DIETA SMARTFOOD, CZYLI ZWYKŁE JEDZENIE O NIEZWYKŁYCH CECHACH
"Dieta Smartfood" to książka o tym, jakie niezwykłe i nadzwyczajne właściwości mają produkty żywnościowe, które mamy pod ręką. Jest drogowskazem, co jeść, ile i jak, by chronić swoje zdrowie oraz żyć dłużej i mieć dobre samopoczucie.
Nie ma w niej mowy o „cudach” lecz o naukowych faktach. Wyjaśnia przystępnym językiem mechanizmy i zjawiska jakie w związku z jedzeniem zachodzą w organizmie, powołując się na badania naukowe. Zaleca świadome, rozsądne i pełne umiaru podejście do odżywiania.
To pierwsza włoska dieta, która powstała we współpracy z instytutem badawczym.
Fakt, że powstała we Włoszech sprawił, że sporo się w niej mówi o przyjemności z jedzenia, o jego smaku, kolorze i zapachu. Autorzy kładą nacisk na fakt, że jedzenie powinno również być źródłem odczuwania dobrostanu i wpływać pozytywnie na nasze samopoczucie.
JAK TRAFIŁAM NA KSIĄŻKĘ "DIETA SMARTFOOD"?
O książce „La Dieta Smartfood” przeczytałam pierwszy raz na blogu jej autorki, dziennikarki Eliany Liotta. „Il bene che mi voglio”. Przeczytałam włoskie wydanie i zachwyciłam się ogromną ilością praktycznych informacji w niej zawartych, często naukowych ale napisanych niezwykle przystępnym językiem. Autorzy kładą nacisk na fakt, że jedzenie powinno być źródłem odczuwania dobrostanu i wpływać pozytywnie na nasze zdrowie.
Gdy dowiedziałam się o polskim wydaniu, bardzo się ucieszyłam, że będzie dostępna również dla innych osób, bo jest wyjątkowo przydatna i ciekawa. Dostałam tę edycję do recenzji od Wydawnictwa Muza a potem już bez wahania wprowadziłam ją do oferty mojego sklepu.
We wstępie do książki opisane jest kulturowe znaczenie jedzenia na przestrzeni dziejów i w literaturze. Ujął mnie pewien cytat, pochodzący z powieści Andrea Camillerego, jednego z moich ukochanych pisarzy. Bohater jego powieści, komisarz Montalbano jest wielbicielem prostej kuchni. Patrz, grafika poniżej!
JAK POWSTAŁA KSIĄŻKA "DIETA SMARTFOOD" I KIM SĄ AUTORZY?
Książka powstała jako część naukowego projektu badawczego „SmartFood” w Europejskim Instytucie Onkologicznym w Mediolanie. Opiera się na badaniach Instytutu oraz tysiącach wyników z całego świata.
Celem Projektu SmartFood jest:
- Zidentyfikowanie i wyselekcjonowanie składników związków bioaktywnych mających wpływ na procesy metaboliczne związane z długością życia
- Wyselekcjonowanie produktów żywnościowych bogatych w te składniki (SmartFood)
- Promowanie zdrowia i prewencji chorób związanych z odżywianiem (nowotworowych, układu krążenia, metabolicznym, neurodegeneracyjnym).
Koordynatorem projektu jest profesor Pier Giuseppe Pelicci. Jest znany z badań nad onkogenomiką i długowiecznością. Przyczynił się do stworzenia pierwszego molekularnego leku przeciwnowotworowego i odkrycia pierwszego genu starzenia u ssaków. Profesor Pelicci jest również współautorem książki „Dieta Smartfood”.
Następną współautorką i koordynatorką projektu jest dr Lucilla Titta – naukowiec i specjalistka w dziedzinie żywienia. Bada współzależność między żywieniem a zdrowiem. Przywiązuje dużą wagę do upowszechniania odkryć naukowych jako narzędzia profilaktyki.
Eliana Liotta zaś, główna współautorka jest znaną dziennikarką, specjalizuje się w problemach odżywiania. Pisze do “Sette” i “Io donna” (tygodniowych dodatków do “Corriere della Sera”). Na stronie “Io donna” prowadzi blog “Il bene che mi voglio”. W grupie Rcs była redaktorem naczelnym miesięcznika, strony internetowej i serii książek o zdrowiu “OK Salute”.
PRODUKTY SMARTFOOD – CZYM SIĘ CHARAKTERYZUJĄ?
Badania naukowe prowadzone i wykorzystywane w projekcie Smartfood, dowodzą, że w produktach ogólnie dostępnych i znanych, są składniki i związki, które chronią organizm przed chorobami i wyciszają geny starzenia. Składniki te są „smart”, czyli sprytne i inteligentne, zaś jedzenie które zawiera ich najwięcej to „Smartfood”. Co ważne, bierze się pod lupę produkty obecne nie tylko w kuchni śródziemnomorskiej ale dostępne też w naszej strefie klimatycznej.
