MAKARON Z PAPRYKĄ I BAKŁAŻANEM - Oliwa do chleba

MAKARON Z PAPRYKĄ I BAKŁAŻANEM

with 4 komentarze

MAKARON Z PAPRYKĄ I BAKŁAŻANEM

 

To następny przepis autorstwa mojej przyjaciółki Joanny, warszawianki z urodzenia a od wielu lat mieszkanki San Gemini w Umbrii.

Joanna poczęstowała mnie takim makaronem, zdjęcia poniżej zrobiłam u niej w domu.

Przeszkadzałam trochę, ale mam teraz bezcenną dokumentację.

 

Składniki:

2 duże papryki

2 bakłażany

2 ząbki czosnku

1 cebula

1 suszone peperoncino

1 paczka 500 gr makaronu typu penne lub rigatoni

Oliwa z oliwek Terre Rosse

 

Jest to potrawa bardzo prosta, co jest zaletą. Jej wadą jest dość długi, jak na moje standardy, czas przygotowywania. Nie mogłam się doczekać, kiedy sos będzie gotowy. Piękny zapach sprawiał, że byłam głodna jak wilk.

Bakłażana kroimy na grube plastry i posypujemy solą, by pozbyć się gorzkiego posmaku. Dobrym sposobem jest ułożenie bakłażana na dużym sicie, przykrycie talerzem i obciążenie go, jak to robi Joanna.

Paprykę myjemy i kroimy na drobne, krótkie paseczki. Podsmażamy je z cebulą na oliwie i dusimy na małym ogniu, pod przykryciem, mieszając często, bo łatwo się przypalają. Papryka powinna dusić się bardzo wolno, ok 20 minut. Nabiera wtedy słodkawego, aromatycznego smaku, skórka się rozpada i jest lepiej strawna.

Dodajemy czosnek, sól i peperoncino.

Gdy papryka jest gotowa, dodajemy odciśniętego i pokrojonego w dużą kostkę bakłażana. Dusimy dalsze 10 minut, pod przykryciem, często mieszając.

Gdy bakłażan się rozpadnie i sos jest  bardziej jednolity, jest gotowy do podania. Najlepiej wrzucić do niego ugotowany makaron i chwilę razem podgrzewać. Makaron wtedy dobrze przejdzie aromatem sosu.

Posypujemy startym parmezanem lub grana padano.

 

 

Joanna w akcji - dokłada bakłażana do duszącej się papryki.

 

WAŻNE LINKI DLA CIEBIE

Chcesz poczuć na podniebieniu smak prawdziwej, aromatycznej włoskiej oliwy? Będzie mi miło, jeśli odwiedzisz mój SKLEP

Oryginalne, włoskie makarony znajdziesz tutaj: MAKARON

fettuccine makaron jajeczny cytryna
FETTUCCINE MAKARON JAJECZNY CYTRYNA

FETTUCINE  MAKARON JAJECZNY Z CYTRYNĄ

Producent: FILOTEA PASTA ARTIGIANALE

Składniki: mąka semolina z twardego ziarna pszenicy durum, jaja (30%), mąka pszenna 00, cytryna (2%)

Zawiera jaja i gluten. Może zawierać śladowe ilości mięczaków i soi

Przechowywać w miejscu chłodnym i suchym.

Zalecany czas gotowania: 4 minuty

Waga: 250g

Porcja dla 4 osób

Zastosowanie: Fettucine to makaron jajeczny tradycyjny dla kuchni włoskiej. Sprawia to, że stanowi idealny dodatek do białych sosów z rybą, wędzonym łososiem i skorupiakami. Dodatek cytryn dodaje mu wyczuwalną, wytrawną cytrusową nutę, dlatego świetnie smakuje z prostym sosem z oliwą, odrobiną czosnku i świeżymi liśćmi bazylii lub z zieloną pietruszką i ricottą. Jest kształtowany matrycami z brązu, dlatego ma porowatą powierzchnię i wspaniale wchłania sosy.  Jego oryginalna nuta cytrusowa sprawia, że smak dania przenosi nas w  myślach do restauracji gorącej Italii.

