Jak zrobić pesto? Przepis z Sycylii, sprawdzony i doskonały, sprawi, że pokochacie je robić!
Jak zrobić pesto? Nie jest to takie trudne jakby się wydawało. Pesto zrobione samemu jest dużo smaczniejsze i zdrowsze, niż gotowe, kupowane w słoiku. Nie zawsze trzeba przyrządzać klasyczne pesto genovese, którego niezbędnym składnikiem są drogie orzeszki piniowe. Wypróbowałam kilka receptur i świetnie sprawdza się ta, o której piszę poniżej.
Przepis na Pesto na ubogo (Il pesto povero) pochodzi z książki Simonetty Agnello Hornby „Kropla oliwy. Moje sycylijskie wakacje”.
Autorka, urodzona w Palermo w jednej z najznamienitszych sycylijskich rodzin, mieszka od wielu lat w Wielkiej Brytanii. W jej książkach, których akcja osadzona jest najczęściej w Italii, znajdziemy przebogatą narrację dotyczącą kuchni.
„Kropla oliwy” (Un filo d’olio) opisuje gorące lato spędzone w dzieciństwie w rodzinnym gospodarstwie Mosè w latach 50-tych. Jest to kolorowa opowieść, pełna ciepła i humoru, zapełniona malowniczymi opisami ludzi, natury i świata, którego już nie ma. Ważną warstwą książki są zmysłowe opisy potraw, sposobu ich przyrządzania, zwyczajów rodzinnych.
Każdego lata cała rodzina autorki, w tym siostra Chiara, przyjeżdża na Sycylię do gospodarstwa Mosè, należącego do rodziny od kilku pokoleń.
Kilka lat temu Simonetta Agnello Hornby wraz z siostrą Chiarą wpadły na pomysł napisania książki, w której wykorzystałyby przepisy z notatek babci. Chciały przy pomocy starych fotografii, wspomnień i notatek przywrócić do życia kulturę domowego stołu swojej rodziny.
„Choć od 40 lat mieszkamy na różnych wyspach, co roku spotykamy się w naszym wiejskim domu w Mosè i gotujemy, tak jak swego czasu uczyły nas mama i jej siostra, ciocia Teresa. Przestrzegamy wtedy wiernie proporcji, stosujemy te same składniki, a wodze fantazji popuszczamy jedynie, gdy chodzi o sposób podawania gotowych potraw”.*
Na końcu książki znajdziemy 28 przepisów prostej sycylijskiej kuchni, opartej na świeżych sezonowych składnikach.
Przepis na "pesto na ubogo", to modyfikacja przepisu genueńskiego. W gospodarstwie bazylii było latem pod dostatkiem. Cały sezon była dodawana do potraw na okrągło, rozcierana z czosnkiem, solą, pieprzem i oliwą. By przełamać monotonię, prócz bazylii były dodawane do pesto też inne świeże zioła, które były pod ręką w ogrodzie.
SKŁADNIKI
By podać pesto z makaronem wg przepisu z książki, potrzebna będzie waza lub duża miska
1 duża filiżanka bazylii
1 mała filiżanka natki pietruszki
3 lub 4 duże liście szałwii
1 łyżka igiełek rozmarynu
1 łyżka liści mięty
Cienka skórka z ćwiartki cytryny
1 mały pomidor ze skórka i pestkami
1 ząbek czosnku
5-6 migdałów
Szczypta soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu
4-5 łyżek oliwy (łącznie z oliwą do skropienia makaronu w wazie)
WYKONANIE
Możemy metodą tradycyjną, utłuc wszystkie składniki w moździerzu. Łatwiej jest jednak zmiksować wszystko w blenderze.
Wrzucamy wszystkie składniki do blendera i miksujemy dodając oliwę powoli. Pesto powinno być gęste z wyraźnie wyczuwalnymi składnikami.
Podczas gotowania makaronu, na dno wazy wlewamy łyżkę wody od gotowania, łyżkę surowej oliwy i połowę pesto, mieszamy. Odlany makaron przekładamy do wazy i mieszamy. Dodać pozostałe pesto, również z dodatkiem wody od gotowania makaronu i oliwą. Podawać z tartym serem pecorino lub parmezanem.
ZASTOSOWANIE
Prócz stosowania do makaronu, pesto można użyć do bruschetty, ryżu, kaszy (ja uwielbiam do kaszy gryczanej) czy frittaty. Gotowe pesto można przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku przez kilka dni. Dobra wiadomość – nadaje się świetnie do mrożenia w małych porcjach.
Przepis na "Pesto na ubogo" daje się modyfikować poprzez proporcje dodatków. Na bazie podstawowego przepisy, można wprowadzać zmiany wg gustu. Na przykład, można dodać więcej świeżej, zielonej pietruszki, która jest dostępna cały rok. Często hodujemy zioła na parapecie w doniczkach w domu i możemy po prostu dodawać te, które właśnie mamy pod ręką. Świetnie smakuje też pesto z dodatkiem pestek słonecznika, dyni lub orzechami włoskimi.
