Chleb z oliwą Terre Rosse
Uwielbiam szybkie, zdrowe jedzenie, którego doskonałość polega na prostocie i niewielkiej liczbie składników dobrej jakości. Lubię proste dania z makaronu, np. aromatyczne spaghetti z oliwą, czosnkiem, odrobiną peperoncino i dużą ilością świeżej pietruszki. Jednakże ideałem jest dla mnie chleb z dobrą oliwą.
Smak oliwy najlepiej jest podkreślony przez białe, pszenne pieczywo. Najlepiej próbować różne rodzaje pieczywa, też ciemne i razowe by znaleźć swoje ulubione połączenie smaków.
Oliwa extravergine Terre Rosse ma bogaty, świeży, lekko pikantny smak i idealnie nadaje się do chleba.
W okresie zbiorów tłocznię Gospodarstwa Hispellum odwiedza wielu gości i klientów. Pogoda na ogół pozwala, by degustować oliwę na świeżym powietrzu. Zawsze podawany jest chleb podpieczony na ruszcie i polany obficie oliwą Terre Rosse.
Oliwy Terre Rosse używa się do bruschetty, mięsa z grilla, zup z warzyw fasolowych, dań z fasoli i makaronu, duszonego z czosnkiem szpinaku, grzybów z grilla a także dań słodkawych, jak zupy z ziemniaków, pora i cebuli. Jest świetna też do sałaty, rukoli, roszponki, jarmużu.
Świetnie sprawdza się do aromatycznego pinzimonio. Pinzimonio to danie składające się z pokrojonych w słupki świeżych warzyw, które macza się w sosie z oliwy z odrobiną octu, soli i pieprzu.
Najlepsza jest do chleba! Grillujemy lub opiekamy w piekarniku kawałki białego chleba, nacieramy ząbkiem czosnku, polewamy oliwą, to wszystko. Można też lekko posolić. Prostota i doskonałość.
Powtarzam się, prawda? To dlatego, że po prostu - oliwa do chleba to wspaniały zestaw!