19.00 
Dodaj do koszyka
Brak
FETTUCCINE MAKARON JAJECZNY PEPERONCINO
FETTUCCINE MAKARON JAJECZNY PEPERONCINO

 

FETTUCINE  MAKARON JAJECZNY Z PEPERONCINO

Producent: FILOTEA PASTA ARTIGIANALE

Składniki: mąka semolina z twardego ziarna pszenicy durum, jaja (30%), mąka pszenna 00, peperoncino habanero (2%)

Zawiera jaja i gluten. Może zawierać śladowe ilości mięczaków i soi

Przechowywać w miejscu chłodnym i suchym.

Zalecany czas gotowania: 4 minuty

Waga: 250g

Porcja dla 4 osób

Zastosowanie: Fettucine to makaron jajeczny tradycyjny dla kuchni włoskiej. Dodatek peperoncino sprawia, że makaron ma charakterystyczny pikantny smak. Ma uniwersalne zastosowanie, bo nadaje charakteru nawet prostemu sosowi z oliwy i czosnku. Pasuje doskonale do sosów o intensywniejszym smaku, zarówno na bazie pomidorów, np. klasycznego all’arrabbiata i jasnych, warzywnych, mięsnych i rybnych. Jest formowany matrycami z brązu, dlatego ma porowatą powierzchnię i wspaniale wchłania sosy. Po ugotowaniu ma lekko różowy kolor i pięknie się prezentuje na talerzu.

17.00 
Czytaj dalej
FETTUCCINE MAKARON JAJECZNY TRUFLE
FETTUCCINE MAKARON JAJECZNY TRUFLE

FETTUCCINE MAKARON JAJECZNY Z TRUFLAMI

Producent: FILOTEA PASTA ARTIGIANALE

Składniki: mąka semolina z twardego ziarna pszenicy durum, mąka pszenna 00, jaja (30%), trufla (2%)

Zawiera jaja i gluten. Może zawierać śladowe ilości mięczaków i soi.

Przechowywać w miejscu chłodnym i suchym.

Zalecany czas gotowania: 4 minuty

Waga: 250 g

Porcja dla 4 osób

Zastosowanie:

Czarna trufla o niepowtarzalnym aromacie, jest produktem bardzo cenionym i poszukiwanym. Dodając ją do delikatnych wstążek makaronu Fettuccine, Filotea połączyła w jednym produkcie delikatność i sprężystość makaronu jajecznego i drobne płatki naturalnej trufli. Przy niewielkiej ilości dodatków, na przykład dobrej oliwy i parmezanu lub świeżych grzybów, uzyskamy wykwintne i wyśmienite danie na obiad lub uroczystą kolację.

25.00 
Dodaj do koszyka
LINGUINE MAKARON JAJECZNY CZOSNEK PIETRUSZKA
LINGUINE MAKARON JAJECZNY CZOSNEK PIETRUSZKA

LINGUINE MAKARON JAJECZNY Z CZOSNKIEM I PIETRUSZKĄ

Producent: FILOTEA PASTA ARTIGIANALE

Składniki: mąka semolina z twardego ziarna pszenicy durum, jaja (30%), mąka pszenna 00, czosnek (1%), pietruszka (0,3%)

Zawiera jaja i gluten. Może zawierać śladowe ilości mięczaków i soi

Przechowywać w miejscu chłodnym i suchym.

Zalecany czas gotowania: 3 minuty

Waga: 250g

Porcja dla 4 osób

Zastosowanie:

Linguine to delikatne, cienkie wstążeczki doskonale wchłaniające sos dzięki porowatej powierzchni uzyskanej podczas kształtowania matrycami z brązu. Smak linguine jest wzbogacony dodatkiem czosnku i zielonej pietruszki, dlatego doskonale smakują z sosami z dodatkiem ryb, również wędzonych i skorupiaków. Świeży, czosnkowo-pietruszkowy aromat wydobywa się znakomicie przy prostym sosie z oliwy z oliwek i parmezanu. Warto też spróbować go z kremowym sosem z dyni lub cukinii.

19.00 
Dodaj do koszyka
makaron stringozzi al farro
MAKARON STRINGOZZI AL FARRO

 

MAKARON STINGOZZI AL FARRO

 

Makaron rzemieślniczy umbryjski z mąki z ziarna farro (płaskurka) i semoliny z pszenicy durum

Producent: Il Contadino dell’Umbria

Składniki: farro (płaskurka) mielona kamieniami (49%), semolina z pszenicy durum, białko

Przechowywać w miejscu chłodnym i suchym.

