o mnie

 O MNIE

 
NAZYWAM SIĘ ALEKSANDRA

Prowadzę sklep internetowy oliwadochleba.pl z niezwykłą włoską oliwą, która koi tęsknotę za ciepłym latem i autentycznym smakiem.

Pomagam poznawać świat powstawania prawdziwej, zdrowej oliwy i tajemnice jej smaku.

Na blogu piszę o tym jak odnaleźć szaloną przyjemność w prostym, zdrowym jedzeniu. I to pomimo bycia alergiczką i łakomczuchem.  

 

KIEDYŚ PROJEKTOWAŁAM WNĘTRZA

Studiowałam wzornictwo przemysłowe na ASP w Gdańsku, bo bliski był mi szalony świat kolorów, form i ich wpływu na życie człowieka.

Projektowanie wnętrz traktowałam jako pomaganie ludziom w stworzeniu funkcjonalnej i pięknej przestrzeni do życia. Najważniejszą inspiracją do projektowania było najpierw surowe i ergonomiczne wzornictwo skandynawskie. Potem wciągnęła mnie pełna rozmachu sztuka włoska. Pokochałam wzornictwo włoskie - silnie zakorzenione w historii, ale przepełnione nowoczesnym podejściem do funkcjonalności.

 

ZAKOCHAŁAM SIĘ

Gdy pierwszy raz zobaczyłam Włochy, pokochałam tętniące kolorami hałaśliwe miasta, współistnienie starej i nowoczesnej architektury. Oczarowały mnie kręte uliczki średniowiecznych miasteczek i tajemnicze zaułki. Nie mogłam się napatrzeć na barwne przestrzenie i zachwycając e krajobrazy.

Najważniejszy i najbardziej interesujący jest dla mnie człowiek i otoczenie ,w którym mieszka.  By móc dogłębnie poznać Italię, nauczyłam się dobrze włoskiego. Mam certyfikaty językowe, pracowałam wielokrotnie na targach i dla biur tłumaczy.

 

JESTEM DOBRYM WIDELCEM

Co to oznacza? „La buona forchetta”, w tłumaczeniu dosłownym to „dobry widelec”, osoba, która ma duży apetyt i lubi dużo zjeść.  Taka właśnie jestem. Jestem łakomczuchem i jedzenie jest dla mnie źródłem radości.

Fascynuje mnie kuchnia włoska. Prostota oparta na niewielu składnikach i sięgająca głęboko wstecz tradycja kulinarna, stały się dla mnie inspiracją do nauki gotowania. (Zobacz moje „Przepisy”- link)

 

JESTEM ALERGICZKĄ

Kilka lat temu musiałam diametralnie zmienić sposób odżywiania.

Wykryta alergia i konieczność diety eliminacyjnej zaowocowały pamiętnikiem alergika, w którym przez ponad 2 lata zapisywałam wszystko, co jadłam i jakie były tego efekty.  

Dzięki alergii nauczyłam się doceniać proste potrawy.

Uwrażliwiłam się na skład produktów, ich jakość i pochodzenie. Nauczyłam się uważności i dyscypliny, którą łatwo zachować, gdy ma się ustaloną bazę bezpiecznych produktów, dających radość jedzenia.

Moja Dieta  Dobrego Widelca z alergią, zawsze zawierała dania włoskie i oliwę, bo oliwa nie alergizuje.

Kawałek świeżego chleba polany oliwą to dla mnie idealnym, ulubionym jedzeniem, jednocześnie prostym i wyrafinowanym. Nazwanie sklepu „Oliwa do chleba” było naturalnym wyborem mojego, zakochanego w oliwie, serca.

 
OCZAROWANIE SMAKIEM OLIWY

Kilka lat temu po raz pierwszy posmakowałam oliwę z domowego gospodarstwa ojca mojej koleżanki w Toskanii. Oczarował mnie jej bogaty  smak – gorzkawy i lekko piekący, jej ziołowy zapach i zielono-złoty kolor.

Przez całą zimę, gdy jej używałam, czułam zapach rozgrzanej słońcem łąki, widziałam barwne wzgórza Toskanii. Miała w sobie posmak ciepłego, włoskiego lata.

 

RUSZYŁAM  NOWĄ ŚCIEŻKĄ

Nie przypuszczałam, że świat oliwy tak mnie zafascynuje i że zostawię dla niego lubiany zawód architekta wnętrz.

Postanowiłam otworzyć sklep z oliwą, by dostarczać przyjemności jej smakowania. By w zimowe dni koić  tęsknoty za ciepłym  latem,  za smakiem Włoch i wakacji. 