Naukowcy z projektu Smarfood wybrali 30 produktów, które powinny koniecznie znaleźć się na naszym stole. Związki i składniki zawarte w tych superproduktach spowalniają procesy starzenia, pozwalają uniknąć wielu chorób i dolegliwości, a także pomagają odzyskać kontrolę nad wagą.
Produkty smart podzielone są na dwie grupy:
- 20 Longevity Smartrfood – to produkty dostarczające potrzebnych dla zdrowia substancji a także zawierające cząsteczki, które, jak dowodzą badania, oddziałują na geny kontrolujące długość życia
Druga grupa produktów SMARTFOOD:
- 10 Protective Smartfood - to produkty i kategorie produktów stanowiących źródło witamin, minerałów, polifenoli i tłuszczów niezbędnych organizmowi.
Wszystkie te produkty mają w książce dokładne opisy:
- dlaczego warto je spożywać, jak przechowywać i przyrządzać, by nie traciły cennych właściwości, jakie ilości używać, jak je jadać i przechowywać, z czym je łączyć by maksymalnie wykorzystać cenne właściwości.
Można znaleźć masę ciekawostek np. jak powinno się kroić czosnek, by uruchomić jego cenne cząsteczki?
CO JESZCZE ZAWIERA KSIĄŻKA "DIETA SMARTFOOD"?
Prócz opisanego przystępnie mechanizmu dialogu jedzenia z DNA człowieka, zawiera też dział „Fakty i mity”
"Fakty i mity" to po prostu kopalnia wiedzy na temat popularnych przekonań i opinii, także krążących w sieci internetowej.
Są tu odpowiedzi na wiele pytań, mające podstawy wyłącznie w badaniach naukowych.
Przykłady pytań: Dlaczego nasz mózg lubi słodkości i jak sobie z tym radzić „Czy żeby schudnąć należy zrezygnować z węglowodanów?”, , „Czy mleko jest rakotwórcze?”, „Dlaczego oliwa extravergine jest lepsza od masła?”, „Czy czerwone wino wzmacnia krew?”, „Czy po wysiłku fizycznym wskazane jest picie napojów energetyzujących?”
Książka zawiera też rozdziały dotyczące:
- Schematu żywieniowego: jak komponować posiłki, jakich technik obróbki używać i jak ważny jest umiar
- Wprowadzenia i stosowania Diety Smartfood: Fazy START (analizy ciała i samooceny żywienia), Fazy SMART (co zrobić, by nie jeść za dużo, ograniczyć sól i cukier, jak komponować posiłki i nie przejmować się wpadkami)
- Podręczny słownik nutrigenomiki, przydatną ściągę zawierającą najważniejsze pojęcia tej nowej gałęzi nauki.
DLA KOGO JEST KSIĄŻKA "Dieta Smartfood"?
Dieta Smartfood jest dla osób, które:
- chcą wiedzieć jak działa ich organizm, jak wygląda dialog jedzenia z naszym DNA
- świadomie się odżywiają i chcą zdobyć wiedzę na temat najcenniejszych produktów żywnościowych
- interesują się badaniami naukowymi, odkryciami naukowymi i chcą się dowiedzieć całościowo przekrojowo dogłębnie
- mają choć odrobinę samodyscypliny, by trzeźwo przeanalizować swoje zachowania żywieniowe i motywację by wprowadzać systematycznie zmiany
- nie zależy im na objadaniu się lecz na rozsądnym odżywianiu się, które jest źródłem przyjemności i dobrego sampoczucia
W czasach, gdy wciąż słyszymy o nowych dietach, restrykcyjnych zakazach czy modach, warto mieć pod ręką źródło rzetelnej wiedzy.
Jeśli chcesz przejść do sklepu z książką – KLIKNIJ TUTAJ

DIETA SMARTFOOD ELIANA LIOTTA
DIETA SMARTFOOD Eliana Liotta oraz Pier Giuseppe Pelicci i Lucilla Titta
Wydawnictwo MUZA
Tytuł oryginału: La Dieta Smartfood
Tłumaczenie: Ewa Ziembińska
Data wydania: 15.03.2017
Oprawa: miękka ze skrzydełkami
Format: 13.5 x 20.0 cm
ISBN: 978-83-287-0674-3
Ilość stron: 416
W dziale PRZEPISY znajdziesz artykuł PRZEPIS NA RISOTTO WG DIETY SMARTFOOD
Chcesz poczuć na podniebieniu smak prawdziwej, aromatycznej włoskiej oliwy, octu balsamicznego z Modeny czy naturalnych przypraw? Zajrzyj do mojego SKLEPU
Bibliografia:
“Dieta Smartfood” Wydawnictwo Muza, przekład Ewa Ziembińska, Warszawa 2017
„La Dieta Smartfood” Eliana Liotta, Pier Giuseppe Pelicci, Lucilla Titta, Rizzoli 2016
http://www.ieo.it/smartfood/
http://blog.iodonna.it/eliana-liotta-diete-fitness-benessere
Andrea Camilleri „Zapach nocy”, tłum. Krzysztof Żaboklicki, wyd. Noir sur Blanc, Warszawa 2008
Wydawnictwo Muza SA – materiały prasowe