Zalecany czas gotowania: 12 minut

Waga: 500g

Zastosowanie: Doskonały do sosów lekkich, na bazie oliwy i świeżych pomidorów, grzybów i warzyw. Dodatek mąki z tradycyjnego zboża farro, bogatego w minerały i błonnik, jest powrotem do zdrowej kuchni przodków. Idealny do zrobienia autentycznej, szybkiej potrawy we włoskim stylu różniącej się w smaku od potraw na bazie makaronów produkowanych przemysłowo. 

Masz pytanie? Kliknij tutaj: KONTAKT

 

24.00 
Dodaj do koszyka
makaron stringozzi classici
MAKARON STRINGOZZI CLASSICI

 

MAKARON STRINGOZZI CLASSICI

 

Makaron Stringozzi Klasyczne regionalny z Umbrii

Producent: Il Contadino dell’Umbria

Składniki: semolina z pszenicy durum, woda, może zawierać śladowe ilości jajek

Przechowywać w miejscu chłodnym i suchym.

Zalecany czas gotowania: 12 minut

Waga: 500g

 

Zastosowanie: makaron Stringozzi (Strangozzi)  dzięki tradycyjnym, rzemieślniczym metodom produkcji ma porowatą powierzchnię, na której świetnie trzymają się sosy. Doskonały do sosów lekkich, na bazie oliwy i świeżych pomidorów, grzybów i warzyw. Idealny do zrobienia autentycznej, szybkiej potrawy we włoskim stylu.

 

Masz pytanie? Kliknij tutaj: KONTAKT

 

 

21.00 
Dodaj do koszyka
mezze maniche makaron filotea
MEZZE MANICHE MAKARON FILOTEA

MEZZE MANICHE MAKARON Z REGIONU MARCHE

Producent: FILOTEA PASTA ARTIGIANALE

Składniki: mąka semolina z twardego ziarna pszenicy durum

Zawiera gluten. Może zawierać śladowe ilości mięczaków i soi

Przechowywać w miejscu chłodnym i suchym.

Zalecany czas gotowania: 13 minut

Waga: 500 g

 

Zastosowanie:

Makaron Mezze Maniche to klasyczny kształt makaronu, który nadaje się do każdego rodzaju sosu. Można go stosować wszechstronnie: zarówno do klasycznej kremowej Carbonary, lekkiego pesto na bazie oliwy i ziół oraz do zawiesistych sosów z mięsem i warzywami. Znajduje zastosowanie również w pożywnych sałatkach makaronowych i zapiekankach. Po ugotowaniu jest wytrawny i sprężysty, dzięki dobranym ze znawstwem gatunkom pszenicy durum.

 

 

 

 

 

19.00 
Dodaj do koszyka
Brak
pappardelle makaron jajeczny
PAPPARDELLE MAKARON JAJECZNY

PAPPARDELLE MAKARON JAJECZNY

Producent: FILOTEA LA PASTA ARTIGIANALE

Składniki: mąka semolina z twardego ziarna pszenicy durum, jaja (30%), mąka pszenna

Zawiera jaja i gluten. Może zawierać śladowe ilości mięczaków i soi

Przechowywać w miejscu chłodnym i suchym.

Zalecany czas gotowania: 4 minuty

Waga: 250g

Porcja dla 4 osób

Zastosowanie: Pappardelle to jeden z najbardziej znanych i najchętniej jadanych makaronów kuchni włoskiej. Tradycyjnie jest stosowany z zawiesistymi, gęstymi, sosami z mięsem, często z kaczką lub dziczyzną. Doskonale pasuje też do sosów na bazie grzybów i śmietany oraz lekkich z oliwą, świeżymi ziołami i warzywami. Pappardelle są kształtowane matrycami z brązu, dlatego ich powierzchnia jest porowata i doskonale przyjmuje sos. Sprawia to, że każde danie jest wyśmienite i smakuje jak we włoskim domu.

