CHLEB Z OLIWĄ TERRE ROSSE

with Jeden komentarz

Chleb z oliwą Terre Rosse

Uwielbiam szybkie, zdrowe jedzenie, którego doskonałość polega na prostocie i niewielkiej liczbie składników dobrej jakości. Lubię proste dania z makaronu, np. aromatyczne spaghetti z oliwą, czosnkiem, odrobiną peperoncino i dużą ilością świeżej pietruszki. Jednakże ideałem jest dla mnie chleb z dobrą oliwą.

Smak oliwy najlepiej jest podkreślony przez białe, pszenne pieczywo. Najlepiej próbować różne rodzaje pieczywa, też ciemne i razowe by znaleźć swoje ulubione połączenie smaków.

Oliwa extravergine Terre Rosse ma bogaty, świeży, lekko pikantny smak i idealnie nadaje się do chleba.

W okresie zbiorów tłocznię Gospodarstwa Hispellum odwiedza wielu gości i klientów. Pogoda na ogół pozwala, by degustować oliwę na świeżym powietrzu.  Zawsze podawany jest chleb podpieczony na ruszcie i polany obficie oliwą Terre Rosse.

Oliwy Terre Rosse używa się do bruschetty, mięsa z grilla, zup z warzyw fasolowych, dań z fasoli i makaronu, duszonego z czosnkiem szpinaku, grzybów z grilla a także dań słodkawych, jak zupy z ziemniaków, pora i cebuli. Jest świetna też do sałaty, rukoli, roszponki, jarmużu.

Świetnie sprawdza się do aromatycznego pinzimonio. Pinzimonio to danie składające się z pokrojonych w słupki świeżych warzyw, które macza się w sosie z oliwy z odrobiną octu, soli i pieprzu.

Najlepsza jest do chleba! Grillujemy lub opiekamy w piekarniku kawałki białego chleba, nacieramy ząbkiem czosnku, polewamy oliwą, to wszystko. Można też lekko posolić. Prostota i doskonałość.

Powtarzam się, prawda? To dlatego, że po prostu - oliwa do chleba to wspaniały zestaw!

[optinform]
Podąrzaj Oliwa do chleba:

Ostatnie wpisy