Książkę „Kropla oliwy” świetnie się czyta. Jej wadą jest niewątpliwie to, że podczas czytania jest się ciągle głodnym, bo opisy potraw są bardzo apetyczne. Jest świetną inspiracją do gotowania, korzystałam z wielu przepisów w niej zawartych.
Czy masz jaką ulubioną książkę nie-kucharską, która sprawia, że czytając ją stajesz się głodna/głodny?
Podziel się śmiało w komentarzach poniżej!
Jeśli masz ochotę użyć prawdziwej, włoskiej, zdrowej i ekologicznej oliwy do Twojego pesto, zapraszam Cię do SKLEPU. KLIKNIJ TUTAJ
OLIWA EXTRAVERGINE RONCI MORAIOLO 250 ML
ZAPACH WŁOSKIEGO LATA W ŚWIEŻO TŁOCZONEJ OLIWIE Z KAMPANII OLIWNEJ 2022/23
Producent: Azienda Agraria Ronci SS, Bevagna (Umbria)
Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki, świeżego migdała, surowego karczocha. Na podniebieniu wyczuwa się zdecydowaną pikantność i gorzkość, lecz jest ona wyrafinowana, przyjemna i zrównoważona.
Zapach: intensywny i elegancki, miarowo uwalniający nuty roślinne świeżo skoszonej trawy i polnych ziół.
Kolor: zielony ze złotymi odcieniami
Zastosowanie:
Polecana dla osób lubiących zdecydowane smaki. Idealna do przyprawiania dań gorących, na przykład risotto, steku z czerwonego mięsa lub zup z warzyw strączkowych oraz kremowych. Wspaniale smakuje do klasycznej bruschetty oraz nadaje charakteru prostej fokacci wyciągniętej z pieca. Doskonale przyprawia carpaccio, zieloną sałatę i warzywa.
Oliwa Monocultivar Moraiolo Ronci została wyróżniona w Przewodniku Bibenda 2022.
Są w nim wymienione najlepsze we Włoszech wina, grappy, restauracje oraz oliwy z oliwek.
Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny
Zbiory: listopad
Gatunek: Moraiolo
Kwasowość: 0,28%
Polifenole: 428 mg/kg
Położenie gajów: 300 – 500 m n.p.m
Zbiory 2022
OLIWA EXTRAVERGINE RONCI MORAIOLO 500 ML
ZAPACH WŁOSKIEGO LATA W ŚWIEŻO TŁOCZONEJ OLIWIE Z KAMPANII OLIWNEJ 2022/23
Producent: Azienda Agraria Ronci SS, Bevagna (Umbria)
Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki, świeżego migdała, surowego karczocha. Na podniebieniu wyczuwa się zdecydowaną pikantność i gorzkość, lecz jest ona wyrafinowana, przyjemna i zrównoważona.
Zapach: intensywny i elegancki, miarowo uwalniający nuty roślinne świeżo skoszonej trawy i polnych ziół.
Kolor: zielony ze złotymi odcieniami
Zastosowanie:
Polecana dla osób lubiących zdecydowane smaki. Idealna do przyprawiania dań gorących, na przykład risotto, steku z czerwonego mięsa lub zup z warzyw strączkowych oraz kremowych. Wspaniale smakuje do klasycznej bruschetty oraz nadaje charakteru prostej fokacci wyciągniętej z pieca. Doskonale przyprawia carpaccio, zieloną sałatę i warzywa.
Oliwa Monocultivar Moraiolo Ronci została wyróżniona w Przewodniku Bibenda 2022.
Są w nim wymienione najlepsze we Włoszech wina, grappy, restauracje oraz oliwy z oliwek.
Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny
Zbiory: listopad
Kampania oliwna: 2022/23
Gatunek: Moraiolo
Kwasowość: 0,28%
Polifenole: 428 mg/kg
Położenie gajów: 300 – 500 m n.p.m
OLIWA EXTRAVERGINE ZESTAW TRE 3 x 500
KORZYSTNY CENOWO ZESTAW DLA OSÓB PRAGNĄCYCH POZNAĆ BOGACTWO SMAKÓW OLIW Z SERCA UMBRII
OLIWA EXTRA VERGINE Z KAMPANII OLIWNEJ 2022/23
-
OLIWA EXTRAVERGINE BIO MORAIOLO MONOCULTIVAR 500 ML
Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki, świeżego migdała, surowego karczocha. Na podniebieniu wyczuwa się zdecydowaną pikantność i gorzkość, lecz jest ona wyrafinowana, przyjemna i zrównoważona.
Zapach: intensywny i elegancki, miarowo uwalniający nuty roślinne świeżo skoszonej trawy i polnych ziół.
Kolor: zielony ze złotymi odcieniami
Zastosowanie:
Polecana dla osób lubiących zdecydowane smaki. Idealna do przyprawiania dań gorących, na przykład risotto, steku z czerwonego mięsa lub zup z warzyw strączkowych oraz kremowych. Wspaniale smakuje do klasycznej bruschetty oraz nadaje charakteru prostej fokacci wyciągniętej z pieca. Doskonale przyprawia carpaccio, zieloną sałatę i warzywa.
Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny
Zbiory: listopad
Kampania oliwna: 2022/23
Gatunek: Moraiolo
Kwasowość: 0,28%
Polifenole: 428 mg/kg
Położenie gajów: 300 – 500 m n.p.m
-
OLIWA EXTRAVERGINE BIO BLEND 500 ML
Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki, świeżego karczocha, migdała i cykorii; przyjemnie pikantny i harmonijny
Zapach: intensywne i świeże roślinne nuty dzikich ziół, karczocha i cykorii
Kolor: zielony ze złotymi odcieniami
Zastosowanie:
Polecana dla każdego, kto lubi równowagę świeżych roślinnych zapachów i smaków. Wzbogaca smak zup kremowych, warzywnych i zielonych mieszanych sałat. Podkreśla smak dań zarówno mięsnych jak i rybnych. Można używać jej wszechstronnie, do wszelkich dań wymagających dodatku oliwy, zarówno na surowo jak i do smażenia.
Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny
Zbiory: październik – listopad
Kampania oliwna: 2022/23
Gatunek: Frantoio, Leccino, Moraiolo
Kwasowość: 0,22%
Polifenole: 426 mg/kg
-
OLIWA EXTRAVERGINE BIO FRANTOIO MONOCULTIVAR 500 ML
Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki, świeżego migdała, surowego karczocha. Na podniebieniu wyczuwa się zdecydowaną pikantność i gorzkość, lecz jest ona przyjemna i zrównoważona.
Zapach: intensywny i świeży, roślinne nuty ziół i świeżo skoszonej trawy
wyrafinowana, uwodzi spójnością z nutami zapachowymi.
Kolor: zielony ze złotymi odcieniami
Zastosowanie:
Polecana do przyprawiania dań o zrównoważonym smaku, którym dodaje osobowości bez dominowania naturalnego smaku potrawy. Wskazana do białych mięs, ryb z grilla, przeróżnych sałat i sałatek oraz warzyw gotowanych i grillowanych. Świetna do bruschetty i focacci oraz lekkich sosów do makaronu.
Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny
Zbiory: październik – listopad
Kampania oliwna: 2022/23
Gatunek: Frantoio
Kwasowość: 0,23%
Polifenole: 503 mg/kg
Położenie gajów: 300 – 500 m n.p.m
OLIWA EXTRAVERGINE RONCI BIO 500 ml
OLIWA EXTRA VERGINE Z KAMPANII OLIWNEJ 2022/23 O ŁAGODNEJ PIKANTNOŚCI I LEKKIEJ GORYCZCE
Producent: Azienda Agraria Ronci SS, Bevagna (Umbria)
Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki, świeżego karczocha, migdała i cykorii; przyjemnie pikantny i harmonijny
Zapach: roślinne nuty dzikich ziół, karczocha i cykorii
Kolor: zielony ze złotymi odcieniami
Zastosowanie:
Polecana dla każdego, kto lubi równowagę świeżych roślinnych zapachów i smaków. Wzbogaca smak zup kremowych, warzywnych i zielonych mieszanych sałat. Podkreśla smak dań zarówno mięsnych jak i rybnych. Można używać jej wszechstronnie, do wszelkich dań wymagających dodatku oliwy, zarówno na surowo jak i do smażenia.
Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny
Zbiory: październik – listopad
Kampania oliwna: 2022/23
Gatunek: Frantoio, Leccino, Moraiolo
Kwasowość: 0,22%
Polifenole: 426 mg/kg
Położenie gajów: 300 – 500 m n.p.m
OLIWA EXTRAVERGINE SUATONI OLIO NUOVO
OLIO NUOVO 2022
EDYCJA LIMITOWANA
Producent: Frantoio Suatoni, Amelia (Umbria)
Smak: świeży i intensywny aromat dzikiej cykorii, zielonego karczocha z pikantną roślinną nutą surowego migdała i pieprzu
Zapach: świeżo skoszonej trawy i polnych ziół
Kolor: intensywnie zielony
Oliwa niefiltrowana, nieklarowna. Osad na dnie butelki jest zjawiskiem naturalnym.
Zmiana koloru z upływem czasu jest zjawiskiem naturalnym.
Zastosowanie:
Polecana dla każdego, kto lubi świeży, uwodzicielski zapach świeżo skoszonej trawy. Oliwa ma intensywne nuty pikantne, przyjemnie drapiące
w gardło. Takie odczucie jest zrównoważone goryczką, wyraźnie odczuwalną na języku.
Wyśmienicie smakuje do świeżego pieczywa, ciepłej bruschetty z czosnkiem, pomidorów, sałat,
ziemniaków, kremowych zup, na przykład dyniowej lub z warzyw strączkowych.
Zbiory: październik – listopada
Kampania oliwna: 2022
Gatunek: Frantoio, Leccino, Moraiolo
OLIWA EXTRAVERGINE SUATONI OLIO NUOVO 3
OLIO NUOVO 2022
EDYCJA LIMITOWANA
Producent: Frantoio Suatoni, Amelia (Umbria)
Smak: świeży i intensywny aromat dzikiej cykorii, zielonego karczocha z pikantną roślinną nutą surowego migdała i pieprzu
Zapach: świeżo skoszonej trawy i polnych ziół
Kolor: intensywnie zielony
Oliwa niefiltrowana, nieklarowna. Osad na dnie butelki jest zjawiskiem naturalnym.
