Degustacja oliwy Terre Rosse

with Brak komentarzy

Jak smakować oliwę, by dobrze ją poznać?

Używanie oliwy ma nam sprawić przyjemność, więc warto dobrze poznać jej smak w połączeniu z innymi produktami i znaleźć takie, które nam najbardziej odpowiada.

Miałam przyjemność pomagać właścicielom Gospodarstwa Rolnego Hispellum ze Spello w organizacji pierwszej w Polsce degustacji oliwy, którą produkują. To oliwa extravergine Terre Rosse, jednoszczepowa (monocultivar) z gatunku moraiolo. Degustacja odbyła się w Gdyni w maju 2015 roku.

Anna i Mario Ciampetti mają doświadczenie w tym, jak sprawić, by osoby smakujące oliwę po raz pierwszy, mogły docenić w pełni jej cechy organoleptyczne.

 

   Terre Rosse degustacja plakat Terre Rosse degustacja Degustacja oliwy Terre Rosse

 

 

 

 

 

Jak wyglądała degustacja?

Zaczęliśmy od podania gościom kawałków białego, pszennego pieczywa skropionego obficie oliwą Terre Rosse. Takie łagodne pieczywo podkreśliło zapach oliwy – intensywny, przenikliwy z silnymi nutami trawy i świeżego karczocha. Można było doskonale wyczuć smak zielonego owocu oliwki z tonami gorzkimi i pikantnymi.

Zupełnie inne doświadczenia smakowe dawało połączenie oliwy Terre Rosse z żytnim, ciemnym chlebem razowym. W tym wypadku to oliwa podkreślała charakterystyczny, silny smak chleba. Goście smakowali też sałatkę z ciecierzycy, bardzo prostą, z dodatkiem soli, czarnego pieprzu, odrobiny musztardy Dijon i oliwy Terre Rosse.

Oliwa wydobyła łagodność i słodycz ciecierzycy, która z natury nie ma intensywnego smaku.

Były też małe porcje świeżych warzyw zanurzonych w oliwie słupki marchewki, selera naciowego, sałaty i cykorii.

Każdemu z tych warzyw oliwa dodawała innych wrażeń smakowych.

Oliwa Terre Rosse Ciampetti Mario

11216717_453743494807357_742094893881799160_n 13494_1051292134899256_1495040685625292801_n

 

 

 

 

 

Jak próbować samemu?

Opisałam to dokładnie, bo uważam że to dobry przykład jak prosto badać i znajdować kompozycje smakowe, które nam najbardziej odpowiadają.

Oczywiście, można próbować oliwę bez żadnych dodatków, ale wymaga to pewnego doświadczenia. Dobra oliwa extravergine ma silny smak, powinna mieć nuty gorzkie i lekko piekące. Na początku poznawania smaków oliwy, nie każdy jest przygotowany na takie doznania, warto poszukiwać samemu.

Podąrzaj Oliwa do chleba:

Ostatnie wpisy