DORSZ W PIETRUSZKOWEJ SKORUPCE
Ryby są zdrowe i powinny być stałą pozycją w naszym menu.
Ja bardzo je lubię i poszukuję szybkich i nieskomplikowanych przepisów na ich przyrządzenie.
Przepis z bloga Kuchnia Ilony na dorsza w chrupiącej skorupce, z użyciem oliwy Extravergine Terre Rosse, właśnie taki jest.
Ilona sama przygotowała pietruszkową bułkę tartą a nawet samodzielnie zrobiła suszone pomidory, użyte w przepisie.
Dorsz w pietruszkowej skorupce
Potrzebne będą:
- 2 filety z dorsza
- oliwa extravergine Terre Rosse
- 1/2 szklanki pietruszkowej bułki tartej (kawałki dobrze wysuszonego chleba, rozdrobnione w blenderze z natką pietruszki)
- 2 łyżeczki czerwonego pieprzu w ziarnach
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- kilka suszonych pomidorów
- sól himalajska
- pieprz świeżo mielony
Rybę czyścimy i kroimy na 2-3 kawałki w zależności od wielkości płatów. Oprószamy solą i świeżo mielonym pieprzem, układamy na blasze. Do miseczki wsypujemy bułkę tartą, posiekaną połowę pietruszki pokrojone pomidory suszone i utłuczony w moździerzu pieprz czerwony. Dokładamy 3 łyżki oliwy, dokładnie mieszamy.
Tak powstałą gęstą miksturę układamy grubą warstwą na rybie i całość wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Rybę pieczemy w 180 stopniach C około 20 minut. Panierka musi się ładnie zarumienić, a ryba musi być ładnie upieczona ale nie wysuszona.
Smacznego!
Ilona jest mistrzynią świetnych, sprawdzonych receptur, polecam wszystkim jej kulinarnego bloga!
Linki do przepisów Kuchni Ilony:
http://www.kuchniailony.pl/2016/03/dorsz-w-pietruszkowej-skorupce.html
http://www.kuchniailony.pl/2016/02/pietruszkowa-buka-tarta.html
http://www.kuchniailony.pl/2012/11/suszone-pomidorki.html