Zmiana koloru z upływem czasu jest zjawiskiem naturalnym.
Zastosowanie:
Polecana dla każdego, kto lubi świeży, uwodzicielski zapach świeżo skoszonej trawy. Oliwa ma intensywne nuty pikantne, przyjemnie drapiące
w gardło. Takie odczucie jest zrównoważone goryczką, wyraźnie odczuwalną na języku.
Wyśmienicie smakuje do świeżego pieczywa, ciepłej bruschetty z czosnkiem, pomidorów, sałat,
ziemniaków, kremowych zup, na przykład dyniowej lub z warzyw strączkowych.
Zbiory: październik – listopada
Kampania oliwna: 2022
Gatunek: Frantoio, Leccino, Moraiolo
OLIWA EXTRAVERGINE SUATONI OLIO NUOVO 6
OLIO NUOVO 2022 EDYCJA LIMITOWANA
DOBRA CENA + TRANSPORT GRATIS
Producent: Frantoio Suatoni, Amelia (Umbria)
Smak: świeży i intensywny aromat dzikiej cykorii, zielonego karczocha z pikantną roślinną nutą surowego migdała i pieprzu
Zapach: świeżo skoszonej trawy i polnych ziół
Kolor: intensywnie zielony
Oliwa niefiltrowana, nieprzejrzysta. Osad na dnie butelki jest zjawiskiem naturalnym.
Zmiana koloru z upływem czasu jest zjawiskiem naturalnym.
Zastosowanie:
Polecana dla każdego, kto lubi świeży, uwodzicielski zapach świeżo skoszonej trawy. Oliwa ma intensywne nuty pikantne, przyjemnie drapiące
w gardło. Takie odczucie jest zrównoważone goryczką, wyraźnie odczuwalną na języku.
Wyśmienicie smakuje do świeżego pieczywa, ciepłej bruschetty z czosnkiem, pomidorów, sałat, gotowanych ziemniaków,
kremowych zup, na przykład dyniowej lub z warzyw strączkowych.
Zbiory: październik – listopad
Kampania oliwna: 2022
Gatunek: Frantoio, Leccino, Moraiolo
OLIWA EXTRAVERGINE SUATONI RAJO MONOCULTIVAR 500 ML
Producent: Frantoio Suatoni, Amelia (Umbria)
Smak: bardzo intensywny smak zielonego owocu oliwki,
długo utrzymująca się wytrawna gorzkość z harmonijną pikantnością.
Nuty smakowe są wyjątkowo bogate, wyczuwa się cykorię, zielone jabłko, dzikie zioła.
Zapach: świeży, roślinny, kojarzący się z młodymi listeczkami botwinki, pomidorem oraz mchem ze ściółki leśnej.
Kolor: złoty z delikatnymi odcieniami zieleni
Zastosowanie:
Oliwa Rajo Monocultivar, ze względu na intensywność, przypadnie do gustu osobom lubiącym kompozycje smakowe bogate w nuty gorzkie i pikantne.
Oliwa z tej odmiany jest świetnie pasuje do przyprawiania gotowanych ziemniaków, dań z ciecierzycy, fasoli, soczewicy, kapusty oraz zup i sałatek na bazie warzyw strączkowych.
Podnosi smak pieczonych i gotowanych białych ryb. Bardzo dobrze sprawdza się jako dodatek do chleba, również ciemnego, pełnoziarnistego, żytniego na zakwasie.
Nagrody: Złoty Medal Międzynarodowym Konkursie Oliw Jednoszczepowych
monocultivaroliveolil.EXPO w Mediolanie w latach 2016, 2017, 2018 i 2021
Zbiory: od połowy października do połowy listopada
Gatunek: Rajo
Kwasowość: 0,14%
Polifenole: 612 mg/kg
Położenie gajów: 400 m n.p.m.
Kampania oliwna: 2021
OLIWA EXTRAVERGINE RONCI MONOCULTIVAR 2 x 250 ml
ZESTAW AROMATYCZNYCH OLIW JEDNOODMIANOWYCH
OSTATNI RAZ W TAKIEJ CENIE + OBNIŻKA 10%
-
OLIWA EXTRAVERGINE BIO MORAIOLO MONOCULTIVAR 250 ML
Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki, świeżego migdała, surowego karczocha. Na podniebieniu wyczuwa się zdecydowaną pikantność i gorzkość, lecz jest ona wyrafinowana, przyjemna i zrównoważona.
Zapach: intensywny i elegancki, miarowo uwalniający nuty roślinne świeżo skoszonej trawy i polnych ziół.
