Makaron z oregano i oliwą Terre Rosse
Poznałam Ilonę Klein-Tragier na pierwszej w Polsce degustacji oliwy extra vergine Terre Rosse, którą zorganizowałam w maju 2015 w Gdyni.
Ilona jest autorką wspaniałego bloga kulinarnego „Kuchnia Ilony”, prowadzi warsztaty kulinarne, tworzy pyszne przepisy. Gotowanie to dla niej ciągłe poznawanie nowych smaków i zapachów, próbowanie, przetwarzanie, eksperymentowanie.
Mam z Iloną wiele wspólnego. Łączy nas upodobanie do prostych dań opartych o dobre produkty. Ilona też jest, tak jak ja, miłośniczką włoskiej kuchni.
Miło mi, że mogę zamieścić na moim blogu jej ocenę oliwy Terre Rosse i przepis na makaron z oregano i buraczkami:
„Jakiś czas temu (17 maja 2015) miałam okazję poznać fantastycznych ludzi z pasją. Tworzą cudo! Anna i Mario Ciampetti – producenci niesamowitej oliwy i właściciele gospodarstwa rolnego Hispellum w miejscowości Spello w sercu słonecznej Italii.
Moją fascynację tym krajem i kuchnią znacie, więc ta sympatia jest kolejnym krokiem i przygodą w moim życiu. Jak nie trudno się domyśleć, nie była to pierwsza oliwa w moim życiu, ale z pewności pierwsza, która przykuła moją uwagę. Jest fantastyczna.”
Makaron domowy z oregano
Potrzebne będą:
- 300 g mąki pszennej
- 3 jajka od szczęśliwych kurek
- 1 łyżka oliwy
- 3 łyżki posiekanego świeżego oregano.
Wszystkie składniki wkładamy do miski i zagniatamy ciasto, aż będzie elastyczne. Następnie formujemy kulę, wkładamy do woreczka i odstawiamy na około 30 minut, żeby ciasto odpoczęło.
Po tym czasie dzielimy na części i każdą z nich wałkujemy na placki grubości około 1 mm.
Jeżeli posiadamy maszynkę do makaronu, przepuszczamy ciasto, aż do uzyskania odpowiedniej grubości*.Następnie rozwałkowane ciasto kroimy w paski, szerokości około 7 mm. Rozkładamy, aby przeschły.
Makaron z oregano z buraczkami oraz oliwą włoską
Potrzebne będą:
- 2 średnie buraki – ugotowane
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka zielonych oliwek
- 1/2 pęczka świeżego oregano
- włoska oliwa extravergine Terre Rosse
- pieprz i sól
Ugotowane buraki kroimy dość dużą kostkę, czosnek siekamy w drobniutką kosteczkę (nie wyciskamy). Na suchą patelnię wrzucamy buraki i czosnek, doprawiamy do smaku, delikatnie podgrzewamy.*
Makaron z oregano (przepis wyżej) gotujemy w bardzo dużej ilości wody około 3-4 minuty*, aż będzie al dente. Odcedzamy.
Makaron nakładamy na talerz z podsmażonymi buraczkami, posiekanymi oliwkami i posypany świeżym oregano. Przed podaniem polewamy oliwą Terre Rosse Extra Vergine.
Moja rada:
* Polecana proporcja gotowania makaronu: 100 g makaronu : 1 litr wody : 1 łyżeczka soli.
* Świeży makaron, gotujemy bardzo krótko. Należy pilnować czasu.
* Używając maszynki do makaronu proponuję nie przekraczać grubości oznaczonej numerem 3, ponieważ zioła mogą rozrywać ciasto.
* Należy uważać przy podsmażaniu czosnku, szybko się przypala, jest bardzo gorzki i psuje smak potrawy.