Gdy byłam pierwszy raz w gaju oliwnym w Umbrii, uroda tego miejsca zaparła mi dech w piersiach. Mistyczna cisza, zapach ziół, kilkusetletnie drzewa. Widziałam na własne oczy kwitnące oliwki, ich dojrzewanie i  pielęgnację. Wdychałam zapach świeżo tłoczonej oliwy, który jest niezapomniany. (zobacz: Zbiory” - link)

Znalazłam osoby dla których ważne są te same wartości, które są ważne dla mnie: uczciwość, szacunek do natury, bezkompromisowe oddanie tradycji. To dla mnie istotne, by współpracować z osobami, które znam osobiście, cenię i mam do nich bezgraniczne zaufanie.

Oliwa, którą sprzedaję jest owocem ciężkiej pracy ludzi kochających to, co robią. Jest zdrowa i bezpieczna, ma certyfikaty i nagrody.

 

Zanurz się ze mną w tajemniczy świat oliwy.

A jeśli chcesz natychmiast poczuć ją na podniebieniu – przejdź do SKLEPU pachnącego oliwnym gajem!

 

Najlepiej sprzedające się produkty

przyprawa do spaghetti alla norcina
PRZYPRAWA DO SPAGHETTI ALLA NORCINA
Przyprawa do spaghetti alla Norcina

 

Producent: Contadino dell’Umbria

Składniki: sól, czosnek, pietruszka, pomidor, mięta, prawdziwki (Boletus Edulis i inne z tej rodziny),peperoncino, aromat, trufla (Tuber Aestivum vitt.),

Może zawierać śladowe ilości: zbóż zawierających gluten, soi, selera, gorczycy, sezamu, orzechów arachidowych, skorupiaków, produktów pochodnych od mleka, siarczynów

Przechowywać w miejscu chłodnym i suchym

Zastosowanie: aromatyczna kompozycja ziół i warzyw do szybkiego przyrządzania sosu do spaghetti oraz makaronów regionalnych umbryjskich typu strangozzi, umbricelli. W smaku bogata, ziołowa i aromatyczna, z lekko wyczuwalną nutą trufli, pozwala uzyskać niepowtarzalne danie, które smakuje jak w autentycznej włoskiej restauracji. Jest bardzo wydajna, stosuje się 2 łyżeczki przyprawy na osobę.

 Waga: 100 g

 

 

20.00 
Dodaj do koszyka
przyprawa do makaronu all'aglione
PRZYPRAWA DO MAKARONU ALL’AGLIONE
Przyprawa do makaronu all’Aglione

 

Producent: Contadino dell’Umbria

Składniki: czosnek, peperoncino, sól, pietruszka, trybula ogrodowa

Może zawierać ilości śladowe glutenu, soi, selera, gorczycy, sezamu, produktów pochodnych od mleka, orzechów arachidowych, skorupiaków, siarczynów (w czosnku)

Przechowywać w miejscu chłodnym i suchym

Zastosowanie: aromatyczna, naturalna kompozycja czosnku, ostrej papryczki, soli  i ziół do szybkiego przyrządzania sosu do makaronów regionalnych: umbryjskiego stringozzi, umbricelli; toskańskiego pici (pinci) lub spaghetti. Idealnie komponuje się z pomidorami, tworząc wspaniały, bardzo pikantny, klasyczny włoski sos. Doskonale się sprawdza do prostego sosu „Aglio ed olio”, składającego się z oliwy, czosnku, peperoncino i zielonej pietruszki.

Szczypta przyprawy może być dodana do duszonego mięsa, gulaszu.

Jest bardzo wydajna i ostra, stosuje się 1, max. 2 małe łyżeczki przyprawy na osobę. Wspaniała dla zwolenników pikantnych potraw.

 

 Waga: 100 g

 

20.00 
Dodaj do koszyka
OCET BALSAMICZNY Z MODENY IGP starzony
OCET BALSAMICZNY Z MODENY IGP STARZONY

„Terre Alte” Invecchiato Ocet Balsamiczny z Modeny IGP Starzony

Producent: Acf1919

Skład: moszcz winny gotowany, ocet winny

Zawiera siarczyny

Kwasowość: 6%

Gęstość:  1,35 g/ml

Pojemność: 250 ml

Przechowywać w temperaturze pokojowej

 

105.00 
Dodaj do koszyka
DIETA SMARTFOOD Eliana Liotta, Pier Giuseppe Pellici, Lucilla Titta
DIETA SMARTFOOD ELIANA LIOTTA
DIETA SMARTFOOD Eliana Liotta oraz Pier Giuseppe Pelicci i Lucilla Titta

Wydawnictwo MUZA

 

Tytuł oryginału: La Dieta Smartfood

Tłumaczenie: Ewa Ziembińska

Data wydania: 15.03.2017

Oprawa: miękka ze skrzydełkami

Format: 13.5 x 20.0 cm

ISBN: 978-83-287-0674-3

Ilość stron: 416

 

 

 

 

34.00 
Dodaj do koszyka