Kolor: zielony ze złotymi odcieniami
Zastosowanie:
Polecana dla osób lubiących zdecydowane smaki. Idealna do przyprawiania dań gorących, na przykład risotto, steku z czerwonego mięsa lub zup z warzyw strączkowych oraz kremowych. Wspaniale smakuje do klasycznej bruschetty oraz nadaje charakteru prostej fokacci wyciągniętej z pieca. Doskonale przyprawia carpaccio, zieloną sałatę i warzywa.
Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny
Zbiory: listopad
Gatunek: Moraiolo
Kwasowość: 0,28%
Polifenole: 428 mg/kg
Położenie gajów: 300 – 500 m n.p.m
Kampania oliwna 2021
Najlepiej spożyć przed: 11.11.2023
-
OLIWA EXTRAVERGINE BIO FRANTOIO MONOCULTIVAR 250 ML
Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki, świeżego migdała, surowego karczocha. Na podniebieniu wyczuwa się zdecydowaną pikantność i gorzkość, lecz jest ona przyjemna i zrównoważona.
Zapach: intensywny i świeży, roślinne nuty ziół i świeżo skoszonej trawy
wyrafinowana, uwodzi spójnością z nutami zapachowymi.
Kolor: zielony ze złotymi odcieniami
Zastosowanie:
Polecana do przyprawiania dań o zrównoważonym smaku, którym dodaje osobowości bez dominowania naturalnego smaku potrawy. Wskazana do białych mięs, ryb z grilla, przeróżnych sałat i sałatek oraz warzyw gotowanych i grillowanych. Świetna do bruschetty i focacci oraz lekkich sosów do makaronu.
Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny
Zbiory: październik – listopad
Gatunek: Frantoio
Kwasowość: 0,23%
Polifenole: 503 mg/kg
Położenie gajów: 300 – 500 m n.p.m.
Kampania oliwna: 2021
Najlepiej spożyć przed: 24 września 2023
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 74 zł
OLIWA EXTRAVERGINE SUATONI BIO 500 ML
OSTATNI RAZ W TAKIEJ CENIE + OBNIŻKA 10%
Producent: Frantoio Suatoni, Amelia (Umbria)
Smak: gładki i elegancki, aromat dzikiej cykorii, sałaty oraz pikantna nuta czarnego pieprzu i dojrzałego orzecha
Zapach: świeży z nutami roślinnymi dzikiej cykorii i aromatycznych ziół
Kolor: złoty z delikatnymi odcieniami zieleni
Zastosowanie:
Polecana dla każdego, kto lubi świeży łagodny roślinny smak, wzbogacony w tle przyjemną zrównoważoną pieprzowo-orzechową nutą.
Idealna do bruschetty i grzanek z warzywami, sałatek i dań z warzywami strączkowymi, sałaty, zup, białych mięs i białych ryb..
Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny
Zbiory: październik – początek listopada
Kampania oliwna: 2021
Gatunek: Frantoio, Leccino, Moraiolo, Rajo
Kwasowość: 0,22%
Polifenole: 426 mg/kg
Położenie gajów: 400 m n.p.m.
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 69 zł
OLIWA EXTRAVERGINE RONCI FRANTOIO 250 ml
OSTATNI RAZ W TAKIEJ CENIE + OBNIŻKA 10%
Producent: Azienda Agraria Ronci SS, Bevagna (Umbria)
Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki, świeżego migdała, surowego karczocha. Na podniebieniu wyczuwa się zdecydowaną pikantność i gorzkość, lecz jest ona przyjemna i zrównoważona.
Zapach: intensywny i świeży, roślinne nuty ziół i świeżo skoszonej trawy
wyrafinowana, uwodzi spójnością z nutami zapachowymi.
Kolor: zielony ze złotymi odcieniami
Zastosowanie:
Polecana do przyprawiania dań o zrównoważonym smaku, którym dodaje osobowości bez dominowania naturalnego smaku potrawy. Wskazana do białych mięs, ryb z grilla, przeróżnych sałat i sałatek oraz warzyw gotowanych i grillowanych. Świetna do bruschetty i focacci oraz lekkich sosów do makaronu.
Certyfikaty: Europejski Certyfikat Ekologiczny
Zbiory: październik – listopad
Kampania oliwna: 2021
Gatunek: Frantoio
Kwasowość: 0,23%
Polifenole: 503 mg/kg
Położenie gajów: 300 – 500 m n.p.m
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 39 zł
OLIWA EXTRAVERGINE SUATONI DOP 500 ML
Producent: Frantoio Suatoni, Amelia (Umbria)
Smak: średnio intensywny smak zielonego owocu oliwki z nutami aromatycznych ziół, zielonego jabłka i migdała
Zapach: świeży, roślinny zapach aromatycznych dzikich ziół i rozgrzanej słońcem łąki
Kolor: złoty z delikatnymi odcieniami zieleni
Zastosowanie:
Każdy, kto lubi oliwę z charakterem, znajdzie w niej harmonijnie współistniejące, lekko pikantne i gorzkawe, nuty cykorii, zielonego jabłka.
Lekki ale wyczuwalny aromat mchu pochodzi od występującej tylko na południu Umbrii, odmiany Rajo.
