Jak wygląda profesjonalne degustowanie oliwy?
Mario Ciampetti producent oliwy extravergine Terre Rosse,
gościł w tłoczni swojego Gospodarstwa Hispellum Panią Palmę Bartolini.
Palma Bartolini jest zawodową, certyfikowaną degustatorką oliwy. Współpracuje z konsorcjum Oliwy Extravergine DOP Umbria.
To organizacja zajmująca się przyznawaniem certyfikatu Chronionej Nazwy Pochodzenie (DOP) oliwom wysokiej jakości produkowanym wg określonych zasad na terenie Umbrii.
Oliwa Terre Rosse ma charakterystycze cechy, związany z jej pochodzeniem i gatunkiem oliwek:
- wyczuwalny zapach świeżo skoszonej trawy
- smak pikantny i gorzki z wyczuwalnymi nutami świeżo skoszonej trawy i karczocha
Na filmie zamieszczonym poniżej (z polskimi napisami), możemy zobaczyć jak degustować oliwę techniką "strippaggio".
Mario Campetti natomiast, opowiada o kilku stereotypowych opiniach na temat oliwy. Podsumowując jego wypowiedź:
- kolor nie ma nic wspólnego z jakością
- kwasowości oliwy nie wyczujemy podczas jej smakowania, lecz wyłącznie podczas analizy chemicznej
- filtrowanie oliwy jest ważne dla utrzymania stabilności oliwy w czasie jej przechowywania
Warto obejrzeć video, proszę włączyć polskie napisy!