 

18.00 
Czytaj dalej
SPAGHETTONI MAKARON FILOTEA
SPAGHETTONI MAKARON FILOTEA

SPAGHETTONI MAKARON Z REGIONU MARCHE

Producent: FILOTEA PASTA ARTIGIANALE

Składniki: mąka semolina z twardego ziarna pszenicy durum

Zawiera gluten. Może zawierać śladowe ilości mięczaków i soi

Przechowywać w miejscu chłodnym i suchym.

Zalecany czas gotowania: 10 minut

Waga: 500 g

 

Zastosowanie:

Spaghettoni Filoteagrubsze od zwykłego spaghetti. Mają  porowatą powierzchnię świetnie przyjmującą sos, ponieważ są formowane matrycami z brązu i długo suszone w niskiej temperaturze. Ich zastosowanie jest uniwersalne bo pasują do nich wszelkie rodzaje sosów. Doskonale smakują z sosami bardzo prostymi na bazie oliwy, np. aglio olio e peperoncino czy z klasyczną carbonarą. Po ugotowaniu są sprężyste i jędrne, dlatego sprawdzają się też do sosów bardziej dopracowanych i zawiesistych, np. na bazie pomidorów i warzyw czy z dodatkiem mielonego mięsa.

 

 

 

 

19.00 
Dodaj do koszyka
tagliatelle makaron jajeczny
TAGLIATELLE MAKARON JAJECZNY

TAGLIATELLE MAKARON JAJECZNY

Producent: FILOTEA LA PASTA ARTIGIANALE

Składniki: mąka semolina z twardego ziarna pszenicy durum, jaja (30%), mąka pszenna

Zawiera jaja i gluten. Może zawierać śladowe ilości mięczaków soi

Przechowywać w miejscu chłodnym i suchym.

Zalecany czas gotowania: 4 minuty

Waga: 250g

Porcja dla 4 osób

Zastosowanie:

Tagliatelle to klasyczny format makaronu, świetny i na co dzień i na uroczystą okazję. Jada się go z zawiesistym,  warzywno-mięsnym ragù i tradycyjnym mięsnym sosem z pomidorami alla bolognese. Wspaniale smakuje też z sosami na bazie śmietany, sera pleśniowego, z pesto czy gęstymi sosami warzywnymi. Makaron jest formowany matrycami z brązu, dlatego ma odpowiednią porowatą powierzchnię i świetnie przyjmuje sosy. Długie suszenie w niskiej temperaturze sprawia, że ma smak i zapach świeżego makaronu.

18.00 
Dodaj do koszyka

Proste, zdrowe przepisy inspirowane kuchnią włoską czekają na Ciebie TUTAJ

oliwa extravergine ronci bazyliowa
OLIWA EXTRAVERGINE RONCI BAZYLIOWA 250 ML

Producent: Azienda Agraria Ronci SS, Bevagna (Umbria)

 

Skład:  Oliwa Extravergine Ronci odmian Frantoio, Moraiolo i Leccino aromatyzowana naturalnie bazylią metodą infuzji

Kolor: zielona ze złotymi odcieniami

Zastosowanie: Dzięki naturalnej metodzie aromatyzowania, ma w sobie smak i intensywny aromat świeżo zerwanych liści włoskiej bazylii.

Wzbogaca smak wszystkich potraw z dodatkiem świeżych pomidorów: sałatek, bruschetty, mozzarelli, pizzy. Polecana jest do przyprawiania risotto i dań z makaronu, sosów na bazie oliwy np. pesto, tart z warzywami oraz frittaty.

55.00 
Dodaj do koszyka
oliwa extravergine ronci bio
OLIWA EXTRAVERGINE RONCI BIO 250 ml

Producent: Azienda Agraria Ronci SS, Bevagna (Umbria)

Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki, świeżego karczocha, migdała i cykorii; przyjemnie pikantny i harmonijny

Zapach: intensywne i świeże roślinne nuty dzikich ziół, karczocha i cykorii

Kolor: zielony ze złotymi odcieniami

Zastosowanie:

Polecana dla każdego, kto lubi równowagę świeżych roślinnych zapachów i smaków. Wzbogaca smak zup kremowych, warzywnych i zielonych mieszanych sałat. Podkreśla smak dań zarówno mięsnych jak i rybnych.  Można używać jej wszechstronnie, do wszelkich dań wymagających dodatku oliwy, zarówno na surowo jak i do smażenia.

Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny

Zbiory: październik – listopad

Kampania oliwna: 2020

Gatunek: Frantoio, Leccino, Moraiolo

Kwasowość: 0,22%

Polifenole: 426 mg/kg

Położenie gajów: 300 – 500 m n.p.m

 

 

37.00 
Dodaj do koszyka
oliwa extravergine ronci bio 500 ml
OLIWA EXTRAVERGINE RONCI BIO 500 ml

Producent: Azienda Agraria Ronci SS, Bevagna (Umbria)

Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki, świeżego karczocha, migdała i cykorii; przyjemnie pikantny i harmonijny

Zapach: roślinne nuty dzikich ziół, karczocha i cykorii

Kolor: zielony ze złotymi odcieniami

Zastosowanie:

Polecana dla każdego, kto lubi równowagę świeżych roślinnych zapachów i smaków. Wzbogaca smak zup kremowych, warzywnych i zielonych mieszanych sałat. Podkreśla smak dań zarówno mięsnych jak i rybnych.  Można używać jej wszechstronnie, do wszelkich dań wymagających dodatku oliwy, zarówno na surowo jak i do smażenia.

Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny

Zbiory: październik – listopad

Kampania oliwna: 2020

Gatunek: Frantoio, Leccino, Moraiolo

Kwasowość: 0,22%

Polifenole: 426 mg/kg

Położenie gajów: 300 – 500 m n.p.m

 

 

67.00 
Dodaj do koszyka
oliwa extravergine ronci cytyrynowa
OLIWA EXTRAVERGINE RONCI CYTRYNOWA 250 ml

Producent: Azienda Agraria Ronci SS, Bevagna (Umbria)

 

Skład: oliwa Extravergine Ronci odmian Frantoio, Moraiolo i Leccino tłoczona razem z cytrynami z Amalfi

Kolor: zielony ze złotymi odcieniami

Zastosowanie: Intensywny zapach specjalnej odmiany włoskich cytryn ze słonecznego wybrzeża Amalfi połączył się z oliwą podczas procesu tłoczenia.

Sprawia to, że oliwa ma trwały i świeży aromat cytryny.

Doskonała na zimno do przyprawiania dań rybnych, skorupiaków, mięsa z grilla, zielonych sałat i sałatek, warzyw surowych i gotowanych.

Świetna jako składnik ciast i deserów.

 

 

Zbiory: październik – listopad

Kampania oliwna: 2019

Gatunek: Frantoio, Leccino, Moraiolo

Położenie gajów: 300 – 500 m n.p.m

 

 

55.00 
Dodaj do koszyka
oliwa extravergine ronci czosnkowa
OLIWA EXTRAVERGINE RONCI CZOSNKOWA 250 ML

Producent: Azienda Agraria Ronci SS, Bevagna (Umbria)

 

Skład:  Oliwa Extravergine Ronci odmian Frantoio, Moraiolo i Leccino aromatyzowana naturalnie czosnkiem metodą infuzji

Kolor: zielony ze złotymi odcieniami

Zastosowanie: Oliwa ma zapach i smak świeżo posiekanego ząbku czosnku, ponieważ proces aromatyzowania był staranny i naturalny. Aromat czosnku jest wyraźny lecz nie jest nachalny, współgra z roślinnymi nutami oliwy extravergine.

Stosuje się ją wszędzie tam, gdzie niezbędny jest dodatek czosnku.  Doskonale przyprawia sałatę i wszelkie sałatki, surówki, dania z grzybów, warzyw z grilla oraz gotowanych. Przydaje się do przyrządzania marynat, przyprawiania ryb i mięsa z grilla. Stosowana na zimno, podkreśla śródziemnomorski charakter dań kuchni włoskiej: makaronów, risotto, pizzy i focacci.

 

 

 

Zbiory: październik – listopad

Kampania oliwna: 2019

Gatunek: Frantoio, Leccino, Moraiolo

Położenie gajów: 300 – 500 m n.p.m

 

 

55.00 
Dodaj do koszyka
oliwa extravergine Ronci Frantoio Bio 250 ml
OLIWA EXTRAVERGINE RONCI FRANTOIO 250 ml

Producent: Azienda Agraria Ronci SS, Bevagna (Umbria)

Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki, świeżego migdała, surowego karczocha. Na podniebieniu wyczuwa się zdecydowaną pikantność i gorzkość, lecz jest ona przyjemna i zrównoważona.