Doskonała do przyprawiania mięs grillowanych i smażonych, potraw z kaszami, zup i sałatek na bazie warzyw strączkowych, gotowanych i pieczonych białych ryb,
bruschetty, gotowanych warzyw. Stanowi świetną bazę do sosu do zielonej sałaty i surówek.
Certyfikaty: Certyfikat DOP Umbria Colli Amerini (Chroniona Nazwa Pochodzenia)
Zbiory: od połowy października do połowy listopada
Gatunek: Frantoio, Leccino, Moraiolo, Rajo
Kwasowość: 0,14%
Polifenole: 461 mg/kg
Położenie gajów: 400 m n.p.m.
Kampania oliwna: 2021
W kategorii MAKARON znajdziesz rzemieślnicze STRINGOZZI z Umbrii i wiele rodzajów makaronu ze świeżych jaj wytwórni FILOTEA Pasta Artigianale z regionu Marche.
FETTUCINE MAKARON JAJECZNY Z CYTRYNĄ Producent: FILOTEA PASTA ARTIGIANALE Składniki: mąka semolina z twardego ziarna pszenicy durum, jaja (25%), mąka pszenna, cytryna (2%), aromat. Zawiera jaja i gluten. Może zawierać śladowe ilości mięczaków, soi i gorczycy. Przechowywać w miejscu chłodnym i suchym. Zalecany czas gotowania: 5 minut Waga: 250g Porcja dla 4 osób Zastosowanie: Fettucine to makaron jajeczny tradycyjny dla kuchni włoskiej. Sprawia to, że stanowi idealny dodatek do białych sosów z rybą, wędzonym łososiem i skorupiakami. Dodatek cytryn dodaje mu wyczuwalną, wytrawną cytrusową nutę, dlatego świetnie smakuje z prostym sosem z oliwą, odrobiną czosnku i świeżymi liśćmi bazylii lub z zieloną pietruszką i ricottą. Jest kształtowany matrycami z brązu, dlatego ma porowatą powierzchnię i wspaniale wchłania sosy. Jego oryginalna nuta cytrusowa sprawia, że smak dania przenosi nas w myślach do restauracji gorącej Italii. FETTUCINE MAKARON JAJECZNY Z PEPERONCINO Producent: FILOTEA PASTA ARTIGIANALE Składniki: mąka semolina z twardego ziarna pszenicy durum, jaja (27%), mąka pszenna, chili (2%) Zawiera jaja i gluten. Może zawierać śladowe ilości mięczaków, soi i gorczycy Przechowywać w miejscu chłodnym i suchym. Zalecany czas gotowania: 4 minuty Waga: 250g Porcja dla 5 osób Zastosowanie: Fettucine to makaron jajeczny tradycyjny dla kuchni włoskiej. Dodatek peperoncino sprawia, że makaron ma charakterystyczny pikantny smak. Ma uniwersalne zastosowanie, bo nadaje charakteru nawet prostemu sosowi z oliwy i czosnku. Pasuje doskonale do sosów o intensywniejszym smaku, zarówno na bazie pomidorów, np. klasycznego all’arrabbiata i jasnych, warzywnych, mięsnych i rybnych. Jest formowany matrycami z brązu, dlatego ma porowatą powierzchnię i wspaniale wchłania sosy. Po ugotowaniu ma lekko różowy kolor i pięknie się prezentuje na talerzu. FETTUCINE MAKARON JAJECZNY SENATORE CAPELLI Producent: FILOTEA PASTA ARTIGIANALE Składniki: mąka semolina z twardego ziarna pszenicy durum Senatore Cappelli, jaja (29%) Zawiera jaja i gluten. Może zawierać śladowe ilości mięczaków, soi i gorczycy. Przechowywać w miejscu chłodnym i suchym. Zalecany czas gotowania: 5 minut Waga: 250g Porcja dla 4 osób Zastosowanie: Fettucine to makaron jajeczny tradycyjny dla kuchni włoskiej. Makaron Fettucine z antycznej odmiany Senatore Cappelli, powstał z bardzo twardego ziarna co sprawia, że dobrze znosi gotowanie. Dzięki porowatej powierzchni świetnie chwyta sos. Doskonale pasuje do sosów na bazie warzyw i mięsa, zarówno pomidorowych jak i białych. „Senatore Capelli” to odmiana bogata w składniki odżywcze, ma niską zawartość glutenu oraz niski indeks glikemiczny. Jest kształtowany matrycami z brązu, dlatego ma porowatą powierzchnię i wspaniale chwyta sosy. FETTUCCINE MAKARON JAJECZNY Z TRUFLAMI Producent: FILOTEA PASTA ARTIGIANALE Składniki: mąka semolina z twardego ziarna pszenicy durum, mąka pszenna, jaja (27%), trufla (2%), aromat Zawiera jaja i gluten. Może zawierać śladowe ilości mięczaków, soi i gorczycy. Przechowywać w miejscu chłodnym i suchym. Zalecany czas gotowania: 5 minut Waga: 250 g Porcja dla 4 osób Zastosowanie: Czarna trufla o niepowtarzalnym aromacie, jest produktem