Odmiana moraiolo i monocultivar – co to takiego?

with Brak komentarzy

 

Moraiolo

W  gajach Hispellum występuje wyłącznie odmiana moraiolo, której nazwa sięga czasów upowszechnienia drzew oliwnych w Umbrii przez mnichów pochodzących z Grecji i z Konstantynopolu. Zakładali gaje oliwne, zbierali napotkane kamienie i używali ich do budowania murów, dzieląc w ten sposób teren; od słowa mury, czyli „muri”, w dialekcie „mori”,  powstały słowa „muraioli” czy „moraioli”.

Jest to drzewko średniej wielkości, wytwarza małe, okrągłe owoce, o ciężarze niewiele większym od 1 grama.

Zbiory oliwek rozpoczynają się, kiedy owoce są tylko częściowo dojrzałe, jeszcze zielone. Tłocząc oliwki w takim stadium dojrzewania, uzyskuje się wysokie stężenie polifenoli w oliwie. Gdy dojrzewają, często sprawdza się, w jakim są stanie. Jak sprawdza się czy dobrze rosną?

Określenie: oliwa monocultivar oznacza, że oliwa została wytłoczona z jednej odmiany oliwek, w tym wypadku moraiolo.

 B9iqwRiIUAAQQ_E 297428_10150357603257170_1931758037_n

Podążaj Oliwa do chleba:

Ostatnie wpisy