MAKARON Z OREGANO I OLIWĄ TERRE ROSSE - Oliwa do chleba

MAKARON Z OREGANO I OLIWĄ TERRE ROSSE

with Brak komentarzy

Makaron z oregano i oliwą Terre Rosse

Poznałam Ilonę Klein-Tragier na pierwszej w Polsce degustacji oliwy extra vergine Terre Rosse, którą zorganizowałam w maju 2015 w Gdyni.

Ilona jest autorką wspaniałego bloga kulinarnegoKuchnia Ilony”, prowadzi warsztaty kulinarne, tworzy pyszne przepisy. Gotowanie to dla niej ciągłe poznawanie nowych smaków i zapachów, próbowanie, przetwarzanie, eksperymentowanie.

Mam z Iloną wiele wspólnego. Łączy nas upodobanie do prostych dań opartych o dobre produkty. Ilona też jest, tak jak ja, miłośniczką włoskiej kuchni.

Miło mi, że mogę zamieścić na moim blogu jej ocenę oliwy Terre Rosse i przepis na makaron z oregano i buraczkami:

„Jakiś czas temu (17 maja 2015) miałam okazję poznać fantastycznych ludzi z pasją. Tworzą cudo! Anna i Mario Ciampetti – producenci niesamowitej oliwy i właściciele gospodarstwa rolnego  Hispellum w miejscowości Spello w sercu słonecznej Italii.

Moją fascynację tym krajem i kuchnią znacie, więc ta sympatia jest kolejnym krokiem i przygodą w moim życiu. Jak nie trudno się domyśleć, nie była to pierwsza oliwa w moim życiu, ale z pewności pierwsza, która przykuła moją uwagę. Jest fantastyczna.”

Makaron domowy z oregano

Potrzebne będą:

  • 300 g mąki pszennej
  • 3 jajka od szczęśliwych kurek
  • 1 łyżka oliwy
  • 3 łyżki posiekanego świeżego oregano.

Wszystkie składniki wkładamy do miski i zagniatamy ciasto, aż będzie elastyczne. Następnie formujemy kulę, wkładamy do woreczka i odstawiamy na około 30 minut, żeby ciasto odpoczęło.

Po tym czasie dzielimy na części i każdą z nich wałkujemy na placki grubości około 1 mm.

Jeżeli posiadamy maszynkę do makaronu, przepuszczamy ciasto, aż do uzyskania odpowiedniej grubości*.Następnie rozwałkowane ciasto kroimy w paski, szerokości około 7 mm. Rozkładamy, aby przeschły.

Makaron z oregano z buraczkami oraz oliwą włoską

Potrzebne będą:

  • 2 średnie buraki – ugotowane
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka zielonych oliwek
  • 1/2 pęczka świeżego oregano
  • włoska oliwa extravergine Terre Rosse
  • pieprz i sól

Ugotowane buraki kroimy dość dużą kostkę, czosnek siekamy w drobniutką kosteczkę (nie wyciskamy). Na suchą patelnię wrzucamy buraki i czosnek, doprawiamy do smaku, delikatnie podgrzewamy.*

Makaron z oregano (przepis wyżej) gotujemy w bardzo dużej ilości wody około 3-4 minuty*, aż będzie al dente. Odcedzamy.

Makaron nakładamy na talerz z podsmażonymi buraczkami, posiekanymi oliwkami i posypany świeżym oregano. Przed podaniem polewamy oliwą Terre Rosse Extra Vergine.

Moja rada:

* Polecana proporcja gotowania makaronu: 100 g makaronu : 1 litr wody : 1 łyżeczka soli.

* Świeży makaron, gotujemy bardzo krótko. Należy pilnować czasu.

* Używając maszynki do makaronu proponuję nie przekraczać grubości oznaczonej numerem 3, ponieważ zioła mogą rozrywać ciasto.

* Należy uważać przy podsmażaniu czosnku, szybko się przypala, jest bardzo gorzki i psuje smak potrawy.

www.kuchniailony.pl

 

 

POBIERZ PREZENT - proste przepisy jak używać oliwy do chleba

ZAPISZ SIĘ NA OLIWKOWY LIST!

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.

Podąrzaj Oliwa do chleba:

Ostatnie wpisy