bardzo cenionym i poszukiwanym. Dodając ją do delikatnych wstążek makaronu Fettuccine, Filotea połączyła w jednym produkcie delikatność i sprężystość makaronu jajecznego i drobne płatki naturalnej trufli. Przy niewielkiej ilości dodatków, na przykład dobrej oliwy i parmezanu lub świeżych grzybów, uzyskamy wykwintne i wyśmienite danie na obiad lub uroczystą kolację. LINGUINE MAKARON JAJECZNY Z CZOSNKIEM I PIETRUSZKĄ Producent: FILOTEA PASTA ARTIGIANALE Składniki: mąka semolina z twardego ziarna pszenicy durum, jaja (26%), mąka pszenna, czosnek (1%), pietruszka (0,5%) Zawiera jaja i gluten. Może zawierać śladowe ilości mięczaków, soi i gorczycy. Przechowywać w miejscu chłodnym i suchym. Zalecany czas gotowania: 4 minuty Waga: 250g Porcja dla 4 osób Zastosowanie: Linguine to delikatne, cienkie wstążeczki doskonale wchłaniające sos dzięki porowatej powierzchni uzyskanej podczas kształtowania matrycami z brązu. Smak linguine jest wzbogacony dodatkiem czosnku i zielonej pietruszki, dlatego doskonale smakują z sosami z dodatkiem ryb, również wędzonych i skorupiaków. Świeży, czosnkowo-pietruszkowy aromat wydobywa się znakomicie przy prostym sosie z oliwy z oliwek i parmezanu. Warto też spróbować go z kremowym sosem z dyni lub cukinii. Makaron rzemieślniczy umbryjski z mąki z ziarna farro (płaskurka) i semoliny z pszenicy durum Producent: Il Contadino dell’Umbria Składniki: farro (płaskurka) mielona kamieniami (49%), semolina z pszenicy durum, białko Przechowywać w miejscu chłodnym i suchym. Zalecany czas gotowania: 12 minut Waga: 500g Zastosowanie: Doskonały do sosów lekkich, na bazie oliwy i świeżych pomidorów, grzybów i warzyw. Dodatek mąki z tradycyjnego zboża farro, bogatego w minerały i błonnik, jest powrotem do zdrowej kuchni przodków. Idealny do zrobienia autentycznej, szybkiej potrawy we włoskim stylu różniącej się w smaku od potraw na bazie makaronów produkowanych przemysłowo. Masz pytanie? Kliknij tutaj: KONTAKT MAKARON STRINGOZZI CLASSICI Makaron Stringozzi Klasyczne regionalny z Umbrii Producent: Il Contadino dell’Umbria Składniki: semolina z pszenicy durum, woda, może zawierać śladowe ilości jajek Przechowywać w miejscu chłodnym i suchym. Zalecany czas gotowania: 12 minut Waga: 500g Zastosowanie: makaron Stringozzi (Strangozzi) dzięki tradycyjnym, rzemieślniczym metodom produkcji ma porowatą powierzchnię, na której świetnie trzymają się sosy. Doskonały do sosów lekkich, na bazie oliwy i świeżych pomidorów, grzybów i warzyw. Idealny do zrobienia autentycznej, szybkiej potrawy we włoskim stylu. Masz pytanie? Kliknij tutaj: KONTAKT MEZZE MANICHE MAKARON Z REGIONU MARCHE Producent: FILOTEA PASTA ARTIGIANALE Składniki: mąka semolina z twardego ziarna pszenicy durum Zawiera gluten. Może zawierać śladowe ilości mięczaków i soi Przechowywać w miejscu chłodnym i suchym. Zalecany czas gotowania: 13 minut Waga: 500 g Zastosowanie: Makaron Mezze Maniche to klasyczny kształt makaronu, który nadaje się do każdego rodzaju sosu. Można go stosować wszechstronnie: zarówno do klasycznej kremowej Carbonary, lekkiego pesto na bazie oliwy i ziół oraz do zawiesistych sosów z mięsem i warzywami. Znajduje zastosowanie również w pożywnych sałatkach makaronowych i zapiekankach. Po ugotowaniu jest wytrawny i sprężysty, dzięki dobranym ze znawstwem gatunkom pszenicy durum. PAPPARDELLE MAKARON JAJECZNY Producent: FILOTEA LA PASTA ARTIGIANALE Składniki: mąka semolina z twardego ziarna pszenicy durum, jaja (27%), mąka pszenna Zawiera jaja i gluten. Może zawierać śladowe ilości mięczaków, soi i gorczycy Przechowywać w miejscu chłodnym i suchym. Zalecany czas gotowania: 5 minut Waga: 250g Porcja dla 4 osób Zastosowanie: Pappardelle to jeden z najbardziej znanych i najchętniej jadanych makaronów kuchni włoskiej. Tradycyjnie jest stosowany z zawiesistymi, gęstymi, sosami z mięsem, często z kaczką lub dziczyzną. Doskonale