznaję zasadę, że im prościej, tym lepiej. Lubię, gdy składniki mają swój naturalny smak, tylko podkreślony przez dodatki i przyprawy. Ucieszyłam się bardzo gdy odkryłam przydatność prościutkiego przepisu na przyrządzenie filetu z ryby w piekarniku z użyciem oliwy extra vergine.
Często go stosuję, eksperymentuję z dodatkami i zapewniam, że nigdy mnie nie zawiódł. Przyrządzam tak łososia i dorsza.
Składniki podstawowe:
- filet rybny ze skórą z łososia lub dorsza, oliwa, sól, pieprz.
Potrzebujemy: blaszaną foremkę, folię aluminiową i papier do pieczenia.
Foremkę wykładamy folią aluminiową (lepiej się potem czyści) a potem papierem do pieczenia.
Umytą i wysuszoną rybę smarujemy oliwą, kładziemy do foremki skórą do dołu. Posypujemy solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210⁰C z obiegiem powietrza na 10 minut. Czas pieczenia jest orientacyjny, zależy od grubości filetu i od tego, jak mocno upieczona rybę lubicie.
Dodatkowe składniki:
- filet można skropić kilkoma kroplami soku z cytryny, pomarańczy, białym winem
- można posypać czerwonym, białym pieprzem, ziołami (rozmaryn dobrze się sprawdza), kaparami
- obok ryby zawsze układam różne warzywa i piekę wszystko razem: cukinię, paprykę, pomidory, pieczarki, oliwki, ząbki czosnku w skórce, korzeń pietruszki pokrojony w słupki, ugotowane ziemniaki posypane rozmarynem. Warzywa w foremce polewamy oliwą, posypujemy solą i ulubionymi ziołami, pieczemy i podajemy z rybą.
To dla mnie danie idealne – szybkie i zdrowe. Smacznego!