Czym jest sansa i jaki ma związek z nawożeniem gajów?
Sansa to wytłoczyny, które pozostają po wytłoczeniu oliwy z zebranych oliwek.
Niektóre firmy wykorzystują wytłoczyny do uzyskania oliwy niskiej jakości (olio di sansa). Używają środków chemicznych
i wysokiej temperatury do pozyskania resztek oliwy, która została w wytłoczynach.
Gospodarstwo Hispellum, w którym produkuje się oliwę extravergine Terre Rosse, jest gospodarstwem ekologicznym.
Nie produkuje odpadów, więc wytłoczyny są wykorzystywane do nawożenia gajów.
W gajach, w których oliwki są zebrane, rozrzuca się wytłoczyny i rozprowadza je przy pomocy sprzętu rolniczego.
Pomagają utrzymać równowagę w glebie i sprzyjają rozwojowi przyjaznych mikroorganizmów.
Gaje są też nawożone obornikiem bydlęcym certyfikowanym ekologicznie. Obornik ten pochodzi z gospodarstw, w których zagwarantowany
jest ekologiczny chów zwierząt.