dorsz w pietruszkowej skorupce z oliwą extra vergine Terre Rosse

DORSZ W PIETRUSZKOWEJ SKORUPCE

with Brak komentarzy

DORSZ W PIETRUSZKOWEJ SKORUPCE 

Ryby są zdrowe i powinny być stałą pozycją w naszym menu.

Ja bardzo je lubię i poszukuję szybkich i nieskomplikowanych przepisów na ich przyrządzenie.

 

 

Przepis z bloga Kuchnia Ilony na dorsza w chrupiącej skorupce, z użyciem oliwy Extravergine Terre Rosse, właśnie taki jest.

Ilona sama przygotowała pietruszkową bułkę tartą a nawet samodzielnie zrobiła suszone pomidory, użyte w przepisie.

 

Dorsz w pietruszkowej skorupce

Potrzebne będą:

  • 2 filety z dorsza
  • oliwa extravergine Terre Rosse
  • 1/2 szklanki pietruszkowej bułki tartej (kawałki dobrze wysuszonego chleba, rozdrobnione w blenderze z natką pietruszki)
  • 2 łyżeczki czerwonego pieprzu w ziarnach
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • kilka suszonych pomidorów
  • sól himalajska
  • pieprz świeżo mielony

Rybę czyścimy i kroimy na 2-3 kawałki w zależności od wielkości płatów. Oprószamy solą i świeżo mielonym pieprzem, układamy na blasze. Do miseczki wsypujemy bułkę tartą, posiekaną połowę pietruszki pokrojone pomidory suszone i utłuczony w moździerzu pieprz czerwony. Dokładamy 3 łyżki oliwy, dokładnie mieszamy.

Tak powstałą gęstą miksturę układamy grubą warstwą na rybie i całość wkładamy do nagrzanego piekarnika.

Rybę pieczemy w 180 stopniach C około 20 minut. Panierka musi się ładnie zarumienić, a ryba musi być ładnie upieczona ale nie wysuszona.

Smacznego!

 

Ilona jest mistrzynią świetnych, sprawdzonych receptur, polecam wszystkim jej kulinarnego bloga!

Linki do przepisów Kuchni Ilony:

http://www.kuchniailony.pl/2016/03/dorsz-w-pietruszkowej-skorupce.html

http://www.kuchniailony.pl/2016/02/pietruszkowa-buka-tarta.html

http://www.kuchniailony.pl/2012/11/suszone-pomidorki.html

 

Podążaj Oliwa do chleba:

Ostatnie wpisy