KAWIOR Z BAKŁAŻANA W TRZECH KROKACH

with 20 komentarzy

KAWIOR Z BAKŁAŻANA W TRZECH KROKACH

Kawior z bakłażana to prosta przekąska z upieczonego bakłażana, oliwy z oliwek, soli i przypraw. Jest znana w kuchni śródziemnomorskiej, żydowskiej i arabskiej a także polskiej. W starych, tradycyjnych przewodnikach kuchni polskiej też można znaleźć tę potrawę. Stosuje się go głównie jako dodatek do pieczywa

SKĄD POCHODZI MÓJ PRZEPIS?

Przepis pochodzi od Emanueli, autorki bloga „Gusto il giusto”Emanuela kocha tradycyjną i autentyczną  kuchnię swojej babci. Wybiera właściwe i zdrowe składniki, by nadać życia swoim potrawom. 

Emanuela kieruje się mottem Szekspira: "Nie pragnę bardziej róży na Boże Narodzenie, niż śniegu w maju. Lubię, gdy każda rzecz dojrzewa, gdy przyjdzie jej pora."

Inspirują ją świeże sezonowe produkty, dlatego ostatnio zamieszcza na blogu przepisy na potrawy z cukinii, bakłażana czy pomidorów.

Na moim blogu znajdziecie też przepisy Emanueli:

Sekrety parmigiany z cukinii: Kliknij tutaj

Przepis na zupę z soczewicy: Kliknij tutaj

Autorem zdjęć na blogu gustoilgiusto.it jest mąż Emanueli, Danilo. 

 

ODDAJĘ GŁOS EMANUELI:

Kawior z bakłażana jest daniem prostym, smacznym i bardzo aromatycznym. Sposób przyrządzenia, jego prostota sprawia, że może wzbogacić wiele potraw. Gdy czekacie w ogrodzie, aż mięso na grillu się upiecze, podpieczcie chleb i posmarujcie kawiorem grzanki.

 

PRZEPIS NA KAWIOR Z BAKŁAŻANA W 3 KROKACH

Składniki:

1 duży bakłażan

5 ząbków czosnku

Oliwa z oliwek ekstravergine

Sól

Świeża bazylia lub mięta

 

KROK PIERWSZYprzygotowanie i pieczenie

Należy dobrze umyć bakłażana, osuszyć i ponakłuwać skórkę. W otworki wkładam ząbki obranego ze skórki czosnku. Nacieram dobrze oliwą powierzchnię bakłażana i wkładam go do foremki. Piekę w piekarniku nagrzanym do 180° przez godzinę.

 

KROK DRUGIwersja podstawowa

Po godzinie wyjmuję z piekarnika, usuwam czosnek, skórkę i nasiona z miąższu. Siekam miąższ, doprawiam go liśćmi świeżej bazylii by nadać aromatu lata lub dzikiej mięty by dodać smakowi świeżości. Solę i przyprawiam obficie oliwą.

 

KROK TRZECI - doprawianie 

Krokiem trzecim jest użycie kulinarnej fantazji i doprawić go w zależności od upodobań oraz zastosowania.

Moim zdaniem, jest świetny w swojej najprostszej formie, czyli wyłącznie z dodatkiem soli i oliwy. Bakłażan był pieczony z ząbkami czosnku i sądzą, że nie ma potrzeby dodawać go nadmiernie. Natomiast, wiem, że są osoby, dla których czosnek to podstawa i mogą go jadać w nieograniczonych ilościach.

 

JAK PRZYPRAWIAĆ KAWIOR Z BAKŁAŻANA:
  • świeże zioła: bazylia i mięta, tak jak radzi Emanuela; koperek, pietruszka, kolendra, szczypiorek
  • zioła suszone, pieprz, ostra papryka
  • przyprawy kuchni arabskiej, które nadają orientalną nutę
  • pomidory: pocięte w kostkę, w postaci przecieru
  • cebula lub szalotka, drobno posiekana, surowa lub duszona na oliwie

 

 

ZASTOSOWANIE:

Na zimno

- świetny jako warzywna przystawka przed głównym posiłkiem

- dodatek do chleba, bruschetty czy grzanki, krakersów, pity

- dodatek do zimnej sałatki z makaronu czy ryżu lub zapiekanki

- sos do grillowanych mięs z dodatkiem ziół, drobno pokrojonej papryki, chili

Na ciepło

- jako błyskawiczny sos do makaronu: do czosnku lekko podduszonego na oliwie z oliwek dodajemy kawior z bakłażana, ugotowany makaron, mieszamy razem na patelni, posypujemy pietruszką i parmezanem.

Możemy taki sos wzbogacić o pomidora pokrojonego w kosteczkę, mielone mięso, boczek, ser feta. Łatwo jest puścić wodze fantazji, bo kawior z bakłażana jest świetną bazą do ciepłego sosu.

 

Kawior z bakłażana jest świetnym daniem bazowym, które poddawane modyfikacjom, można wykorzystać na wiele sposobów.

Na moim blogu znajdziecie też inne przepisy na potrawy bazowe. To przepisy, które sprawdziłam i często stosuję. Wielokrotnie uratowały mi życie, gdy nie miałam ochoty gotować lub gdy nagle pojawili się goście. Oto one, może Cię zainspirują?

Focaccia prosty przepiskliknij tutaj

Oliwa do ryby - kliknij tutaj

Passata di pomodoro - kliknij tutaj

Czy robiliście kiedyś kawior z bakłażana? Jeśli chcecie go przyrządzić i potrzebujecie do tego dobrą, aromatyczną oliwę extravergine, zapraszam do mojego sklepu. Zerknij tutaj!