pasuje też do sosów na bazie grzybów i śmietany oraz lekkich z oliwą, świeżymi ziołami i warzywami. Pappardelle są kształtowane matrycami z brązu, dlatego ich powierzchnia jest porowata i doskonale przyjmuje sos. Sprawia to, że każde danie jest wyśmienite i smakuje jak we włoskim domu. PAPPARDELLE MAKARON JAJECZNY Producent: FILOTEA LA PASTA ARTIGIANALE Składniki: mąka semolina z twardego ziarna pszenicy durum, jaja (27%), mąka pszenna. Zawiera jaja i gluten. Może zawierać śladowe ilości mięczaków, soi i gorczycy Przechowywać w miejscu chłodnym i suchym. Zalecany czas gotowania: 8 minut Waga: 500 g Porcja dla 8 osób Zastosowanie: Pappardelle to jeden z najbardziej znanych i najchętniej jadanych makaronów kuchni włoskiej. Tradycyjnie jest stosowany z zawiesistymi, gęstymi, sosami z mięsem, często z kaczką lub dziczyzną. Doskonale pasuje też do sosów na bazie grzybów i śmietany oraz lekkich z oliwą, świeżymi ziołami i warzywami. Pappardelle w formie gniazdek są dość grube, przyjemnie twardawe, jak makaron właśnie zrobiony w domu. Wstęgi kształtuje się używając tradycyjnych matryc z brązu, dlatego ich powierzchnia jest porowata i doskonale przyjmuje sos. Sprawia to, że każde danie jest udane, bo makaron doskonale współgra z różnymi rodzajami sosów. Opakowanie jest bardzo wydajne, można przyrządzić dania dla 8 osób. SPAGHETTI ALLA CHITARRA MAKARON JAJECZNY Producent: FILOTEA LA PASTA ARTIGIANALE Składniki: mąka semolina z twardego ziarna pszenicy durum, jaja (27%), mąka pszenna. Zawiera jaja i gluten. Może zawierać śladowe ilości mięczaków, soi i gorczycy Przechowywać w miejscu chłodnym i suchym. Zalecany czas gotowania: 8 minut Waga: 500 g Porcja dla 8 osób Zastosowanie: Spaghetti alla Chitarra w gniazdkach ma uniwersalne zastosowanie. Pasuje do sosów lekkich na bazie oliwy z oliwek i czosnku, na przykład pomidorowego ze świeżą bazylią, tradycyjnego Pesto Genovese, z pietruszki czy rukoli oraz sosu Aglio ed Olio. Po ugotowaniu jest jędrny, dlatego dobrze się sprawdza też do sosów bardziej zawiesistych, np. alla carbonara czy na bazie śmietany. Gdy dopadnie Cię głód a masz pod ręką spaghetti alla chitarra, błyskawicznie przyrządzisz sycący, zdrowy posiłek w śródziemnomorskim stylu. SPAGHETTONI MAKARON Z REGIONU MARCHE Producent: FILOTEA PASTA ARTIGIANALE Składniki: mąka semolina z twardego ziarna pszenicy durum Zawiera gluten (pszenicę). Może zawierać śladowe ilości mięczaków i soi Przechowywać w miejscu chłodnym i suchym. Zalecany czas gotowania: 10 minut Waga: 500 g Zastosowanie: Spaghettoni Filotea są grubsze od zwykłego spaghetti. Mają porowatą powierzchnię świetnie przyjmującą sos, ponieważ są formowane matrycami z brązu i długo suszone w niskiej temperaturze. Ich zastosowanie jest uniwersalne bo pasują do nich wszelkie rodzaje sosów. Doskonale smakują z sosami bardzo prostymi na bazie oliwy, np. aglio olio e peperoncino czy z klasyczną carbonarą. Po ugotowaniu są sprężyste i jędrne, dlatego sprawdzają się też do sosów bardziej dopracowanych i zawiesistych, np. na bazie pomidorów i warzyw czy z dodatkiem mielonego mięsa. FETTUCCINE MAKARON JAJECZNY CYTRYNA
FETTUCCINE MAKARON JAJECZNY PEPERONCINO
FETTUCCINE MAKARON JAJECZNY SENATORE CAPPELLI
FETTUCCINE MAKARON JAJECZNY TRUFLE
LINGUINE MAKARON JAJECZNY CZOSNEK PIETRUSZKA
MAKARON STRINGOZZI AL FARRO
MAKARON STINGOZZI AL FARRO
MAKARON STRINGOZZI CLASSICI
MEZZE MANICHE MAKARON FILOTEA
PAPPARDELLE MAKARON JAJECZNY
PAPPARDELLE MAKARON JAJECZNY GNIAZDKA
SPAGHETTI ALLA CHITARRA MAKARON JAJECZNY GNIAZDKA
SPAGHETTONI MAKARON FILOTEA
*cytat z książki "Kropla oliwy. Moje sycylijskie wakacje." Wydawnictwo Czarne 2014, przekład Mateusz Salwa
Bibliografia
Simonetta Agnello Hornby "Kropla oliwy. Moje sycylijskie wakacje." Wydawnictwo Czarne 2014, przekład Mateusz Salwa
Simonetta Agnello Hornby "Un filo d'olio" Sellerio Editore Palermo
http://www.agnellohornby.it/