Zapach: intensywny i świeży, roślinne nuty ziół i świeżo skoszonej trawy

wyrafinowana, uwodzi spójnością z nutami zapachowymi.

Kolor: zielony ze złotymi odcieniami

Zastosowanie:

Polecana do przyprawiania dań o zrównoważonym smaku, którym dodaje osobowości bez dominowania naturalnego smaku potrawy. Wskazana do białych mięs, ryb z grilla, przeróżnych sałat i sałatek oraz warzyw gotowanych i grillowanych. Świetna do bruschetty i focacci oraz lekkich sosów do makaronu.

Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny

Zbiory: październik – listopad

Kampania oliwna: 2020

Gatunek: Frantoio

Kwasowość: 0,23%

Polifenole: 503 mg/kg

Położenie gajów: 300 – 500 m n.p.m

37.00 
Dodaj do koszyka
OLIWA EXTRAVERGINE RONCI MONOCULTIVAR
OLIWA EXTRAVERGINE RONCI FRANTOIO 500 ML

Producent: Azienda Agraria Ronci SS, Bevagna (Umbria)

Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki, świeżego migdała, surowego karczocha. Na podniebieniu wyczuwa się zdecydowaną pikantność i gorzkość, lecz jest ona przyjemna i zrównoważona.

Zapach: intensywny i świeży, roślinne nuty ziół i świeżo skoszonej trawy

wyrafinowana, uwodzi spójnością z nutami zapachowymi.

Kolor: zielony ze złotymi odcieniami

Zastosowanie:

Polecana do przyprawiania dań o zrównoważonym smaku, którym dodaje osobowości bez dominowania naturalnego smaku potrawy. Wskazana do białych mięs, ryb z grilla, przeróżnych sałat i sałatek oraz warzyw gotowanych i grillowanych. Świetna do bruschetty i focacci oraz lekkich sosów do makaronu.

Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny

Zbiory: październik – listopad

Kampania oliwna: 2020

Gatunek: Frantoio

Kwasowość: 0,23%

Polifenole: 503 mg/kg

Położenie gajów: 300 – 500 m n.p.m

68.00 
Dodaj do koszyka
oliwa extravergine frantoio ronci puszka 1 litr
OLIWA EXTRAVERGINE RONCI FRANTOIO PUSZKA 1L

Producent: Azienda Agraria Ronci SS, Bevagna (Umbria)

Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki, świeżego migdała, surowego karczocha. Na podniebieniu wyczuwa się zdecydowaną pikantność i gorzkość, lecz jest ona wyrafinowana, przyjemna i zrównoważona.

Zapach: intensywny i świeży, roślinne nuty ziół i świeżo skoszonej trawy

Kolor: zielony ze złotymi odcieniami

Zastosowanie:

Polecana do przyprawiania dań o zrównoważonym smaku, którym dodaje osobowości bez dominowania naturalnego smaku potrawy. Wskazana do białych mięs, ryb z grilla, przeróżnych sałat i sałatek oraz warzyw gotowanych i grillowanych. Świetna do bruschetty i focacci oraz lekkich sosów do makaronu.

Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny

Zbiory: październik – listopad

Kampania oliwna: 2020

Gatunek: Frantoio

Kwasowość: 0,23%

Polifenole: 503 mg/kg

Położenie gajów: 300 – 500 m n.p.m

110.00 
Dodaj do koszyka
oliwa extravergine ronci moraiolo
OLIWA EXTRAVERGINE RONCI MORAIOLO 250 ML

Producent: Azienda Agraria Ronci SS, Bevagna (Umbria)

Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki, świeżego migdała, surowego karczocha. Na podniebieniu wyczuwa się zdecydowaną pikantność i gorzkość, lecz jest ona wyrafinowana, przyjemna i zrównoważona.

Zapach: intensywny i elegancki, miarowo uwalniający nuty roślinne świeżo skoszonej trawy i polnych ziół.