 

Jeśli masz uwagi czy pytania, napisz do mnie! Kliknij i zostaw wiadomość

POBIERZ PREZENT - proste przepisy jak używać oliwy do chleba

ZAPISZ SIĘ NA OLIWKOWY LIST!

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.

WAŻNE LINKI DLA CIEBIE

Chcesz poczuć na podniebieniu smak prawdziwej, aromatycznej włoskiej oliwy? Będzie mi miło, jeśli odwiedzisz mój SKLEP

Brak
oliwa extravergine Terre Rosse Bio niefiltrowana
OLIWA EXTRAVERGINE TERRE ROSSE 2020 BIO 500 ml

 

Producent: Mario Ciampetti Azienda Agraria HISPELLUM, Spello (Umbria)

Smak: intensywny aromat zielonego owocu oliwki, świeżo skoszonej trawy i zielonego karczocha, na podniebieniu gorzkawy, pikantny i szczypiący

Zapach: intensywny, ziołowy, świeżo skoszonej trawy

Kolor: zielony-żółty ze złotymi refleksami;

 

Zastosowanie: do dań soczystych o zdecydowanym smaku i mocnej strukturze – bruschetty, mięsa z grilla, zup z warzyw fasolowych, dań z fasoli i makaronu, duszonego szpinaku z czosnkiem, grzybów z grilla a także dań słodkawych, jak zupy z ziemniakami, porem i cebulą.  Doskonała do świeżego lub podpieczonego chleba, natartego ząbkiem czosnku , lekko posolonego. Jest bardzo wydajna.

Zalety: zawiera kwasy Omega-9, Omega-6 i Omega-3 o działaniu przeciwmiażdżycowym, przeciwnowotworowym i podnoszącym odporność.

Ma wysoką zawartość polifenoli, które są przeciwutleniaczami (antyoksydantami), mają właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i antynowotworowe.

Pochodzi z gajów uprawianych metodą biodynamiczną, ekologiczną, bez użycia pestycydów i sztucznych nawozów.

Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny

Zbiory: od połowy października do początku grudnia

Kampania oliwna: 2020

Gatunek: 100% moraiolo

Położenie gajów: 400 – 800 m n.p.m

Kwasowość: 0,37%

 

 

.

68.00 
Czytaj dalej
Brak
oliwa niefiltrowana terre rosse bio
OLIWA EXTRAVERGINE TERRE ROSSE 2020 BIO 250 ml

 

Producent: Mario Ciampetti Azienda Agraria HISPELLUM, Spello (Umbria)

Smak: intensywny aromat zielonego owocu oliwki, świeżo skoszonej trawy i zielonego karczocha, na podniebieniu gorzkawy, pikantny i szczypiący

Zapach: intensywny, ziołowy, świeżo skoszonej trawy

Kolor: zielony-żółty ze złotymi refleksami;

 

Zastosowanie: do dań soczystych o zdecydowanym smaku i mocnej strukturze – bruschetty, mięsa z grilla, zup z warzyw fasolowych, dań z fasoli i makaronu, duszonego szpinaku z czosnkiem, grzybów z grilla a także dań słodkawych, jak zupy z ziemniakami, porem i cebulą.  Doskonała do świeżego lub podpieczonego chleba, natartego ząbkiem czosnku , lekko posolonego. Jest bardzo wydajna.

Zalety: zawiera kwasy Omega-9, Omega-6 i Omega-3 o działaniu przeciwmiażdżycowym, przeciwnowotworowym i podnoszącym odporność.

Ma wysoką zawartość polifenoli, które są przeciwutleniaczami (antyoksydantami), mają właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i antynowotworowe.

Pochodzi z gajów uprawianych metodą biodynamiczną, ekologiczną, bez użycia pestycydów i sztucznych nawozów.

Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny

Zbiory: od połowy października do początku grudnia

Kampania oliwna: 2020

Gatunek: 100% moraiolo

Położenie gajów: 400 – 800 m n.p.m

Kwasowość: 0,37%

 

 

.

37.00 
Czytaj dalej
Brak
OLIWA EXTRAVERGINE RONCI MONOCULTIVAR
OLIWA EXTRAVERGINE RONCI FRANTOIO 500 ML

Producent: Azienda Agraria Ronci SS, Bevagna (Umbria)

Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki, świeżego migdała, surowego karczocha. Na podniebieniu wyczuwa się zdecydowaną pikantność i gorzkość, lecz jest ona przyjemna i zrównoważona.

Zapach: intensywny i świeży, roślinne nuty ziół i świeżo skoszonej trawy

wyrafinowana, uwodzi spójnością z nutami zapachowymi.

Kolor: zielony ze złotymi odcieniami

Zastosowanie:

Polecana do przyprawiania dań o zrównoważonym smaku, którym dodaje osobowości bez dominowania naturalnego smaku potrawy. Wskazana do białych mięs, ryb z grilla, przeróżnych sałat i sałatek oraz warzyw gotowanych i grillowanych. Świetna do bruschetty i focacci oraz lekkich sosów do makaronu.

Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny

Zbiory: październik – listopad

Kampania oliwna: 2020

Gatunek: Frantoio

Kwasowość: 0,23%

Polifenole: 503 mg/kg

Położenie gajów: 300 – 500 m n.p.m

68.00 
Czytaj dalej
Pozostałe przepisy Emanueli :

Sekrety parmigiany z cukinii: Kliknij tutaj

Przepis na zupę z soczewicy: Kliknij tutaj

Proste, zdrowe przepisy inspirowane kuchnią włoską czekają na Ciebie TUTAJ

Masz pytania czy wątpliwości, napisz tutaj: KONTAKT

Podążaj Oliwa do chleba:

Ostatnie wpisy