„BICCOLIO” – CO TO JEST?

with Brak komentarzy

Czym jest biccolio?

Jakich naczyń używa się do degustacji oliwy?

Profesjonalni degustatorzy oliwy używają czasami specjalnych szklanych kieliszków do degustacji, zwanych "Biccolio".

To połączenie słów "bicchiere" - kieliszek i "olio" - olej.

International Olive Council w 1987 opracował standardy, jak dokładnie powinno wyglądać naczynie do degustacji oliwy.

Kształt tego naczynia też nie jest przypadkowy.

Płaskie dno gwarantuje stabilność naczynia i pozwala wygodnie ogrzać oliwę we wnętrzu dłoni. Temperatura oliwy do degustacji

powinna wynosić 28-30 stopni.

Zwężony ku górze kształt sprawia, że dobrze koncentrują się zapachy i aromaty.

Niebieski, kobaltowy kolor  uniemożliwia ocenę koloru oliwy. Dlaczego to ważne?

Kolor oliwy nie ma związku z jakością i mógłby wpłynąć na opinię degustatora.

 

 

 

Na targach, spotkaniach w tłoczni czy podczas mniej oficjalnych okazji, używa się do degustacji małych jednorazowych, plastikowych kieliszków.

Zapewnia to higienę i jest wygodne.

Jeśli chcesz zobaczyć jak degustuje oliwę profesjonalny degustator, polecam wpis o degustacji oliwy Terre Rosse i obejrzenie video. Są polskie napisy.

 

 

 

 

Podążaj Oliwa do chleba:

Ostatnie wpisy