Kolor: zielony ze złotymi odcieniami

Zastosowanie:

Polecana dla osób lubiących zdecydowane smaki. Idealna do przyprawiania dań gorących, na przykład risotto,  steku z czerwonego mięsa lub zup z warzyw strączkowych oraz kremowych. Wspaniale smakuje do klasycznej bruschetty oraz nadaje charakteru prostej fokacci wyciągniętej z pieca. Doskonale przyprawia carpaccio, zieloną sałatę i warzywa.

Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny

Zbiory: listopad

Kampania oliwna: 2020

Gatunek: Moraiolo

Kwasowość: 0,28%

Polifenole: 428 mg/kg

Położenie gajów: 300 – 500 m n.p.m

37.00 
Dodaj do koszyka
oliwa extravergine ronci moraiolo
OLIWA EXTRAVERGINE RONCI MORAIOLO 500 ML

Producent: Azienda Agraria Ronci SS, Bevagna (Umbria)

Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki, świeżego migdała, surowego karczocha. Na podniebieniu wyczuwa się zdecydowaną pikantność i gorzkość, lecz jest ona wyrafinowana, przyjemna i zrównoważona.

Zapach: intensywny i elegancki, miarowo uwalniający nuty roślinne świeżo skoszonej trawy i polnych ziół.

Kolor: zielony ze złotymi odcieniami

Zastosowanie:

Polecana dla osób lubiących zdecydowane smaki. Idealna do przyprawiania dań gorących, na przykład risotto,  steku z czerwonego mięsa lub zup z warzyw strączkowych oraz kremowych. Wspaniale smakuje do klasycznej bruschetty oraz nadaje charakteru prostej fokacci wyciągniętej z pieca. Doskonale przyprawia carpaccio, zieloną sałatę i warzywa.

Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny

Zbiory: listopad

Kampania oliwna: 2020

Gatunek: Moraiolo

Kwasowość: 0,28%

Polifenole: 428 mg/kg

Położenie gajów: 300 – 500 m n.p.m

68.00 
Dodaj do koszyka
oliwa extravergine moraiolo puszka
OLIWA EXTRAVERGINE RONCI MORAIOLO PUSZKA

Producent: Azienda Agraria Ronci SS, Bevagna (Umbria)

Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki, świeżego migdała, surowego karczocha. Na podniebieniu wyczuwa się zdecydowaną pikantność i gorzkość, lecz jest ona wyrafinowana, przyjemna i zrównoważona.

Zapach: intensywny i elegancki, miarowo uwalniający nuty roślinne świeżo skoszonej trawy i polnych ziół.

Kolor: zielony ze złotymi odcieniami

Zastosowanie:

Polecana dla osób lubiących zdecydowane smaki. Idealna do przyprawiania dań gorących, na przykład risotto,  steku z czerwonego mięsa lub zup z warzyw strączkowych oraz kremowych. Wspaniale smakuje do klasycznej bruschetty oraz nadaje charakteru prostej fokacci wyciągniętej z pieca. Doskonale przyprawia carpaccio, zieloną sałatę i warzywa.

Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny

Zbiory: listopad

Kampania oliwna: 2020

Gatunek: Moraiolo

Kwasowość: 0,28%

Polifenole: 428 mg/kg

Położenie gajów: 300 – 500 m n.p.m

110.00 
Dodaj do koszyka
oliwa extravergine ronci peperoncino
OLIWA EXTRAVERGINE RONCI PEPERONCINO 250 ML

Producent: Azienda Agraria Ronci SS, Bevagna (Umbria)

 

Skład:  Oliwa Extravergine Ronci odmian Frantoio, Moraiolo i Leccino aromatyzowana naturalnie ostrą papryczką peperoncino metodą infuzji

Kolor: czerwony ze złotymi odcieniami

Zastosowanie: Pikantna oliwa z peperoncino pozwala w sposób wygodny dodać potrawie ostrości, aromatu i charakteru. Można ją stosować bardzo wszechstronnie do wielu potraw.

Zaleca się ją  do przyprawiania na zimno sałatek, mięs, grillowanych warzyw, dań z warzywami i sosem, dań z makaronu, pizzy i focacci.

 

Zbiory: październik – listopad

Kampania oliwna: 2019

Położenie gajów: 300 – 500 m n.p.m

 

 

55.00 
Dodaj do koszyka

Masz pytania czy wątpliwości, napisz tutaj: KONTAKT

Podążaj Oliwa do chleba:

Ostatnie wpisy